Thread View: pl.comp.gis
7 messages
7 total messages
Started by wwwd
Wed, 28 Sep 2011 23:23
formaty map GiS
Author: wwwd
Date: Wed, 28 Sep 2011 23:23
Date: Wed, 28 Sep 2011 23:23
5 lines
234 bytes
234 bytes
Mam do was pytanko. Z tego co udało mi się wyczytać jest kilka rodzajów formatów map Gis czy jest jakaś aplikacja/urządzenie która czyta wszystkie. Chciałem sobie coś takiego sprawić do tel komórkowego albo sprzętowe ?.
Re: formaty map GiS
Author: mt
Date: Thu, 29 Sep 2011 01:49
Date: Thu, 29 Sep 2011 01:49
16 lines
697 bytes
697 bytes
wwwd pisze: > Mam do was pytanko. > Z tego co udało mi się wyczytać jest kilka rodzajów formatów map Gis > czy jest jakaś aplikacja/urządzenie która czyta wszystkie. > Chciałem sobie coś takiego sprawić do tel komórkowego albo sprzętowe ?. Formatów używanych w GIS to jest pewnie z kilkaset :) Jednego softu, który czyta wszystko zapewne nie ma. Jakie dane Cię interesują, raster, wektor, jedno i drugie? Jakie jest źródło tych danych? No i jaka platforma na telefonie, windows mobile, android, symbian, bada, iphone? Z oprogramowania na peceta polecam QGIS, który korzysta z bibliotek gdal/ogr, czyta i zapisuje większość najpopularniejszych formatów. -- marcin
Date: Thu, 29 Sep 2011 01:58
Date: Thu, 29 Sep 2011 01:58
2 lines
16 bytes
16 bytes
Android/iPhone
Date: Thu, 29 Sep 2011 03:39
Date: Thu, 29 Sep 2011 03:39
46 lines
2251 bytes
2251 bytes
wwwd pisze: > Android/iPhone Jeśli chodzi o iphone to nie pomogę, ponieważ nie używam, natomiast co do androida to na dzień dzisiejszy nie ma bardziej rozbudowanych aplikacji GIS takich jak np. ArcPad na windows mobile, większość dostępnych programów to w zasadzie przeglądarki pokafelkowanych atlasów z opcjami nawigacji, zapisywania tracków i waypointów itp. Moim zdaniem wartymi zainteresowania aplikacjami są: OruxMaps: - możliwość pobierania danych online jak i praca z danymi offline (do tworzenia atlasów ze źródeł internetowych polecam na peceta MOBAC, korzysta z różnych źródeł danych jak UMP, OSM) - możliwość pracy z WMS (np. Geoportal) - za pomocą programu OruxMapsDesktop możliwość konwersji wielu formatów rastrowych do formatu OruxMaps (czyta m.in. jpegi, bmp, png, geotify, pliki kalibracyjne OziExplorer, pliki .tfw) OsmAnd: - typowa aplikacja nawigacyjna, możliwość pracy na danych online jak i offline, obsługuje tylko OpenStreetMap, jednak w przeciwieństwie do ww. OruxMaps obsługuje format wektorowy, co skutkuje mniejszą objętością danych jak i lepszym ich renderingiem (jak to wektor). Można pobrać dane dla całej Polski (jak i innych krajów, gdzie funkcjonuje projekt OSM), co zajmuje ok. 117 MB, dane do pobrania leżą tu: www.geofabrik.de Oba powyższe programy są darmowe. Podsumowując, jeżeli zależy Ci na obsłudze jak największej ilości formatów danych, to potrzebujesz: na peceta QGIS, w którym otworzysz znakomitą większość używanych w GIS formatów danych, następnie zapisanie ich w postaci np. geotifów, następnie program OruxMapsDesktop i pocięcie oraz konwersja plików na format OruxMaps, następnie wgranie tak spreparowanych danych do telefonu. Jeżeli zależy Ci na danych wektorowych, to po odpowiednich modyfikacjach też właściwie większość formatów jest "dostępnych". Za pomocą QGIS przepisać interesujące Cię dane do .shp, następnie za pomocą np. GPSBabel zapisać je jako .osm, następnie użyć programu OsmAndMapCreator i przepisać plik .osm do formatu .obf (jest to format danych wektorowych obsługiwany przez OsmAnd) i wgrać na kartę telefonu do folderu programu OsmAnd. -- marcin
Date: Thu, 29 Sep 2011 08:18
Date: Thu, 29 Sep 2011 08:18
8 lines
391 bytes
391 bytes
Może trochę zabrałem się nie od tej strony do tematu. Szukam GPS-a da turysty/rowerzysty. Najlepiej jakby była to aplikacjia na iPhone/Andorid. Niektórzy dostawcy dają możliwość ściągnięcia/kupienia za nieduże pieniądze mapy danego rejonu. Jednak mały feler one działają tylko z aplikacją dostarczoną przez jakiegoś producenta, która na iPhone/Android nie działa.
Date: Thu, 29 Sep 2011 10:57
Date: Thu, 29 Sep 2011 10:57
19 lines
827 bytes
827 bytes
wwwd pisze: > Może trochę zabrałem się nie od tej strony do tematu. > Szukam GPS-a da turysty/rowerzysty. > Najlepiej jakby była to aplikacjia na iPhone/Andorid. > Niektórzy dostawcy dają możliwość ściągnięcia/kupienia za nieduże > pieniądze mapy danego rejonu. Jednak mały feler one działają tylko z > aplikacją dostarczoną przez jakiegoś producenta, która na iPhone/Android > nie działa. No ja właśnie używam wymienionych przeze mnie programów do turystyki :) Na rower głównie OsmAnd z wgraną mapą Polski w wektorze (źródła już podałem), potrafi m.in. nawigować po wczytanym tracku podając zarówno komendy wizualne jak i głosowe, więc nie trzeba co chwilę zerkać na ekran telefonu. Do turystyki pieszej czy na kajak głównie OruxMaps i mapy topo z Geoportalu. -- marcin
Author: Mateusz Loskot
Date: Fri, 30 Sep 2011 01:44
Date: Fri, 30 Sep 2011 01:44
11 lines
275 bytes
275 bytes
On 29/09/11 07:18, wwwd wrote: > Może trochę zabrałem się nie od tej strony do tematu. > Szukam GPS-a da turysty/rowerzysty. Spróbuj na pl.rec.gps -- Mateusz Loskot, http://mateusz.loskot.net Charter Member of OSGeo, http://osgeo.org Member of ACCU, http://accu.org
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads