Thread View: pl.comp.bazy-danych
4 messages
4 total messages
Started by chomiczon
Tue, 23 May 2017 09:10
Start postgres 9.4 - md#ident
Author: chomiczon
Date: Tue, 23 May 2017 09:10
Date: Tue, 23 May 2017 09:10
25 lines
869 bytes
869 bytes
Debian 8, postgres 9.4 Działa poprawnie, chciałbym jednak zabezpieczyć użytkownika postgres hasłem. Hasło ustawione z poziomu psql dla postgres komendą /password Identyczne hasło nadane użytkownikowi w debian w pg_hba.conf ustawiłem local all postgres ident posgres uruchamia się poprawnie jak zmienię ustawienia na local all postgres md#ident postgres nie startuje w logach 2017-05-22 19:43:50 CEST [88824-1] postgres@postgres KATASTROFALNY: autoryzacja hasłem nie powiodła się dla użytkownika "postgres" 2017-05-22 19:43:50 CEST [88824-2] postgres@postgres SZCZEGÓŁY: Połączenie dopasowane do linii 85 pg_hba.conf: "local all postgres md5#ident" Nie bardzo rozumiem dlaczego przy takich ustawieniach nie przyjmuje danych logowania i nie startuje.
Re: Start postgres 9.4 - md#ident
Author: "PawelS pawel(at
Date: Sat, 27 May 2017 11:59
Date: Sat, 27 May 2017 11:59
33 lines
1314 bytes
1314 bytes
chomiczon pisze: > Działa poprawnie, chciałbym jednak zabezpieczyć użytkownika postgres hasłem. > Hasło ustawione z poziomu psql dla postgres komendą /password > Identyczne hasło nadane użytkownikowi w debian A przed kim chcesz zabezpieczyć ? Przed samym sobą ? Tylko użytkownik postgres może połączyć się z bazą danych oraz root, ale oczywiście poprzez sudo/su z uprawnieniami postgres. > w pg_hba.conf > ustawiłem > local all postgres ident > > posgres uruchamia się poprawnie > > jak zmienię ustawienia na > local all postgres md#ident > > postgres nie startuje > w logach > 2017-05-22 19:43:50 CEST [88824-1] postgres@postgres KATASTROFALNY: > autoryzacja hasłem nie powiodła się dla użytkownika "postgres" > 2017-05-22 19:43:50 CEST [88824-2] postgres@postgres SZCZEGÓŁY: > Połączenie dopasowane do linii 85 pg_hba.conf: "local all > postgres md5#ident" > > > Nie bardzo rozumiem dlaczego przy takich ustawieniach nie przyjmuje > danych logowania i nie startuje. Nieprawidłowa składnia wpisu w pg_hba.conf: Zapoznaj się z dokumentacją lub znajdź w dokumentacji użyty przez siebie przypadek dla: auth-method https://www.postgresql.org/docs/9.4/static/auth-pg-hba-conf.html
Author: artiun
Date: Sat, 27 May 2017 15:20
Date: Sat, 27 May 2017 15:20
60 lines
2467 bytes
2467 bytes
W dniu 2017-05-27 o 11:59, PawelS pawel(at)wbcd(dot)pl pisze: > chomiczon pisze: >> Działa poprawnie, chciałbym jednak zabezpieczyć użytkownika postgres hasłem. >> Hasło ustawione z poziomu psql dla postgres komendą /password >> Identyczne hasło nadane użytkownikowi w debian > > A przed kim chcesz zabezpieczyć ? Przed samym sobą ? > Tylko użytkownik postgres może połączyć się z bazą danych > oraz root, ale oczywiście poprzez sudo/su z uprawnieniami postgres. > >> w pg_hba.conf >> ustawiłem >> local all postgres ident >> >> posgres uruchamia się poprawnie >> >> jak zmienię ustawienia na >> local all postgres md#ident >> >> postgres nie startuje >> w logach >> 2017-05-22 19:43:50 CEST [88824-1] postgres@postgres KATASTROFALNY: >> autoryzacja hasłem nie powiodła się dla użytkownika "postgres" >> 2017-05-22 19:43:50 CEST [88824-2] postgres@postgres SZCZEGÓŁY: >> Połączenie dopasowane do linii 85 pg_hba.conf: "local all >> postgres md5#ident" >> >> >> Nie bardzo rozumiem dlaczego przy takich ustawieniach nie przyjmuje >> danych logowania i nie startuje. > > Nieprawidłowa składnia wpisu w pg_hba.conf: > Zapoznaj się z dokumentacją lub znajdź w dokumentacji > użyty przez siebie przypadek dla: auth-method > https://www.postgresql.org/docs/9.4/static/auth-pg-hba-conf.html Nie kieruj go na księżyc, zmienia ustawienia (config) w takcie pracy z ident na md5#ident (mając root'a na systemie, NIE NA BAZIE!). Nic dziwnego, że ma tę sytuację. Nie ma próbować łączyć się z bazą po mieszaniu w configach. Prościej: Mam ustawiony login i hasło - działa Zmiana ustawień odnośnie sposobu traktowania hasła - zmienia wszystko (ne da se pane Hawranek, choć byś był rootem/Bogiem dla systemu). trzecie - dostęp do kompa ma poprzez root'a z systemu, zmian po uzyskaniu hasła do roota, w konfiguracji mógłby dokonać każdy. postres się przed tym broni. Masz efekt. Zmian w sposobie traktowania postgressa dokonasz jego narzędziami. To jest jak zwierzę, przychodzi obcy - kopiesz, swój nadstawisz głowę :))) Nie pisz mi, że nie to chciałeś powiedzieć: Cytuję: Nieprawidłowa składnia wpisu w pg_hba.conf: > Zapoznaj się z dokumentacją lub znajdź w dokumentacji > użyty przez siebie przypadek dla: auth-method > https://www.postgresql.org/docs/9.4/static/auth-pg-hba-conf.html -- Artur
Author: "PawelS pawel(at
Date: Wed, 31 May 2017 21:41
Date: Wed, 31 May 2017 21:41
50 lines
2080 bytes
2080 bytes
artiun pisze: > W dniu 2017-05-27 o 11:59, PawelS pawel(at)wbcd(dot)pl pisze: >> chomiczon pisze: [...] >>> Nie bardzo rozumiem dlaczego przy takich ustawieniach nie przyjmuje >>> danych logowania i nie startuje. >> >> Nieprawidłowa składnia wpisu w pg_hba.conf: >> Zapoznaj się z dokumentacją lub znajdź w dokumentacji >> użyty przez siebie przypadek dla: auth-method >> https://www.postgresql.org/docs/9.4/static/auth-pg-hba-conf.html > > Nie kieruj go na księżyc, zmienia ustawienia (config) w takcie pracy z > ident na md5#ident (mając root'a na systemie, NIE NA BAZIE!). Nic > dziwnego, że ma tę sytuację. Nie ma próbować łączyć się z bazą po > mieszaniu w configach. > Prościej: > Mam ustawiony login i hasło - działa > Zmiana ustawień odnośnie sposobu traktowania hasła - zmienia wszystko > (ne da se pane Hawranek, choć byś był rootem/Bogiem dla systemu). Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie :P Gdybym był developerem Postgresa to mógłbym to zmienić / zaimplementować. > trzecie - dostęp do kompa ma poprzez root'a z systemu, zmian po > uzyskaniu hasła do roota, w konfiguracji mógłby dokonać każdy. postres > się przed tym broni. Skoro jestem root, to kto mi zabroni zrobić ? sudo -u postgres psql W moim skromnym mniemaniu to nie jest żadna obrona. > Masz efekt. > > Zmian w sposobie traktowania postgressa dokonasz jego narzędziami. > To jest jak zwierzę, przychodzi obcy - kopiesz, swój nadstawisz głowę :))) Zgadza się, na to również są stosowne opcje konfiguracyjne, jeśli ktoś ma potrzebę używania psql z konta root bez sudo: pg_hba.conf ----------- ident map=mapname oraz stosowne mapname w pg_ident.conf > Nie pisz mi, że nie to chciałeś powiedzieć: > Cytuję: Przepraszam, chciałem pomóc, skoro nikt nie odpisywał, ale nie bardzo wiedziałem jak to zrobić ... > Nieprawidłowa składnia wpisu w pg_hba.conf: >> Zapoznaj się z dokumentacją lub znajdź w dokumentacji >> użyty przez siebie przypadek dla: auth-method >> https://www.postgresql.org/docs/9.4/static/auth-pg-hba-conf.html
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads