Thread View: pl.comp.bazy-danych
10 messages
10 total messages
Started by Roman Tyczka
Sun, 12 Nov 2017 13:34
PostgreSQL 10.1 i zmiana lokalizacji katalogu DATA
Author: Roman Tyczka
Date: Sun, 12 Nov 2017 13:34
Date: Sun, 12 Nov 2017 13:34
12 lines
476 bytes
476 bytes
W PG jestem zielony, zaczynam z nim zabawy. Zainstalowałem wersję 10.1 BigSQL dla Windows, podczas instalacji było możliwe ustalenie katalogu dla baz, ale zostawiłem domyślny czyli c:\PostreSQL\data Teraz jednak chciałbym bazy mieć na innej partycji, jak zmienić konfigurację serwera? Wygooglałem kilka możliwości, ale wyglądają one na dotyczące starszych wersji PG. Gdzie wersja 10.1 trzyma powiązanie z tym katalogiem na c:\? -- pozdrawiam Roman Tyczka
Re: PostgreSQL 10.1 i zmiana lokalizacji katalogu DATA
Date: Tue, 21 Nov 2017 23:12
Date: Tue, 21 Nov 2017 23:12
15 lines
576 bytes
576 bytes
On Sun, 12 Nov 2017 13:34:52 +0100, Roman Tyczka wrote: > W PG jestem zielony, zaczynam z nim zabawy. > Zainstalowałem wersję 10.1 BigSQL dla Windows, podczas instalacji było > możliwe ustalenie katalogu dla baz, ale zostawiłem domyślny czyli > c:\PostreSQL\data > Teraz jednak chciałbym bazy mieć na innej partycji, jak zmienić > konfigurację serwera? Wygooglałem kilka możliwości, ale wyglądają one na > dotyczące starszych wersji PG. > Gdzie wersja 10.1 trzyma powiązanie z tym katalogiem na c:\? Nikt nie używa Postgresa? -- pozdrawiam Roman Tyczka
Author: irq
Date: Wed, 22 Nov 2017 03:09
Date: Wed, 22 Nov 2017 03:09
6 lines
272 bytes
272 bytes
W dniu wtorek, 21 listopada 2017 23:12:32 UTC+1 użytkownik Roman Tyczka napisał: > > Nikt nie używa Postgresa? > raczej mało kto tu zagląda. Taka nieprzyjazna grupa. Co do używania Postgresa, mało kto używa go na Windows.
Author: =?UTF-8?B?QW5kcn
Date: Wed, 22 Nov 2017 13:32
Date: Wed, 22 Nov 2017 13:32
24 lines
918 bytes
918 bytes
W dniu 2017-11-21 o 23:12, Roman Tyczka pisze: > On Sun, 12 Nov 2017 13:34:52 +0100, Roman Tyczka wrote: > >> W PG jestem zielony, zaczynam z nim zabawy. >> Zainstalowałem wersję 10.1 BigSQL dla Windows, podczas instalacji było >> możliwe ustalenie katalogu dla baz, ale zostawiłem domyślny czyli >> c:\PostreSQL\data >> Teraz jednak chciałbym bazy mieć na innej partycji, jak zmienić >> konfigurację serwera? Wygooglałem kilka możliwości, ale wyglądają one na >> dotyczące starszych wersji PG. >> Gdzie wersja 10.1 trzyma powiązanie z tym katalogiem na c:\? > > Nikt nie używa Postgresa? 10-tki nie mam ale spodziewam się, że tradycyjnie, initdb założy Ci nowy folder na dane. Przy starcie usługi ten folder jest jako parametr więc tylko to zmienisz i po restarcie będzie gotowe. Ew. jeśli masz ustawioną zmienną PGDATA to musisz jej przypisać nową ścieżkę. -- pozdrawiam AS
Date: Wed, 22 Nov 2017 21:53
Date: Wed, 22 Nov 2017 21:53
24 lines
727 bytes
727 bytes
On Wed, 22 Nov 2017 13:32:38 +0100, Andrzej Stróżyński wrote: >> Nikt nie używa Postgresa? > > 10-tki nie mam ale spodziewam się, że tradycyjnie, initdb założy Ci nowy > folder na dane. A po założeniu nowego mogę tam zwyczajnie skopiować dane z poprzedniego katalogu? Czy trzeba jakieś magie robić? > Przy starcie usługi ten folder jest jako parametr więc tylko to zmienisz > i po restarcie będzie gotowe. W 10tce jest chyba inaczej właśnie, usługa startuje tak: C:\PostgreSQL\pg10\pgservice.exe "//RS//PostgreSQL 10 Server" > Ew. jeśli masz ustawioną zmienną PGDATA to musisz jej przypisać nową > ścieżkę. Nie mam jej w ogóle, też o tym czytałem w googlu. -- pozdrawiam Roman Tyczka
Author: Lesiok
Date: Thu, 23 Nov 2017 07:39
Date: Thu, 23 Nov 2017 07:39
15 lines
512 bytes
512 bytes
W dniu 2017-11-22 o 21:53, Roman Tyczka pisze: >> Przy starcie usługi ten folder jest jako parametr więc tylko to zmienisz >> i po restarcie będzie gotowe. > W 10tce jest chyba inaczej właśnie, usługa startuje tak: > > C:\PostgreSQL\pg10\pgservice.exe "//RS//PostgreSQL 10 Server" > No to chyba zależy od dystrybucji PostgreSQL. U mnie wygląda tak : D:\PostgreSQL\10\bin\pg_ctl.exe" runservice -N "postgresql-10" -D "D:\PostgreSQL\10\data" -w Dystrybucja ENTERPRISEDB. -- Pozdrawiam, Leszek Kubrak
Date: Thu, 23 Nov 2017 09:55
Date: Thu, 23 Nov 2017 09:55
23 lines
746 bytes
746 bytes
On Thu, 23 Nov 2017 07:39:59 +0100, Lesiok wrote: >> W 10tce jest chyba inaczej właśnie, usługa startuje tak: >> >> C:\PostgreSQL\pg10\pgservice.exe "//RS//PostgreSQL 10 Server" >> > No to chyba zależy od dystrybucji PostgreSQL. U mnie wygląda tak : > > D:\PostgreSQL\10\bin\pg_ctl.exe" runservice -N "postgresql-10" -D > "D:\PostgreSQL\10\data" -w > > Dystrybucja ENTERPRISEDB. To może być trop, ja zainstalowałem edycję/dystrybucję BigSQL. Dzięki za info. https://www.quora.com/What-are-the-differences-between-EnterpriseDB-and-BigSQL-as-PostgreSQL-distribution Pytanie tylko po co te podstawowe parametry konfiguracyjne są inaczej robione w różnych edycjach. Ale już coś przynajmniej wiem. -- pozdrawiam Roman Tyczka
Date: Thu, 23 Nov 2017 09:58
Date: Thu, 23 Nov 2017 09:58
19 lines
508 bytes
508 bytes
W dniu 2017-11-22 o 21:53, Roman Tyczka pisze: > On Wed, 22 Nov 2017 13:32:38 +0100, Andrzej Stróżyński wrote: > >>> Nikt nie używa Postgresa? >> >> 10-tki nie mam ale spodziewam się, że tradycyjnie, initdb założy Ci nowy >> folder na dane. > > A po założeniu nowego mogę tam zwyczajnie skopiować dane z poprzedniego > katalogu? Czy trzeba jakieś magie robić? kopia bazy ze starego katalogu (pg_dump) przesiadka na nowy katalog założenie bazy odtworzenie danych (psql) -- pozdrawiam AS
Date: Thu, 23 Nov 2017 18:28
Date: Thu, 23 Nov 2017 18:28
62 lines
2070 bytes
2070 bytes
On Thu, 23 Nov 2017 09:58:56 +0100, Andrzej Stróżyński wrote: >>> 10-tki nie mam ale spodziewam się, że tradycyjnie, initdb założy Ci nowy >>> folder na dane. >> >> A po założeniu nowego mogę tam zwyczajnie skopiować dane z poprzedniego >> katalogu? Czy trzeba jakieś magie robić? > > kopia bazy ze starego katalogu (pg_dump) > przesiadka na nowy katalog > założenie bazy > odtworzenie danych (psql) Walczę z tym initdb, ale oczywiście nie jest to walka ze słabym przeciwnikiem :-) polecenie: initdb -U postgres --pwprompt -A md5 --encoding=UTF8 --locale="Polish_Poland" -D="g:\bazy\Postgres10\data" i startuje: ------------------------------------------------------------------------- Właścicielem plików należących do sytemu bazy danych będzie użytkownik "Noize". Ten użytkownik musi jednocześnie być właścicielem procesu serwera. Klaster bazy zostanie utworzony z zestawem reguł językowych "Polish_Poland.1250". initdb: nie można znaleźć odpowiedniej konfiguracji wyszukiwania tekstowego dla lokalizacji "Polish_Poland.1250" Domyślna konfiguracja wyszukiwania tekstowego zostanie ustawiona na "simple". Sumy kontrolne stron danych są zablokowane. Podaj hasło superużytkownika: ------------------------------------------------------------------------- Ale widzę tu problem z win1250, więc próbuję wymusić UTF8: polecenie: initdb -U postgres --pwprompt -A md5 --encoding=UTF8 --locale="Polish_Poland" -D="g:\bazy\Postgres10\data" --lc-collate="Polish_Poland.UTF8" --lc-ctype="Polish_Poland.UTF8" ------------------------------------------------------------------------- Właścicielem plików należących do sytemu bazy danych będzie użytkownik "Noize". Ten użytkownik musi jednocześnie być właścicielem procesu serwera. initdb: błędna nazwa lokalizacji "Polish_Poland.UTF8" ------------------------------------------------------------------------- Jak to zrobić dobrze? Innymi słowy chcę, żeby nie było tam Win1250, lecz UTF8 jako domyślne kodowanie dla baz. -- pozdrawiam Roman Tyczka
Date: Thu, 23 Nov 2017 21:05
Date: Thu, 23 Nov 2017 21:05
99 lines
3426 bytes
3426 bytes
W dniu 2017-11-23 o 18:28, Roman Tyczka pisze: > On Thu, 23 Nov 2017 09:58:56 +0100, Andrzej Stróżyński wrote: > >>>> 10-tki nie mam ale spodziewam się, że tradycyjnie, initdb założy Ci nowy >>>> folder na dane. >>> >>> A po założeniu nowego mogę tam zwyczajnie skopiować dane z poprzedniego >>> katalogu? Czy trzeba jakieś magie robić? >> >> kopia bazy ze starego katalogu (pg_dump) >> przesiadka na nowy katalog >> założenie bazy >> odtworzenie danych (psql) > > Walczę z tym initdb, ale oczywiście nie jest to walka ze słabym > przeciwnikiem :-) > > polecenie: > > initdb -U postgres --pwprompt -A md5 --encoding=UTF8 > --locale="Polish_Poland" -D="g:\bazy\Postgres10\data" > > i startuje: > > ------------------------------------------------------------------------- > Właścicielem plików należących do sytemu bazy danych będzie użytkownik > "Noize". > Ten użytkownik musi jednocześnie być właścicielem procesu serwera. > > Klaster bazy zostanie utworzony z zestawem reguł językowych > "Polish_Poland.1250". > initdb: nie można znaleźć odpowiedniej konfiguracji wyszukiwania tekstowego > dla lokalizacji "Polish_Poland.1250" > Domyślna konfiguracja wyszukiwania tekstowego zostanie ustawiona na > "simple". > > Sumy kontrolne stron danych są zablokowane. > > Podaj hasło superużytkownika: > ------------------------------------------------------------------------- > > Ale widzę tu problem z win1250, więc próbuję wymusić UTF8: > > polecenie: > initdb -U postgres --pwprompt -A md5 --encoding=UTF8 > --locale="Polish_Poland" -D="g:\bazy\Postgres10\data" > --lc-collate="Polish_Poland.UTF8" --lc-ctype="Polish_Poland.UTF8" > > ------------------------------------------------------------------------- > Właścicielem plików należących do sytemu bazy danych będzie użytkownik > "Noize". > Ten użytkownik musi jednocześnie być właścicielem procesu serwera. > > initdb: błędna nazwa lokalizacji "Polish_Poland.UTF8" > ------------------------------------------------------------------------- > > > Jak to zrobić dobrze? Innymi słowy chcę, żeby nie było tam Win1250, lecz > UTF8 jako domyślne kodowanie dla baz. Zrobiłem: initdb.exe -U postgres -E utf8 -D D:\pgbaza pg_ctl start -D "D:\pgbaza" i mam: psql -p 5434 -U postgres psql (9.5.5) OSTRZEŻENIE: strona kodowa konsoli (852) jest różna od kodowania Windows (1250) 8-bitowe znaki mogą nie wyglądać poprawnie. Przejrzyj odnośną stronę "Notes for Windows users" by poznać szczegóły. Wpisz "help" by uzyskać pomoc. postgres=# \l Lista baz danych Nazwa | W│aťciciel | Kodowanie | Porˇwnanie | Ctype | Uprawnienia dostŕpu -----------+------------+-----------+--------------------+--------------------+----------------------- postgres | postgres | UTF8 | Polish_Poland.1250 | Polish_Poland.1250 | template0 | postgres | UTF8 | Polish_Poland.1250 | Polish_Poland.1250 | =c/postgres + | | | | | postgres=CTc/postgres template1 | postgres | UTF8 | Polish_Poland.1250 | Polish_Poland.1250 | =c/postgres + | | | | | postgres=CTc/postgres (3 wiersze) postgres=# Wg mnie, wygląda dobrze. -- pozdrawiam AS
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads