🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Thread View: pl.comp.lang.pascal
3 messages
3 total messages Started by Sergiusz Rozansk Thu, 15 Jul 2010 10:35
Algorytm detekcji =?iso-8859-2?Q?zak³óceñ?= - przebieg =?iso-8859-2?Q?pi³okszta³tny?= - analiza
Author: Sergiusz Rozansk
Date: Thu, 15 Jul 2010 10:35
24 lines
1827 bytes
Witam, mam pytanie mo�e nie w kwestii pascala, ale algorytm�w. Szukam rozwi�zania
kt�re musz� zaimplementowa�. Mam dane z fizycznego obiektu - temperatury, w obiekcie
wyst�puje ch�odzenie (prawie liniowo w d�) i wyst�puj� nag�e zabu�enia - otwarcie wr�t -
szpila w g�r�. Wi�c wykres jest zbli�ony do pi�okszta�tnego. Wykres wygl�da fajnie,
ale musz� si� do danych dosta� analitycznie. Szukam algorytm�w a mo�e i przyk�adowej
implementacji analizy takich danych (mam je w tabeli, sta�y interwa� czasowy - znana
cz�stotliwo�� pr�bkowania). Konkretnie chc� wyci�gn�� - moment otwarcia wr�t - na wykresie
go wida� jako skok temperatury, w tej okolicy chc� znale�� minimum temperatury (czasami
jest to pierwsza pr�bka przed otwarciem, ale niekoniecznie, jak otwarcie by�o chwilowe) i
maximum ocieplenia w tym incydencie (te� to nie jest cz�sto s�siednia pr�bka, bo
jest pewna bezw�adno�� temperatury i czujnika). Mam te� info o otwarciach, ale chodzi o
por�wnanie i swego rodzaju wyj�cie informacji nadmiarowych, wi�c mog� ich u�y� do
analizy skuteczno�ci tego co wymodz� z rzeczywistymi danymi, no i detekcji np uszkodze�
czujnik�w temperatury i wr�t. Oczywi�cie moment zak��cenia nie wystepuje przy pe�nym
sch�odzeniu, czasami obiekt sch�odzi si� tylko do 'po�owy' a czasem i mniej, tak samo
zak��cenie czasami ogrzewa obiekt do temperatury bliskiej otoczeniu, a czasem stanowi
10% zakresu temperatur - ale jest widoczne na wykresie.

--
"A c� to za sens kupowa� samoch�d, �eby je�dzi� po asfalcie?
Tam, gdzie jest  asfalt, nie ma nic ciekawego,  a gdzie  jest
co� ciekawego, tam nie ma asfaltu".
               Strugaccy - Poniedzia�ek zaczyna si� w sobot�.

Re: Algorytm detekcji =?iso-8859-2?Q?zak³óceñ_-_przebieg?= =?iso-8859-2?Q?_pi³okszta³tny_-_analiza?
Author: =?iso-8859-2?Q?
Date: Thu, 15 Jul 2010 13:41
38 lines
2344 bytes
On 15 Jul 2010 10:35:14 GMT, Sergiusz Rozanski wrote:
> Witam, mam pytanie mo�e nie w kwestii pascala, ale algorytm�w. Szukam rozwi�zania
> kt�re musz� zaimplementowa�. Mam dane z fizycznego obiektu - temperatury, w obiekcie
> wyst�puje ch�odzenie (prawie liniowo w d�) i wyst�puj� nag�e zabu�enia - otwarcie wr�t -

(pac) zaburzenia.

> szpila w g�r�. Wi�c wykres jest zbli�ony do pi�okszta�tnego. Wykres wygl�da fajnie,
> ale musz� si� do danych dosta� analitycznie. Szukam algorytm�w a mo�e i przyk�adowej
> implementacji analizy takich danych (mam je w tabeli, sta�y interwa� czasowy - znana
> cz�stotliwo�� pr�bkowania). Konkretnie chc� wyci�gn�� - moment otwarcia wr�t - na wykresie
> go wida� jako skok temperatury, w tej okolicy chc� znale�� minimum temperatury (czasami
> jest to pierwsza pr�bka przed otwarciem, ale niekoniecznie, jak otwarcie by�o chwilowe) i
> maximum ocieplenia w tym incydencie (te� to nie jest cz�sto s�siednia pr�bka, bo
> jest pewna bezw�adno�� temperatury i czujnika). Mam te� info o otwarciach, ale chodzi o
> por�wnanie i swego rodzaju wyj�cie informacji nadmiarowych, wi�c mog� ich u�y� do
> analizy skuteczno�ci tego co wymodz� z rzeczywistymi danymi, no i detekcji np uszkodze�
> czujnik�w temperatury i wr�t. Oczywi�cie moment zak��cenia nie wystepuje przy pe�nym
> sch�odzeniu, czasami obiekt sch�odzi si� tylko do 'po�owy' a czasem i mniej, tak samo
> zak��cenie czasami ogrzewa obiekt do temperatury bliskiej otoczeniu, a czasem stanowi
> 10% zakresu temperatur - ale jest widoczne na wykresie.

Wst�pnie to pewnie wystarczy numerycznie zr�niczkowa� przebieg, i
analizowa� pod k�tem znaku warto�ci r�niczki ;-). Ale, by�oby mi�o
gdyby mo�na by�o spojrze� jak wygl�da przebieg graficznie, najlepiej
produkcyjna pr�bka w postaci wykresu wrzucona gdzie� w postaci
jpg/png ;-). Ew. dwie, jedna wzorcowa, bez zak�ece� i awarii, a
druga produkcyjna, z anomaliami i zak��ceniami, obie z zaznaczonymi
POIs.

To powinno pom�c, aczkolwiek nie obiecuje jakich� przesadnych
wniosk�w z mojej strony bo z analizy system�w nigdy nie by�em
or�em ;-).

--
Pozdrawiam,
�ukasz 'Maly' Ostrowski.      http://l3v.pl/

Re: Algorytm detekcji =?ISO-8859-2?Q?zak³óceñ_-_przebi?= =?ISO-8859-2?Q?eg_pi³okszta³tny_-_analiza?
Author: Tygrys
Date: Thu, 15 Jul 2010 21:20
25 lines
1888 bytes
W dniu 2010-07-15 12:35, Sergiusz Rozanski pisze:
> Witam, mam pytanie mo�e nie w kwestii pascala, ale algorytm�w. Szukam rozwi�zania
> kt�re musz� zaimplementowa�. Mam dane z fizycznego obiektu - temperatury, w obiekcie
> wyst�puje ch�odzenie (prawie liniowo w d�) i wyst�puj� nag�e zabu�enia - otwarcie wr�t -
> szpila w g�r�. Wi�c wykres jest zbli�ony do pi�okszta�tnego. Wykres wygl�da fajnie,
> ale musz� si� do danych dosta� analitycznie. Szukam algorytm�w a mo�e i przyk�adowej
> implementacji analizy takich danych (mam je w tabeli, sta�y interwa� czasowy - znana
> cz�stotliwo�� pr�bkowania). Konkretnie chc� wyci�gn�� - moment otwarcia wr�t - na wykresie
> go wida� jako skok temperatury, w tej okolicy chc� znale�� minimum temperatury (czasami
> jest to pierwsza pr�bka przed otwarciem, ale niekoniecznie, jak otwarcie by�o chwilowe) i
> maximum ocieplenia w tym incydencie (te� to nie jest cz�sto s�siednia pr�bka, bo
> jest pewna bezw�adno�� temperatury i czujnika). Mam te� info o otwarciach, ale chodzi o
> por�wnanie i swego rodzaju wyj�cie informacji nadmiarowych, wi�c mog� ich u�y� do
> analizy skuteczno�ci tego co wymodz� z rzeczywistymi danymi, no i detekcji np uszkodze�
> czujnik�w temperatury i wr�t. Oczywi�cie moment zak��cenia nie wystepuje przy pe�nym
> sch�odzeniu, czasami obiekt sch�odzi si� tylko do 'po�owy' a czasem i mniej, tak samo
> zak��cenie czasami ogrzewa obiekt do temperatury bliskiej otoczeniu, a czasem stanowi
> 10% zakresu temperatur - ale jest widoczne na wykresie.
>
W analizach przebieg�w temperaturowo zale�nych u�ywali�my analizy
pochodnej. Najlepiej policz i narysuj sobie pochodn� tego wykresu i
w�a�ciwie b�dziesz ju� wiedzia� jak wy�apywa� anomalie.

Tygrys

Thread Navigation

This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.

Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.

Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.

Back to All Threads