Thread View: pl.comp.lang.c
2 messages
2 total messages
Started by Jacek Marcin Jaw
Tue, 31 May 2022 08:06
Szukam pracy: Życiorys Zawodowy Jacka Marcina Jaworskiego
Author: Jacek Marcin Jaw
Date: Tue, 31 May 2022 08:06
Date: Tue, 31 May 2022 08:06
330 lines
14501 bytes
14501 bytes
🟒 Jacek Marcin Jaworski 🟒 🟒 Pruszcz Gd. 🟒 ☎ 577-474-598 2022-05-31 📧 jaworski1978@adres.pl ✉ ul. Spacerowa 42, 83-000 Pruszcz Gd. 🟒 Życiorys Zawodowy 🟒 🟒 Wykształcenie 🟒 Zaliczone 3 lata studiów informatyki: Politechnika Gdańska; Tech. el. spec. sys. komputerowe: Technikum Łączności w Gdańsku (1994-1999). 🟒 Główne Umiejętności 🟒 🟒Mistrzowskie w programowanie w C++ i Qt; 🟒Mistrzowskie programowanie w językach skryptowych Bash, Python, RegExp, SQL; 🟒Mistrzowskie posługiwanie się Linuksem; 🟒Biegłe projektowanie i programowanie relacyjnych baz danych; 🟒Biegła znajomość rozproszonego systemu kontroli wersji Git; 🟒Projektowanie programów komputerowych; 🟒j. ang. stopień B1; 🟒Uprawnienia Sep do 1kV; 🟒Prawo jazdy kat. B. 🟒 Główne Zainteresowania 🟒 🟒Rozwój naukowy i zawodowy 🟒Skuteczne metody nauki, pracy i zarządzania 🟒Teoria dobrych systemów 🟒Inżynieria 🟒Linuks i Plan9 🟒Bezpieczeństwo systemów 🟒Prywatność w Internecie 🟒Sztuka elektroniczna 🟒Muzyka 🟒Militaria 🟒Historia Polski 🟒Starożytność🟒 Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu rekrutacji zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). 🟒 Doświadczenie Komercyjne 🟒 🟒 Programista C++ w firmie Posbit.pl w Gdyni (2019.06-2021-05) i po przejęciu w firmie Posnet: Dział Rozwoju Oprogramowania Aplikacyjnego w Gdyni (2021.06 – 2022.05) 🟒 Opis stanowiska: Programowanie aplikacji na mobilne terminale płatnicze Pospay Online, Netpay, Pospay AX dla warszawskiej firmy Posnet. Są to terminale płatnicze z funkcją kasy fiskalnej: PAX D220 (z Linuksem) i PAX A920 (z Android-em). Projekt Pospay AX to ponad 130 tyś. lini kodu w C++. 🟒 Praca obejmowała ✔ Samodzielnie dokończyłem aplikacje na terminal Posnet Pospay Online na PAX D220: program kasowy i program drukarkowy. Projekt został wdrożony i trafił do sprzedaży; ✔ Współpracowałem przy projektowaniu i programowaniu terminala Posnet Netpay na PAX D220. Projekt został wdrożony i trafił do sprzedaży; ✔ Programowanie generatora haseł serwisowych dla terminala płatniczego Posnet NetPay (Linuks i Windows). Projekt został wdrożony; ✔ Programowanie termianala Posnet Pospay AX na Pax A920. Projekt nie został wdrożony; ✔ Emulator kasy Posnet, Emulator aplikacji płatniczej eService, Emulator klienta drukarki Posnet - Te programy były stosowane wewnętrznie; ✔ Programowanie w C++ wielowątkowe i sieciowe na PC i terminale PAX; ✔ Programowanie w SQL relacyjnej bazy danych; ✔ Profilowanie programów; ✔ Programowanie dziesiątek skryptów skryptów usprawniających moją codzienną pracę; ✔ Przygotowywanie instrukcji wewnętrznych; ✔ Epizodyczne programowanie w Jawie i komunikacja między C++ i Jawą. 🟒 Programista w firmie Elmech w Pruszczu Gd. (2018 – 2019) 🟒 Opis stanowiska: Programowanie tabletu przemysłowego EvoControl do monitorowania i kontroli urządzeń elektro-energetycznych wpiętych w lokalną, komputerową sieć CAN. Tablet był oparty na komputerze jednopłytkowym Raspberry PI 3A z systemem Linuks Raspbian. Projekt został wdrożony w instalacjach przemysłowych (np. w kopalniach KGHM) i w instalacjach wojskowych (np. na okręcie Ślązak). Samodzielnie naprawiłem, zrefaktoryzowałem i dokończyłem aplikację tabletu EvoControl. Po zakończeniu moich prac nominalna ilość kodu zmalała o 4 tyś. linii (do ok. 32 tyś.) mimo znacznie większej, bo kompletnej, funkcjonalności. 🟒 Praca obejmowała ✔ Projektowanie aplikacji w UML; ✔ Programowanie w C++: GUI, sieciowe i wielowątkowe; ✔ Własne kontrolki1 (w tym wtyczki) do Qt Designer; ✔ Debugowanie zdalne aplikacji działającej na Raspberry Pi; ✔ Aplikacja do pobierania i wgrywania tłumaczeń interfejsu użytkownika tabletu. ✔ Programowanie relacyjnej bazy danych; ✔ Profilowanie programów; ✔ Internacjonalizacja programów; ✔ Programowanie skryptów w językach: Bash i Pyhon. Dodatkowo w Elmech-u zrealizowałem modyfikację systemu Xillar. To system ładowania akumulatorów wojskowych. Jest używany w polskich jednostkach wojskowych. Xillar działa na komputerze wbudowanym PC/104. Projekt został wdrożony. Programista w firmie Prokhard w Gdyni (2017) Opis stanowiska: Programowanie aplikacji mobilnej (tel. z Android) do zgłaszania usterek występujących na liniach produkcyjnych. Aplikacja miała być wysoce zautomatyzowana i obejmować skanowanie kodów kreskowych identyfikujących uszkodzone maszyny oraz wskazywać automatyczną lokalizację zdarzenia. Projekt nie został wdrożony. Oprócz tego brałem udział w rozwoju aplikacji do zarządzania fabryką opakowań. Aplikacja była programowana w MS Visual Fox Pro. Ponad to testowałem nowe rozwiązania, np. wybór najszybszej, darmowej biblioteki w C++ do operacji na plikach Json. Praca obejmowała 1 ang. widgets ✔ Projektowanie architektury mobilnej aplikacji i programowanie jej w C++ i QML; ✔ Projektowanie i programowanie relacyjnej bazy danych; ✔ Programowanie w C++: ✔ Kompilacja skrośna programów i bibliotek na Android; ✔ Wtyczki z kontrolkami graficznymi dla Qt Designer; ✔ Wtyczki z kontrolkami graficznymi ActiveX dla MS Visual Fox Pro; ✔ Zdalne debugowanie programów działających na Androidzie; ✔ Programowanie interfejsu użytkownika w QtScript i QML; ✔ Programowanie WWW; ✔ Epizodyczne programowanie w Jawie i komunikacja między C++ i Jawą; ✔ Epizodyczne programowanie programowanie w MS Visual Fox Pro. Programista C++ w firmie Alnet w okolicach Żukowa (2007) Opis stanowiska: Programowanie sieciowej aplikacji archiwizującej filmy nagrane przez rejestrator telewizji przemysłowej NetStation. Projekt nie został wdrożony. Programowałem też elementy tego rejestratora. Praca obejmowała ✔ Programowanie w C++: GUI i sieciowe; ✔ Adaptacja kodeków obrazu i dźwięku do użytku w rejestratorze NetStation. 🟒 Programista C++ w 2p.pl2 w Gdańsku (2001) 🟒 Opis stanowiska: Programowanie aplikacji dla redaktorów do wprowadzania i edycji treści zamieszczanych na portalu internetowym 2p.pl . Wyświetlanie danych na stronach tej witryny. Projekty zostały wdrożone. Praca obejmowała ✔ Projektowanie i programowanie programów dla redaktorów (w C++); ✔ Programowanie WWW; ✔ Projektowanie i programowanie relacyjnej bazy danych. Programista C++ w firmie Else w Gdańsku (1999 - 2000) Opis stanowiska: Programowanie programów bazodanowych do obsługi księgowości i magazynu w firmie średniej wielkości. Nie wiem czy projekty zostały wdrożone. 2 Nie istniejący już portal internetowy. Praca obejmowała ✔ Projektowanie i programowanie programów dla księgowości i magazynu towarów (w C++); ✔ Projektowanie i programowanie relacyjnej bazy danych; 🟒 Doświadczenie Niekomercyjne – Wybór 🟒 🟒 Monografia „Poprawa bezpieczeństwa i prywatności w Linuksie” (2020-2022) 🟒 Głównym celem stworzenia tej monografii była chęć uniemożliwienia wglądu innym osobom w moje prywatne komputery z systemem Linuks w wersji Debian i pochodnych. Drugim celem była chęć stania się anonimowym w Internecie. 🟒 Skrypty automatyzujące pracę z GitLab-em (2020) 🟒 Automatyzacja i standaryzacja pracy z Git-em, GitLab-em i GitHub-em. Głównym celem stworzenia tych skryptów była chęć poprawy wydajności, eliminacja błędów i zapewnienie wygody w pracy z git-em i Gitlabem. Cele projektu osiągnąłem. 🟒 Skrypty automatyzujące pracę z CMake (2020) 🟒 Automatyzacja i standaryzacja pracy z CMake. CMake to system budowania i instalowania projektów w C++. Głównym celem stworzenia tych skryptów była chęć poprawy wydajności, eliminacja błędów i zapewnienie wygody w pracy z CMake. Cele projektu osiągnąłem. 🟒 Instalator aplikacji dla Linuksa (2020) 🟒 Skrypty te generują instalatory programów. Te instalatory to skrypty Bash-a z doklejonym, spakowanym archiwum. Skrypt wydziela archiwum ze swojej zawartości, rozpakowuje je i przeprowadza proces instalacji. Generowane instalatory zawierają komplet bibliotek koniecznych do pracy programu – to powoduje, że są niezależne od dystrybucji Linuksa i teoretycznie działają na każdym Linuksie. Głównym celem jego stworzenia była chęć zrobienia czegoś podobnego, a nawet lepszego, od instalatorów pakietów komercyjnego oprogramowania dla Linuksa. Cel projektu osiągnąłem. 🟒 Edytor programisty (2011-2019) 🟒 To mały, szybki i wygodny edytor do pomocy w pracy z plikami tekstowymi (a nie IDE). Celem jego stworzenia była chęć dalszej wygodnej pracy z plikami tekstowymi. Wynikało to z tego, że praca z nowymi wersjami edytorów tekstowych dla Windows ok. 2010r. zaczęła być dla mnie pasmem koszmarów. Cel projektu osiągnąłem. 🟒 Program do nauki (2013-2022) 🟒 Program do nauki języków i innych pamięciowych materiałów oparty na metodzie nauki przez powtórki (tzw. metoda SuperMemo). Głównym celem jego stworzenia było zaprogramowanie prawidłowego algorytmu nauki. Gdyż celowy błąd w algorytmie nauki w programie SuperMemo dyskwalifikuje go w poważnych zastosowaniach takich jak wkuwanie tą metodą do matury lub na studiach. Cel projektu osiągnąłem. 🟒 Program do rozmów internetowych (czat) (2010-2012) 🟒 Klient serwera polchat.pl3. Głównym celem jego stworzenia była chęć poznania biblioteki Qt i stosowania jej w projektach komercyjnych. Stało się to możliwe gdyż nowy właściciel Qt, Nokia, w 2009 roku wykonał 2 kluczowe dla mnie działania: ● Opublikował bibliotekę Qt na licencji LGPL v2.1, która pozwala na jej bezpłatne komercyjne użycie. Wcześniej były licencje: komercyjna i GPL, czyli wymagająca publikacji źródeł sprzedawanego programu; ● Udostępnił pierwszą wersję IDE do programowania programów z użyciem Qt, C++ i QML. Wcześniej takiego IDE nie było. Cel projektu osiągnąłem. 🟒 Liczniki kodów źródłowych (2004-2014) 🟒 Są to 2 skrypty: w Bash i w Python 3. Zliczają one ilość linii kodu w plikach źródłowych programów komputerowych. Wersja w Pythonie ma więcej opcji i podaje więcej informacji w podsumowaniu wyników zliczania. Głównym celem stworzenia tych skryptów była chęć ustalania ilości linii kodu w moich projektach oraz w znanych projektach otwarto źródłowych. Drugim celem była chęć nauki programowania w najważniejszych językach skryptowych (Bash i Python). Przy okazji tych projektów opanowałem wyrażenia regularne. Cele projektu osiągnąłem. 3 Właściciel, czyli GaduGadu, serwer wyłączył w 2012r.
Re: Szukam pracy: Życiorys Zawodowy Jacka Marcina Jaworskiego
Author: Maciek Godek
Date: Thu, 02 Jun 2022 04:24
Date: Thu, 02 Jun 2022 04:24
3 lines
143 bytes
143 bytes
Jak wrzucisz te informacje na LinkedIn, to rekruterki zlecą się jak muchy. Tutaj to pies z kulawą nogą nie zagląda.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads