Thread View: pl.comp.dtp.tex
7 messages
7 total messages
Started by yarr
Mon, 28 Nov 2011 04:01
=?ISO-8859-2?Q?mwbk:_nieprawid³owe_referowanie_zak³adek_z_opcj±_?= =?ISO-8859-2?Q?'openright'?
Author: yarr
Date: Mon, 28 Nov 2011 04:01
Date: Mon, 28 Nov 2011 04:01
22 lines
714 bytes
714 bytes
Przepraszam za to 'molestowanie' Grupy, ale znowu siê 'zawiesi³em'. Tym razem nie rozumiem, dlaczego czê¶æ standardowo tworzonych zak³adek pdf do rozdzia³ów adresuje wywo³anie do strony poprzedzaj±cej (parzystej). Dziwi mnie to tym bardziej, ¿e referencje numeryczne spisu tre¶ci zapisywane s± prawid³owo. Przed ka¿dym rozdzia³em umieszczam tylko zalecan± komendê: \phantomsection, bo bez niej to ju¿ nic nie dzia³a. Opcja klasy 'openany' usuwa problem, ale mnie s± potrzebne rozdzia³y na nieparzystych, a jakie¶ licho siê upiera, ¿ebym nie móg³ g³upich zak³adek do nich przypisaæ. Czy kto¶ móg³by mnie naprowadziæ na jaki¶ trop? yarr
=?ISO-8859-2?Q?Re:_mwbk:_nieprawid³owe_referowanie_zak³adek_z_opc?= =?ISO-8859-2?Q?j±_'openright'?
Author: Wojtek Myszka
Date: Mon, 28 Nov 2011 21:53
Date: Mon, 28 Nov 2011 21:53
20 lines
827 bytes
827 bytes
On Monday, November 28, 2011 1:01:46 PM UTC+1, yarr wrote: [...] > Tym razem nie rozumiem, dlaczego czê¶æ standardowo tworzonych zak³adek > pdf > do rozdzia³ów adresuje wywo³anie do strony poprzedzaj±cej (parzystej). [...] Mogê detalicznie opisaæ czemu tak siê dzieje: otó¿ zastosowany przez mwcls mechanizm generowania tytulariów jest zupe³nie inny ni¿ w standardowych klasach i nieznany pakietowi hyperref. Powoduje to rozliczne problemy. Wydaje mi siê, ¿e zosta³o to naprawione, ale nie poda³e¶ ¿adnego przyk³adu,który pozwoli³by to sprawdzic... Zatem: 1. Sprawd¼ czy korzystasz z najnowszej wersji pakietu 2. Zainteresuj siê pakietem gmutils http://www.ctan.org/tex-archive/macros/latex/contrib/gmutils który kiedy¶ naprawia³ klasy Marcina Wojtek
=?ISO-8859-2?Q?Re:_mwbk:_nieprawid³owe_referowanie_zak³adek_z_opc?= =?ISO-8859-2?Q?j±_'openright'?
Date: Tue, 29 Nov 2011 01:56
Date: Tue, 29 Nov 2011 01:56
37 lines
1158 bytes
1158 bytes
W logu archiwum klasy (mwcls0.72.zip) doczyta³em o interesuj±cej mnie zmianie: > 2009-08-30 * mwcls.dtx: > Przesuniête ewentualne ³amanie strony przed \cs{refstepcounter}, > którego hyperref u¿ywa do wstawienia odsy³acza. > Dotychczasowa wersja knoci³a odsy³acze do rozdzia³ów. Niestety, to dla mnie zbyt du¿a abstrakcja. Klas jeszcze nie tyka³em. Do dok³adniejszego przejrzenia dokumentacji 'gmutils' musia³bym siê trochê po¶wiêciæ, a ¿e mam kupê innych zajêæ i zak³adki to tylko pomocnicza rzecz dla redakcji, to chwilowo sobie darujê. S±dzi³em, ¿e to niedu¿y problem i wola³bym skonsultowaæ go z 'TeX majstrem' ni¿ braæ w tej materii jakie¶ kursy. Tak czy owak, dziêkujê za informacje. Podajê przyk³adowy kod: %& --translate-file=il2-pl.tcx \documentclass{mwbk} \usepackage{polski}\usepackage{hyperref} \newcount\nr \def\pattern#1{\nr=1 \loop {\phantomsection \chapter*{\Huge Rozdzial \the\nr}} \advance\nr by 1 \ifnum\nr<#1 \repeat} \begin{document} \tableofcontents \pattern{20} \end{document} Zerknij, proszê, Wojtku, co by tu mo¿na przestawiæ. Pawe³
Date: Tue, 29 Nov 2011 01:59
Date: Tue, 29 Nov 2011 01:59
36 lines
1157 bytes
1157 bytes
W logu archiwum klasy (mwcls0.72.zip) doczyta³em o interesuj±cej mnie zmianie: > 2009-08-30 * mwcls.dtx: > Przesuniête ewentualne ³amanie strony przed \cs{refstepcounter}, > którego hyperref u¿ywa do wstawienia odsy³acza. > Dotychczasowa wersja knoci³a odsy³acze do rozdzia³ów. Niestety, to dla mnie zbyt du¿a abstrakcja. Klas jeszcze nie tyka³em. Do dok³adniejszego przejrzenia dokumentacji 'gmutils' musia³bym siê trochê po¶wiêciæ, a ¿e mam kupê innych zajêæ i zak³adki to tylko pomocnicza rzecz dla redakcji, to chwilowo sobie darujê. S±dzi³em, ¿e to niedu¿y problem i wola³bym skonsultowaæ go z 'TeX majstrem' ni¿ braæ w tej materii jakie¶ kursy. Tak czy owak, dziêkujê za informacje. Podajê przyk³adowy kod: %& --translate-file=il2-pl.tcx \documentclass{mwbk} \usepackage{polski}\usepackage{hyperref} \newcount\nr \def\pattern#1{\nr=1 \loop {\phantomsection \chapter*{\Huge Rozdzial \the\nr}} \advance\nr by 1 \ifnum\nr<#1 \repeat} \begin{document} \tableofcontents \pattern{20} \end{document} Zerknij, proszê, Wojtku, co by tu mo¿na przestawiæ. Pawe³
Author: Wojtek Myszka
Date: Wed, 30 Nov 2011 13:15
Date: Wed, 30 Nov 2011 13:15
24 lines
774 bytes
774 bytes
W dniu wtorek, 29 listopada 2011, 10:56:55 UTC+1 u¿ytkownik yarr napisa³: [...] > S±dzi³em, ¿e to niedu¿y problem i wola³bym skonsultowaæ go z 'TeX > majstrem' > ni¿ braæ w tej materii jakie¶ kursy. > > Tak czy owak, dziêkujê za informacje. > > Podajê przyk³adowy kod: [ciach!] > Zerknij, proszê, Wojtku, co by tu mo¿na przestawiæ. U mnie po prostu dzia³a. http://www.immt.pwr.wroc.pl/~myszka/TeX/sandbox/ jest Twój kod ¼ród³owy i utworzony PDF (odsylacze.tex, odsylacze.pdf) Jest te¿ plik log. Moja wersja mwcls to 2009/09/27 v0.74 Czyli dok³adnie taka jak w archiwum CTAN... TeXLive2009 ma wersjê zdecydowanie star± (0.65) Jakiej dystrybucji u¿ywasz (zerknij do pliku .log) Pozdrawiam Wojtek
Date: Wed, 30 Nov 2011 23:06
Date: Wed, 30 Nov 2011 23:06
12 lines
380 bytes
380 bytes
> Document Class: mwbk 2009/08/30 v0.72 A LaTeX document class (MW) Zainstalowa³em najnowsz± (0.74), ale z tym samym skutkiem. Zarówno zak³adka jak i ³±cze w spisie tre¶ci kieruje do strony poprzedzaj±cej, pomimo ¿e referencje w pliku .toc s± prawid³owe. Czujê siê jak kretyn. http://www.zelwan.strefa.pl/tex/test/odsylacze.zip Pozdrowienia - Pawe³
Date: Wed, 30 Nov 2011 23:31
Date: Wed, 30 Nov 2011 23:31
19 lines
450 bytes
450 bytes
Zwyciêstwo! Przepraszam, po¶pieszy³em siê z raportem. Owszem, zainstalowa³em wersjê 0.74 klasy MW, ale nie zerkn±³em do logu, gdzie nadal sta³o, ¿e TeX czyta wersjê 0.72. Komenda: initexmf -u -v nie wystarczy³a do od¶wie¿enia bazy instalacji. Nale¿a³o zadaæ: initexmf -u -v --admin Tak czy owak, b³±d znikn±³ po zainstalowaniu najnowszej wersji klasy. Dziêkujê Ci, Wojtku. Pozdrowienia - Pawe³
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads