Thread View: pl.comp.lang.delphi
11 messages
11 total messages
Started by Sivy
Mon, 09 Mar 2020 09:36
Delphi Enterprise Named User na maszynie wirtualnej
Author: Sivy
Date: Mon, 09 Mar 2020 09:36
Date: Mon, 09 Mar 2020 09:36
9 lines
387 bytes
387 bytes
Witam Czy jak zainstalujê w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze móc ³atwo przenosiæ ca³e ¶rodowisko na inn± fizyczn± maszynê i nie mieæ problemu z A¯ 5 dostêpnymi aktywacjami jak by siê Windows posypa³, nie bêdzie problemu jak przeniosê tak± wirtualkê na inn± fizyczn± maszynê ? nie bêdê musia³ znowu aktywowaæ bo zmieni siê jaki¶ unikalny UID maszyny/etc ? Pozdrawiam
Re: Delphi Enterprise Named User na maszynie wirtualnej
Author: Roman Wilk
Date: Wed, 11 Mar 2020 03:49
Date: Wed, 11 Mar 2020 03:49
22 lines
720 bytes
720 bytes
W dniu poniedziałek, 9 marca 2020 09:36:48 UTC+1 użytkownik Sivy napisał: > Witam > > Czy jak zainstaluję w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze > móc łatwo przenosić całe środowisko na inną fizyczną maszynę i nie mieć > problemu z AŻ 5 dostępnymi aktywacjami jak by się Windows posypał, nie > będzie problemu jak przeniosę taką wirtualkę na inną fizyczną maszynę ? > nie będę musiał znowu aktywować bo zmieni się jakiś unikalny UID > maszyny/etc ? > > Pozdrawiam Hej, UID maszyny musi być ten sam. --- Pozdrawiam Roman
Author: immo
Date: Wed, 11 Mar 2020 05:06
Date: Wed, 11 Mar 2020 05:06
24 lines
1054 bytes
1054 bytes
W dniu poniedziałek, 9 marca 2020 09:36:48 UTC+1 użytkownik Sivy napisał: > Witam > > Czy jak zainstaluję w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze > móc łatwo przenosić całe środowisko na inną fizyczną maszynę i nie mieć > problemu z AŻ 5 dostępnymi aktywacjami jak by się Windows posypał, nie > będzie problemu jak przeniosę taką wirtualkę na inną fizyczną maszynę ? > nie będę musiał znowu aktywować bo zmieni się jakiś unikalny UID > maszyny/etc ? Powiem tak, ja mam tak zrobione na HyperV i mogę przenosić/kopiować bez problemu także pomiędzy maszynami fizycznymi (chociaż nie wiem czy na różne, bo dwa pomiędzy którymi przenoszę fizycznie są takie same, tzn ten sam model). Tym sposobem mam skonfigurowaną osobną wirtualkę dla każdego projektu. pozdrawiam, Przemek O.
Author: Roman Wilk
Date: Thu, 12 Mar 2020 10:07
Date: Thu, 12 Mar 2020 10:07
46 lines
1393 bytes
1393 bytes
W dniu czwartek, 12 marca 2020 10:25:39 UTC+1 użytkownik Sivy napisał: > W dniu 2020.03.11 o 11:49, Roman Wilk pisze: > > W dniu poniedziałek, 9 marca 2020 09:36:48 UTC+1 użytkownik Sivy napisał: > >> Witam > >> > >> Czy jak zainstaluję w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze > >> móc łatwo przenosić całe środowisko na inną fizyczną maszynę i nie mieć > >> problemu z AŻ 5 dostępnymi aktywacjami jak by się Windows posypał, nie > >> będzie problemu jak przeniosę taką wirtualkę na inną fizyczną maszynę ? > >> nie będę musiał znowu aktywować bo zmieni się jakiś unikalny UID > >> maszyny/etc ? > >> > >> Pozdrawiam > > > > Hej, UID maszyny musi być ten sam. > > > Witam > > 1. UID której maszyny, hosta czy VM? > 2. Czy jeżeli VM to czy po przeniesieniu się na innego hosta ten UID się > zmieni ? wiadomo na podstawie czego jest wyznaczany ? > > Pozdrawiam > > > > > --- > > Pozdrawiam > > Roman > > 1. Skonwertuj fizyczna instalacje do VM 2. Zaimportuj z zachowaniem UID do hosta HV 3. Mozesz, taka VM z zachowaniem UID, importowac do kilku hostow HV 4. Wymaga to oczywiscie posiadania kilku hostow HV, ale to oczywiste ... --- Pozdrawiam Roman
Date: Thu, 12 Mar 2020 10:25
Date: Thu, 12 Mar 2020 10:25
29 lines
792 bytes
792 bytes
W dniu 2020.03.11 o 11:49, Roman Wilk pisze: > W dniu poniedzia³ek, 9 marca 2020 09:36:48 UTC+1 u¿ytkownik Sivy napisa³: >> Witam >> >> Czy jak zainstalujê w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze >> móc ³atwo przenosiæ ca³e ¶rodowisko na inn± fizyczn± maszynê i nie mieæ >> problemu z A¯ 5 dostêpnymi aktywacjami jak by siê Windows posypa³, nie >> bêdzie problemu jak przeniosê tak± wirtualkê na inn± fizyczn± maszynê ? >> nie bêdê musia³ znowu aktywowaæ bo zmieni siê jaki¶ unikalny UID >> maszyny/etc ? >> >> Pozdrawiam > > Hej, UID maszyny musi byæ ten sam. Witam 1. UID której maszyny, hosta czy VM? 2. Czy je¿eli VM to czy po przeniesieniu siê na innego hosta ten UID siê zmieni ? wiadomo na podstawie czego jest wyznaczany ? Pozdrawiam > > --- > Pozdrawiam > Roman >
Date: Thu, 12 Mar 2020 10:28
Date: Thu, 12 Mar 2020 10:28
28 lines
1312 bytes
1312 bytes
W dniu 2020.03.11 o 13:06, immo pisze: > W dniu poniedzia³ek, 9 marca 2020 09:36:48 UTC+1 u¿ytkownik Sivy napisa³: >> Witam >> >> Czy jak zainstalujê w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze >> móc ³atwo przenosiæ ca³e ¶rodowisko na inn± fizyczn± maszynê i nie mieæ >> problemu z A¯ 5 dostêpnymi aktywacjami jak by siê Windows posypa³, nie >> bêdzie problemu jak przeniosê tak± wirtualkê na inn± fizyczn± maszynê ? >> nie bêdê musia³ znowu aktywowaæ bo zmieni siê jaki¶ unikalny UID >> maszyny/etc ? > > Powiem tak, ja mam tak zrobione na HyperV i mogê przenosiæ/kopiowaæ bez problemu tak¿e pomiêdzy maszynami fizycznymi (chocia¿ nie wiem czy na ró¿ne, bo dwa pomiêdzy którymi przenoszê fizycznie s± takie same, tzn ten sam model). > Tym sposobem mam skonfigurowan± osobn± wirtualkê dla ka¿dego projektu. > > pozdrawiam, > Przemek O. > Witam Czy u Ciebie ¶cie¿ka by³a taka, ¿e zainstalowa³e¶ na H-V system, zainstalowa³e¶ Delphi, aktywowa³e¶ Delphi i dopiero wtedy przenios³e¶ ca³± maszynê VM na inny komputer i nie by³o problemów z aktywacj± ? Czy wiadomo czy 'status aktywacji Delphi' jest sprawdzany np. przy ka¿dym uruchomieniu programu (co wtedy jak nie ma po³±czenia z internetem, on tu raczej by³ by wymagany) czy tylko przy aktywacji jest wszystko sprawdzane raz i koniec ? Pozdrawiam
Date: Fri, 13 Mar 2020 17:31
Date: Fri, 13 Mar 2020 17:31
61 lines
1861 bytes
1861 bytes
W dniu 2020-03-12 o 18:07, Roman Wilk pisze: > W dniu czwartek, 12 marca 2020 10:25:39 UTC+1 u¿ytkownik Sivy napisa³: >> W dniu 2020.03.11 o 11:49, Roman Wilk pisze: >>> W dniu poniedzia³ek, 9 marca 2020 09:36:48 UTC+1 u¿ytkownik Sivy napisa³: >>>> Witam >>>> >>>> Czy jak zainstalujê w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze >>>> móc ³atwo przenosiæ ca³e ¶rodowisko na inn± fizyczn± maszynê i nie mieæ >>>> problemu z A¯ 5 dostêpnymi aktywacjami jak by siê Windows posypa³, nie >>>> bêdzie problemu jak przeniosê tak± wirtualkê na inn± fizyczn± maszynê ? >>>> nie bêdê musia³ znowu aktywowaæ bo zmieni siê jaki¶ unikalny UID >>>> maszyny/etc ? >>>> >>>> Pozdrawiam >>> >>> Hej, UID maszyny musi byæ ten sam. >> >> >> Witam >> >> 1. UID której maszyny, hosta czy VM? >> 2. Czy je¿eli VM to czy po przeniesieniu siê na innego hosta ten UID siê >> zmieni ? wiadomo na podstawie czego jest wyznaczany ? >> >> Pozdrawiam >> >>> >>> --- >>> Pozdrawiam >>> Roman >>> > > 1. Skonwertuj fizyczna instalacje do VM > 2. Zaimportuj z zachowaniem UID do hosta HV > 3. Mozesz, taka VM z zachowaniem UID, importowac do kilku hostow HV > 4. Wymaga to oczywiscie posiadania kilku hostow HV, ale to oczywiste ... > Witam, dziêki za odpowiedzi. ad1. Czy to jest wymagane ? jak chce od razu stawiaæ VM z Windowsem i tam stawiaæ wszystko od razu. ad2. Nadal nie wiem czym DOK£ADNIE jest tej UID maszyny :) czy on jest zapisany jako¶ w 'Windowsie' czy to jest 'wypadkowa' ró¿nych numerów seryjnych sprzêtu, etc. Chyba ¿e mówimy tutaj o UUID, ale to siê raczej odnosi do obrazu HDD który jest tam zapisany. ad3. Je¿eli chodzi o UUID wg. mojej definicji wy¿ej to z tym nie ma problemu, ju¿ tak przenosi³em VM pomiêdzy ró¿nymi hostami. ad4. Je¿eli HV odnosi sie do Hosta Virtualnej maszyny to oczywista oczywisto¶æ :D Pozdrawiam > --- > Pozdrawiam > Roman >
Date: Tue, 17 Mar 2020 03:05
Date: Tue, 17 Mar 2020 03:05
60 lines
2394 bytes
2394 bytes
W dniu czwartek, 12 marca 2020 10:28:43 UTC+1 użytkownik Sivy napisał: > W dniu 2020.03.11 o 13:06, immo pisze: > > W dniu poniedziałek, 9 marca 2020 09:36:48 UTC+1 użytkownik Sivy napisał: > >> Witam > >> > >> Czy jak zainstaluję w/w Delphi na maszynie wirtualnej aby po pierwsze > >> móc łatwo przenosić całe środowisko na inną fizyczną maszynę i nie mieć > >> problemu z AŻ 5 dostępnymi aktywacjami jak by się Windows posypał, nie > >> będzie problemu jak przeniosę taką wirtualkę na inną fizyczną maszynę ? > >> nie będę musiał znowu aktywować bo zmieni się jakiś unikalny UID > >> maszyny/etc ? > > > > Powiem tak, ja mam tak zrobione na HyperV i mogę przenosić/kopiować bez problemu także pomiędzy maszynami fizycznymi (chociaż nie wiem czy na różne, bo dwa pomiędzy którymi przenoszę fizycznie są takie same, tzn ten sam model). > > Tym sposobem mam skonfigurowaną osobną wirtualkę dla każdego projektu. > > > > pozdrawiam, > > Przemek O. > > > Witam > > Czy u Ciebie ścieżka była taka, że zainstalowałeś na H-V system, > zainstalowałeś Delphi, aktywowałeś Delphi i dopiero wtedy przeniosłeś > całą maszynę VM na inny komputer i nie było problemów z aktywacją ? Dokładnie tak. > Czy wiadomo czy 'status aktywacji Delphi' jest sprawdzany np. przy > każdym uruchomieniu programu (co wtedy jak nie ma połączenia z > internetem, on tu raczej był by wymagany) czy tylko przy aktywacji jest > wszystko sprawdzane raz i koniec ? ZTCW nie jest. Zresztą, zawsze możesz odłaczyć połączenie sieciowe. Ale np. już zmiana nazwy komputera powoduje wywalenie się licencji Delphi :) Wygląda na to że Delphi bierze sobie ID komputera z różnych komponentów. Na 100% jest to nazwa komputera i numer partycji, bo to już kiedyś przetestowałem. Co jeszcze nie mam pojęcia. Jednak na HV nie ma to znaczenia, przynajmniej ja nie zauważyłem takiego problemu. pozdrawiam, Przemek O.
Author: lordbz
Date: Tue, 17 Mar 2020 12:03
Date: Tue, 17 Mar 2020 12:03
48 lines
2035 bytes
2035 bytes
Może to co napiszę poniżej naprowadzi kogoś. Zaznaczam że nie mam doświadczenia ani znajomości z maszynami virtualnymi. Ale sprzętowo - opiszę mój przypadek i to z przed kilku dni. Dodam , że co trzy tygodnie robię obraz całego dysku programem Paragon na inny dysk (z reguły podłączony po USB) czyli startuję z CD Paragonem, wybieram opcję wykonaj obraz podaje gdzie i już. Win 10 home, Delphi 10.2 Tokyo. Całość na dysku SSD (500 GB). Miałem obraz z początku lutego. Coś tam popsułem w systemie. Wyjąłem więc dysk SSD. Podłączyłem inny drugi dysk. Wystartowałem z CD paragonem, podłączyłem dysk USB z kopią, wybrałem opcję "przywróć" i poszło. Z nowego dysku system się podniósł (dociągnął aktualizacje dla Win 10). Bez problemu podniósł się róenież Delphi 10.2 Tokyo. Kopie źródeł robię sobie na qnapa w sieci. Musiałem je dograć ręcznie (kopia obrazu była z początku lutego). Wszystko działa - wnioski ? Nazwa komputera została ta sama - oczywiste. Ale - wg mnie numer partycji się zmienił (dałem fizycznie inny dysk) - wg mnie jest inny nr dysku i inny nr partycji. Ale jeżeli się mylę to prosze o wyprostowanie tego. Dodam ,że podobną operację wykonałem już 2 razy i za każdym razem sukces. Co zyskuję ? No mam dobrą kopię z Delphi i ie meczę się z liczbą instalacji. Wady ? Tych więcej bo 1. Musisz mieć w szufladzie inny dysk fizycznie. 2. Zrobienie obrazy w zależności od liczby danych na dysku trwa długo. 3. Odzysk trwa długo. Coś za coś. Chociaż chyba zachęcony waszymi postami poczytam o VM pozdrawiam Przemek
Date: Wed, 18 Mar 2020 01:10
Date: Wed, 18 Mar 2020 01:10
28 lines
1214 bytes
1214 bytes
W dniu wtorek, 17 marca 2020 20:04:02 UTC+1 użytkownik lordbz napisał: > Wszystko działa - wnioski ? > Nazwa komputera została ta sama - oczywiste. > Ale - wg mnie numer partycji się zmienił (dałem fizycznie inny dysk) - wg mnie jest inny nr dysku i inny nr partycji. Ale jeżeli się mylę to prosze o wyprostowanie tego. Jeśli Paragonem przenosiłeś partycje lub cały dysk, to numer partycji tez został skopiowany. Numer partycji jest nadawany przy jej utworzeniu i formatowaniu. To nie jest numer fizyczny tak jak np. SN dysku. > Wady ? > Tych więcej bo > 1. Musisz mieć w szufladzie inny dysk fizycznie. > 2. Zrobienie obrazy w zależności od liczby danych na dysku trwa długo. > 3. Odzysk trwa długo. Nigdy tego nie robiłem w ten sposób, bo ja od początku zakładałem wykorzystywanie wirtualek. Stąd żadna z tych wad nie wystąpiła :) Dodatkowo jest szybszy sposób na zrobienie kopii. Np ustawienie RAID 1 dla dwóch dysków. Ale to jeśli chodzi tylko o kopie. Jeśli o VM to nic nie zmienia :) pozdrawiam, Przemek O.
Author: lordbz
Date: Wed, 18 Mar 2020 02:26
Date: Wed, 18 Mar 2020 02:26
15 lines
770 bytes
770 bytes
Możesz wrzucić coś więcej o tych wirtualkach , których używasz (wirtualki jako takie, rys historyczny , rodzaje i zastosowania :-D) . A tak serio to tu jestem zielony ale ogólnie zacząłem zgłębiać temat i mi się spodobał. Możesz coś zapodać ? Inni też pewnie chętnie się zapoznają. Co do numeru dysku ok - kiedyś jak byłem młodszy o 15 kg pisałem jakiś program który pobierał nr dysku przy instalacji i był niby zapezpieczony przed piraceniem (jak np nr się nie zgadzał to komunikat "kopia piracka") Ale to było daaaawno. Musiałem coś pomylić. pozdrawiam Przemek ale D :-)
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads