Thread View: pl.comp.lang.delphi.bazy-danych
5 messages
5 total messages
Started by Pancio
Mon, 24 Aug 2020 01:52
MSSQL Trigger z parametrem
Author: Pancio
Date: Mon, 24 Aug 2020 01:52
Date: Mon, 24 Aug 2020 01:52
25 lines
1466 bytes
1466 bytes
Witam wszystkich, Mam nadzieję, że grupa jeszcze nie umarła, choć od dłuższego czasu niewiele się tutaj dzieje. No ale do rzeczy. Mam sobie bazę w MS SQL Server 2014 (wersja Express). Do bazy użytkownicy łączą się z aplikacji w Delphi XE7 z poziomu FireDAC jako jeden użytkownik "sa" (tak, wiem, że nie tak powinno to wyglądać, ale jednak jest jak jest). Oczywiście jest tabela z danymi zalogowanych użytkowników i nadanych im numerów ID. No i o ile cała aplikacja bazodanowa działa nawet dość sprawnie i generalnie spełnia swoje zadania, to nadszedł czas rozbudowy aplikacji o dziennik zdarzeń. Chodzi po prostu o to, żeby w osobnej tabeli np. "Dziennik" zapisywane były zmiany typu kto, co i w jakiej tabeli zmienił. Sprawę w tym momencie załatwiłby wyzwalacz, ale nie mam pomysłu w jaki sposób do triggera przekazać jeden parametr będący numerem ID użytkownika, który danej zmiany dokonał. Czy w ogóle można to jakoś wykonać? Alternatywą jest obsługa takiego dziennika nie z poziomu bazy danych, a z samej aplikacji. Tyle, że roboty z tym trochę więcej. Bardzo proszę o pomoc osoby, które już zetknęły się z podobnym problemem. Dzięki, Pancio
Re: MSSQL Trigger z parametrem
Author: Pancio
Date: Tue, 25 Aug 2020 04:13
Date: Tue, 25 Aug 2020 04:13
61 lines
3224 bytes
3224 bytes
wtorek, 25 sierpnia 2020 o 08:18:10 UTC+2 jast napisał(a): > W dniu 2020-08-24 o 10:52, Pancio pisze: > > Witam wszystkich, > > Mam nadzieję, że grupa jeszcze nie umarła, choć od dłuższego czasu niewiele się tutaj dzieje. No ale do rzeczy. > > Mam sobie bazę w MS SQL Server 2014 (wersja Express). Do bazy użytkownicy łączą się z aplikacji w Delphi XE7 z poziomu FireDAC jako jeden użytkownik "sa" (tak, wiem, że nie tak powinno to wyglądać, ale jednak jest jak jest). > > Oczywiście jest tabela z danymi zalogowanych użytkowników i nadanych im numerów ID. > > No i o ile cała aplikacja bazodanowa działa nawet dość sprawnie i generalnie spełnia swoje zadania, to nadszedł czas rozbudowy aplikacji o dziennik zdarzeń. Chodzi po prostu o to, żeby w osobnej tabeli np. "Dziennik" zapisywane były zmiany typu kto, co i w jakiej tabeli zmienił. > > Sprawę w tym momencie załatwiłby wyzwalacz, ale nie mam pomysłu w jaki sposób do triggera przekazać jeden parametr będący numerem ID użytkownika, który danej zmiany dokonał. > > Czy w ogóle można to jakoś wykonać? Alternatywą jest obsługa takiego dziennika nie z poziomu bazy danych, a z samej aplikacji. Tyle, że roboty z tym trochę więcej. > > Bardzo proszę o pomoc osoby, które już zetknęły się z podobnym problemem. > > > > Dzięki, > > Pancio > Rzuć okiem na to > https://www.red-gate.com/simple-talk/sql/database-administration/pop-rivetts-sql-server-faq-no.5-pop-on-the-audit-trail/ > > > Drobny problem może być zapisanie ID użytkownika. Najprościej zrobić to > przez tabelę logowań, w której będziesz zapisywał logowania użytkowników > do aplikacji, zapisując w niej identyfikator sesji procesu (SPID pobrany > przez select @@SPID). W triggerze pobierzesz ten SPID i z tabeli logowań > odczytasz dane użytkownika. Oczywiście po wylogowaniu użytkownika z > aplikacji stosowny rekord z tabeli logowań należy usunąć :-) Hmm, przyznam szczerze, że to nawet bardzo ciekawe rozwiązanie. Dość proste w realizacji, a dająca dość duże możliwości. Jest tylko jedno "ale", podpowiedz proszę, bo być może zetknąłeś się z tym. Co w sytuacji, gdy użytkownik uruchomi dwa rady aplikację. Wtedy otrzyma dwie różne @@SPID. A co jeśli ktoś uruchomi dwu-, lub trzykrotnie aplikację, albo wyjdzie z niej zabijając jej proces, a nie przez opcję "Wyjdź z programu"? Wtedy dla danego użytkownika będzie wygenerowane więcej niż jeden identyfikator @@SPID. Jeśli to jakoś sensownie dałoby się załatwić, to rozwiązanie jest w zasadzie wszystkim czego mi potrzeba. -- Pancio
Author: jast
Date: Tue, 25 Aug 2020 08:18
Date: Tue, 25 Aug 2020 08:18
23 lines
1858 bytes
1858 bytes
W dniu 2020-08-24 o 10:52, Pancio pisze: > Witam wszystkich, > Mam nadzieję, że grupa jeszcze nie umarła, choć od dłuższego czasu niewiele się tutaj dzieje. No ale do rzeczy. > Mam sobie bazę w MS SQL Server 2014 (wersja Express). Do bazy użytkownicy łączą się z aplikacji w Delphi XE7 z poziomu FireDAC jako jeden użytkownik "sa" (tak, wiem, że nie tak powinno to wyglądać, ale jednak jest jak jest). > Oczywiście jest tabela z danymi zalogowanych użytkowników i nadanych im numerów ID. > No i o ile cała aplikacja bazodanowa działa nawet dość sprawnie i generalnie spełnia swoje zadania, to nadszedł czas rozbudowy aplikacji o dziennik zdarzeń. Chodzi po prostu o to, żeby w osobnej tabeli np. "Dziennik" zapisywane były zmiany typu kto, co i w jakiej tabeli zmienił. > Sprawę w tym momencie załatwiłby wyzwalacz, ale nie mam pomysłu w jaki sposób do triggera przekazać jeden parametr będący numerem ID użytkownika, który danej zmiany dokonał. > Czy w ogóle można to jakoś wykonać? Alternatywą jest obsługa takiego dziennika nie z poziomu bazy danych, a z samej aplikacji. Tyle, że roboty z tym trochę więcej. > Bardzo proszę o pomoc osoby, które już zetknęły się z podobnym problemem. > > Dzięki, > Pancio Rzuć okiem na to https://www.red-gate.com/simple-talk/sql/database-administration/pop-rivetts-sql-server-faq-no.5-pop-on-the-audit-trail/ Drobny problem może być zapisanie ID użytkownika. Najprościej zrobić to przez tabelę logowań, w której będziesz zapisywał logowania użytkowników do aplikacji, zapisując w niej identyfikator sesji procesu (SPID pobrany przez select @@SPID). W triggerze pobierzesz ten SPID i z tabeli logowań odczytasz dane użytkownika. Oczywiście po wylogowaniu użytkownika z aplikacji stosowny rekord z tabeli logowań należy usunąć :-)
Author: Miroo
Date: Tue, 25 Aug 2020 10:57
Date: Tue, 25 Aug 2020 10:57
29 lines
1892 bytes
1892 bytes
W dniu 2020.08.24 o 10:52, Pancio pisze: > Witam wszystkich, > Mam nadzieję, że grupa jeszcze nie umarła, choć od dłuższego czasu niewiele się tutaj dzieje. No ale do rzeczy. > Mam sobie bazę w MS SQL Server 2014 (wersja Express). Do bazy użytkownicy łączą się z aplikacji w Delphi XE7 z poziomu FireDAC jako jeden użytkownik "sa" (tak, wiem, że nie tak powinno to wyglądać, ale jednak jest jak jest). > Oczywiście jest tabela z danymi zalogowanych użytkowników i nadanych im numerów ID. > No i o ile cała aplikacja bazodanowa działa nawet dość sprawnie i generalnie spełnia swoje zadania, to nadszedł czas rozbudowy aplikacji o dziennik zdarzeń. Chodzi po prostu o to, żeby w osobnej tabeli np. "Dziennik" zapisywane były zmiany typu kto, co i w jakiej tabeli zmienił. > Sprawę w tym momencie załatwiłby wyzwalacz, ale nie mam pomysłu w jaki sposób do triggera przekazać jeden parametr będący numerem ID użytkownika, który danej zmiany dokonał. > Czy w ogóle można to jakoś wykonać? Alternatywą jest obsługa takiego dziennika nie z poziomu bazy danych, a z samej aplikacji. Tyle, że roboty z tym trochę więcej. > Bardzo proszę o pomoc osoby, które już zetknęły się z podobnym problemem. > > Dzięki, > Pancio > Ja w większości tabel mam datę modyfikacji i id użytkownika modyfikującego, co załatwiłoby temat. Ale to by było u Ciebie za dużo zmian. Inne opcje: - przekazywać id użytkownia w Application name (w connection string) - skorzystać z CONTEXT_INFO() - przy budowaniu połączenia tworzyć tabelę tymczasową z potrzebnymi danymi (może wpłynąć na wydajność, jeśli często tworzysz połączenia) - tabela sesji - i pewnie parę innych pomysłów by się znalazło... Dodatkowo można skorzystać np z host_name(), aby odczytać nazwę komputera klienta (w przypadku aplikacji desktopowej). Pozdrawiam
Author: Miroo
Date: Tue, 25 Aug 2020 13:43
Date: Tue, 25 Aug 2020 13:43
40 lines
3144 bytes
3144 bytes
W dniu 2020.08.25 o 13:13, Pancio pisze: > wtorek, 25 sierpnia 2020 o 08:18:10 UTC+2 jast napisał(a): >> W dniu 2020-08-24 o 10:52, Pancio pisze: >>> Witam wszystkich, >>> Mam nadzieję, że grupa jeszcze nie umarła, choć od dłuższego czasu niewiele się tutaj dzieje. No ale do rzeczy. >>> Mam sobie bazę w MS SQL Server 2014 (wersja Express). Do bazy użytkownicy łączą się z aplikacji w Delphi XE7 z poziomu FireDAC jako jeden użytkownik "sa" (tak, wiem, że nie tak powinno to wyglądać, ale jednak jest jak jest). >>> Oczywiście jest tabela z danymi zalogowanych użytkowników i nadanych im numerów ID. >>> No i o ile cała aplikacja bazodanowa działa nawet dość sprawnie i generalnie spełnia swoje zadania, to nadszedł czas rozbudowy aplikacji o dziennik zdarzeń. Chodzi po prostu o to, żeby w osobnej tabeli np. "Dziennik" zapisywane były zmiany typu kto, co i w jakiej tabeli zmienił. >>> Sprawę w tym momencie załatwiłby wyzwalacz, ale nie mam pomysłu w jaki sposób do triggera przekazać jeden parametr będący numerem ID użytkownika, który danej zmiany dokonał. >>> Czy w ogóle można to jakoś wykonać? Alternatywą jest obsługa takiego dziennika nie z poziomu bazy danych, a z samej aplikacji. Tyle, że roboty z tym trochę więcej. >>> Bardzo proszę o pomoc osoby, które już zetknęły się z podobnym problemem. >>> >>> Dzięki, >>> Pancio >> Rzuć okiem na to >> https://www.red-gate.com/simple-talk/sql/database-administration/pop-rivetts-sql-server-faq-no.5-pop-on-the-audit-trail/ >> >> >> Drobny problem może być zapisanie ID użytkownika. Najprościej zrobić to >> przez tabelę logowań, w której będziesz zapisywał logowania użytkowników >> do aplikacji, zapisując w niej identyfikator sesji procesu (SPID pobrany >> przez select @@SPID). W triggerze pobierzesz ten SPID i z tabeli logowań >> odczytasz dane użytkownika. Oczywiście po wylogowaniu użytkownika z >> aplikacji stosowny rekord z tabeli logowań należy usunąć :-) > > Hmm, przyznam szczerze, że to nawet bardzo ciekawe rozwiązanie. Dość proste w realizacji, a dająca dość duże możliwości. Jest tylko jedno "ale", podpowiedz proszę, bo być może zetknąłeś się z tym. > Co w sytuacji, gdy użytkownik uruchomi dwa rady aplikację. Wtedy otrzyma dwie różne @@SPID. > A co jeśli ktoś uruchomi dwu-, lub trzykrotnie aplikację, albo wyjdzie z niej zabijając jej proces, a nie przez opcję "Wyjdź z programu"? Wtedy dla danego użytkownika będzie wygenerowane więcej niż jeden identyfikator @@SPID. > Jeśli to jakoś sensownie dałoby się załatwić, to rozwiązanie jest w zasadzie wszystkim czego mi potrzeba. Dwa różne SPID dla jednego użytkownika w niczym nie będą przeszkadzać. Po prostu będą przy nich te same dane. Raczej nie ma znaczenia, z której instancji programu użytkownik coś zrobił, tylko że on to zrobił. Przy wpisywaniu SPID do tabeli trzeba usunąć/zaktualizować wpis z tym samym SPID. Usuwanie przy wylogowywaniu nie jest wtedy konieczne, chyba że chcemy to wykorzystać do monitorowania aktualnie zalogowanych użytkowników. Pozdrawiam
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads