Thread View: pl.comp.lang.java
6 messages
6 total messages
Started by "Tomasz"
Fri, 02 Feb 2018 21:42
Windows 10 otwieranie JARa
Author: "Tomasz"
Date: Fri, 02 Feb 2018 21:42
Date: Fri, 02 Feb 2018 21:42
17 lines
783 bytes
783 bytes
Kiedy¶, 8 lat temu zrobi³em w Javie klientowi system do obs³ugi firmy i do dnia dzisiejszego dzia³a u niego wszystko na kilku komputerach w sieci firmowej. Dotychczas mia³ najwy¿ej Windows 7 a ostatnio kupi³ komputer z Windows 10 pro, zainstalowa³ tam sam jre1.8..... i po klikniêciu na Aplikacje.JAR system pyta czym to otworzyæ? Nawet jak mu podaæ java.exe to tez mówi ze aplikacja nie da siê otworzyæ. Ta aplikacja.JAR siedzi na serwerze i wszystkie inne komputery j± otwieraj± a na tym z Windows 10 Pro nie idzie. Mam w domu laptopa równie¿ z Windows 10 pro z zainstalowan± bardzo star± wersj± javy jre1.6... i ta jego aplikacja chodzi bez problemu, tak jak przez ostatnie 8 lat. Czy mo¿ecie poradziæ mi co zrobiæ aby na tym nowym komputerze wszystko dzia³a³o? -- Tomasz
Windows 10 otwieranie JARa
Author: splatch
Date: Sat, 03 Feb 2018 13:41
Date: Sat, 03 Feb 2018 13:41
11 lines
607 bytes
607 bytes
Nie znam się na temacie, natomiast postaram się podpowiedzieć. Czy nowy komputer jest dołączony do domeny? Ogólnie system sobie kojarzy typ pliku z programem do jego otwierania - być może gdzieś jest ustawienie firewalla lub czegoś innego pod dziesiątką, które wyklucza niektóre rozszerzenia plików? Win10 w domu na 90% ma wyłączony firewall a często nawet uprawnienia administratora systemu na domyślnym kompie. Czy problem pozostaje przy użyciu pliku .bat z java -jar? Pozdrawiam, Łukasz
Re: Windows 10 otwieranie JARa
Author: Piotr Rogoza
Date: Sun, 04 Feb 2018 14:01
Date: Sun, 04 Feb 2018 14:01
17 lines
743 bytes
743 bytes
W dniu Sun, 04 Feb 2018 14:36:15 +0100, użytkownik Tomasz napisał: > Już nie wiem co o tym mysleć. Zasadniczo bym sprawdził, ale raczej powinno, uruchomienie w cmd: java -jar plik.jar Potem bym poszukał w rejestrze z czym jest skojarzony plik jar. I jakby była możliwość to bym zmieniał aby parametr -jar też występował. W robocie na W10 też miewam problem ze skojarzeniem danego pliku z programem. Nie wiem dlaczego ale pod W7 działało to bez zarzutu. Może dodatkowo warto podrasować plik jar, aby automatycznie się uruchamiała java z parametrem -jar? Dla przykładu pod Linuksem: https://coderwall.com/p/ssuaxa/how-to-make-a-jar-file-linux-executable -- piecia aka dracorp pisz na: imie.r.public at gmail dot com
Author: "Tomasz"
Date: Sun, 04 Feb 2018 14:36
Date: Sun, 04 Feb 2018 14:36
19 lines
735 bytes
735 bytes
Użytkownik "splatch" <lukasz.dywicki@gmail.com> napisał Czy problem pozostaje przy użyciu pliku .bat z java -jar? Dokładnie tak, pojawia sie na chwile czarne okienko tylko z wpisana komendą i nic sie dalej nie dzieje. Na innym komputerze u klienta przy pomocy tego.BAT wszystko działa normalnie. Przed tą próbą usunąłem poprzednie wersje javy przy pomocy JavaUninstallTool.exe Oraz zainstalowałem od nowa jre-8u161-windows-x64.exe. Nic nie pomogło. Jesli na plik .JAR nacisnę dwa razy myszka to daje komunikat "Adobe Acrobat Reader nie obsługuje tego pliku. Jesli podam otwórz za pomocą... to na liście nie ma javy a jesli ją wyszukam to i tak bez zadnej reakcji. Już nie wiem co o tym mysleć. -- Tomasz
Author: Piotr Rogoza
Date: Sun, 04 Feb 2018 18:11
Date: Sun, 04 Feb 2018 18:11
13 lines
417 bytes
417 bytes
W dniu Sun, 04 Feb 2018 15:23:23 +0100, użytkownik Tomasz napisał: > Sprawdziłem w windows, plik.JAR jest przypisany do AdobeAcrobatReader i > w windows 10 nie da się tego ręcznie zmienić. > Chyba tu jest problem. Nawet przez edycję w rejestrze? Ja na razie byłem za leniwy żeby grzebać. Niektóre akcje do pliku to tylko przez rejestr. -- piecia aka dracorp pisz na: imie.r.public at gmail dot com
Author: "Piotr S."
Date: Fri, 16 Feb 2018 11:22
Date: Fri, 16 Feb 2018 11:22
14 lines
496 bytes
496 bytes
W dniu 2018-02-04 o 20:51, Tomasz pisze: > Problem okazał się w czymś innym. > Pnieważ Windows 10 bylo 64 bitowe więc i jawę 8 zainstalowano również 64 > bitową, nic nie chodziło. > Ktoś wpadł na pomysł zeby zamiast 64 zainstalować jednak jawe 8 32 bitową > i poszło. Nie wiem dlaczego tak się stało ale z Javą 32 wszystko działa. > Może dlatego że JAR był tworzony pod Windows 32? > Czy ktoś z Was ma jakieś wytłumaczenie? > -- > Tomasz Może korzysta z SWT? P.S.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads