Thread View: pl.comp.cad
4 messages
4 total messages
Started by szaraczek1964@gm
Wed, 18 Feb 2015 18:02
Wymiarowanie w AutoCad
Author: szaraczek1964@gm
Date: Wed, 18 Feb 2015 18:02
Date: Wed, 18 Feb 2015 18:02
5 lines
294 bytes
294 bytes
Witam Jestem pocz±tkuj±cym u¿ytkownikiem AutoCad. Mam pytanie, czy kto¶ móg³by mi wyja¶niæ kiedy nale¿y wymiarowaæ w obszarze Modelu, a kiedy w obszarze Papieru, a mo¿e w obu obszarach, jakie¶ przyk³ady. Dziêkujê je¶li kto¶ po¶wiêci trochê uwagi
Re: Wymiarowanie w AutoCad
Author: Piotr
Date: Sat, 21 Feb 2015 19:15
Date: Sat, 21 Feb 2015 19:15
22 lines
638 bytes
638 bytes
Wymiaruje się tylko na rysunku. Zgodnie z ISO lub ASME, w zależności od dobranego standardu. Modelowanie, czy też ogólnie, tworzenie, jest tylko bazą. Pozdrawiam. W dniu 19.02.2015 o 03:02 <szaraczek1964@gmail.com> pisze: > Witam > Jestem początkującym użytkownikiem AutoCad. Mam pytanie, czy ktoś mógłby > mi wyjaśnić kiedy należy wymiarować w obszarze Modelu, a kiedy w > obszarze Papieru, a może w obu obszarach, jakieś przykłady. > Dziękuję jeśli ktoś poświęci trochę uwagi
Author: Lukasz Kozicki
Date: Sun, 15 Mar 2015 23:38
Date: Sun, 15 Mar 2015 23:38
47 lines
1999 bytes
1999 bytes
Witam, Przy wykonywaniu p³askich rysunków (a do tego wy³±cznie nadaje siê dobrze go³y Autocad) - wymiarowanie tylko w obszarze modelu. Obszar papieru s³u¿y zasadniczo do przygotowania formatki wydruku. Je¶li dany fragment rysunku ma byæ pokazywany w kilku ró¿nych oknach obszaru papieru, z ró¿n± skal± - mo¿na pos³u¿yæ siê wymiarami annotacyjnymi w tych skalach w jakich ma byæ wydruk. Nale¿y przy tym pamiêtaæ, ¿e przy rysowaniu nale¿y pos³ugiwaæ siê skal± naturaln±: je¶li dla Ciebie skal± naturaln± s± mm (konstrukcje stalowe, rysunek maszynowy itp) - nale¿y rysowaæ tak, by 1 jedn. rysunku = 1 mm. Do tego najlepiej "wyskalowany" jest Autocad w jednostkach metrycznych. Je¶li skal± naturaln± jest 1 cm (architektura, konstr. ¿elbetowe) - mo¿esz siê zdecydowaæ na 1 jedn = 1 cm (chocia¿ ja to te¿ rysowa³bym 1 jadn = 1 mm). Je¶li skal± naturaln± jest 1 m (geodezja, urbanistyka) - 1 jedn. = 1m. Ale w takich wypadkach trzeba stosowaæ wspó³czynniki przy ustalaniu skal w oknach przestrzeni papieru. Je¿eli AutoCAD s³u¿y Ci do tworzenia Modelu 3D, który nastêpnie rzutujesz i tworzysz p³askie rysunki komend± Flatten - mo¿liwe s± ró¿ne podej¶cia. Mo¿liwe jest te¿ wymiarowanie w przestrzeni papieru. Ja jednak poleca³bym opisywanie wymiarów na p³askich rysunkach w przestrzeni modelu. Je¶li natomiast pos³ugujesz siê nak³adk± na AutoCAD-a w rodzaju Autodesk Architectural - to w przestrzeni modelu robisz tylko model przestrzenny rysunku. Wymiary dodajesz dopiero w rysunkach potomnych, które s± tworzone jako przekroje z modelu 3D (w odrêbnych plikach) - ale te¿ w przestrzeni modelu tych rysunków potomnych. Pozdrawiam, £ukasz Kozicki (20 lat do¶wiadczenia pracy w AC) W dniu 2015-02-19 o 03:02, szaraczek1964@gmail.com pisze: > Witam > Jestem pocz±tkuj±cym u¿ytkownikiem AutoCad. Mam pytanie, czy > kto¶ móg³by mi wyja¶niæ kiedy nale¿y wymiarowaæ w obszarze > Modelu, a kiedy w obszarze Papieru, a mo¿e w obu obszarach, > jakie¶ przyk³ady. > Dziêkujê je¶li kto¶ po¶wiêci trochê uwagi >
Author: Lukasz Kozicki
Date: Sun, 15 Mar 2015 23:39
Date: Sun, 15 Mar 2015 23:39
18 lines
635 bytes
635 bytes
Ta odpowiedź chyba nie całkiem na temat pytania... Pozdrawiam, ŁK W dniu 2015-02-21 o 19:15, Piotr pisze: > Wymiaruje się tylko na rysunku. Zgodnie z ISO lub ASME, w zależności od > dobranego standardu. Modelowanie, czy też ogólnie, tworzenie, jest tylko > bazą. > > Pozdrawiam. > > W dniu 19.02.2015 o 03:02 <szaraczek1964@gmail.com> pisze: > >> Witam >> Jestem początkującym użytkownikiem AutoCad. Mam pytanie, czy ktoś >> mógłby mi wyjaśnić kiedy należy wymiarować w obszarze Modelu, a kiedy >> w obszarze Papieru, a może w obu obszarach, jakieś przykłady. >> Dziękuję jeśli ktoś poświęci trochę uwagi
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads