Thread View: pl.comp.dtp.tex
14 messages
14 total messages
Started by =?UTF-8?B?Q3phcm
Tue, 10 Feb 2015 11:49
LaTeX jak rozpocząć od nowej strony jeśli jest mało miejsca.
Author: =?UTF-8?B?Q3phcm
Date: Tue, 10 Feb 2015 11:49
Date: Tue, 10 Feb 2015 11:49
17 lines
477 bytes
477 bytes
Witam. Pewnie proste, ale jakoś się męczę z tym. Chciałbym, żeby jeśli zostało mało miejsca na dole strony rozpocząć od nowej strony. Mam długą tabelę o nieznanej długości (longtable), po niej '\subsection'. Czyli jeśli tabela się skończy i jest powiedzmy mniej niż 1/3 wolnej strony to zaczyna od nowej strony. Próbowałem \vbox ale to powoduje, że strona się nie kończy i tabelka wyłazi poza stronę. -- Cezary Grądys czarekgr@wa.onet.pl
Re: LaTeX jak rozpocząć od nowej strony jeśli jest mało miejsca.
Author: =?UTF-8?Q?Jaros
Date: Tue, 10 Feb 2015 13:18
Date: Tue, 10 Feb 2015 13:18
41 lines
1790 bytes
1790 bytes
Pan Czarek Gr±dys napisa³: > Pewnie proste, ale jako¶ siê mêczê z tym. W³a¶nie nie takie proste. TeX znakomicie radzi sobie ze znalezieniem optymalnych miejsc podzia³u akapitu na wiersze. Jest jednak bezsilny, gdy trzeba wyznaczyæ najlepsze miejsca podzia³u na strony -- mimo ¿e poszukiwania mo¿na by by³o oprzeæ o ten sam algorytm. To konsekwencja za³o¿eñ, ¿e w dostêpnej pamiêci o pojemno¶ci wyra¿anej w kilobajtach trzymanie akapitu jest jeszcze rozs±dne, ale pamiêæ w wielko¶ciach byæ mo¿e nawet megabajtowych, która by siê przyda³a do przechowania ca³ego dokumentu (lub choæby rozdzia³u), to jaka¶ mrzonka. > Chcia³bym, ¿eby je¶li zosta³o ma³o miejsca na dole strony rozpocz±æ > od nowej strony. Mam d³ug± tabelê o nieznanej d³ugo¶ci (longtable), > po niej '\subsection'. Czyli je¶li tabela siê skoñczy i jest powiedzmy > mniej ni¿ 1/3 wolnej strony to zaczyna od nowej strony. > > Próbowa³em \vbox ale to powoduje, ¿e strona siê nie koñczy i tabelka > wy³azi poza stronê. Narzêdziem, które mo¿e byæ pomocne w rozwi±zywaniu podobnych problemów jest elastyczny klej (glue). Mo¿e mieæ on postaæ na przyk³ad tak±: \vglue 52 mm minus 30 mm plus 1 fill Oznacza to, ¿e dodane zostanie ¶wiat³o wielko¶ci 52 mm, ale je¶li trzeba, to skurczy sie ono o 30 mm lub wyd³u¿y w nieskoñczono¶æ. Rozs±dne mo¿e byæ przy tym zdefiniowanie "\subsection" w ten sposób, by nag³ówek nigdy nie móg³ wyst±piæ sam, tylko ¿eby obowi±zkowo co¶ sie do niego od do³u przykleja³o na sta³e, choæby pierwszy akapit. To wszystko rady ogólne, w takich przypadkach trzeba samemu kombinowaæ. Jarek -- Idzie klej i po kolei napotkane rzeczy klei: Sto³ki, szklanki, fili¿anki, salaterki, wazy, dzbanki, Talerzyki, flaszki, miski, garnki, wiadra i pó³miski, Nawet ³awki, nawet szafki, nawet ksi±¿ki i zabawki.
Re: LaTeX jak =?ISO-8859-2?Q?rozpocz±æ_od_nowej_strony?= =?ISO-8859-2?Q?_je¶li_jest_ma³o_miejsca.?
Author: =?ISO-8859-2?Q?C
Date: Tue, 10 Feb 2015 14:28
Date: Tue, 10 Feb 2015 14:28
47 lines
2031 bytes
2031 bytes
W dniu 10.02.2015 o 13:18, Jaros³aw Soko³owski pisze: > Pan Czarek Gr±dys napisa³: > >> Pewnie proste, ale jako¶ siê mêczê z tym. > > W³a¶nie nie takie proste. TeX znakomicie radzi sobie ze znalezieniem > optymalnych miejsc podzia³u akapitu na wiersze. Jest jednak bezsilny, > gdy trzeba wyznaczyæ najlepsze miejsca podzia³u na strony -- mimo ¿e > poszukiwania mo¿na by by³o oprzeæ o ten sam algorytm. To konsekwencja > za³o¿eñ, ¿e w dostêpnej pamiêci o pojemno¶ci wyra¿anej w kilobajtach > trzymanie akapitu jest jeszcze rozs±dne, ale pamiêæ w wielko¶ciach > byæ mo¿e nawet megabajtowych, która by siê przyda³a do przechowania > ca³ego dokumentu (lub choæby rozdzia³u), to jaka¶ mrzonka. > >> Chcia³bym, ¿eby je¶li zosta³o ma³o miejsca na dole strony rozpocz±æ >> od nowej strony. Mam d³ug± tabelê o nieznanej d³ugo¶ci (longtable), >> po niej '\subsection'. Czyli je¶li tabela siê skoñczy i jest powiedzmy >> mniej ni¿ 1/3 wolnej strony to zaczyna od nowej strony. >> >> Próbowa³em \vbox ale to powoduje, ¿e strona siê nie koñczy i tabelka >> wy³azi poza stronê. > > Narzêdziem, które mo¿e byæ pomocne w rozwi±zywaniu podobnych problemów > jest elastyczny klej (glue). Mo¿e mieæ on postaæ na przyk³ad tak±: > > \vglue 52 mm minus 30 mm plus 1 fill > > Oznacza to, ¿e dodane zostanie ¶wiat³o wielko¶ci 52 mm, ale je¶li > trzeba, to skurczy sie ono o 30 mm lub wyd³u¿y w nieskoñczono¶æ. > > Rozs±dne mo¿e byæ przy tym zdefiniowanie "\subsection" w ten sposób, > by nag³ówek nigdy nie móg³ wyst±piæ sam, tylko ¿eby obowi±zkowo co¶ > sie do niego od do³u przykleja³o na sta³e, choæby pierwszy akapit. > > To wszystko rady ogólne, w takich przypadkach trzeba samemu kombinowaæ. > > Jarek > Dziêki serdeczne, w³a¶nie chodzi o to, ¿eby ten nag³ówek nie by³ samotny na samym dole strony. Je¶li na dole, to ¿eby chocia¿ kawa³ek nastêpnej tabelki pod nim by³. Tu nie mam wielkich wymagañ, bo to protoko³y z pomiarów elektrycznych, aby na oko wygl±da³o w miarê dobrze. Jutro pokombinujê z tym. -- Cezary Gr±dys czarekgr@wa.onet.pl
Date: Tue, 10 Feb 2015 15:30
Date: Tue, 10 Feb 2015 15:30
16 lines
575 bytes
575 bytes
Pan Czarek Gr±dys napisa³: > Dziêki serdeczne, w³a¶nie chodzi o to, ¿eby ten nag³ówek nie by³ samotny > na samym dole strony. Je¶li na dole, to ¿eby chocia¿ kawa³ek nastêpnej > tabelki pod nim by³. Tu nie mam wielkich wymagañ, bo to protoko³y z > pomiarów elektrycznych, aby na oko wygl±da³o w miarê dobrze. > Jutro pokombinujê z tym. Wydaje siê, ¿e \vglue pomiêdzy nag³ówkiem a tabel± powinno problem rozwi±zaæ. W pewnym uproszczeniu jest tak, ¿e ¶wiat³o mo¿na tworzyæ przez \vskip albo \vglue -- jedno dopuszcza z³amanie strony, drugie nie. Jarek -- Wiêcej ¶wiat³a!
Re: LaTeX jak =?ISO-8859-2?Q?rozpocz±æ_od_nowej_strony?= =?ISO-8859-2?Q?_je¶li_jest_ma³o_miejsca.?
Date: Tue, 10 Feb 2015 15:54
Date: Tue, 10 Feb 2015 15:54
55 lines
1520 bytes
1520 bytes
W dniu 10.02.2015 o 15:30, Jaros³aw Soko³owski pisze: > Pan Czarek Gr±dys napisa³: > >> Dziêki serdeczne, w³a¶nie chodzi o to, ¿eby ten nag³ówek nie by³ samotny >> na samym dole strony. Je¶li na dole, to ¿eby chocia¿ kawa³ek nastêpnej >> tabelki pod nim by³. Tu nie mam wielkich wymagañ, bo to protoko³y z >> pomiarów elektrycznych, aby na oko wygl±da³o w miarê dobrze. >> Jutro pokombinujê z tym. > > Wydaje siê, ¿e \vglue pomiêdzy nag³ówkiem a tabel± powinno problem > rozwi±zaæ. W pewnym uproszczeniu jest tak, ¿e ¶wiat³o mo¿na tworzyæ > przez \vskip albo \vglue -- jedno dopuszcza z³amanie strony, drugie > nie. > > Jarek > Mam co¶ takiego: % tu koñczy siê pierwsza tabelka \hline \end{longtable} } \vfill \pagebreak[3] \pagebreak[3] \subsection{Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} %#### \vglue \scriptsize{ \setlongtables \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} \caption[Feasible triples for a highly variable Grid]{Badanie wy³±czników ró¿nicowo - pr±dowych} \label{grid_mlmmh} \\ \hline %\multirow{2}{*}{\multicolumn{1}{c}{\textbf{LP}}} Niestety, to co w '\subsection' jest uparcie na samym dole strony. Problem jest, bo to bêdzie ponad 100 plików generowanych przez skrypt i w ka¿dym te tabelki bêd± innej d³ugo¶ci. Chcia³bym to jako¶ rozwi±zaæ. Niby mogê wymusiæ z³amanie strony, ale te¿ g³upio bêdzie jak pó³ strony puste zostanie, niektóre z tabelek bêd± krótkie. W³a¶nie by³o by dobre takie sklejenie jak piszesz, ale co¶ mi nie wychodzi. -- Cezary Gr±dys czarekgr@wa.onet.pl
Date: Tue, 10 Feb 2015 16:13
Date: Tue, 10 Feb 2015 16:13
51 lines
1540 bytes
1540 bytes
Pan Czarek Gr±dys ma co¶ takiego: > % tu koñczy siê pierwsza tabelka > \hline > \end{longtable} > } > > > \vfill > > > \pagebreak[3] > \pagebreak[3] \subsection{Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} %#### > \vglue > \scriptsize{ > \setlongtables > \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} > > \caption[Feasible triples for a highly variable Grid]{Badanie > wy³±czników ró¿nicowo - pr±dowych} \label{grid_mlmmh} \\ > > \hline > > %\multirow{2}{*}{\multicolumn{1}{c}{\textbf{LP}}} > > > Niestety, to co w '\subsection' jest uparcie na samym dole strony. > Problem jest, bo to bêdzie ponad 100 plików generowanych przez skrypt i > w ka¿dym te tabelki bêd± innej d³ugo¶ci. Chcia³bym to jako¶ rozwi±zaæ. > Niby mogê wymusiæ z³amanie strony, ale te¿ g³upio bêdzie jak pó³ strony > puste zostanie, niektóre z tabelek bêd± krótkie. > W³a¶nie by³o by dobre takie sklejenie jak piszesz, ale co¶ mi nie wychodzi. Po pierwsze, to "\vglue" wymaga parametru. Czyli na przyk³ad "\vglue 0pt" albo "\vglue 0pt plus 20pt". Po drugie, to gdzie¶ do listy pionowej musia³ siê wra¶æ jaki¶ "\vskip", na którym ³amana jest strona. Zapewne definicja "\subsection" zawiera jaki¶ "\vskip" na koñcu. Mo¿e (przynajmniej w ramach testów) zrobiæ co¶ takiego jak na przyk³ad: \leftline{\bf Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} \vglue 10 pt plus 6pt minus 2 pt \scriptsize{ ... Jarek -- Dooko³a kr±¿± sobie ró¿ne pr±dy, Na te pr±dy ró¿ne róznych s± pogl±dy. My do pr±du podchodzimy raczej st±d By rachunek nie za du¿y by³ za pr±d.
Date: Wed, 11 Feb 2015 08:39
Date: Wed, 11 Feb 2015 08:39
34 lines
767 bytes
767 bytes
W dniu 10.02.2015 o 16:13, Jaros³aw Soko³owski pisze: > Mo¿e (przynajmniej w ramach testów) zrobiæ co¶ takiego jak na przyk³ad: > > \leftline{\bf Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} > \vglue 10 pt plus 6pt minus 2 pt > \scriptsize{ > ... Zrobi³em tak i jest to samo, napis jest na dole strony, a tabelka na nastêpnej stronie. A nie da³o by siê tak, ¿e z³amanie strony nast±pi je¶li pozosta³o ma³o miejsca, np mniej ni¿ 5 cm? To by rozwi±za³o problem, mo¿e mniej elegancko, ale skutecznie. Próbnie mam tak, niestety lipa: \hline \end{longtable} } \vfill \leftline{\bf Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} \vglue 10 pt plus 6pt minus 2 pt \scriptsize{ \setlongtables \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} -- Cezary Gr±dys czarekgr@wa.onet.pl
Date: Wed, 11 Feb 2015 13:35
Date: Wed, 11 Feb 2015 13:35
63 lines
1339 bytes
1339 bytes
W dniu 11.02.2015 o 08:39, Czarek Gr±dys pisze: > > Zrobi³em tak i jest to samo, napis jest na dole strony, a tabelka na > nastêpnej stronie. A nie da³o by siê tak, ¿e z³amanie strony nast±pi > je¶li pozosta³o ma³o miejsca, np mniej ni¿ 5 cm? To by rozwi±za³o > problem, mo¿e mniej elegancko, ale skutecznie. > > Próbnie mam tak, niestety lipa: > > \hline > \end{longtable} > } > \vfill > \leftline{\bf Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} > \vglue 10 pt plus 6pt minus 2 pt > \scriptsize{ > \setlongtables > \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} > > > > Ju¿ my¶la³em, ¿e \needspace{.2\textheight} rozwi±¿e problem, ale rozwi±zuje po³owicznie. Dla \subsection i 1 nag³ówka jest ok, ale na samym dole strony jest to co przed \endfoot, a na pocz±tku nastêpnej strony mam to co przed \endhead Czyli ¿eby nie gmatwaæ powsta³o co¶ takiego: | koniec talelki 1 | ________________________ % PUSTE miejsce, czyli OK !!!! ________________________ | Stopka tabelki 2 | % tego nie chcê ________________________ ==================================================== % koniec strony _________________________ | Nag³owek tabelki 2 | % tego te¿ nie chcê __________________________ 2.2 Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych. % To co w \subsection - OK dalej jest OK. -- Cezary Gr±dys czarekgr@wa.onet.pl
Date: Wed, 11 Feb 2015 13:44
Date: Wed, 11 Feb 2015 13:44
42 lines
1957 bytes
1957 bytes
Pan Czarek Gr±dys napisa³: >> Mo¿e (przynajmniej w ramach testów) zrobiæ co¶ takiego jak na przyk³ad: >> >> \leftline{\bf Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} >> \vglue 10 pt plus 6pt minus 2 pt >> \scriptsize{ >> ... > > Zrobi³em tak i jest to samo, napis jest na dole strony, a tabelka na > nastêpnej stronie. A nie da³o by siê tak, ¿e z³amanie strony nast±pi > je¶li pozosta³o ma³o miejsca, np mniej ni¿ 5 cm? To by rozwi±za³o > problem, mo¿e mniej elegancko, ale skutecznie. W takim razie muszê przenie¶æ swoje podejrzenia z "subsection" na "longtable". To tam siedz± jakie¶ pionowe skipy, które umo¿liwiaj± podzia³ na strony w ka¿dym miejscu, wiêc i przed sam± tabelk±. > \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} Mo¿na przekopaæ siê przez plik longtable.sty, wszystko przeanalizoaæ, zmieniæ co trzeba, by odpowiada³o aktualnym potrzebom. Mo¿na nawet napisaæ na nowo, by da³o siê ³atwo wprowadziæ zakazy podzia³u strony w pobli¿u pocz±tku i koñca tabelki. Ale tu widzê, ¿e potrzebna jest bardzo proste zestawienie z piêcioma sta³ymi kolumnami. Ja bym to zrobi³ samodzielnie definiuj±c \hbox okre¶lonej szeroko¶ci dla wiersza danych (mam pokazaæ jak to zrobiæ?). Kilkulinijkowa definicja, a mamy kontrolê nad wszystkim i mo¿emy eksperymentowaæ ¶wiadomie, a nie w ciemno. Wtedy mo¿na w ka¿dym miejscu dodaæ z automatu odpowiedni± karê (penalty), która pos³u¿y kalkulowaniu najlepszego miejsca na podaia³ strony. Mo¿na nawet zrobiæ pewnien trik -- nie wyprowadzaæ osobno linii, tylko wy³±czyæ justowanie, wpuszczaæ te szerokie boksy z wierszami jako jeden akapit, a poniewa¿ w jednym wierszu strony nie zmie¶ci siê wiêcej ni¿ jeden wiersz danych, to wyjdzie zgrabna tabelka. A dzia³aæ bêd± mechanizmy ³amania akapitów -- widowpenalty i clubpenalty odpowiedzialne za pozostawianie wdów i sierot (samotnych wierszy na pocz±tku i koñcu strony). Jarek -- Rum Helka, rum Helka, ty¶ gruba jak ta belka ty¶ mocna jak ta szklanka, masz sukniê pod kolanka
Date: Wed, 11 Feb 2015 13:56
Date: Wed, 11 Feb 2015 13:56
39 lines
1833 bytes
1833 bytes
W dniu 11.02.2015 o 13:44, Jaros³aw Soko³owski pisze: > > W takim razie muszê przenie¶æ swoje podejrzenia z "subsection" na > "longtable". To tam siedz± jakie¶ pionowe skipy, które umo¿liwiaj± > podzia³ na strony w ka¿dym miejscu, wiêc i przed sam± tabelk±. > >> \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} > > Mo¿na przekopaæ siê przez plik longtable.sty, wszystko przeanalizoaæ, > zmieniæ co trzeba, by odpowiada³o aktualnym potrzebom. Mo¿na nawet > napisaæ na nowo, by da³o siê ³atwo wprowadziæ zakazy podzia³u strony > w pobli¿u pocz±tku i koñca tabelki. Ale tu widzê, ¿e potrzebna jest > bardzo proste zestawienie z piêcioma sta³ymi kolumnami. Ja bym to > zrobi³ samodzielnie definiuj±c \hbox okre¶lonej szeroko¶ci dla wiersza > danych (mam pokazaæ jak to zrobiæ?). Kilkulinijkowa definicja, a mamy > kontrolê nad wszystkim i mo¿emy eksperymentowaæ ¶wiadomie, a nie w ciemno. > > Wtedy mo¿na w ka¿dym miejscu dodaæ z automatu odpowiedni± karê (penalty), > która pos³u¿y kalkulowaniu najlepszego miejsca na podaia³ strony. Mo¿na > nawet zrobiæ pewnien trik -- nie wyprowadzaæ osobno linii, tylko wy³±czyæ > justowanie, wpuszczaæ te szerokie boksy z wierszami jako jeden akapit, > a poniewa¿ w jednym wierszu strony nie zmie¶ci siê wiêcej ni¿ jeden wiersz > danych, to wyjdzie zgrabna tabelka. A dzia³aæ bêd± mechanizmy ³amania > akapitów -- widowpenalty i clubpenalty odpowiedzialne za pozostawianie > wdów i sierot (samotnych wierszy na pocz±tku i koñcu strony). > > Jarek > Zapewne problem le¿y w longtable, niestety ja nie jestem bieg³y w LaTeXu, robiê to dorywczo. Wydawa³o siê, ¿e longtable siê sprawdzi, a tu lipa. Ewentualnie podzielê stronê po ka¿dej tabelce i potem pousuwam podzia³y w plikach które tego nie wymagaj±. Ale to trochê przegl±dania, lepiej jakby automatycznie siê da³o. -- Cezary Gr±dys czarekgr@wa.onet.pl
Date: Wed, 11 Feb 2015 14:30
Date: Wed, 11 Feb 2015 14:30
33 lines
1679 bytes
1679 bytes
Pan Czarek Gr±dys napisa³: > Zapewne problem le¿y w longtable, niestety ja nie jestem bieg³y w > LaTeXu, robiê to dorywczo. Wydawa³o siê, ¿e longtable siê sprawdzi, > a tu lipa. Ewentualnie podzielê stronê po ka¿dej tabelce i potem > pousuwam podzia³y w plikach które tego nie wymagaj±. Ale to trochê > przegl±dania, lepiej jakby automatycznie siê da³o. W LaTeXu, to ja te¿ bieg³y nie jestem. To w koñcu jest zbiór nieraz mocno wyrafinowanych makr, które ró¿ni ludzie napisali na w³asne potrzeby. Trzeba przeczytaæ dokumentacjê (czêsto wiele stron) i zobaczyæ czy siê nam to nada. W TeXu, to ju¿ bardziej -- przez blisko trzydzie¶ci lat oswoi³em siê z systemem, wiem jak sobie radziæ i czego siê spodziewaæ. Jak te tabele wygl±daj±? Gdzie s± (mog± byæ, musz± byæ) kreski pionowe i poziome? Jak wygl±da ca³y dokument? A mo¿e nie bêdzie wiele roboty gdyby systemowi produkuj±cemu manuskrypt przydaæ trochê inteligencji? Na tyle, by orientowa³ siê na której stronie i w którym jej miejscu jeste¶my. ¯eby móg³ zdecydowaæ, czy zaczynaæ now± tabelê, czy zrobiæ "break". Jeszcze jedna szaleñcza my¶l przysz³a mi do g³owy. Maj±c prosty raport z³o¿ony z kolejnych wierszy, w którym nieistotne jest formatowanie d³ugich akapitów, dysponuj±c wspó³czesnymi ¶rodkami postscriptowymi w TeXu, takimi jak obracanie tekstu o 90 stopni, mo¿na postawiæ rzecz na boku i potraktowaæ boksy z wierszami jako elementy akapitu, a strony jako wiersze sk³adu (na jednej stronie mie¶ci siê jeden wiersz). Wtedy ca³y dokument zostanie optymalnie po³amany na strony, takim algorytmem, jaki s³u¿y do podzia³u akapitu na wiersze. Czyli ¶wiat³a zostan± roz³o¿one równomiernie w ca³ym dokumencie, -- Jarek
Date: Thu, 12 Feb 2015 08:27
Date: Thu, 12 Feb 2015 08:27
66 lines
2072 bytes
2072 bytes
W dniu 11.02.2015 o 14:30, Jaros³aw Soko³owski pisze: > Jak te tabele wygl±daj±? Gdzie s± (mog± byæ, musz± byæ) kreski pionowe > i poziome? Jak wygl±da ca³y dokument? A mo¿e nie bêdzie wiele roboty > gdyby systemowi produkuj±cemu manuskrypt przydaæ trochê inteligencji? > Na tyle, by orientowa³ siê na której stronie i w którym jej miejscu > jeste¶my. ¯eby móg³ zdecydowaæ, czy zaczynaæ now± tabelê, czy zrobiæ > "break". Dokument wygl±da tak: Jakie¶ daty, dla kogo pomiary, logo itp \section{Oglêdziny.} Stan zewnêtrzny obudowy, napisów, zamocowanie rozdzielnicy, odstêpy izolacyjne, wykonanie z³±cz, pod³±czenie przewodów ochronnych, zamocowanie aparatury i kabli bez zastrze¿eñ. Sprawdzono i potwierdzono ci±g³o¶æ przewodu PE. \section{Badanie ochrony przeciwpora¿eniowej.} \subsection{Pomiar .....} % to 3 razy, ró¿ne pomiary \scriptsize{ \setlongtables % tu tabelka, która mo¿e byæ do¶æ d³uga, kreski poziome i pionowe potrzebne. \section{Orzeczenie.} Wy¿ej wymienione instalacje nadaj± siê do eksploatacji. \section{Pomiarów dokonano:} \noindent Uniwersalny miernik parametrów instalacji elektrycznej.\\ Typ: EUROTEST 615557\\ Nr fabryczny: 11065263 % Jeszcze nie dorobiona tabelka na podpisy robi±cych \end{document} My¶la³em nad tym, ¿eby sprawdziæ ile wchodzi przeciêtnie wierszy na stronê w tabeli i w skrypcie liczyæ. Wtedy skrypt móg³by zadecydowaæ czy jest za ma³o miejsca i z³amaæ stronê. Ale to te¿ trochê zachodu z tym jest. Znalaz³em co¶ takiego jak pakiet needspace. \needspace{.2\textheight} %nie dzia³a dobrze, kaszani siê tabelka. Natomiast \pagebreak dzia³a OK, dlatego my¶la³em, czy nie da siê zrobiæ, ¿eby warunkowo, ¿eby siê wykonywa³, je¶li ma³o jest miejsca. Albo po prostu wstawiê go, a rêcznie w tych dokumentach które bêd± tego wymagaæ usunê. Ale to przegl±danie 100 plików, lepiej jakby uda³o siê rozwi±zaæ automatycznie. A ostatecznie to estetyki wielkiej nie wymaga, mo¿e dam sobie spokój, niech ten \subsection bêdzie na dole strony. Na razie jednak walczê. -- Cezary Gr±dys czarekgr@wa.onet.pl
Author: =?UTF-8?B?Q3phcm
Date: Thu, 12 Feb 2015 09:41
Date: Thu, 12 Feb 2015 09:41
47 lines
1091 bytes
1091 bytes
W dniu 10.02.2015 o 11:49, Czarek Grądys pisze: > Witam. > Pewnie proste, ale jakoś się męczę z tym. Chciałbym, żeby jeśli zostało > mało miejsca na dole strony rozpocząć od nowej strony. > Mam długą tabelę o nieznanej długości (longtable), po niej > '\subsection'. Czyli jeśli tabela się skończy i jest powiedzmy mniej niż > 1/3 wolnej strony to zaczyna od nowej strony. > > Próbowałem \vbox ale to powoduje, że strona się nie kończy i tabelka > wyłazi poza stronę. > > > Chyba sukces, jeszcze potestuję, ale na razie wygląda OK. Mam tak: %tabelka longtable \hline \end{longtable} } \vspace{2cm} \Needspace{17\baselineskip} \subsection{Pomiar wyłączników różnicowo-prądowych.} \scriptsize{ \setlongtables \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} .... .... .... Wygląda, że przenosi jak mało miejsca i tabelka się nie kaszani. Zauważyłem, że wstawia pusty nagłówek tabelki jeśli nie ma dalszych linii na początku strony, ale to małe piwo. Z tym może powalczę jak czas będzie. -- Cezary Grądys czarekgr@wa.onet.pl
Date: Thu, 12 Feb 2015 14:42
Date: Thu, 12 Feb 2015 14:42
66 lines
2132 bytes
2132 bytes
Pan Czarek Gr±dys napisa³: >> Próbowa³em \vbox ale to powoduje, ¿e strona siê nie koñczy i tabelka >> wy³azi poza stronê. > > Chyba sukces, jeszcze potestujê, ale na razie wygl±da OK. > Mam tak: > > %tabelka longtable > \hline > \end{longtable} > } > \vspace{2cm} > \Needspace{17\baselineskip} > \subsection{Pomiar wy³±czników ró¿nicowo-pr±dowych.} > \scriptsize{ > \setlongtables > \begin{longtable}{|c|c|c|c|c|} > .... > .... > .... > > Wygl±da, ¿e przenosi jak ma³o miejsca i tabelka siê nie kaszani. No to ¶wietnie! Nie wiem czy to pomo¿e i czy pomagaæ jeszcze musi, ale na pewno nie zaszkodzi -- ja bym zamieni³ LaTeXowe "\vspace" na TeXowe "\vskip" i to w postaci elastycznej, czyli "\vskip 2cm plus 1 fill", ¿eby bezkarnie da³o siê tam rozci±gn±æ. Lamport t³umacz±c Knutha na swoje w ogóle pomin±³ wszelkie elastyczno¶ci -- trudno podaæ jedn± dominuj±ca przyczynê, dlaczego tak zrobi³. > Zauwa¿y³em, ¿e wstawia pusty nag³ówek tabelki je¶li nie ma dalszych > linii na pocz±tku strony, ale to ma³e piwo. Z tym mo¿e powalczê jak > czas bêdzie. A czy powtarzanie na ka¿dej stronie nag³ówków wielostronicowych tabel jest warunkiem koniecznym? Jest to zadaje siê jedn± z rzeczy, któr± stara siê robiæ pakiet longtable. A wychodzi jak wychodzi, bo nie jest to takie trywialne -- znowu z powodów zasz³o¶ci TeXowych. Gdyby nie by³o, to mo¿na tabele o sta³ych szeroko¶ciach kolumn implementowaæ trywialna boksow± metod±, o której ju¿ wspomnia³em. Szkic realizacji mozna przyj±c mniej wiêcej taki: \def\cc#1#2{\hbox to #1{\hss#2\hss}} \def\ccf#1{\hss#1\hss} \def\vv{\vrule depth 4pt height 12pt} \def\wiersz#1#2#3#4#5{\hrule \hbox to \hsize {\vv\cc{3cm}{#1}\vv\cc{3cm}{#2}\vv\cc{4cm}{#3}\vv\cc{3cm}{#4}\vv\ccf{#5}\vv} \hrule\vskip-0.4pt} \wiersz{AAA}{BBBB}{CCCCC}{DDDDDD}{EEEEEEEE} \wiersz{AAA}{BBBB}{CCCCC}{DDDDDD}{EEEEEEEE} \wiersz{AAA}{BBBB}{CCCCC}{DDDDDD}{EEEEEEEE} \wiersz{AAA}{BBBB}{CCCCC}{DDDDDD}{EEEEEEEE} \wiersz{AAA}{BBBB}{CCCCC}{DDDDDD}{EEEEEEEE} \wiersz{AAA}{BBBB}{CCCCC}{DDDDDD}{EEEEEEEE} Jarek -- Wszystko my mu dawali Newet i to cjankali Lecz nyc mu nie pomog³o Bo pomóc nyc -- nie mog³o
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads