Thread View: pl.comp.bazy-danych
11 messages
11 total messages
Started by "Marek G."
Tue, 09 May 2017 04:48
Harobour: problem z funkcja alert(): niewidczne okno.
Author: "Marek G."
Date: Tue, 09 May 2017 04:48
Date: Tue, 09 May 2017 04:48
33 lines
1225 bytes
1225 bytes
Mam starą aplikację w clipperze, i z konieczności muszę ją przekompilować w harbour /innym darmowym narzędziu. (pobrałem wersję 3.0 ) hbmake2 program.prg modul1.prg modul2.prg W efekcie mam skompilowany program. uruchamiam, i... jak się wysypie nie mam żadnego komunikatu runtime error, tylko naciskam klawisz i kończe pracę.Nie mogę nawet sprawdzić gdzie się wysypało i dlaczego. Podejrzewam, ze problem jest w funkcji alert(), bo to ona chyba wyświetla te komunikaty. zrobiłem coś takiego: cls @ 2,1 say str(alert('test',{'tak','nie'})) inkey(0) @ 3,1 prompt 'menu 1' @ 4,1 prompt 'menu 2' @ 5,1 prompt 'menu 3' menu to zmenu Efekt: nie widzę na ekranie okna alert(), ale jak wcisnę t/n wyświetli mi się wartość zwracana przez funkcję. Menu z linii następnych wyświetla się poprawnie. Próbowałem podawać parametr kolor dla funkcji alert: bez rezultatu. Co źle robię ?? W programie (tym, co go chcę przenieść do harbour) funkcja alert() też nie wyświetla okna, chociaż działa.
Re: Harobour: problem z funkcja alert(): niewidczne okno.
Author: kudlaty.22p@gmai
Date: Tue, 09 May 2017 05:18
Date: Tue, 09 May 2017 05:18
2 lines
62 bytes
62 bytes
A ustawiłeś na początku np. SetMode ( 25, 80 )
Date: Wed, 10 May 2017 07:18
Date: Wed, 10 May 2017 07:18
13 lines
632 bytes
632 bytes
W dniu wtorek, 9 maja 2017 14:18:59 UTC+2 użytkownik kudla...@gmail.com napisał: > A ustawiłeś na początku np. > > SetMode ( 25, 80 ) BINGO! :) Dziękuję bardzo :)) Troche jeszcze poszperałem i ustawiłem sobie tryb pełnokekranowy. Aplikacja śmiga, ale apetyt rośnie... 1. Da się ustawić polską stronę kodową windows ? 2. Da się użyc indeksów cdx, tyle, że najlepiej dla częsci tabel cdx, dla kilku ntx ? (Ta moja aplikacj awspółpracuje z tabelami programu zrobionego w pakiecie alaska z indeksmi cdx)
Date: Wed, 10 May 2017 12:28
Date: Wed, 10 May 2017 12:28
12 lines
661 bytes
661 bytes
> > 1. Da się ustawić polską stronę kodową windows ? > NIE. Jeśli ktoś zna niech pokaże. Szukałęm, nie ma! Szkoda, bo wszystkie menu się krzaczą.... > > 2. Da się użyc indeksów cdx, tyle, że najlepiej dla częsci tabel cdx, dla kilku ntx ? (Ta moja aplikacj awspółpracuje z tabelami programu zrobionego w pakiecie alaska z indeksmi cdx) > Zostaw dbf w spokoju, masz inne porty dla baz. Te dbf-y to w aplikacji, z ktora ten mój programik współpracuje. Głownie czyta, czasem coś pisze. I przydałyby sie cdx-y tamtej aplikacji.
Author: artiun
Date: Wed, 10 May 2017 20:38
Date: Wed, 10 May 2017 20:38
17 lines
701 bytes
701 bytes
W dniu 2017-05-10 o 16:18, Marek G. pisze: > W dniu wtorek, 9 maja 2017 14:18:59 UTC+2 użytkownik kudla...@gmail.com napisał: >> A ustawiłeś na początku np. >> >> SetMode ( 25, 80 ) > > BINGO! :) Dziękuję bardzo :)) > > Troche jeszcze poszperałem i ustawiłem sobie tryb pełnokekranowy. Aplikacja śmiga, ale apetyt rośnie... > 1. Da się ustawić polską stronę kodową windows ? NIE. Jeśli ktoś zna niech pokaże. Szukałęm, nie ma! > 2. Da się użyc indeksów cdx, tyle, że najlepiej dla częsci tabel cdx, dla kilku ntx ? (Ta moja aplikacj awspółpracuje z tabelami programu zrobionego w pakiecie alaska z indeksmi cdx) Zostaw dbf w spokoju, masz inne porty dla baz. > -- Artur
Date: Thu, 11 May 2017 00:16
Date: Thu, 11 May 2017 00:16
18 lines
591 bytes
591 bytes
> Podrzucisz coś? (w tym nieudane kombinacje ze strona kodowa :P) #include "hbgtinfo.ch" SETMODE(25,80) //hb_gtInfo( HB_GTI_ICONFILE, "file.ico" ) //hb_gtInfo( HB_GTI_WINTITLE, "my software" ) Hb_GtInfo( HB_GTI_SELECTCOPY,.T.) HB_GTINFO( HB_GTI_CLOSABLE, .T. ) HB_GTINFO( HB_GTI_RESIZABLE, .T. ) HB_GTINFO( HB_GTI_CODEPAGE, 852) //255 ) Hb_GTInfo(HB_GTI_MOUSESTATUS, 1 ) hb_gtInfo( HB_GTI_ALTENTER, .T. ) hb_gtInfo( HB_GTI_FONTNAME, "Courier New CE" ) hb_gtInfo( HB_GTI_MAXIMIZED, .T. ) //starts in Maximized Window hb_CdpSelect( 'PL852') Set( _SET_CODEPAGE, 'PL852')
Date: Thu, 11 May 2017 03:07
Date: Thu, 11 May 2017 03:07
20 lines
1180 bytes
1180 bytes
W dniu 2017-05-10 o 21:28, Marek G. pisze: >>> 1. Da się ustawić polską stronę kodową windows ? >> NIE. Jeśli ktoś zna niech pokaże. Szukałęm, nie ma! > Szkoda, bo wszystkie menu się krzaczą.... > >>> 2. Da się użyc indeksów cdx, tyle, że najlepiej dla częsci tabel cdx, dla kilku ntx ? (Ta moja aplikacj awspółpracuje z tabelami programu zrobionego w pakiecie alaska z indeksmi cdx) >> Zostaw dbf w spokoju, masz inne porty dla baz. > Te dbf-y to w aplikacji, z ktora ten mój programik współpracuje. Głownie czyta, czasem coś pisze. I przydałyby sie cdx-y tamtej aplikacji. > teraz czegoś nie łapię. CDX - to są indeksy konkretnej bazy. Nigdzie ich nie podpinaj (wykasuj). Uruchom programik i (jeśli stara data) to się same zrobią - taka była zasada (sprawdzenie/przebudowa/reindeksacja). Nie wiem od której strony robisz - jako user czy jako programista. DBF to przeszłość. Kiedyś sam 'zacząłem' robić porty dla postgresql'a, potem przejął jakiś hiszpan. Lepiej iść w tę stronę, zwłaszcza, że silnik możesz obudować w to samo co przy DBF. Stare to już: http://artiun.cba.pl/php/pages/page.php?page=page_pg001 -- Artur
Date: Thu, 11 May 2017 05:30
Date: Thu, 11 May 2017 05:30
4 lines
109 bytes
109 bytes
REQUEST HB_LANG_PL852 REQUEST HB_CODEPAGE_PL852 HB_LANGSELECT( "PL852" ) HB_CDPSelect( "PL852" )
Date: Thu, 11 May 2017 05:48
Date: Thu, 11 May 2017 05:48
23 lines
717 bytes
717 bytes
Co do CDX to na początku: REQUEST DBFCDX Jeśli CDX ma być domyślne to: rddSetDefault( "DBFCDX" ) Jeśli zmieniasz NTX i CDX to może przydałoby się SET ( _SET_AUTOPEN, .F. ) żeby nie otwierał automatem indeksu o takiej samej nazwie jak DBF poprzez domyślny driver tylko zrób to ręcznie. DbUseArea( [<lNewArea>] , ; [<cRddName>] , ; <cDatabase> , ; [<cAlias>] , ; [<lShared>] , ; [<lReadonly>] , ; [<cCodePage>] , ; [<nConnection>] ) --> NIL To jest z helpa do xHarbour. NIe jestem pewien ostatniego parametru bo go w harbourze nie używałem
Author: =?UTF-8?B?QW5kcn
Date: Thu, 11 May 2017 07:51
Date: Thu, 11 May 2017 07:51
9 lines
210 bytes
210 bytes
W dniu 2017-05-10 o 16:18, Marek G. pisze: [...] > Troche jeszcze poszperałem i ustawiłem sobie tryb pełnoekranowy. Nie wiedziałem, że tak można. Gdzie to znalazłeś? Podrzucisz coś? -- pozdrawiam AS
Date: Tue, 16 May 2017 23:16
Date: Tue, 16 May 2017 23:16
29 lines
937 bytes
937 bytes
W dniu 2017-05-11 o 14:48, kudlaty.22p@gmail.com pisze: > Co do CDX to na początku: > > REQUEST DBFCDX > > Jeśli CDX ma być domyślne to: > rddSetDefault( "DBFCDX" ) > > Jeśli zmieniasz NTX i CDX to może przydałoby się > SET ( _SET_AUTOPEN, .F. ) > > żeby nie otwierał automatem indeksu o takiej samej nazwie jak DBF poprzez domyślny driver tylko zrób to ręcznie. > > DbUseArea( [<lNewArea>] , ; > [<cRddName>] , ; > <cDatabase> , ; > [<cAlias>] , ; > [<lShared>] , ; > [<lReadonly>] , ; > [<cCodePage>] , ; > [<nConnection>] ) --> NIL > > To jest z helpa do xHarbour. NIe jestem pewien ostatniego parametru bo go w harbourze nie używałem >Nie lepiej przejść na np. SQLite. Są porty na procedury Clippera (Harbour). Używa się tak samo, ale baza jest inna. Są na inne - wielodostępne. Nie stójcie w miejscu. -- Artur
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads