Thread View: pl.comp.lang.delphi.bazy-danych
2 messages
2 total messages
Started by smerfik345@gmail
Tue, 22 Mar 2016 09:11
zeoslib mysql
Author: smerfik345@gmail
Date: Tue, 22 Mar 2016 09:11
Date: Tue, 22 Mar 2016 09:11
18 lines
593 bytes
593 bytes
Witam Mam problem z polami varchar w bazie mysql - dostêp przez ZeosLIB... Baza kodowanie latin2, tabele i pola utf8_bin Pola varchar zwracane s± jako tbytearray (przynajmniej tak to widzi zeos). Nie wa¿ne jak ustawiê po³±czenie utf8/latin2 jak dobieram siê do zawarto¶ci pola, AsString, AsAnsiString, AsWideString, AsBytes nie mogê doj¶æ do ³adu pl-literkami :/ Jak ju¿ uda³o mi siê doj¶æ do tego ¿e d³ugo¶æ ³añcucha siê zgadza z rzeczywist± tre¶ci±, to znów pl-literki siê nie konwertuj± jak trzeba... pomocy :)
Re: zeoslib mysql
Author: miab
Date: Mon, 11 Apr 2016 11:32
Date: Mon, 11 Apr 2016 11:32
30 lines
902 bytes
902 bytes
W dniu 2016-03-22 o 17:11, smerfik345@gmail.com pisze: > Witam > > Mam problem z polami varchar w bazie mysql - dostêp przez ZeosLIB... > > Baza kodowanie latin2, tabele i pola utf8_bin > > Pola varchar zwracane s± jako tbytearray (przynajmniej tak to widzi zeos).. > > Nie wa¿ne jak ustawiê po³±czenie utf8/latin2 jak dobieram siê do zawarto¶ci pola, AsString, AsAnsiString, AsWideString, AsBytes nie mogê doj¶æ do ³adu pl-literkami :/ > > Jak ju¿ uda³o mi siê doj¶æ do tego ¿e d³ugo¶æ ³añcucha siê zgadza z rzeczywist± tre¶ci±, to znów pl-literki siê nie konwertuj± jak trzeba... > > > pomocy :) > U mnie np. taka tabela: CREATE TABLE testowa ( ID Integer(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, NAZWA NVarChar(20) COLLATE utf8_polish_ci, PRIMARY KEY ( ID ) ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci; dzia³a z ZEOS-em 7.2/7.3(aktualne) bez problemy co do d³ugo¶ci i pl-literek. miab
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads