Thread View: pl.comp.dtp.tex
6 messages
6 total messages
Started by =?UTF-8?B?UGF3Zc
Tue, 10 May 2011 14:49
LaTeX - która klasa jako podstawa do złożenia większej książki?
Author: =?UTF-8?B?UGF3Zc
Date: Tue, 10 May 2011 14:49
Date: Tue, 10 May 2011 14:49
27 lines
872 bytes
872 bytes
Dzień dobry, to mój pierwszy post na tej grupie, witam serdecznie wszystkich piszących. W LaTeXu piszę od jakichś ośmiu lat, głównie jednak mniejsze rzeczy - teraz biorę się za skład największej publikacji jaką kiedykolwiek robiłem i chciałbym zrobić to możliwie najlepiej. Docelowo będzie to książka o objętości kilkuset stron - stąd pytanie: jaką klasę wybrać jako punkt wyjścia do ewentualnej personalizacji? Do tej pory (poza niezliczoną ilością drobnicy) parę nieco większych rzeczy składałem z użyciem klasy book, wiem o istnieniu mwbk, czytałem w archiwum o memoir - czy jest coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę? pozdrawiam, Paweł
Re: LaTeX - która klasa jako podstawa do złożenia większej książki?
Author: Maciek =?UTF-8?B
Date: Tue, 10 May 2011 17:31
Date: Tue, 10 May 2011 17:31
14 lines
667 bytes
667 bytes
Paweł Rumian wrote: > Do tej pory (poza niezliczoną ilością drobnicy) parę nieco większych > rzeczy składałem z użyciem klasy book, wiem o istnieniu mwbk, czytałem w > archiwum o memoir - czy jest coś jeszcze na co warto zwrócić uwagę? Ja jestem zadowolony z mwbk. Wszystko dziala niejako z palca i do beletrystyki sie nadaje. Nie jest idealna, ale latwo sie poprawia. Nie udalo mi sie uzyc w niej TTF, ani zrobic swoich wlasnych ale to juz inna bajka. Moze napisz czy ksiazka jest techniczna , encyklopedyczna czy beletrystyczna. Inaczej sklada sie wiersze inaczej konkordancje czy wydanie interlinearne (pozdrowka dla autorow), a inaczej s-f
=?ISO-8859-2?Q?Re:_LaTeX_-_która_klasa_jako_podstawa_do_z³o¿enia?= =?ISO-8859-2?Q?_wiêkszej_ksi±¿ki??
Author: Tyler Durden
Date: Thu, 12 May 2011 00:50
Date: Thu, 12 May 2011 00:50
11 lines
527 bytes
527 bytes
Jestem bardzo pocz±tkuj±cy je¶li chodzi o LaTeX, ale d³ugo zastanawia³em siê nad tym samym w³a¶nie: czy standardowy book, memoir, mwbk, bakoma czy szukaæ jeszcze czego¶ innego i po przejrzeniu manuali do klas i kilku szybkich próbach zdecydowa³em siê na memoir. Pewnie zale¿y od ksi±¿ki, ja siê si³uje ze sk³adem zwyk³ej prozy, ale do tego w³a¶nie memoir wydaje mi siê o niebo lepszy ni¿ pozosta³e wspomniane opcje, dodatkowo jest do niego naprawdê porz±dny manual.
=?ISO-8859-2?Q?Re:_LaTeX_-_która_klasa_jako_podstawa_do_z³o¿enia?= =?ISO-8859-2?Q?_wiêkszej_ksi±¿ki??
Author: Tyler Durden
Date: Thu, 12 May 2011 05:14
Date: Thu, 12 May 2011 05:14
22 lines
738 bytes
738 bytes
> podaj te 'lepszosc' Manual jest obszerny, jasny i zrozumia³y nawet dla takiego laika jak ja, oraz zawiera przyk³ady - czego nie da siê powiedzieæ moim zdaniem np o dokumentacji mwbk. Nie wymaga masy dodatkowych pakietów typu fancyhdr do ró¿nych pierdó³ bo ma te opcje w sobie i dodatkowo dzia³aj± lepiej (ju¿ nie pamiêtam co dok³adnie usi³owa³em z ¿yw± pagin± zrobiæ, ale w book/fancyhdr jako¶ nie chcia³o dzia³aæ w memoir zadzia³a³o od strza³u). Generalnie memoir jest skonstruowany jasno przejrzy¶cie i ma wszystkie potrzebne opcje zebrane w jednym pakiecie oraz porz±dnie i jasno opisane w dokumentacji.. i w tym w³a¶nie moim zdaniem tkwi jego LEPSZO¦Æ!
Author: Maciek =?UTF-8?B
Date: Thu, 12 May 2011 11:20
Date: Thu, 12 May 2011 11:20
14 lines
552 bytes
552 bytes
Tyler Durden wrote: > Jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o LaTeX, ale długo > zastanawiałem się nad tym samym właśnie: czy standardowy book, memoir, > mwbk, bakoma czy szukać jeszcze czegoś innego i po przejrzeniu manuali > do klas i kilku szybkich próbach zdecydowałem się na memoir. Pewnie > zależy od książki, ja się siłuje ze składem zwykłej prozy, ale do tego > właśnie memoir wydaje mi się o niebo lepszy niż pozostałe wspomniane > opcje, dodatkowo jest do niego naprawdę porządny manual. podaj te 'lepszosc'
Author: =?UTF-8?B?UGF3Zc
Date: Thu, 12 May 2011 16:15
Date: Thu, 12 May 2011 16:15
25 lines
960 bytes
960 bytes
Dnia 2011-05-12, o godz. 00:50:23 Tyler Durden <serbithar@gmail.com> napisał(a): > Jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o LaTeX, ale długo > zastanawiałem się nad tym samym właśnie: czy standardowy book, memoir, > mwbk, bakoma czy szukać jeszcze czegoś innego i po przejrzeniu manuali > do klas i kilku szybkich próbach zdecydowałem się na memoir. Pewnie > zależy od książki, ja się siłuje ze składem zwykłej prozy, ale do tego > właśnie memoir wydaje mi się o niebo lepszy niż pozostałe wspomniane > opcje, dodatkowo jest do niego naprawdę porządny manual. Mhm, też mi się memoir najbardziej podoba, a dokumentacja rzeczywiście robi świetne wrażenie... Pewnie w ciągu miesiąca wezmę się do roboty i zobaczę jak to pójdzie. Dzięki!
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads