Thread View: pl.comp.lang.javascript
3 messages
3 total messages
Started by Roman Tyczka
Tue, 29 Jan 2019 14:53
JA a tworzenie elementów DOM
Author: Roman Tyczka
Date: Tue, 29 Jan 2019 14:53
Date: Tue, 29 Jan 2019 14:53
44 lines
1554 bytes
1554 bytes
Wyczytałem, że tworzenie struktury dokumentu przez takie "html stringi" jest złe: data.forEach(function(entry) { $('#filelist').append( `<li class="list-group-item"> <strong class="bundle-info">plik: <a href="${entry.URL}">${entry.OriginalName}</a> </strong> - <strong class="bundle-info"> ${entry.Desc}</strong> </li>` } I że powinno się obiektowo i w ogóle, zrobiłem tak: data.forEach(function(entry) { let li = document.createElement('li'); li.className = 'list-group-item'; let strong = document.createElement('strong'); strong.className = 'bundle-info'; strong.appendChild(document.createTextNode('plik: ')); let a = document.createElement('a'); a.href = `${entry.URL}`; a.appendChild(document.createTextNode(`${entry.OriginalName}`)); strong.appendChild(a); li.appendChild(strong); li.appendChild(document.createTextNode(' - ')); strong = document.createElement('strong'); strong.className = 'bundle-info'; strong.appendChild(document.createTextNode(`${entry.Desc}`)); li.appendChild(strong); frag.appendChild(li); }); I teraz się zastanawiam... po pierwsze zajęło mi to w pip więcej czasu, po drugie jest to mniej jednak czytelne, bo za cholerę z tego kodu nie widzę struktury, po trzecie jakiekolwiek zmiany będą wymagały rozkminy co w czym i pod czym siedzi... czy naprawdę tak się robi czy coś źle mi się zrozumiało? A jeśli tak się robi to może jest jakaś zgrabniejsza forma zapisu niż tona zmiennych? -- pozdrawiam Roman Tyczka
Re: JA a tworzenie elementów DOM
Author: Roman Tyczka
Date: Tue, 29 Jan 2019 14:54
Date: Tue, 29 Jan 2019 14:54
5 lines
70 bytes
70 bytes
W topicu nie JA tylko JS miało być ;-) -- pozdrawiam Roman Tyczka
Re: JA a tworzenie elementów DOM
Author: Borys =?utf-8?Q?
Date: Tue, 29 Jan 2019 15:40
Date: Tue, 29 Jan 2019 15:40
15 lines
730 bytes
730 bytes
Dnia Tue, 29 Jan 2019 14:53:56 +0100, Roman Tyczka napisał(a): > I teraz się zastanawiam... po pierwsze zajęło mi to w pip więcej czasu, po > drugie jest to mniej jednak czytelne, bo za cholerę z tego kodu nie widzę > struktury, po trzecie jakiekolwiek zmiany będą wymagały rozkminy co w czym > i pod czym siedzi... czy naprawdę tak się robi czy coś źle mi się > zrozumiało? Tak się robi, ale robienie tego ręcznie to jest masochizm, o ile nie uczysz się podstaw albo czegoś mocno nie optymalizujesz. Zamiast tego zainteresuj się jakimś frameworkiem, który zajmie się takimi niskopoziomowymi rzeczami i pozwoli na skupienie się na właściwej logice aplikacji. -- Borys Pogoreło borys(#)leszno,edu,pl
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads