Thread View: pl.comp.dtp.tex
6 messages
6 total messages
Started by Wojciech 'Wheart
Fri, 10 Feb 2012 23:32
Szerokie tabele
Author: Wojciech 'Wheart
Date: Fri, 10 Feb 2012 23:32
Date: Fri, 10 Feb 2012 23:32
30 lines
1427 bytes
1427 bytes
Witam, Z gorliwo�ci� godn� neofity usi�uj� co si� da robi� w LaTeXu, teraz pad�o na dokumentacj� sieci komputerowej. Generalnie jest tabelka, kolumn 24, wierszy parzy�cie w zale�no�ci jakie pola s� w��czane (oczywi�cie .tex generowany jest przez skrypty z bazy danych). Od biedy mie�ci si� toto w ustawieniu "pejza�" na papierze A3. Chcia�bym uzyska� efekt znany z arkuszy kalkulacyjnych - w pewnym momencie wszystkie tabelki na stronie si� urywaj� i s� kontynuowane na nast�pnej (zatem r�wniutko obcinam na gilotynie, smaruj� klejem i sklejam sobie wielk� p�acht� do powieszenia na drzwiach do biura). Idealnie by by�o ustawi� sta�� szeroko�� kolumn (to potrafi�) i wymusi� �amanie w tym w�a�nie miejscu (tak, wiem, chwila zabawy w AWKu i da si� to zrobi�, ale ja chc� "�atwiej" :) Do tej pory u�ywa�em kt�rego� z arkuszy kalkulacyjnych, ale w nim trzyma�em tak�e dane. Teraz pad�o na przechowywanie w bazie i "aplikacj� www" do edycji i wirtualnych ogl�dzin. Importowanie danych z bazy do arkusza jest niepor�czne przy przej�ciu z bazy danych - eksport do csv, import csv (t�umacz�c, ze numerki to nie stan konta, a numerki z kreskami to nie daty) do arkusza, a nast�pnie formatowanie (wyt�uszczenie numer�w port�w, obramowania, ewentualne kolorowanki). Czego szuka�? Pozdrawiam Wojtek Penar
Re: Szerokie tabele
Author: =?iso-8859-2?Q?J
Date: Fri, 10 Feb 2012 23:25
Date: Fri, 10 Feb 2012 23:25
57 lines
2516 bytes
2516 bytes
Pan Wojciech 'Wheart' Penar z gorliwo�ci� godn� neofity usi�uj� co si� da robi� w LaTeXu: > teraz pad�o na dokumentacj� sieci komputerowej. > Generalnie jest tabelka, kolumn 24, wierszy parzy�cie w zale�no�ci > jakie pola s� w��czane (oczywi�cie .tex generowany jest przez skrypty > z bazy danych). Od biedy mie�ci si� toto w ustawieniu "pejza�" na > papierze A3. > > Chcia�bym uzyska� efekt znany z arkuszy kalkulacyjnych - w pewnym > momencie wszystkie tabelki na stronie si� urywaj� i s� kontynuowane na > nast�pnej (zatem r�wniutko obcinam na gilotynie, smaruj� klejem > i sklejam sobie wielk� p�acht� do powieszenia na drzwiach do biura). > Idealnie by by�o ustawi� sta�� szeroko�� kolumn (to potrafi�) i wymusi� > �amanie w tym w�a�nie miejscu (tak, wiem, chwila zabawy w AWKu i da si� > to zrobi�, ale ja chc� "�atwiej" :) > > Do tej pory u�ywa�em kt�rego� z arkuszy kalkulacyjnych, ale w nim > trzyma�em tak�e dane. Teraz pad�o na przechowywanie w bazie > i "aplikacj� www" do edycji i wirtualnych ogl�dzin. Importowanie > danych z bazy do arkusza jest niepor�czne przy przej�ciu z bazy danych > - eksport do csv, import csv (t�umacz�c, ze numerki to nie stan konta, > a numerki z kreskami to nie daty) do arkusza, a nast�pnie formatowanie > (wyt�uszczenie numer�w port�w, obramowania, ewentualne kolorowanki). > > Czego szuka�? Jest jaki� pakiet LaTeXowy dziel�cy tabele na strony. Mo�na szuka� w�a�nie jego. Ale mo�e lepiej, zwa�aszcza w sytuacji gdy plik jest generowany przez skrypty, odpu�ci� sobie LaTeXowe tabele i robi� to Knuthowymi metodami, jako osobne wiersze. Szkic rozwi�zania mo�e wygl�dac tak (definicje pomocnicze): \def\Lc#1#2{\hbox to #1{\strut~#2\hss\vrule}} \def\Rc#1#2{\hbox to #1{\strut\hss#2~\vrule}} \def\Cc#1#2{\hbox to #1{\strut\hss#2\hss\vrule}} \def\LN#1{\setbox0\hbox{\vrule#1} {\hrule width \wd0\penalty10000\noindent\copy0\hrule width \wd0\vskip-0.4pt}} A p�niej skrypt generuje ka�dy wiersz jako wywo�anie \LN{.....} gdzie w miejsce kropek s� kom�rki opisane wywo�aniami w rodzaju \Lc{8mm}{Abc}\Cc{10mm}{0}\Rc{12mm}{Xyz}, czyli: \LN{\Lc{8mm}{Abc}\Cc{10mm}{0}\Rc{12mm}{Xyz}} \LN{\Lc{8mm}{Abc}\Cc{10mm}{0}\Rc{12mm}{Xyz}} \LN{\Lc{8mm}{Abc}\Cc{10mm}{0}\Rc{12mm}{Xyz}} \LN{\Lc{8mm}{Abc}\Cc{10mm}{0}\Rc{12mm}{Xyz}} Taka konstrukcja wygl�da jak tabela, ale �amie si� na strony jak tekst. -- Jarek
Author: Wojciech 'Wheart
Date: Sat, 11 Feb 2012 12:46
Date: Sat, 11 Feb 2012 12:46
91 lines
3796 bytes
3796 bytes
W dniu 11.02.2012 00:25, Jaros�aw Soko�owski pisze: > Jest jaki� pakiet LaTeXowy dziel�cy tabele na strony. Mo�na szuka� > w�a�nie jego. Ale mo�e lepiej, zwa�aszcza w sytuacji gdy plik jest > generowany przez skrypty, odpu�ci� sobie LaTeXowe tabele i robi� to > Knuthowymi metodami, jako osobne wiersze. Szkic rozwi�zania [...] Chyba nie do ko�ca si� jasno wyrazi�em. Wiersze s� (dajmy na to) 4, kolumn 24. Ilo�� wierszy mo�e si� waha� od 2 (nag��wkowy i etykieta) po kilkana�cie (wielorz�dowa krosownica, poza etykietami dodatkowe informacje o rodzaju kabla, z czym to po��czy� itp). Aby si� jako� pr�bowa� zmie�ci� z tradycyjn� tabel�, przestawiam papier na A3 i obracam tabelk� (pakiet lscape). Chcia�bym drukowa� to na A4 na kilku kartkach, tak, by sobie poskleja� tabelk� "po szeroko�ci". Tutaj szybki przyk�ad, "o co mnie w�a�ciwie chodzi": ------------------------------------------------- \documentclass{article} \usepackage{fullpage} \usepackage{lscape} \usepackage[a3paper, margin=.5cm]{geometry} \usepackage[utf8]{inputenc} \usepackage[T1]{fontenc} \usepackage[polish]{babel} \begin{document} \begin{landscape} \begin{table} \centering \begin{tabular}{|c|c|c|c||c|c|c|c||c|c|c|c||c|c|c|c||c|c|c|c||c|c|c|c|} \hline \textbf{1} & \textbf{2} & \textbf{3} & \textbf{4} & \textbf{5} & \textbf{6} & \textbf{7} & \textbf{8} & \textbf{9} & \textbf{10} & \textbf{11} & \textbf{12} & \textbf{13} & \textbf{14} & \textbf{15} & \textbf{16} & \textbf{17} & \textbf{18} & \textbf{19} & \textbf{20} & \textbf{21} & \textbf{22} & \textbf{23} & \textbf{24} \\ \hline 104-01 & 104-02 & 104-03 & 104-04 & 104-05 & 104-06 & 104-07 & 104-08 & 104-09 & 104-10 & 104-11 & 104-12 & 104-13 & 104-14 & 104-15 & 104-16 & & & & & & & 07 & 010 \\ \hline \textbf{25} & \textbf{26} & \textbf{27} & \textbf{28} & \textbf{29} & \textbf{30} & \textbf{31} & \textbf{32} & \textbf{33} & \textbf{34} & \textbf{35} & \textbf{36} & \textbf{37} & \textbf{38} & \textbf{39} & \textbf{40} & \textbf{41} & \textbf{42} & \textbf{43} & \textbf{44} & \textbf{45} & \textbf{46} & \textbf{47} & \textbf{48} \\ \hline 103-01 & 103-02 & 103-03 & 103-04 & 103-05 & 103-06 & 103-07 & 103-08 & 103-09 & 103-10 & 103-11 & 103-12 & 103-13 & 103-14 & 103-15 & 103-16 & 103-17 & & & & Dziek & 327-1 & 327-2 & 327-3 \\ \hline \end{tabular} \end{table} \end{landscape} \end{document} ------------------------------------------------- W tej konfiguracji mie�ci si� toto na A3, szeroko�� kolumn p�ki co "z automatu" - tam gdzie s� puste podpisy - s� w�sze. W sumie, rzeczywi�cie, je�li si� nie uda lepiej, przetransponuj� tabel�, ale do tej pory tak robione obrazki by�y wygodne i por�czne (w przeciwie�stwie do list jakimi si� pos�ugiwa�em pocz�tkowo). Patrz�c na tabelk�, interesuj�cy mnie obiekt ma podobne relacje przestrzenne do ca�o�ci jak na rzeczywistej krosownicy czy prze��czniku, st�d np. podw�jne obramowania mi�dzy niekt�rymi kom�rkami tabeli - co cztery porty jest niewielka przerwa. Chcia�bym, zrobi� sobie np. 3 takie tabelki na stronie tak, by urywa�y si� po 12 kolumnie i od 13 kolumny by�y kontynuowane na nast�pnej. Tak, bym obci�� jeden margines i m�g� to sklei�. Je�li co� takiego uda si� si� osi�gn��, to wi�cej szcz�cia w tym temacie da�oby mi posiadanie narz�dzia, kt�re zachowa relacje potrzebne do sklejania, nawet je�li mi�dzy "szerokimi" tabelami znajdzie si� jedna kr�tsza... W sumie to potrafi� arkusze kalkulacyjne, ale z prac� wsadow� jest ju� r�nie, o automatycznym wygenerowaniu dokumentacji gotowej do pobrania z serwera mo�na zapomnie�. Pozdrawiam Wojtek
Author: =?iso-8859-2?Q?J
Date: Sat, 11 Feb 2012 14:38
Date: Sat, 11 Feb 2012 14:38
32 lines
1418 bytes
1418 bytes
Pan Wojciech 'Wheart' Penar napisa�: >> Jest jaki� pakiet LaTeXowy dziel�cy tabele na strony. Mo�na szuka� >> w�a�nie jego. Ale mo�e lepiej, zwa�aszcza w sytuacji gdy plik jest >> generowany przez skrypty, odpu�ci� sobie LaTeXowe tabele i robi� to >> Knuthowymi metodami, jako osobne wiersze. Szkic rozwi�zania [...] > > Chyba nie do ko�ca si� jasno wyrazi�em. Albo ja �le zrozumia�em. Je�li chodzi o to, �e sk�ad jest szerszy ni� dost�pny papier w drukarce, to radzi� mo�na sobie rozmaicie. 1. Zupe�nie nieTeXowo, czyli uniwersalnie. Programy wy�wietlaj�ce PDF potrafi� przy wydruku podzielic stron� na kilka kartek, kt�re potem sie skleja. 2. Podobnie jak powy�ej, tylko na niskim poziomie TeXa -- zmieniaj�c przy kolejnych wydrukach \hoffest. 3. Zn�w podobnie, ale zaprz�gaj�c do tego TeXowe \output (routine) -- wtedy TeX sam wyprowadzi kilka kartek, je�li b�dzie trzeba. To jest technika wyrafinowana, wymagaj�ca g��bokiej wiedzy. Ale mo�e jest do tego jaki� styl LaTeXa (ja bym szuka� po s�owie "poster"). 4. Jak dane lec� z bazy, to sk�ada� kilka tabel z przeznaczeniem do ustawienia ich obok siebie. Z mechanizmem LaTeXowym mo�e byc trudno, ale stosuj�c przedstawion� wcze�niej metod� z pude�kami, nie jest problemem zaprogramowa� to tak, by linie i kom�rki na siebie trafia�y. -- Jarek
Author: =?UTF-8?B?UGF3Zc
Date: Tue, 14 Feb 2012 10:23
Date: Tue, 14 Feb 2012 10:23
10 lines
307 bytes
307 bytes
Jak zawsze chylę czoła przed umiejętnościami współpiszącego w tym wątku, ale nieśmiało zasugeruję że możesz ewentualnie poszukać pakietu longtable i może uda się nie uciekać do czystego TeXa. pozdrawiam, Paweł
Author: =?UTF-8?B?UGF3Zc
Date: Tue, 14 Feb 2012 10:36
Date: Tue, 14 Feb 2012 10:36
5 lines
175 bytes
175 bytes
Można zignorować powyższego posta - myślałem o podziale tabel na strony a potem uświadomiłem sobie że to nie o to chodziło...
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads