Thread View: pl.comp.lang.c
4 messages
4 total messages
Started by =?UTF-8?B?8J+Htf
Mon, 24 Mar 2025 17:41
Odp. na apel autora j. C++ Bjarne Stroustrup
Author: =?UTF-8?B?8J+Htf
Date: Mon, 24 Mar 2025 17:41
Date: Mon, 24 Mar 2025 17:41
78 lines
3777 bytes
3777 bytes
Dzień dobry! Poniżej odp. na apel autora j. C++ Bjarne Stroustrup z Danii, w którym wzywa społeczność C++ do obrony tego j. prog. O jego apelu dowiedziałem się z art. na s. WWW https://ithardware.pl/aktualnosci/tworca_c_jezyk_zagrozony_usa_rust-39456.html . Moim zdaniem nie ma "cudownego sposobu" na eliminację błędów w kodach prog. pisanych przez ludzi. Można za to wskazać sposoby ich wykrywania i poprawiania. Najważniejszymi narzędziami programisty pomocnymi w prog. wysokiej jakości kodu są: specyfikacja techniczna i testy automatyczne. Moim zdaniem wszelkie problemy z atakami typu "buffer-overflow" wynikają albo z nieprecyzyjnej specyfikacji technicznej, albo ze zbyt słabych testów aut. I nie ma to związku z żadnym j. prog. Po prostu niedbałe prog. bez ich dopracowania i tak będą niedbałe i dziurawe. Jedyne co może się okazać konieczne to wydłużenie procesu projektowania i testowania oprogramowania. Tak by nadać mu wysoką jakość. Na pewno należy dopracowywać wszelkie formaty i protokoły stosowane w sieci Internet. Być może do testów aut. należało by używać sztucznej inteligencji, która metodami siłowymi testowała by wart. typowe oraz w kol. etapach testów wart. skrajne jakie są dopuszczalne, a w kol. testach wart. które nie są dopuszczalne w specyfikacji technicznej. Do projektowania protokołów sieciowych i formatów danych oraz do kodowania nie używał bym sztucznej inteligencji z tego powodu, że to sprawia zagrożenie utraty przez ludzi kompetencji w tych dziedzinach. W odniesieniu do pow. art. tekst taki jak, cytat: "Presja ze strony regulatorów Nie bez znaczenia są także zmiany regulacyjne. Amerykańska CISA opublikowała w październiku ubiegłego roku raport zalecający, by do 1 stycznia 2026 r. producenci mieli plan eliminacji luk pamięciowych lub przeszli na języki bezpieczne dla pamięci. Stroustrup uznał to za "realne zagrożenie" dla C++. Rząd USA proponuje następujące języki: Rust Go C# Java Swift JavaScript Ruby" jest nonsensowny z tego powodu, że na tej liście tylko Rust i Go są j. prog. a reszta to j. skryptowe. Obie grupy j. są nieporównywalne i mają inne zastosowania. Moja końcowa myśl jest taka, że wygląda na to że trafne są moje wcześniejsze przewidywania, które opublikowałem w https://energokod.pl/komentarze-do-ksiazek/2025-01-19%20F-35%20-%20Zasady%20Kodownia%20-%20komentarz.pdf i że faktycznie rząd SZAP/USONA chce wycofać z rynku cywilnego j. C++ i że chcą zrobić z niego kol. "czarny proj.". Bo na przekór pow. propagandzie SZAP/USONA uruchamia kol. proj. militarne oparte o prog. kodowane w j. C++ (patrz wzmiankę o przepisaniu z j. ADA na j. C++ oprogramowania nowych wer. rakiet samosterujących dalekiego zasięgu w mieś. Nowa Technika Wojskowa, nr 11/2024 art. "JASSM niejedno ma imię, czyli AGM-158B-2, B-3, D oraz LRASM i JASSM-XR", aut. Michała Gajzlera). Znamy to z przeszłości: wcześniej tak było np. z sys. op. Plan9, który był stworzony przez twórców sys. op. Unix. Sys. op. Plan9 był genialny i przełomowy, jednak porzucony. Co było kol. proj. twórców sys. op. UNIX? Pozostaje tajemnicą bez odp. Jednak ja to wiem: następca sys. op. Plan9 należał do "czarnych proj." czyli tajnych i to na zawsze. Problemy z niedbałymi prog. kodowanymi w j. C i C++ mogą stać się pretekstem do utajnienia kol. wer. tych j. prog. Jak ktoś ma kontakt z p. Bjarne Stroustup (lub z Komitetem Centralnym C++) i zna j. ang. to było by b. dobre gdyby przetłumaczył ten tekst i mu go podesłał. Ja zdałem maturę z j. ang. jednak nie czuję się w tym j. zbyt swobodnie. Miłego dnia! -- Jacek Marcin Jaworski Moja s. WWW to https://energokod.pl .
Re: Odp. na apel autora j. C++ Bjarne Stroustrup
Date: Sun, 30 Mar 2025 18:32
Date: Sun, 30 Mar 2025 18:32
11 lines
702 bytes
702 bytes
W dniu 24.03.2025 o 17:41, 🇵🇱Jacek Marcin Jaworski🇵🇱 pisze: > Znamy to z przeszłości: wcześniej tak było np. z sys. op. Plan9, który > był stworzony przez twórców sys. op. Unix. Sys. op. Plan9 był genialny i > przełomowy, jednak porzucony. Co było kol. proj. twórców sys. op. UNIX? > Pozostaje tajemnicą bez odp. Jednak ja to wiem: następca sys. op. Plan9 > należał do "czarnych proj." czyli tajnych i to na zawsze. Innym przykładem są dżojstiki używane przez domowych graczy komputerowych. Teraz dżojstiki są używane jedynie w wojsku. Natomiast w domach są nieergonomiczne pady. To szczyt wszystkiego, że teraz nawet dżojstiki są "czarnymi projektami"!
Author: heby
Date: Sun, 30 Mar 2025 23:10
Date: Sun, 30 Mar 2025 23:10
4 lines
165 bytes
165 bytes
On 30/03/2025 18:32, 🇵🇱Jacek Marcin Jaworski🇵🇱 wrote: > dżojstiki są "czarnymi projektami"! Te teorie konspiracyjne są coraz bardziej zdumiewające.
Date: Mon, 31 Mar 2025 22:38
Date: Mon, 31 Mar 2025 22:38
10 lines
528 bytes
528 bytes
W dniu 24.03.2025 o 17:41, 🇵🇱Jacek Marcin Jaworski🇵🇱 pisze: > Poniżej odp. na apel autora j. C++ Bjarne Stroustrup z Danii, w którym > wzywa społeczność C++ do obrony tego j. prog. O jego apelu dowiedziałem > się z art. na s. WWW > https://ithardware.pl/aktualnosci/tworca_c_jezyk_zagrozony_usa_rust-39456.html . Właśnie opublikowałem na mojej s. WWW wer. oprawioną w ramki, czyli PDF: URL: https://energokod.pl/monografie/Moja%20Odp.%20Na%20Apel%20Tw%C3%B3rcy%20j.%20C++%20Bjarne%20Stroustrup.pdf
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads