Thread View: pl.comp.lang.perl
1 messages
1 total messages
Started by piecia aka draco
Sun, 29 Jan 2012 15:08
Wyszukiwanie w =?iso-8859-2?b?s2HxY3VjaHU=?= a flaga /g
Author: piecia aka draco
Date: Sun, 29 Jan 2012 15:08
Date: Sun, 29 Jan 2012 15:08
35 lines
1169 bytes
1169 bytes
Witam Mam �a�cuch utworzony z polecenia: #v+ $lanuch = join "\n",@tablica; #v- @tablica zawiera list� plik�w. Wyszukuj� w tym �a�cuch nazw plik�w przez: #v+ $lanuch =~ m{^\Q$nazwa_pliku\E$}xms #v- I dzia�a. Je�li jednak dodam flag� /g �eby m�c odczyta� pozycj� po ostatnim dopasowaniu, za pomoc� funkcji pos(), to przestaje mi wyszukiwa�. Pytanie dlaczego? Perl 5.14.2. Co ciekawe, wcze�niej mia�em jako� inaczej skonstruowany kod i z flag� /g dzia�a�o mi to. Delikatna zmiana kodu powodowa�a, �e �a�cuch nie by� dopasowywany. Jak znajd� ten fragment to pode�l�. Przy okazji jak mog� przy�pieszy� wyszukiwanie w d�ugim �a�cuchu lub du�ej tablicy? Tablica zawiera 514058 wierszy i pod postaci� pliku zajmuje 27MB. A sprawdzane s� pliki, dok�adnie nazwy plik�w, zwr�cone przez funkcj� find z File::Find. Przy niewielkich tablicach szybsze by�o wyszukiwanie grep/first. Ale przy tej najlepiej mi si� sprawdzi�o przerobienie do �a�cucha i szukanie po wyra�eniach ale zakotwiczonych(^$). -- piecia aka dracorp pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads