Thread View: pl.comp.lang.delphi
10 messages
10 total messages
Started by watson
Thu, 14 Jul 2005 05:18
polskie znaki diakrytyczne w formacie PDF
Author: watson
Date: Thu, 14 Jul 2005 05:18
Date: Thu, 14 Jul 2005 05:18
12 lines
545 bytes
545 bytes
Witam, mam dosc powazny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z nim poradzic - a niestety musze... Chodzi o to, ze przy uzyciu komponentow z zakladki Rave generuje sobie raporty - i wszystko jest pieknie do czasu, gdy widzimy podglad tego, co ma isc na wydruk. Natomiast schody zaczynaja sie, gdy owy raport eksportuje do pliku o formacie PDF. Wtedy polskie znaki zamieniaja sie w krzaki, ktore sa nie do przyjecia. Samo ustawienie na czcionke CE (Central Europe) nic nie daje. Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. pozdrawiam watson
Re: polskie znaki diakrytyczne w formacie PDF
Author: max
Date: Thu, 14 Jul 2005 08:00
Date: Thu, 14 Jul 2005 08:00
16 lines
738 bytes
738 bytes
watson napisa�(a): > Witam, > mam dosc powazny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z nim poradzic > - a niestety musze... Chodzi o to, ze przy uzyciu komponentow z zakladki > Rave generuje sobie raporty - i wszystko jest pieknie do czasu, gdy > widzimy podglad tego, co ma isc na wydruk. Natomiast schody zaczynaja > sie, gdy owy raport eksportuje do pliku o formacie PDF. Wtedy polskie > znaki zamieniaja sie w krzaki, ktore sa nie do przyjecia. Samo > ustawienie na czcionke CE (Central Europe) nic nie daje. > Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. > pozdrawiam > watson A to moze obejsc problem z drugiej strony I drukowa� np. na drukarce pdf995 albo pdfCreator wtedy PDF-a generuje juz nie delphi tylko cos innego :)
Date: Thu, 14 Jul 2005 11:02
Date: Thu, 14 Jul 2005 11:02
29 lines
1288 bytes
1288 bytes
max napisa�(a): > watson napisa�(a): > >> Witam, >> mam dosc powazny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z nim >> poradzic - a niestety musze... Chodzi o to, ze przy uzyciu komponentow >> z zakladki Rave generuje sobie raporty - i wszystko jest pieknie do >> czasu, gdy widzimy podglad tego, co ma isc na wydruk. Natomiast schody >> zaczynaja sie, gdy owy raport eksportuje do pliku o formacie PDF. >> Wtedy polskie znaki zamieniaja sie w krzaki, ktore sa nie do >> przyjecia. Samo ustawienie na czcionke CE (Central Europe) nic nie daje. >> Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. >> pozdrawiam >> watson > > A to moze obejsc problem z drugiej strony > I drukowa� np. na drukarce pdf995 albo pdfCreator > wtedy PDF-a generuje juz nie delphi tylko cos innego :) Nie jest to dla mnie dobre rozwi�zanie. Poza tym dodam, �e na formatce znajduj� si� nast�puj�ce komponenty: RvSystem, RvProject oraz RvRenderPDF. Gdzie� na jakiej� stronce znalaz�em nast�puj�ce wskaz�wki: "Je�li chodzi o polskie litery to ustawiam, we w�a�ciwo�ciach czcionki, skrypt europejski i s� polskie czcionki." S�k w tym, �e nie za bardzo uda�o mi si� znale�� te w�a�ciwo�ci czcionki. Mo�e kto� jeszcze m�g�by pomoc??? dzieki watson
Author: "S�awomir Siwe
Date: Thu, 14 Jul 2005 11:28
Date: Thu, 14 Jul 2005 11:28
16 lines
721 bytes
721 bytes
U�ytkownik "watson" <watson23@wp.pl> napisa� w wiadomo�ci news:db59go$7b0$1@atlantis.news.tpi.pl... > Nie jest to dla mnie dobre rozwi�zanie. Poza tym dodam, �e na formatce > znajduj� si� nast�puj�ce komponenty: RvSystem, RvProject oraz > RvRenderPDF. Gdzie� na jakiej� stronce znalaz�em nast�puj�ce wskaz�wki: > "Je�li chodzi o polskie litery to ustawiam, we w�a�ciwo�ciach czcionki, > skrypt europejski i s� polskie czcionki." S�k w tym, �e nie za bardzo > uda�o mi si� znale�� te w�a�ciwo�ci czcionki. Mo�e kto� jeszcze m�g�by > pomoc??? Mo�esz spr�bowa� znale�� opcj� EmbededFonts. Wtedy czcionki b�d� za��czone do dokumentu.
Date: Fri, 15 Jul 2005 11:44
Date: Fri, 15 Jul 2005 11:44
19 lines
833 bytes
833 bytes
S�awomir Siwek napisa�(a): > U�ytkownik "watson" <watson23@wp.pl> napisa� w wiadomo�ci > news:db59go$7b0$1@atlantis.news.tpi.pl... > > >>Nie jest to dla mnie dobre rozwi�zanie. Poza tym dodam, �e na formatce >>znajduj� si� nast�puj�ce komponenty: RvSystem, RvProject oraz >>RvRenderPDF. Gdzie� na jakiej� stronce znalaz�em nast�puj�ce wskaz�wki: >>"Je�li chodzi o polskie litery to ustawiam, we w�a�ciwo�ciach czcionki, >>skrypt europejski i s� polskie czcionki." S�k w tym, �e nie za bardzo >>uda�o mi si� znale�� te w�a�ciwo�ci czcionki. Mo�e kto� jeszcze m�g�by >>pomoc??? > > Mo�esz spr�bowa� znale�� opcj� EmbededFonts. > Wtedy czcionki b�d� za��czone do dokumentu. > > Embeded Fonts mam ustawione na True - i tez nie da rady... :/
Author: "Zeman"
Date: Fri, 15 Jul 2005 13:46
Date: Fri, 15 Jul 2005 13:46
26 lines
1066 bytes
1066 bytes
>>>Nie jest to dla mnie dobre rozwi�zanie. Poza tym dodam, �e na formatce >>>znajduj� si� nast�puj�ce komponenty: RvSystem, RvProject oraz >>>RvRenderPDF. Gdzie� na jakiej� stronce znalaz�em nast�puj�ce wskaz�wki: >>>"Je�li chodzi o polskie litery to ustawiam, we w�a�ciwo�ciach czcionki, >>>skrypt europejski i s� polskie czcionki." S�k w tym, �e nie za bardzo >>>uda�o mi si� znale�� te w�a�ciwo�ci czcionki. Mo�e kto� jeszcze m�g�by >>>pomoc??? >> >> Mo�esz spr�bowa� znale�� opcj� EmbededFonts. >> Wtedy czcionki b�d� za��czone do dokumentu. >> >> > Embeded Fonts mam ustawione na True - i tez nie da rady... :/ Jak konkretnie rozwiazac problem w Pana przypadku - nie wiem, natomiast moge powiedziec tyle ze (musialem tak zrobic w PHP) czcionke ttf nalezalo przekompilowac specjalnym programem i dodac do PDFa tak przekompilowana czcionke. W Pana przypadku - nie wiem czy nalezy postapic podobnie, jesli chcialby Pan poprobowac to zapraszam na priva. Pozwiodronka, Zeman.
Author: kali - Tomasz Ka
Date: Wed, 15 Jun 2022 06:30
Date: Wed, 15 Jun 2022 06:30
17 lines
835 bytes
835 bytes
czwartek, 14 lipca 2005 o 05:18:03 UTC+2 watson napisał(a): > Witam, > mam dosc powazny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z nim poradzic > - a niestety musze... Chodzi o to, ze przy uzyciu komponentow z zakladki > Rave generuje sobie raporty - i wszystko jest pieknie do czasu, gdy > widzimy podglad tego, co ma isc na wydruk. Natomiast schody zaczynaja > sie, gdy owy raport eksportuje do pliku o formacie PDF. Wtedy polskie > znaki zamieniaja sie w krzaki, ktore sa nie do przyjecia. Samo > ustawienie na czcionke CE (Central Europe) nic nie daje. > Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. > pozdrawiam > watson Cześć, Czy komuś udało się uzyskać rozwiązanie i może pomóc? Napisałem do Nevrona, ale póki co czekam na odpowiedź.
Author: Tomasz Kaczanows
Date: Wed, 15 Jun 2022 15:44
Date: Wed, 15 Jun 2022 15:44
24 lines
1146 bytes
1146 bytes
W dniu 15-06-2022 o 15:30, kali - Tomasz Kalinowski napisał: > czwartek, 14 lipca 2005 o 05:18:03 UTC+2 watson napisał(a): >> Witam, >> mam dosc powazny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z nim poradzic >> - a niestety musze... Chodzi o to, ze przy uzyciu komponentow z zakladki >> Rave generuje sobie raporty - i wszystko jest pieknie do czasu, gdy >> widzimy podglad tego, co ma isc na wydruk. Natomiast schody zaczynaja >> sie, gdy owy raport eksportuje do pliku o formacie PDF. Wtedy polskie >> znaki zamieniaja sie w krzaki, ktore sa nie do przyjecia. Samo >> ustawienie na czcionke CE (Central Europe) nic nie daje. >> Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. >> pozdrawiam >> watson > Cześć, > Czy komuś udało się uzyskać rozwiązanie i może pomóc? > Napisałem do Nevrona, ale póki co czekam na odpowiedź. Ale wykopalisko.... W tamtych czasach wyjściem było skorzystanie z obejścia problemu, poprzez wydruk na drukarkę, a tam domyślną była ustawiona drukarka PDF. Można było skorzystać też z innych raportów z lepszymi rozwiązaniami, które potrafiły lepiej generować pdf-y. -- http://kaczus.ppa.pl
Author: kali - Tomasz Ka
Date: Thu, 16 Jun 2022 22:30
Date: Thu, 16 Jun 2022 22:30
39 lines
1598 bytes
1598 bytes
środa, 15 czerwca 2022 o 15:44:15 UTC+2 Tomasz Kaczanowski napisał(a): > W dniu 15-06-2022 o 15:30, kali - Tomasz Kalinowski napisał: > > czwartek, 14 lipca 2005 o 05:18:03 UTC+2 watson napisał(a): > >> Witam, > >> mam dosc powazny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z nim poradzic > >> - a niestety musze... Chodzi o to, ze przy uzyciu komponentow z zakladki > >> Rave generuje sobie raporty - i wszystko jest pieknie do czasu, gdy > >> widzimy podglad tego, co ma isc na wydruk. Natomiast schody zaczynaja > >> sie, gdy owy raport eksportuje do pliku o formacie PDF. Wtedy polskie > >> znaki zamieniaja sie w krzaki, ktore sa nie do przyjecia. Samo > >> ustawienie na czcionke CE (Central Europe) nic nie daje. > >> Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. > >> pozdrawiam > >> watson > > Cześć, > > Czy komuś udało się uzyskać rozwiązanie i może pomóc? > > Napisałem do Nevrona, ale póki co czekam na odpowiedź. > Ale wykopalisko.... W tamtych czasach wyjściem było skorzystanie z > obejścia problemu, poprzez wydruk na drukarkę, a tam domyślną była > ustawiona drukarka PDF. Można było skorzystać też z innych raportów z > lepszymi rozwiązaniami, które potrafiły lepiej generować pdf-y. > > > -- > http://kaczus.ppa.pl Dziękuje za reakcję. Tyle wiem łącznie z tym że wykopalisko :) Niestety to nie wystarczy.
Author: Tomasz Kaczanows
Date: Fri, 17 Jun 2022 07:53
Date: Fri, 17 Jun 2022 07:53
39 lines
1771 bytes
1771 bytes
W dniu 17-06-2022 o 07:30, kali - Tomasz Kalinowski pisze: > środa, 15 czerwca 2022 o 15:44:15 UTC+2 Tomasz Kaczanowski napisał(a): >> W dniu 15-06-2022 o 15:30, kali - Tomasz Kalinowski napisał: >>> czwartek, 14 lipca 2005 o 05:18:03 UTC+2 watson napisał(a): >>>> Witam, >>>> mam dosc powazny problem i kompletnie nie wiem jak sobie z nim poradzic >>>> - a niestety musze... Chodzi o to, ze przy uzyciu komponentow z zakladki >>>> Rave generuje sobie raporty - i wszystko jest pieknie do czasu, gdy >>>> widzimy podglad tego, co ma isc na wydruk. Natomiast schody zaczynaja >>>> sie, gdy owy raport eksportuje do pliku o formacie PDF. Wtedy polskie >>>> znaki zamieniaja sie w krzaki, ktore sa nie do przyjecia. Samo >>>> ustawienie na czcionke CE (Central Europe) nic nie daje. >>>> Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. >>>> pozdrawiam >>>> watson >>> Cześć, >>> Czy komuś udało się uzyskać rozwiązanie i może pomóc? >>> Napisałem do Nevrona, ale póki co czekam na odpowiedź. >> Ale wykopalisko.... W tamtych czasach wyjściem było skorzystanie z >> obejścia problemu, poprzez wydruk na drukarkę, a tam domyślną była >> ustawiona drukarka PDF. Można było skorzystać też z innych raportów z >> lepszymi rozwiązaniami, które potrafiły lepiej generować pdf-y. >> >> >> -- >> http://kaczus.ppa.pl > > Dziękuje za reakcję. > Tyle wiem łącznie z tym że wykopalisko :) > Niestety to nie wystarczy. > Nie wiem, czy powstał poprawnie działający generator pdf do Rave'a... Ja po prostu zmieniłem na fastreporta (następca freereporta - ale komercyjny i poprawiony) i tam działa, nawet z ciekawości w jakimś starym delphi odpaliłem właśnie starego fastraporta i wygenerował prawidłowego pdf-a. -- http://kaczus.ppa.pl
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads