Thread View: pl.comp.gis
6 messages
6 total messages
Started by "Karol_tom"
Fri, 21 May 2010 21:50
wczytywanie pliku tekstowego
Author: "Karol_tom"
Date: Fri, 21 May 2010 21:50
Date: Fri, 21 May 2010 21:50
19 lines
715 bytes
715 bytes
Dzie� dobry, pracuj� z programem, kt�ry mo�e wyeksportowa� wyniki do pliku tekstowego. Dane te zawieraj� tak�e wsp�rz�dne geograficzne - dlatego chcia�bym wczyta� je do programu GIS-owego (SAGA b�d� ArcGIS). Niestety podczas wczytywania wyskakuje mi b��d - nie rozumiem z czego wynika, bo z mojego punktu widzenia (gdy patrz� na taki plik), jest to zwyk�y plik, w kt�rym najpierw wypisane s� nag��wki, nast�pnie natomiast, dane oddzielone od siebie tabulatorami. Chcia�em doda�, �e wczytuj�c takie dane do Excela, nie wyst�puj� �adne problemy - ten program dzieli dane na poszczeg�lne kolumny. W czym tkwi problem i jak sformatowa� ten plik ?
Re: wczytywanie pliku tekstowego
Author: Michal Baranski
Date: Fri, 21 May 2010 23:59
Date: Fri, 21 May 2010 23:59
11 lines
296 bytes
296 bytes
U�ytkownik Karol_tom napisa�: [...] > W czym tkwi problem i jak sformatowa� ten plik ? programy zwykle akceptuj� CSV czyli kolumny rozdzielone �rednikami, tabulator to rzadko��. Wiersz opisowy zostawiasz gdy program to akceptuje i tworzy nazwy p�l zgodnie z opisem. Micha�
Author: mt
Date: Sat, 22 May 2010 00:44
Date: Sat, 22 May 2010 00:44
25 lines
941 bytes
941 bytes
Karol_tom pisze: > Dzie� dobry, > > pracuj� z programem, kt�ry mo�e wyeksportowa� wyniki do pliku tekstowego. > Dane te zawieraj� tak�e wsp�rz�dne geograficzne - dlatego chcia�bym > wczyta� je do programu GIS-owego > (SAGA b�d� ArcGIS). > Niestety podczas wczytywania wyskakuje mi b��d - nie rozumiem z czego > wynika, bo z mojego punktu widzenia > (gdy patrz� na taki plik), > jest to zwyk�y plik, w kt�rym najpierw wypisane s� nag��wki, nast�pnie > natomiast, dane oddzielone od siebie > tabulatorami. > Chcia�em doda�, �e wczytuj�c takie dane do Excela, nie wyst�puj� �adne > problemy - ten program > dzieli dane na poszczeg�lne kolumny. > > W czym tkwi problem i jak sformatowa� ten plik ? No a jest jaka� tre�� komunikatu o b��dzie? Opr�cz tego, co powy�ej Micha� napisa�, mo�e to te� by� kwestia znaku separacji dziesi�tnej. -- marcin
Author: "Darek "
Date: Sat, 22 May 2010 19:25
Date: Sat, 22 May 2010 19:25
16 lines
533 bytes
533 bytes
> Chcia�em doda�, �e wczytuj�c takie dane do Excela, nie wyst�puj� �adne > problemy - ten program > dzieli dane na poszczeg�lne kolumny. > Ja zapisuje zawsze w Excelu w formacie dbf i w ArcGISie nie ma z tym problemu. Tylko przed zapisaniem liczby trzeba sformatowac jako format liczbowy z odpowiednio duza liczba miejsc po przecinku (czyli np. dla wspolrzednych geograficznych bedzie to co najmniej 5-6 miejsc po przecinku). -- Wys�ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Author: "Karol_tom"
Date: Thu, 03 Jun 2010 18:21
Date: Thu, 03 Jun 2010 18:21
25 lines
1056 bytes
1056 bytes
> Ja zapisuje zawsze w Excelu w formacie dbf i w ArcGISie nie ma z tym > problemu. > Tylko przed zapisaniem liczby trzeba sformatowac jako format liczbowy z > odpowiednio duza liczba miejsc po przecinku (czyli np. dla wspolrzednych > geograficznych bedzie to co najmniej 5-6 miejsc po przecinku). > > Niestety w nowym Excelu nie ma takiej mo�liwo�ci (przynajmniej ja jej nie widz�). Natomiast wychodzi mi to ju� przez Accessa - wczytuj� taki skopiowany do schowka wynik, wycinam ca�y opis, zamieniam wszystkie kropki na przecinki. Wycinam tak�e drugi opisowy wiersz oraz wiersz przerwy Nast�pnie ponownie kopiuj� do schowka, zapisuj� to jako plik tesktowy. Otwieram w Accessie...ustawiam tabulator jako element oddzielaj�cy... Zaznaczam, �e pierwszy wiersz zawiera nag��wki..access krzyczy, �e musi zmieni� niekt�re nazwy p�l... modyfikuje je r�cznie... na koniec eksportuj� wszystko do dbf Wczytuje si� bezproblemowo...tylko mo�e kto� wie, czy w QGIS jest zamiennik dla ArcGISowego "Display XY Data"
Author: Marcin Gala
Date: Tue, 15 Mar 2011 11:03
Date: Tue, 15 Mar 2011 11:03
46 lines
1851 bytes
1851 bytes
On 2010-06-03 18:21, Karol_tom wrote: >> Ja zapisuje zawsze w Excelu w formacie dbf i w ArcGISie nie ma z tym >> problemu. >> Tylko przed zapisaniem liczby trzeba sformatowac jako format liczbowy z >> odpowiednio duza liczba miejsc po przecinku (czyli np. dla wspolrzednych >> geograficznych bedzie to co najmniej 5-6 miejsc po przecinku). >> >> > Niestety w nowym Excelu nie ma takiej mo�liwo�ci (przynajmniej ja jej > nie widz�). > Natomiast wychodzi mi to ju� przez Accessa - wczytuj� taki skopiowany do > schowka > wynik, wycinam ca�y opis, zamieniam wszystkie kropki na przecinki. > Wycinam tak�e drugi opisowy wiersz oraz wiersz przerwy > Nast�pnie ponownie kopiuj� do schowka, zapisuj� to jako plik tesktowy. > Otwieram w Accessie...ustawiam tabulator jako element oddzielaj�cy... > Zaznaczam, �e pierwszy wiersz zawiera nag��wki..access krzyczy, �e musi > zmieni� niekt�re nazwy p�l... > modyfikuje je r�cznie... > na koniec eksportuj� wszystko do dbf > > Wczytuje si� bezproblemowo...tylko mo�e kto� wie, czy w QGIS jest > zamiennik dla ArcGISowego > "Display XY Data" O ja... chlopie to tak jakbys z Lodzi do Wawy przez Kamczatke jechal;) W QGIS wykorzystujesz plugin "Delimited text", wlasciwie tego swojego pliku nijak nie musisz formatowac, masz mozliwosc wyboru od ktorego wiersza wczytujesz dane, ktora kolumna jest x, ktora y, jaki jest znak rozdzielajacy kolumny (w Twoim przypadku "tab"). Aha jedna poprawka, nie wiem jaki znak QGIS przyjmuje jako kropke dziesi�tna, czy jest to "." czy ",". No ale to w razie czego jest do zalatwienia w dowolnym edytorze tekstu opcja "zamien: Jak chcesz potem do innych GIS-ow przeniesc to zapisujesz taka warstwe jako shp... i wszystko -- Marcin "Ahmed" Gala m.gala(maupa)interia.pl - alez wodzu, co wodz??? - to ja juz sobie pojde...
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads