Thread View: pl.comp.lang.javascript
10 messages
10 total messages
Started by Roman Tyczka
Sun, 23 Dec 2018 20:37
Webpack i otoczenie
Author: Roman Tyczka
Date: Sun, 23 Dec 2018 20:37
Date: Sun, 23 Dec 2018 20:37
11 lines
423 bytes
423 bytes
Witam, Zamierzam zakumać te fjufaśne narzędzia webdeveloperskiego świata i czytam aktualnie o webpacku. W artykule autor pisze o tym, że webpack (w jednej z opcji) pakuje wszystkie pliki w jeden JS. Czyli także CSS. Nie tłumaczy jednak jak to w praktyce wygląda, czyli jak style z pliku JS wędrują do przeglądarki i HTMLa. Czy może mi to ktoś w żołnierskich słowach wyjaśnić? -- pozdrawiam Roman Tyczka
Re: Webpack i otoczenie
Author: NotBear
Date: Mon, 31 Dec 2018 00:35
Date: Mon, 31 Dec 2018 00:35
18 lines
637 bytes
637 bytes
W dniu 2018-12-23 o 20:37, Roman Tyczka pisze: > Czy może mi to ktoś w żołnierskich słowach wyjaśnić? Webpack to tzw module bundler. Analizuje dostepne w zrodlach moduly JS, rozwiazuje zaleznosci i tworzy plik (bundle) zawierajacy caly kod, odpowiednio zorganizowany. W miedzyczasie moze przeprowadzic szereg optymalizacji, ale to juz temat rzeka. W wynikowym html taki bundle wola sie typowo: <body> </body> Z pomoca odpowiednich loaderow, Webpack potrafi rowniez "bundlowac" CSS oraz binaria enkodowane base64. Do html trafiaja one banalnie: createElement()/appendChild. -- NotBear
Date: Mon, 07 Jan 2019 15:00
Date: Mon, 07 Jan 2019 15:00
29 lines
1125 bytes
1125 bytes
On Mon, 31 Dec 2018 00:35:13 +0100, NotBear wrote: >> Czy może mi to ktoś w żołnierskich słowach wyjaśnić? > > Webpack to tzw module bundler. Analizuje dostepne w zrodlach moduly JS, > rozwiazuje zaleznosci i tworzy plik (bundle) zawierajacy caly kod, > odpowiednio zorganizowany. W miedzyczasie moze przeprowadzic szereg > optymalizacji, ale to juz temat rzeka. > > W wynikowym html taki bundle wola sie typowo: > <body> > > </body> > > Z pomoca odpowiednich loaderow, Webpack potrafi rowniez "bundlowac" CSS > oraz binaria enkodowane base64. Do html trafiaja one banalnie: > createElement()/appendChild. Dzięki, powoli kumam coraz więcej. I muszę się podzielić swoim niemal zachwytem nad tym całym ekosystemem, zarówno npm, jak i webpacka. No i VSCode jest przegeninalnym edytorem. Konfiguracja tego wszystkiego to dość żmudna i skomplikowana sprawa, idzie mi jeszcze wolno, ale pokonuję kolejne przeszkody i zdobywam wiedzę. Pewnie będę tu dopytywał o różne detale, których nie ogarnę, ale póki co jakoś sobie radzę. -- pozdrawiam Roman Tyczka
Author: Borys =?utf-8?Q?
Date: Mon, 07 Jan 2019 15:23
Date: Mon, 07 Jan 2019 15:23
11 lines
339 bytes
339 bytes
Dnia Mon, 7 Jan 2019 15:00:46 +0100, Roman Tyczka napisał(a): > Dzięki, powoli kumam coraz więcej. > I muszę się podzielić swoim niemal zachwytem nad tym całym ekosystemem, > zarówno npm, jak i webpacka. Nie martw się, jeszcze Ci przejdzie jak już poznasz bliżej ten domek z kart ;) -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl
Date: Mon, 07 Jan 2019 21:00
Date: Mon, 07 Jan 2019 21:00
18 lines
635 bytes
635 bytes
On Mon, 7 Jan 2019 15:23:09 +0100, Borys Pogoreło wrote: >> Dzięki, powoli kumam coraz więcej. >> I muszę się podzielić swoim niemal zachwytem nad tym całym ekosystemem, >> zarówno npm, jak i webpacka. > > Nie martw się, jeszcze Ci przejdzie jak już poznasz bliżej ten domek z kart > ;) Idę po wyboistej drodze, nie podkladaj mi nogi ;-) Pytanie na śniadanie: - jeśli webpack służy do bandlowania wszystkich plików, w tym html, i potrafi przy tym w html wsadzić odwołania do CSS i JS, to jak to pogodzić z PHP w tle, który ten html generuje np. z szablonu wsadzając jakieś dane? -- pozdrawiam Roman Tyczka
Date: Fri, 11 Jan 2019 12:44
Date: Fri, 11 Jan 2019 12:44
12 lines
509 bytes
509 bytes
Dnia Mon, 7 Jan 2019 21:00:15 +0100, Roman Tyczka napisał(a): > Pytanie na śniadanie: > - jeśli webpack służy do bandlowania wszystkich plików, w tym html, i > potrafi przy tym w html wsadzić odwołania do CSS i JS, to jak to pogodzić z > PHP w tle, który ten html generuje np. z szablonu wsadzając jakieś dane? To już nie jest kwestia webpacka, tylko tego jak rozwiązujesz kwestię widoku w swojej aplikacji. Webpack tylko połączy to, co mu podasz. -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl
Date: Fri, 11 Jan 2019 13:18
Date: Fri, 11 Jan 2019 13:18
22 lines
1019 bytes
1019 bytes
On Fri, 11 Jan 2019 12:44:10 +0100, Borys Pogoreło wrote: > Dnia Mon, 7 Jan 2019 21:00:15 +0100, Roman Tyczka napisał(a): > >> Pytanie na śniadanie: >> - jeśli webpack służy do bandlowania wszystkich plików, w tym html, i >> potrafi przy tym w html wsadzić odwołania do CSS i JS, to jak to pogodzić z >> PHP w tle, który ten html generuje np. z szablonu wsadzając jakieś dane? > > To już nie jest kwestia webpacka, tylko tego jak rozwiązujesz kwestię > widoku w swojej aplikacji. Webpack tylko połączy to, co mu podasz. W PHP mam pliki szablonów html, które przetwarzam za pomocą Mustache. PHP wsadza tam pewne informacje, które są potrzebne po stronie browsera. Do tego muszę pożenić webpacka. Po zastanowieniu wymyśliłem, że będę to robił tak, że webpack będzie przetwarzał te szablony mustache i robił w nich swoją robotę, a potem PHP już na tych przetworzonych przez webpacka szablonach będzie operował i generował html-e, czy to się klei? -- pozdrawiam Roman Tyczka
Date: Fri, 11 Jan 2019 13:38
Date: Fri, 11 Jan 2019 13:38
20 lines
932 bytes
932 bytes
Dnia Fri, 11 Jan 2019 13:18:06 +0100, Roman Tyczka napisał(a): > tego muszę pożenić webpacka. > Po zastanowieniu wymyśliłem, że będę to robił tak, że webpack będzie > przetwarzał te szablony mustache i robił w nich swoją robotę, a potem PHP > już na tych przetworzonych przez webpacka szablonach będzie operował i > generował html-e, czy to się klei? Nie, zupełnie nie. Wygląda na próbę wciśnięcia webpacka do procesu tylko dlatego, że masz nową zabawkę i próbujesz ją wykorzystać. Zadaniem webpacka jest tylko poskładanie zasobów w ładne paczki + dostarczenie paru ciekawych funkcjonalności z tym związanych (tree shaking, hot module replacement, itd.). PHP niech zajmie się generowaniem gotowych szablonów jak to było do tej pory albo niech dostarcza dane dla widoków. A wtedy obsługa widoku to jest zadanie dla zupełnie innego narzędzia. -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl
Date: Fri, 11 Jan 2019 14:28
Date: Fri, 11 Jan 2019 14:28
37 lines
1727 bytes
1727 bytes
On Fri, 11 Jan 2019 13:38:31 +0100, Borys Pogoreło wrote: >> tego muszę pożenić webpacka. >> Po zastanowieniu wymyśliłem, że będę to robił tak, że webpack będzie >> przetwarzał te szablony mustache i robił w nich swoją robotę, a potem PHP >> już na tych przetworzonych przez webpacka szablonach będzie operował i >> generował html-e, czy to się klei? > > Nie, zupełnie nie. Wygląda na próbę wciśnięcia webpacka do procesu tylko > dlatego, że masz nową zabawkę i próbujesz ją wykorzystać. Zadaniem webpacka > jest tylko poskładanie zasobów w ładne paczki + dostarczenie paru ciekawych > funkcjonalności z tym związanych (tree shaking, hot module replacement, > itd.). Webpacka wybrałem dlatego, że poza taskami umożliwia sporo więcej, więc jeśli już czegoś się miałem uczyć to wybrałem jego, ale najważniejsze są taski typu transpilacja, minifikacja, polyfikacja itd. Dzięki temu mogę apkę w JS rozbić na moduły (jak w każdym normalnym języku) oraz nie kopać się ze starymi standardami tylko pisać w ES6, co daje dużo wygody i prostoty (relatywnie). > PHP niech zajmie się generowaniem gotowych szablonów jak to było do tej > pory Ok, ale jeśli w tych szablonach ma być odniesienie do plików JS czy CSS to jak to pogodzić bez automatycznego ich includowania? > albo niech dostarcza dane dla widoków. A wtedy obsługa widoku to jest > zadanie dla zupełnie innego narzędzia. Nie używam żadnych frameworków, bo jeszcze jestem za chudy w uszach, nawet MVC nie wiem jak dobrze zrobić, na razie ten obszar kuleje i nie potrafię zrobić tego dobrze, np. nie mam bladego pojęcia jak dostarczać dane do widoków w PHP. -- pozdrawiam Roman Tyczka
Date: Fri, 11 Jan 2019 17:17
Date: Fri, 11 Jan 2019 17:17
29 lines
1382 bytes
1382 bytes
Dnia Fri, 11 Jan 2019 14:28:30 +0100, Roman Tyczka napisał(a): > Webpacka wybrałem dlatego, że poza taskami umożliwia sporo więcej, więc > jeśli już czegoś się miałem uczyć to wybrałem jego, ale najważniejsze są > taski typu transpilacja, minifikacja, polyfikacja itd. Dzięki temu mogę > apkę w JS rozbić na moduły (jak w każdym normalnym języku) oraz nie kopać > się ze starymi standardami tylko pisać w ES6, co daje dużo wygody i > prostoty (relatywnie). Tylko to nie jest akurat wyróżnik webpacka, to samo zrobisz gulpem, gruntem czy nawet skryptami shella. Ba, nawet możesz webpacka wpiąć w proces budowy gulpa czy grunta, jeśli wolisz proceduralnie to opisywać, a nadal korzystać z webpacka do budowy modułów JS. > Ok, ale jeśli w tych szablonach ma być odniesienie do plików JS czy CSS to > jak to pogodzić bez automatycznego ich includowania? Nie bardzo rozumiem problem - ścieżki do plików chyba znasz? > Nie używam żadnych frameworków, bo jeszcze jestem za chudy w uszach, nawet > MVC nie wiem jak dobrze zrobić, na razie ten obszar kuleje i nie potrafię > zrobić tego dobrze, np. nie mam bladego pojęcia jak dostarczać dane do > widoków w PHP. PHP niech się zajmie dostarczaniem danych albo generowaniem całych widoków. Bo wydaje mi się, że chcesz tu odwócić role. -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads