Thread View: pl.comp.dtp.tex.gust
2 messages
2 total messages
Started by swas@op.pl
Sat, 21 Mar 2020 10:23
[gust-l] XeLaTeX i kapitaliki
Author: swas@op.pl
Date: Sat, 21 Mar 2020 10:23
Date: Sat, 21 Mar 2020 10:23
11 lines
883 bytes
883 bytes
Drodzy Koleżanki i Koledzy, składam książkę fontem TimesTenPro (OTF), używając XeLaTeX-a. Okazuje się, że przy składzie kapitalikami nie pojawia się kapitalikowa litera "i", zostaje zwykłe małe "i", tzn. \textsc{filologia} -> FiLOLOGiA. Font jest licencjonowany, zakupiony od Linotype, i nie sądzę, żeby był pozbawiony akurat tego jednego znaku. Co robić w tej sytuacji? Czy to jakiś błąd w XeLaTeX-u i można go rozwiązać na własną rękę, czy trzeba pisać do Linotype z reklamacją i prośbą o poprawienie pliku? Pozdrawiam, Sebastian PS. Na marginesie dodam, że wcale nie pragnąłem używać XeLaTeX-a, ale nie udało mi się instalowanie tego fontu za pomocą skryptu autoinst - przy kompilacji pdfLaTeX-em pod kapitalikami nie tylko nie ma kapitalikowego "i", ale także zostają ligatury "fi", "fl" zamiast "FI", "FL" -> fiLOLOGiA, flAWONiDY.
Re: [gust-l] XeLaTeX i kapitaliki
Author: tomasz przechlew
Date: Sun, 22 Mar 2020 05:30
Date: Sun, 22 Mar 2020 05:30
26 lines
1176 bytes
1176 bytes
Że nikt się nie odzywa to może taka podpowiedź: Obejrzeć ten font np programem fontforge. Ustalić gdzie to i jest (i inne problematyczne znaki) https://fontforge.org/en-US/ porównać z fontem który działa. --tomek On 21.03.2020 10:23, swas@op.pl wrote: > Drodzy Koleżanki i Koledzy, > > składam książkę fontem TimesTenPro (OTF), używając XeLaTeX-a. Okazuje się, że przy składzie kapitalikami nie pojawia się kapitalikowa litera "i", zostaje zwykłe małe "i", tzn. \textsc{filologia} -> FiLOLOGiA. Font jest licencjonowany, zakupiony od Linotype, i nie sądzę, żeby był pozbawiony akurat tego jednego znaku. > > Co robić w tej sytuacji? Czy to jakiś błąd w XeLaTeX-u i można go rozwiązać na własną rękę, czy trzeba pisać do Linotype z reklamacją i prośbą o poprawienie pliku? > > Pozdrawiam, > Sebastian > > PS. Na marginesie dodam, że wcale nie pragnąłem używać XeLaTeX-a, ale nie udało mi się instalowanie tego fontu za pomocą skryptu autoinst - przy kompilacji pdfLaTeX-em pod kapitalikami nie tylko nie ma kapitalikowego "i", ale także zostają ligatury "fi", "fl" zamiast "FI", "FL" -> fiLOLOGiA, flAWONiDY. >
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads