Thread View: pl.comp.dtp.tex.gust
5 messages
5 total messages
Started by =?UTF-8?Q?Tomek_
Sat, 11 Mar 2023 16:11
[gust-l] śpiewnik
Author: =?UTF-8?Q?Tomek_
Date: Sat, 11 Mar 2023 16:11
Date: Sat, 11 Mar 2023 16:11
32 lines
824 bytes
824 bytes
Cześć TeXnicy Z czego korzystacie by złożyć śpiewnik? Znalazłem pakiet songbook, a na githubie znalazłem też parę generatorów bazujących na tym pakiecie. Niestety wszystkie mają zapis mieszany - akordy/chwyty w treści. Pytam bo chciałbym ułatwić przygotowanie źródeł, czyli zamiast zapisu: Kied\[a7]y jacht nie w\[D7]raca z mórz \[H7]i w główkac\[e]h portu ciągle go brak, Prz\[a7]ejmujesz się i serce Ci drży, a może już po\[H7]zostanie tak? chciałbym taki: a7 D7 Kiedy jacht nie wraca z mórz H7 e i w główkach portu ciągle go brak, a7 Przejmujesz sięi serce Ci drży, H7 a może jużpozostanie tak? Czyli wiecie czy coś takiego jest, czy mam sobie napisać generator? -- Tomasz Łuczak
Re: [gust-l] śpiewnik
Author: =?UTF-8?Q?Ł
Date: Sat, 11 Mar 2023 20:02
Date: Sat, 11 Mar 2023 20:02
45 lines
1404 bytes
1404 bytes
Cześć, kiedyś coś podobnego robiłem; raczej trudno będzie inaczej (jest sporo zabawy z odpowiednim umiejscowieniem chwytu). Jest jeszcze druga opcja, z chwytami na końcu wiersza, ale to też ma swoje minusy - taki pseudogenerator robiliśmym bodajże w PHP (nie mam już źródeł niestety). Pozdrawiam, Łukasz Wiśniewski Pesymista widzi ciemny tunel. Optymista widzi światełko w tunelu. Realista widzi światło nadjeżdżającego pociągu. Maszynista widzi trzech kretynów na torach. sob., 11 mar 2023 o 18:42 Tomek Łuczak <tlu@post.pl> napisał(a): > Cześć TeXnicy > > Z czego korzystacie by złożyć śpiewnik? > > Znalazłem pakiet songbook, a na githubie znalazłem też parę generatorów > bazujących na tym pakiecie. > Niestety wszystkie mają zapis mieszany - akordy/chwyty w treści. > > Pytam bo chciałbym ułatwić przygotowanie źródeł, czyli zamiast zapisu: > > Kied\[a7]y jacht nie w\[D7]raca z mórz\[H7]i w główkac\[e]h portu ciągle go brak,Prz\[a7]ejmujesz się i serce Ci drży,a może już po\[H7]zostanie tak? > > chciałbym taki: > > a7 D7Kiedy jacht nie wraca z mórzH7 ei w główkach portu ciągle go brak, > a7Przejmujesz się i serce Ci drży, > H7a może już pozostanie tak? > > Czyli wiecie czy coś takiego jest, czy mam sobie napisać generator? > > -- > > Tomasz Łuczak >
Author: Andrzej Odyniec
Date: Sun, 12 Mar 2023 15:58
Date: Sun, 12 Mar 2023 15:58
51 lines
1412 bytes
1412 bytes
W dniu 11.03.2023 o 16:11, Tomek Łuczak pisze: > > Cześć TeXnicy > > Z czego korzystacie by złożyć śpiewnik? > > Znalazłem pakiet songbook, a na githubie znalazłem też parę generatorów > bazujących na tym pakiecie. > Niestety wszystkie mają zapis mieszany - akordy/chwyty w treści. > > Pytam bo chciałbym ułatwić przygotowanie źródeł, czyli zamiast zapisu: > > Kied\[a7]y jacht nie w\[D7]raca z mórz > \[H7]i w główkac\[e]h portu ciągle go brak, > Prz\[a7]ejmujesz się i serce Ci drży, > a może już po\[H7]zostanie tak? > > chciałbym taki: > > a7 D7 > Kiedy jacht nie wraca z mórz > H7 e > i w główkach portu ciągle go brak, > a7 > Przejmujesz sięi serce Ci drży, > H7 > a może jużpozostanie tak? > > Czyli wiecie czy coś takiego jest, czy mam sobie napisać generator? > > -- > > Tomasz Łuczak > Tomaszu, Ja to robię od ćwierćwiecza swoimi makrami Stosuję "zapis mieszany". Kiedyś podchodziłem do pomysłu z generatorem, ale miara komplikacji skłoniła mnie do rezygnacji z generatora. Wprawdzie nie stosuję konwencji z nawiasami kwadratowymi, ale konsekwentnie stosuję przeplatankę: tekst z komendami akordów. Pozdrawiam Andrzej Odyniec -- Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie antywirusowe Avast. www.avast.com
Author: Adam Kolany
Date: Mon, 13 Mar 2023 00:25
Date: Mon, 13 Mar 2023 00:25
59 lines
1625 bytes
1625 bytes
swego czasu napisałem własny format. tyle, że mi plik z makrami ch••• strzelił. pedzika załączam ściskam serdecznie, W dniu 12.03.2023 o 15:58, Andrzej Odyniec pisze: > W dniu 11.03.2023 o 16:11, Tomek Łuczak pisze: >> >> Cześć TeXnicy >> >> Z czego korzystacie by złożyć śpiewnik? >> >> Znalazłem pakiet songbook, a na githubie znalazłem też parę >> generatorów bazujących na tym pakiecie. >> Niestety wszystkie mają zapis mieszany - akordy/chwyty w treści. >> >> Pytam bo chciałbym ułatwić przygotowanie źródeł, czyli zamiast zapisu: >> >> Kied\[a7]y jacht nie w\[D7]raca z mórz >> \[H7]i w główkac\[e]h portu ciągle go brak, >> Prz\[a7]ejmujesz się i serce Ci drży, >> a może już po\[H7]zostanie tak? >> >> chciałbym taki: >> >> a7 D7 >> Kiedy jacht nie wraca z mórz >> H7 e >> i w główkach portu ciągle go brak, >> a7 >> Przejmujesz sięi serce Ci drży, >> H7 >> a może jużpozostanie tak? >> >> Czyli wiecie czy coś takiego jest, czy mam sobie napisać generator? >> >> -- >> >> Tomasz Łuczak >> > Tomaszu, > > Ja to robię od ćwierćwiecza swoimi makrami > Stosuję "zapis mieszany". Kiedyś podchodziłem do pomysłu z generatorem, > ale miara komplikacji skłoniła mnie do rezygnacji z generatora. > Wprawdzie nie stosuję konwencji z nawiasami kwadratowymi, ale > konsekwentnie stosuję przeplatankę: tekst z komendami akordów. > > Pozdrawiam > > Andrzej Odyniec > >
Author: Adam Kolany
Date: Mon, 13 Mar 2023 00:29
Date: Mon, 13 Mar 2023 00:29
41 lines
1041 bytes
1041 bytes
za dużo byś chciał :D poproś czatadżipiti, może to gdzieś wynajdzie, albo sam napisze :D:D W dniu 11.03.2023 o 16:11, Tomek Łuczak pisze: > Cześć TeXnicy > > Z czego korzystacie by złożyć śpiewnik? > > Znalazłem pakiet songbook, a na githubie znalazłem też parę generatorów > bazujących na tym pakiecie. > Niestety wszystkie mają zapis mieszany - akordy/chwyty w treści. > > Pytam bo chciałbym ułatwić przygotowanie źródeł, czyli zamiast zapisu: > > Kied\[a7]y jacht nie w\[D7]raca z mórz > \[H7]i w główkac\[e]h portu ciągle go brak, > Prz\[a7]ejmujesz się i serce Ci drży, > a może już po\[H7]zostanie tak? > > chciałbym taki: > > a7 D7 > Kiedy jacht nie wraca z mórz > H7 e > i w główkach portu ciągle go brak, > a7 > Przejmujesz sięi serce Ci drży, > H7 > a może jużpozostanie tak? > > Czyli wiecie czy coś takiego jest, czy mam sobie napisać generator? > > -- > > Tomasz Łuczak >
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads