Thread View: pl.comp.gis
8 messages
8 total messages
Started by p_q
Sun, 16 Oct 2011 09:48
GeoMedia
Author: p_q
Date: Sun, 16 Oct 2011 09:48
Date: Sun, 16 Oct 2011 09:48
28 lines
1022 bytes
1022 bytes
witam, mam trochê naiwne pytanie ale resztkami si³ ³udzê siê ¿e mi pracy troche ubêdzie. mam bazê danych a w niej tabele z punktami w formacie: ID, X, Y, nazwa, punkt gdzie: nazwa - to nazwa obszaru którego granice wyznaczaj± punkty o wsp. x, y punkt - numer kolejny punktu za³amania granicy przyk³ad: ID X Y nazwa punkt 925 628408,69 269240,21 obszar_w 1 926 629604,28 268272,26 obszar_w 2 927 629380,10 267686,52 obszar_w 3 po po³±czeniu punktu 1 z 2, 2 z 3 i 3 z 1 otrzymujemy dany obszar. mam takich tabel masê i ka¿da w innym uk³adzie wspó³rzêdnym [tylko metryczne]. czy jest jakas funkcja która mi stworzy obszary wg takiego schematu czy jednak muszê to wszystko rêcznie obrysowywaæ? chodzi mi o co¶ takiego jak wczytywanie punktów z bazy przez Analysis -> Geocode Coordinates. a mo¿e jaki¶ inny sposób na wprowadzenie takich elementów typu area?
Re: GeoMedia
Date: Mon, 17 Oct 2011 23:32
Date: Mon, 17 Oct 2011 23:32
17 lines
705 bytes
705 bytes
kolejny raz widzê ¿e moje rozwi±zanie znajduje siê w QGIS... nigdy w nim nie dzia³a³em wiêc nie wiem czy sobie poradzê. póki co ¶ci±gam ale czy bêdê z niego korzysta³ [w tym momencie] to siê oka¿e bo projekt jest na wczoraj a gdybym mia³ siê tego dopiero uczyæ to wolê ¿eby kilka osób mi to obrysowa³o, ale jakby to by³o ³atwiejsze to proszê o jak±¶ podpowied¼ dok³adniejsz± jak to obs³u¿yæ. tak jak powiedzia³em jestem ca³kiem zielony w tym programie. ponadto mam tabele z danymi w uk³adzie 2000 do którego nie mam csf'a do geomediow wiec i tak mi to d³ugo zejdzie bo dopiero próbuje ustawiæ ten uk³ad pawel
Date: Tue, 18 Oct 2011 02:59
Date: Tue, 18 Oct 2011 02:59
7 lines
269 bytes
269 bytes
jeszcze jedno, czy po takim wrysowaniu obszarów na bazie moich plików bêdzie to mo¿na wyeksportowaæ do geomediów? ja robiê jedn± warstwê a parê osób inne. od nich mam dostaæ ju¿ wszystko ze stylami itd wiêc wolê wykoñczyæ to w GM
Author: mt
Date: Tue, 18 Oct 2011 03:37
Date: Tue, 18 Oct 2011 03:37
60 lines
3531 bytes
3531 bytes
> mam troch� naiwne pytanie ale resztkami si� �udz� si� �e mi pracy > troche ub�dzie. > mam baz� danych a w niej tabele z punktami w formacie: > ID, X, Y, nazwa, punkt > gdzie: > nazwa - to nazwa obszaru kt�rego granice wyznaczaj� punkty o wsp. x, y > punkt - numer kolejny punktu za�amania granicy > przyk�ad: > ID X Y nazwa punkt > 925 628408,69 269240,21 obszar_w 1 > 926 629604,28 268272,26 obszar_w 2 > 927 629380,10 267686,52 obszar_w 3 > > po po��czeniu punktu 1 z 2, 2 z 3 i 3 z 1 otrzymujemy dany obszar. > > mam takich tabel mas� i ka�da w innym uk�adzie wsp�rz�dnym [tylko > metryczne]. czy jest jakas funkcja kt�ra mi stworzy obszary wg takiego > schematu czy jednak musz� to wszystko r�cznie obrysowywa�? chodzi mi o > co� takiego jak wczytywanie punkt�w z bazy przez Analysis -> Geocode > Coordinates. a mo�e jaki� inny spos�b na wprowadzenie takich element�w > typu area? Czy w GeoMedia s� narz�dzia do tego to nie pomog�, gdy� nie u�ywam. Natomiast mo�na to zautomatyzowa� w darmowym QGIS. Teraz po kolei: 1. co do uk�ad�w odniesie� to mo�esz to zrobi� dwojako, albo przelicza� wsp�rz�dne w poszczeg�lnych tabelach do docelowego uk�adu odniesienia, mo�esz to zrobi� za pomoc� programu Transform autorstwa Edwarda Zadorskiego, program potrafi pracowa� na plikach tekstowych przeliczaj�c ca�e serie danych, albo tworzy� warstwy punktowe w oparciu o wsp�rz�dne z tabeli i dokona� reprojekcji na pliku .shp 2. tworzysz warstw� punktow� na podstawie tabeli ze wsp�rz�dnymi, je�eli masz ju� to zrobione w Geomedia, to wyeksportuj plik jako shapefile, je�eli chcia�by� to robi� w QGIS, to musia�by� zapisa� tabele jako pliki .txt albo .csv, nast�pnie aktywowa� w QGIS wtyczk� "Dodaj warstw� tekstow� CSV" i za jej pomoc� tworzysz warstw� punktow� na podstawie wsp�rz�dnych z tabeli 3. poligony na podstawie punkt�w mo�esz stworzy� na dwa sposoby: a) je�eli punkty s� tak roz�o�one, �e powsta�y z nich poligon nie b�dzie mie� "wkl�s�o�ci" to mo�esz skorzysta� z wtyczki "otoczka wypuk�a" z pakietu fTools z zaznaczeniem opcji tworzenia poligon�w na podstawie atrybut�w wskazuj�c kolumn� 'nazwa', kt�ra jak rozumiem jest wsp�lna dla punkt�w z obr�bu jednego poligonu i to ona r�nicuje poszczeg�lne poligony b) je�eli punkty nie s� tak roz�o�one, �e powsta�y z nich poligon mia�by wypuk�y kszta�t to musia�by� skorzysta� z wtyczki Points2One, zaznaczy�, �e na wyj�ciu chcesz mie� poligony oraz �eby je tworzy� na podstawie konkretnej kolumny w tabeli, czyli tak jak w poprzednim przypadku 'nazwa'. W przypadku tego rozwi�zania mo�e wyst�pi� mankament, �e niekt�re poligony musia�by� poprawia� r�cznie, gdy� program tworzy poligony w oparciu o kolejno�� punkt�w, kt�ra to jest ustalana na podstawie albo wskazanej kolumny z opisan� kolejno�ci� punkt�w, albo po prostu brana jest kolejno�� rekord�w w tabeli, co mo�e skutkowa� chocia�by tym, �e powstaj� poligony z przecinaj�cymi si� wzajemnie granicami, ale to ju� musisz sprawdzi� na konkretnej pr�bie danych, mo�liwe, �e problem ten nie wyst�pi. To tak w skr�cie, jakby� mia� jakie� pytania to �mia�o :) -- marcin
Author: mt
Date: Tue, 18 Oct 2011 13:14
Date: Tue, 18 Oct 2011 13:14
49 lines
3028 bytes
3028 bytes
p_q pisze: > kolejny raz widz� �e moje rozwi�zanie znajduje si� w QGIS... nigdy w > nim nie dzia�a�em wi�c nie wiem czy sobie poradz�. p�ki co �ci�gam ale > czy b�d� z niego korzysta� [w tym momencie] to si� oka�e bo projekt > jest na wczoraj a gdybym mia� si� tego dopiero uczy� to wol� �eby > kilka os�b mi to obrysowa�o, ale jakby to by�o �atwiejsze to prosz� o > jak�� podpowied� dok�adniejsz� jak to obs�u�y�. tak jak powiedzia�em > jestem ca�kiem zielony w tym programie. ponadto mam tabele z danymi w > uk�adzie 2000 do kt�rego nie mam csf'a do geomediow wiec i tak mi to > d�ugo zejdzie bo dopiero pr�buje ustawi� ten uk�ad Moim zdaniem powiniene� sobie poradzi� :), QGIS jest do�� intuicyjny i je�eli mia�e� wcze�niej styczno�� np. z ArcGISem to ju� w og�le nie powinno by� problemu. Warto chwil� po�wi�ci� aby si� zaznajomi� z tym programem, gdy� obecnie w mojej opinii to jest ju� w pe�ni wydajne �rodowisko produkcyjne, a maj�c na uwadze fakt, �e jest kompletnie darmowy, no to... :) Ale do rzeczy. Po zainstalowaniu sprawd� czy masz potrzebne wtyczki, nie pami�tam ju�, kt�re instaluj� si� standardowo, ale zdaje si� wtyczka do plik�w tekstowych jest ju� preinstalowana w programie, wi�c wchodzisz w menu Wtyczki->Zarz�dzaj wtyczkami i je�eli na li�cie dost�pnych masz tam 'Dodaj warstw� tekstow� CSV' to j� zaptaszasz. Wtyczk� Points2One potrzebn� do wygenerowania poligon�w musisz doinstalowa�. Menu Wtyczki->Pobierz wi�cej wtyczek i na li�cie dost�pnych szukasz Point2One i po prawej na dole klikasz Instaluj. Teraz praca z samymi danymi. Ustaw sobie najpierw uk�ad wsp�rz�dnych dla projektu, menu Ustawienia->W�a�ciwo�ci projektu i tam w zak�adce uk�ad wsp�rz�dnych wybierasz sobie interesuj�cy Ci� srs (Qgis ma predefiniowane w�a�ciwie wszystkie, za wyj�tkiem lokalnych, uk�ady wsp�rz�dnych u�ywane w Polsce). Nast�pnie z paska narz�dzi Wtyczki (paski narz�dzi ustawiasz sobie w menu Widok->paski narz�dzi) wybierasz Dodaj warstw� tekstow�... i masz okno dialogowe z opcjami importu pliku tekstowego, ustawiasz sobie parametry importu, po zaakceptowaniu pojawi Ci si� jeszcze okno z pytaniem o uk�ad wsp�rz�dnych dla warstwy, wybierasz w�a�ciwy i wczytuje Ci si� warstwa z punktami. Nast�pnie menu Wtyczki->Points2One i w nowym oknie podajesz warstw� z punktami, kt�r� przed chwil� stworzy�e�, zaznaczasz czy chcesz poligony czy linie, zaznaczasz kolumn� w tabeli danych, kt�ra b�dzie kluczem do tworzenia poligon�w, zaznaczasz aby sortowa� wg. tej kolumny i wskazujesz wyj�ciowy shapefile z poligonami. I to wszystko. A co do eksportu do GeoMedia, to zdaje si� w tym programie nie ma problemu z importem plik�w .shp, wi�c spokojnie mo�esz sobie wyko�czy� i ostylowa� wszystko w GM. -- marcin
Author: Leszek Nowicki
Date: Mon, 24 Oct 2011 00:59
Date: Mon, 24 Oct 2011 00:59
45 lines
1740 bytes
1740 bytes
W dniu niedziela, 16 pa¼dziernika 2011, 18:48:13 UTC+2 u¿ytkownik p_q napisa³: > witam, > > mam trochê naiwne pytanie ale resztkami si³ ³udzê siê ¿e mi pracy > troche ubêdzie. > mam bazê danych a w niej tabele z punktami w formacie: > ID, X, Y, nazwa, punkt > gdzie: > nazwa - to nazwa obszaru którego granice wyznaczaj± punkty o wsp. x, y > punkt - numer kolejny punktu za³amania granicy > przyk³ad: > ID X Y nazwa punkt > 925 628408,69 269240,21 obszar_w 1 > 926 629604,28 268272,26 obszar_w 2 > 927 629380,10 267686,52 obszar_w 3 > > po po³±czeniu punktu 1 z 2, 2 z 3 i 3 z 1 otrzymujemy dany obszar. > > mam takich tabel masê i ka¿da w innym uk³adzie wspó³rzêdnym [tylko > metryczne]. czy jest jakas funkcja która mi stworzy obszary wg takiego > schematu czy jednak muszê to wszystko rêcznie obrysowywaæ? chodzi mi o > co¶ takiego jak wczytywanie punktów z bazy przez Analysis -> Geocode > Coordinates. a mo¿e jaki¶ inny sposób na wprowadzenie takich elementów > typu area? W Geomediach mo¿na to zrobiæ ca³kiem prosto: - punkty, które wczyta³e¶ przez Geocode Coordinates bie¿esz jako wej¶cie do funkcji Analytical Merge; - jako kryterium ustawiasz "By attribute" i zaznaczasz atrybut obszaru (u ciebie "nazwa") - w "Output functional attributes" usuwasz "Geometry" (geometria punktowa) - wciskasz "New" i dodajesz wyra¿enie "CREATEPOLYGON(Input.Geometry; Input.punkt)", gdzie punkt to kolejno¶æ ³±czenia punktów z twojej tabeli i dostajesz geometriê typu "area". Pozdrawiam, Leszek Nowicki http://sit.glogow.pl
Date: Thu, 10 Nov 2011 03:24
Date: Thu, 10 Nov 2011 03:24
64 lines
2290 bytes
2290 bytes
On 24 Pa¼, 08:59, Leszek Nowicki <leszek.nowi...@gmail.com> wrote: > W dniu niedziela, 16 pa¼dziernika 2011, 18:48:13 UTC+2 u¿ytkownik p_q napisa³: > > > > > > > > > > > witam, > > > mam trochê naiwne pytanie ale resztkami si³ ³udzê siê ¿e mi pracy > > troche ubêdzie. > > mam bazê danych a w niej tabele z punktami w formacie: > > ID, X, Y, nazwa, punkt > > gdzie: > > nazwa - to nazwa obszaru którego granice wyznaczaj± punkty o wsp. x, y > > punkt - numer kolejny punktu za³amania granicy > > przyk³ad: > > ID X Y nazwa punkt > > 925 628408,69 269240,21 obszar_w 1 > > 926 629604,28 268272,26 obszar_w 2 > > 927 629380,10 267686,52 obszar_w 3 > > > po po³±czeniu punktu 1 z 2, 2 z 3 i 3 z 1 otrzymujemy dany obszar. > > > mam takich tabel masê i ka¿da w innym uk³adzie wspó³rzêdnym [tylko > > metryczne]. czy jest jakas funkcja która mi stworzy obszary wg takiego > > schematu czy jednak muszê to wszystko rêcznie obrysowywaæ? chodzi mi o > > co¶ takiego jak wczytywanie punktów z bazy przez Analysis -> Geocode > > Coordinates. a mo¿e jaki¶ inny sposób na wprowadzenie takich elementów > > typu area? > > W Geomediach mo¿na to zrobiæ ca³kiem prosto: > - punkty, które wczyta³e¶ przez Geocode Coordinates bie¿esz jako wej¶cie do funkcji Analytical Merge; > - jako kryterium ustawiasz "By attribute" i zaznaczasz atrybut obszaru (u ciebie "nazwa") > - w "Output functional attributes" usuwasz "Geometry" (geometria punktowa) > - wciskasz "New" i dodajesz wyra¿enie "CREATEPOLYGON(Input.Geometry; Input.punkt)", gdzie punkt to kolejno¶æ ³±czenia punktów z twojej tabeli i dostajesz geometriê typu "area". > > Pozdrawiam, > Leszek Nowickihttp://sit.glogow.pl a czy gdzie¶ w geomedziach da siê zmieniæ kierunek wyrysowanego poligonu? jak siê okaza³o chyba raz rysowa³em w prawo a raz w lewo i teraz styl linii raz mam do ¶rodka skierowany a raz na zewnatrz. widzia³em ¿e w geometrii jest zmiana kierunku ale tylko dla linii wielkie dziêki z góry
Author: "M&M"
Date: Fri, 11 Nov 2011 02:41
Date: Fri, 11 Nov 2011 02:41
73 lines
2575 bytes
2575 bytes
On 10 Lis, 12:24, p_q <paf...@gmail.com> wrote: > On 24 Pa¼, 08:59, Leszek Nowicki <leszek.nowi...@gmail.com> wrote: > > > > > > > W dniu niedziela, 16 pa¼dziernika 2011, 18:48:13 UTC+2 u¿ytkownik p_q napisa³: > > > > witam, > > > > mam trochê naiwne pytanie ale resztkami si³ ³udzê siê ¿e mi pracy > > > troche ubêdzie. > > > mam bazê danych a w niej tabele z punktami w formacie: > > > ID, X, Y, nazwa, punkt > > > gdzie: > > > nazwa - to nazwa obszaru którego granice wyznaczaj± punkty o wsp. x, y > > > punkt - numer kolejny punktu za³amania granicy > > > przyk³ad: > > > ID X Y nazwa punkt > > > 925 628408,69 269240,21 obszar_w 1 > > > 926 629604,28 268272,26 obszar_w 2 > > > 927 629380,10 267686,52 obszar_w 3 > > > > po po³±czeniu punktu 1 z 2, 2 z 3 i 3 z 1 otrzymujemy dany obszar.. > > > > mam takich tabel masê i ka¿da w innym uk³adzie wspó³rzêdnym [tylko > > > metryczne]. czy jest jakas funkcja która mi stworzy obszary wg takiego > > > schematu czy jednak muszê to wszystko rêcznie obrysowywaæ? chodzi mi o > > > co¶ takiego jak wczytywanie punktów z bazy przez Analysis -> Geocode > > > Coordinates. a mo¿e jaki¶ inny sposób na wprowadzenie takich elementów > > > typu area? > > > W Geomediach mo¿na to zrobiæ ca³kiem prosto: > > - punkty, które wczyta³e¶ przez Geocode Coordinates bie¿esz jako wej¶cie do funkcji Analytical Merge; > > - jako kryterium ustawiasz "By attribute" i zaznaczasz atrybut obszaru (u ciebie "nazwa") > > - w "Output functional attributes" usuwasz "Geometry" (geometria punktowa) > > - wciskasz "New" i dodajesz wyra¿enie "CREATEPOLYGON(Input.Geometry; Input.punkt)", gdzie punkt to kolejno¶æ ³±czenia punktów z twojej tabeli i dostajesz geometriê typu "area". > > > Pozdrawiam, > > Leszek Nowickihttp://sit.glogow.pl > > a czy gdzie¶ w geomedziach da siê zmieniæ kierunek wyrysowanego > poligonu? jak siê okaza³o chyba raz rysowa³em w prawo a raz w lewo i > teraz styl linii raz mam do ¶rodka skierowany a raz na zewnatrz. > widzia³em ¿e w geometrii jest zmiana kierunku ale tylko dla linii > wielkie dziêki z góry- Ukryj cytowany tekst - > > - Poka¿ cytowany tekst - Witam, Kierunek poligonu mo¿na zmieniæ w GeoMediach za pomoc± atrybutu funkcyjnego REVERSE. Pozdrawiam MM
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads