Thread View: pl.comp.cad
10 messages
10 total messages
Started by =?UTF-8?B?U2ViYX
Sun, 19 Oct 2014 18:15
Parametryczne modele w skrypcie
Author: =?UTF-8?B?U2ViYX
Date: Sun, 19 Oct 2014 18:15
Date: Sun, 19 Oct 2014 18:15
44 lines
1907 bytes
1907 bytes
Witam grupę. Jestem programista, stąd od razu muszę usprawiedliwić skrzywienie jakie stoi u podstaw tego pytania :P Mam nastepujący problem: chcę zaprojektować obudowę. Obudowa będzie wystepowała w kilku(nastu) wariantach: miała lub nie otwory, kilka rozmiarów, różne sposoby mocowania itd. Z drugiej strony to jest ciągle ta sama obudowa tylko nieco rózna, 90% cech jest identycznych, choć niekoniecznie wymiarów bezwzględnych. Patrze na to jak programista i najbardziej by mi pasowało opisanie calości projektu obudowy za pomocą języka opisu projektu. Wyobrażam sobie to tak: ... element tylna_scianka( var szerokosc, var czy_ma_otwory_na_glosnik ) { sciana sciana_boczna( szerokosc, szerokosc, 1mm ) if ( czy_ma_otwory_na_glosnik ) { sciana_boczna.wytnij( otwory( szerokosc / 2, szerkosc / 2, 30mm ) } } ... Coś takiego - język opisujący krok po kroku budowanie brył, interakcje, operacje boolowskie itd. Całośc można "uruchomic" dostając bryłę i wyeksportować do jakiegoś formatu zjadliwego dla wykonawcy. Wykonawca nie musi wiedzieć z czego powstał. Pytanie: czy istnieje jakiś standardowy język opisu tego typu rzeczy? De facto poszukuje języka opisującego bryły, ale interesuje mnie w środku "programowanie" a nie tylko sam opis. Najbliższy jaki znam to język PovRay - spełnia wszelkie założenia dotyczące programowania. Niestety jest od również daleki od rzeczywistych problemów inzynierskich... PS. Programow do rysowania z gatunku CAD nie chcę tykac, ponieważ jestem przekonany że opis tekstowy ma w moim wypadku wiele zalet o ktorych ciezko mi tutaj mówić bez ujawnienia szczegółów projektu. Dla ciekawskich: płytka drukowana umieści głośnik (podczas autoroutingu) w róznych miejscach, idealnie gdyby projekt obudowy automatycznie to uwzględniał, podobnie mocowania, otwory itd.
Re: Parametryczne modele w skrypcie
Author: 2P
Date: Mon, 20 Oct 2014 03:56
Date: Mon, 20 Oct 2014 03:56
122 lines
3156 bytes
3156 bytes
Wprawdzie piszesz, ¿e programów CADowskiech nie chcesz siê dotykaæ, ale ja zasugerujê takie programy zawieraj±ce jêzyki skryptowe, które umo¿liwi± Ci opis obudowy w sposób "informatyczny" i wygenerowanie w ten sposób modelu 3D: 1. AutoCAD lub tzw. zamienniki: ZwCAD, BricsCAD itp. Programujesz w LISP, VisualLISP, VBA, .NET efektem bêdzie bry³a w CADzie. Przy czym trochê CADa musisz jednak znaæ. 2. Sketchup (równie¿ wersja FREE) - programowanie w Ruby - efekt bry³a w 3D. Choæ prawdê powiedziawszy ten program jest tak genialnie prosty, ¿e narysujesz zapewne wszystkie wersje obudów szybciej, bez zabawy w Ruby. Pozdrawiam =2P= W dniu niedziela, 19 pa¼dziernika 2014 18:15:42 UTC+2 u¿ytkownik Sebastian Bia³y napisa³: > Witam grupê. > > > > Jestem programista, st±d od razu muszê usprawiedliwiæ skrzywienie jakie > > stoi u podstaw tego pytania :P > > > > Mam nastepuj±cy problem: chcê zaprojektowaæ obudowê. Obudowa bêdzie > > wystepowa³a w kilku(nastu) wariantach: mia³a lub nie otwory, kilka > > rozmiarów, ró¿ne sposoby mocowania itd. > > > > Z drugiej strony to jest ci±gle ta sama obudowa tylko nieco rózna, 90% > > cech jest identycznych, choæ niekoniecznie wymiarów bezwzglêdnych. > > > > Patrze na to jak programista i najbardziej by mi pasowa³o opisanie > > calo¶ci projektu obudowy za pomoc± jêzyka opisu projektu. Wyobra¿am > > sobie to tak: > > > > ... > > element tylna_scianka( var szerokosc, var czy_ma_otwory_na_glosnik ) > > { > > sciana sciana_boczna( szerokosc, szerokosc, 1mm ) > > if ( czy_ma_otwory_na_glosnik ) > > { > > sciana_boczna.wytnij( otwory( szerokosc / 2, szerkosc / 2, 30mm ) > > } > > } > > ... > > > > Co¶ takiego - jêzyk opisuj±cy krok po kroku budowanie bry³, interakcje, > > operacje boolowskie itd. Ca³o¶c mo¿na "uruchomic" dostaj±c bry³ê i > > wyeksportowaæ do jakiego¶ formatu zjadliwego dla wykonawcy. Wykonawca > > nie musi wiedzieæ z czego powsta³. > > > > Pytanie: czy istnieje jaki¶ standardowy jêzyk opisu tego typu rzeczy? De > > facto poszukuje jêzyka opisuj±cego bry³y, ale interesuje mnie w ¶rodku > > "programowanie" a nie tylko sam opis. Najbli¿szy jaki znam to jêzyk > > PovRay - spe³nia wszelkie za³o¿enia dotycz±ce programowania. Niestety > > jest od równie¿ daleki od rzeczywistych problemów inzynierskich... > > > > PS. Programow do rysowania z gatunku CAD nie chcê tykac, poniewa¿ jestem > > przekonany ¿e opis tekstowy ma w moim wypadku wiele zalet o ktorych > > ciezko mi tutaj mówiæ bez ujawnienia szczegó³ów projektu. Dla > > ciekawskich: p³ytka drukowana umie¶ci g³o¶nik (podczas autoroutingu) w > > róznych miejscach, idealnie gdyby projekt obudowy automatycznie to > > uwzglêdnia³, podobnie mocowania, otwory itd.
Author: =?ISO-8859-2?Q?S
Date: Mon, 20 Oct 2014 19:04
Date: Mon, 20 Oct 2014 19:04
21 lines
782 bytes
782 bytes
On 2014-10-20 12:56, 2P wrote: > 1. AutoCAD lub tzw. zamienniki: ZwCAD, BricsCAD itp. > Programujesz w LISP, VisualLISP, VBA, .NET efektem bêdzie bry³a w CADzie. Przy czym trochê CADa musisz jednak znaæ. Kiepsko. Lisp jest nieczytelny bez 30 lat praktyki, pozosta³e dwa s± tylko na niszow± platformê. > 2. Sketchup (równie¿ wersja FREE) - programowanie w Ruby Jeszcze gorzej. Znalezienie programisty Ruby to jak trafienie siódemki w du¿ego lotka. Innymi s³owy bieda a¿ piszczy. Ale wcale sie nie dziwiê, podobna bieda jest w DTP :). Trudno ... > ¿e narysujesz zapewne wszystkie wersje obudów szybciej, bez zabawy w Ruby. Niestety moja "obudowa" posiada krawêdzie opisane matematyczno-parametrycznie (funkcjami) i narysowanie tego rêcznie traktowa³ bym jako mierny ¿art.
Author: Lukasz Kozicki
Date: Mon, 20 Oct 2014 23:46
Date: Mon, 20 Oct 2014 23:46
26 lines
959 bytes
959 bytes
W dniu 2014-10-20 19:04, Sebastian Bia³y pisze: > On 2014-10-20 12:56, 2P wrote: >> 1. AutoCAD lub tzw. zamienniki: ZwCAD, BricsCAD itp. >> Programujesz w LISP, VisualLISP, VBA, .NET efektem bêdzie bry³a w >> CADzie. Przy czym trochê CADa musisz jednak znaæ. > > Kiepsko. Lisp jest nieczytelny bez 30 lat praktyki, pozosta³e dwa > s± tylko na niszow± platformê. Zaraz zaraz, napisa³e¶ ¿e jeste¶ programist±? Jaki problem nauczyæ siê jeszcze jednego jêzyka? AutoLISP wcale nie jest taki trudny. Nie jestem programist± a napisa³em kilka prostych procedur w LISPie w mniej ni¿ 3 lata od pocz±tków pracy z AutoCAD'em. > Niestety moja "obudowa" posiada krawêdzie opisane > matematyczno-parametrycznie (funkcjami) i narysowanie tego rêcznie > traktowa³ bym jako mierny ¿art. Mo¿e wystarczy zbudowaæ odpowiedni blok dynamiczny z "constraints-ami" (przykro mi, ale nawet nie wiem jak to zosta³o przet³umaczone na j.polski. - wiêzy? ograniczenia? ) Pozdr, -- £K
Date: Tue, 21 Oct 2014 00:31
Date: Tue, 21 Oct 2014 00:31
11 lines
394 bytes
394 bytes
Wg mnie LISP nie jest taki trudny a bardzo logiczny. Sam napisa³em kilka skryptow mimo ¿e zawodowym programista nie jestem. Ale OK. To kolejna propozycja. Pisz program w czym chcesz. Na wyjsciu programu stworz plik tekstowy w formacie DXF lub skrypt polecen AutoCADa zawierajacy komendy rysunkowe ze wspolrzednymi. Nie mo¿na sobie wyobrazic prostrzej metody. =2P=
Author: JD
Date: Tue, 21 Oct 2014 07:28
Date: Tue, 21 Oct 2014 07:28
11 lines
296 bytes
296 bytes
W dniu 2014-10-20 23:46, Lukasz Kozicki pisze: > Mo¿e wystarczy zbudowaæ odpowiedni blok dynamiczny z > "constraints-ami" (przykro mi, ale nawet nie wiem jak to > zosta³o przet³umaczone na j.polski. - wiêzy? ograniczenia? ) Wiêzy. Nie tylko w autocadzie siê to tak t³umaczy. -- Pozdrawiam JD
Date: Tue, 21 Oct 2014 18:36
Date: Tue, 21 Oct 2014 18:36
19 lines
807 bytes
807 bytes
On 2014-10-20 23:46, Lukasz Kozicki wrote: >> Kiepsko. Lisp jest nieczytelny bez 30 lat praktyki, pozosta³e dwa >> s± tylko na niszow± platformê. > Zaraz zaraz, napisa³e¶ ¿e jeste¶ programist±? Jaki problem nauczyæ > siê jeszcze jednego jêzyka? Nie ma po co siê uczyæ. Znam lispa. Ale ludzie obok mnie nie. Troche kiepsko wybieraæ jêzyk funkcyjny do zagadnieñ które s± ³atwiejsze do wyra¿enia w jezyku imperatywnym. >> Niestety moja "obudowa" posiada krawêdzie opisane >> matematyczno-parametrycznie (funkcjami) i narysowanie tego rêcznie >> traktowa³ bym jako mierny ¿art. > Mo¿e wystarczy zbudowaæ odpowiedni blok dynamiczny z > "constraints-ami" (przykro mi, ale nawet nie wiem jak to > zosta³o przet³umaczone na j.polski. - wiêzy? ograniczenia? ) Dalej chcia³bym aby by³o to budowane z algorytmu.
Date: Tue, 21 Oct 2014 18:39
Date: Tue, 21 Oct 2014 18:39
7 lines
329 bytes
329 bytes
On 2014-10-21 09:31, 2P wrote: > Pisz program w czym chcesz. Na wyjsciu programu stworz plik tekstowy w formacie DXF Robie tak teraz ale brakuje mi CSG (Constructive Solid Geometry). Jak ju¿ wspomnialem PovRay to ma, a napisanie samodzielnie jest do¶æ k³opotliwe. bez tego zrobienie otworu na srubkê jest powaznym wyzwaniem.
Date: Wed, 22 Oct 2014 05:20
Date: Wed, 22 Oct 2014 05:20
23 lines
812 bytes
812 bytes
Je¶li wynikiem dzia³ania skryptu masz plik tekstowy poleceñ AutoCADa (nie DXF) mo¿esz operowaæ na bry³ach. Nie naj³atwiejsze ale mo¿liwe. U³atwiæ zadanie mo¿e wplecenie w taki skrypt poleceñ naprawdê podstawowych funkcji LISPa operuj±cych na danych rysunkowych. W dniu wtorek, 21 pa¼dziernika 2014 18:39:37 UTC+2 u¿ytkownik Sebastian Bia³y napisa³: > On 2014-10-21 09:31, 2P wrote: > > > Pisz program w czym chcesz. Na wyjsciu programu stworz plik tekstowy w formacie DXF > > > > Robie tak teraz ale brakuje mi CSG (Constructive Solid Geometry). Jak > > ju� wspomnialem PovRay to ma, a napisanie samodzielnie jest do�� > > k�opotliwe. bez tego zrobienie otworu na srubk� jest powaznym wyzwaniem.
Author: Lukasz Kozicki
Date: Wed, 22 Oct 2014 17:20
Date: Wed, 22 Oct 2014 17:20
29 lines
999 bytes
999 bytes
W dniu 2014-10-21 18:39, Sebastian Bia³y pisze: > On 2014-10-21 09:31, 2P wrote: >> Pisz program w czym chcesz. Na wyjsciu programu stworz plik tekstowy w >> formacie DXF > > Robie tak teraz ale brakuje mi CSG (Constructive Solid Geometry). Jak > ju¿ wspomnialem PovRay to ma, a napisanie samodzielnie jest do¶æ > k³opotliwe. bez tego zrobienie otworu na srubkê jest powaznym wyzwaniem. Mo¿e w takim razie warto zainteresowaæ siê programem Pro/Engineer (czy raczej jego nastêpc± - PTC)? AutoCAD ma IMHO nêdzne mo¿liwo¶ci operowania na bry³ach. Wprawdzie z Pro/E mia³em do czynienia dobre 12 lat temu (i nie ja na nim pracowa³em) - ale ju¿ wtedy mo¿liwo¶ci parametryzacji danych geometrycznych wygl±da³y do¶æ imponuj±co. Inny program jaki mi przychodzi do g³owy to I-DEAS (obecnie bodaj¿e Siemens PLM) - moja ¯ona kilkana¶cie lat temu æwiczy³a modelowanie w nim elementów obudowy maszyn. W tym rodzaju prac mia³ ju¿ wówczas IMHO wiêksze mo¿liwo¶ci ni¿ AutoCAD nawet obecnie. Pozdrawiam, £K
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads