Thread View: pl.comp.lang.asm
4 messages
4 total messages
Started by Kamil
Sat, 19 Jan 2019 18:39
Uruchamianie wskazanego programu
Author: Kamil
Date: Sat, 19 Jan 2019 18:39
Date: Sat, 19 Jan 2019 18:39
7 lines
289 bytes
289 bytes
Witam Miałem napisany program uruchamiający inny wskazany program. I gdzieś mi wcięło. Do rzeczy. Chciałbym napisać program uruchamiający Firefoksa na wskazanej stronie. Następnie skojarzę tenże program z protokołem Mailto na stronach www. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam
Re: Uruchamianie wskazanego programu
Date: Sat, 19 Jan 2019 18:44
Date: Sat, 19 Jan 2019 18:44
11 lines
464 bytes
464 bytes
W dniu 2019-01-19 o 18:39, Kamil pisze: > Witam > Miałem napisany program uruchamiający inny wskazany program. I gdzieś mi > wcięło. Do rzeczy. Chciałbym napisać program uruchamiający Firefoksa na > wskazanej stronie. Następnie skojarzę tenże program z protokołem Mailto > na stronach www. Proszę o wskazówki. Oczywiście zapomniałem podać istotne szczegóły. Chodzi o program pod Win XP/Win 7 pod MASM-a. Pod DOS mam stronę Bogdana. Pzdr
Author: "Bogdan (bogdro)
Date: Sun, 20 Jan 2019 13:38
Date: Sun, 20 Jan 2019 13:38
31 lines
1640 bytes
1640 bytes
W dniu 19.01.2019 o 18:44, Kamil pisze: > W dniu 2019-01-19 o 18:39, Kamil pisze: >> Witam > >> Miałem napisany program uruchamiający inny wskazany program. I >> gdzieś mi wcięło. Do rzeczy. Chciałbym napisać program uruchamiający >> Firefoksa na wskazanej stronie. Następnie skojarzę tenże program z >> protokołem Mailto na stronach www. Proszę o wskazówki. > > Oczywiście zapomniałem podać istotne szczegóły. Chodzi o program pod > Win XP/Win 7 pod MASM-a. Pod DOS mam stronę Bogdana. Witam. Nie znam szczegółów, ale w nowszych przeglądarkach jest API, które pozwala zarejestrować stronę (np. webmaila) jako coś, co obsługuje URL-e typu "mailto:". Więc jeśli masz te docelowe strony pod kontrolą, to najłatwiej może być pójście w tym kierunku (być może webmail potrafi tylko ustawić siebie do obsługi linków mailto na swoich strona, a być może na wszystkich, wtedy wystarczy kontrolować webmail). A jeśli się nie da, albo dla samej przyjemności napisania programu, to jak najbardziej można coś stworzyć, po czym zarejestrować ten program w przeglądarce jako program obsługujący dany protokół. W kwestii programu, zacząłbym od CreateProcessEx (mam nadzieję, że dobrze pamiętam nazwę). Ścieżka do firefox.exe będzie programem do uruchomienia, a docelowy URL - pierwszym parametrem. -- Pozdrawiam/Regards - Bogdan (GNU/Linux & FreeDOS) Kurs asemblera x86 (DOS, GNU/Linux): http://bogdro.evai.pl Grupy dyskusyjne o asm: pl.comp.lang.asm alt.pl.asm alt.pl.asm.win32 www.Xiph.org www.TorProject.org Soft(EN): http://bogdro.evai.pl/soft
Date: Sun, 20 Jan 2019 15:10
Date: Sun, 20 Jan 2019 15:10
31 lines
1524 bytes
1524 bytes
W dniu 2019-01-20 o 13:38, Bogdan (bogdro) pisze: > Nie znam szczegółów, ale w nowszych przeglądarkach jest API, które > pozwala zarejestrować stronę (np. webmaila) jako coś, co obsługuje > URL-e typu "mailto:". Więc jeśli masz te docelowe strony pod kontrolą, > to najłatwiej może być pójście w tym kierunku (być może webmail > potrafi tylko ustawić siebie do obsługi linków mailto na swoich > strona, a być może na wszystkich, wtedy wystarczy kontrolować webmail). W XP mailto otwierał Outlock Ekspress. W 7, którego teraz używam nie było żadnej reakcji. Coś mnie podkusiło i jako program domyślny do tego protokołu ustawiłem Firefoksa. I stało się. Po kliknięciu mailto otwiera się milion pustych stron i nie da się tego zatrzymać do momentu odcięcia dostępu do internetu. Sprawdzę webmail. Próbowałem przekierować ten protokół na Thunderbira, ale nie daje się. > A jeśli się nie da, albo dla samej przyjemności napisania programu Nie chodzi o samą przyjemność, ale nie używam do poczty klientów, bo ściągają masę spamu, a przez www jest tego mniej. > to jak najbardziej można coś stworzyć, po czym zarejestrować ten > program w przeglądarce jako program obsługujący dany protokół. W > kwestii programu, zacząłbym od CreateProcessEx (mam nadzieję, że > dobrze pamiętam nazwę). Ścieżka do firefox.exe będzie programem do > uruchomienia, a docelowy URL - pierwszym parametrem. Dzięki. Jak zwykle jesteś niezawodny. Pozdrawiam
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads