Thread View: pl.comp.lang.perl
8 messages
8 total messages
Started by "Giz"
Thu, 01 Aug 2013 10:38
SOAP::Lite i problem z kodowaniem
Author: "Giz"
Date: Thu, 01 Aug 2013 10:38
Date: Thu, 01 Aug 2013 10:38
44 lines
1238 bytes
1238 bytes
Witam, Mam problem z SOAP::Lite Wysy³am po przez niego dane na pewien serwer i niestety ale polskie znaki b³êdnie docieraj±. Tekst wcze¶niej przygotowuje w kodowaniu utf-8 ale tak¿e próbowa³em w ISO-8859-2 i odpowiednio ustawiam encoding poni¿ej my $client=SOAP::Lite -> proxy($host)->encoding('UTF-8'); Jednak ca³y czas wynik po drugiej stronie dociera w nieprawid³owy sposób. Tak¿e przechwytuj±c wysy³ane dane widzê, ¿e jest ¼le kodowane. Gdy wysy³am jako UTF-8 to w podgl±dzie widzê ewidetnie jakby dane by³y niepotrzebnie jeszcze raz zamieniane na UTF-8 (dane wychodz± podwójnie zakodowane) Szuka³em wiêc w cpan informacji czy kto¶ zg³asza³ jakie¶ b³êdy o tym i znalaz³em temat #73802. Kto¶ wspomina o b³êdzie w SOAP::Transport::HTTP w lini 205 $envelope = Encode::encode('UTF-8', $envelope); i poprawi³ na $envelope = Encode::encode($encoding, $envelope); I w nowych wersjach SOAP::Lite widaæ t± poprawkê ale to i tak nie naprawia mojego b³êdu W moim przypadku wydaje siê, ¿e pomaga dopiero ca³e usuniêcie tej lini bo z tym to niepotrzebnie koduje jeszcze raz. Mo¿e kto¶ to oceniæ i powiedzieæ czy to ja co¶ ¼le robie czy to najwidoczniej b³±d w SOAP::Lite? Mia³em wersje 0.714 obecnie 1.02 i bez zmian Pozdr G
Re: SOAP::Lite i problem z kodowaniem
Author: "Stachu 'Dozzie'
Date: Thu, 01 Aug 2013 09:08
Date: Thu, 01 Aug 2013 09:08
30 lines
1038 bytes
1038 bytes
On 2013-08-01, Giz <giz@nospam.pl> wrote: > Mam problem z SOAP::Lite > Wysy³am po przez niego dane na pewien serwer i niestety ale polskie znaki > b³êdnie docieraj±. > > Tekst wcze¶niej przygotowuje w kodowaniu utf-8 ale tak¿e próbowa³em w > ISO-8859-2 > i odpowiednio ustawiam encoding poni¿ej > > my $client=SOAP::Lite -> proxy($host)->encoding('UTF-8'); > > Jednak ca³y czas wynik po drugiej stronie dociera w nieprawid³owy sposób. > Tak¿e przechwytuj±c wysy³ane dane widzê, ¿e jest ¼le kodowane. > > Gdy wysy³am jako UTF-8 to w podgl±dzie widzê ewidetnie jakby dane by³y > niepotrzebnie jeszcze raz zamieniane na UTF-8 > (dane wychodz± podwójnie zakodowane) A co przekazujesz do SOAP::Lite? Bajtstringi czy tekst w wewnêtrznym kodowaniu Perla? (To znaczy: u¿ywasz pragmy encoding?) #v+ $ perl -mencoding=utf8 -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; printf "0x%02x\n", $code' 0x105 $ perl -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; printf "0x%02x\n", $code' 0xc4 #v- -- Secunia non olet. Stanislaw Klekot
Date: Thu, 01 Aug 2013 09:51
Date: Thu, 01 Aug 2013 09:51
32 lines
984 bytes
984 bytes
On 2013-08-01, Giz <giz@nospam.pl> wrote: >> A co przekazujesz do SOAP::Lite? Bajtstringi czy tekst w wewnêtrznym >> kodowaniu Perla? (To znaczy: u¿ywasz pragmy encoding?) >> #v+ >> $ perl -mencoding=utf8 -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; >> printf "0x%02x\n", $code' >> 0x105 >> $ perl -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; printf "0x%02x\n", >> $code' >> 0xc4 >> #v- > Nieznam siê zbytnio na tym o czym piszesz. > > Poni¿ej wklejam wynik tego co poda³e¶ Na programowaniu zapewne te¿ niespecjalnie, s±dz±c po wklejce. To nie by³o pytanie, tylko podpowied¼. A "nie znam siê" pisze siê rozdzielnie. > $ perl -mencoding=utf8 -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; > printf "0x%02x\n", $code' > Malformed UTF-8 character (unexpected continuation byte 0xb1, with no > preceding start byte) at -e line 1. > 0x00 > $ perl -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; printf "0x%02x\n", > $code' > 0xb1 -- Secunia non olet. Stanislaw Klekot
Date: Thu, 01 Aug 2013 11:36
Date: Thu, 01 Aug 2013 11:36
30 lines
783 bytes
783 bytes
> A co przekazujesz do SOAP::Lite? Bajtstringi czy tekst w wewnêtrznym > kodowaniu Perla? (To znaczy: u¿ywasz pragmy encoding?) > #v+ > $ perl -mencoding=utf8 -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; > printf "0x%02x\n", $code' > 0x105 > $ perl -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; printf "0x%02x\n", > $code' > 0xc4 > #v- > -- > Secunia non olet. > Stanislaw Klekot Nieznam siê zbytnio na tym o czym piszesz. Poni¿ej wklejam wynik tego co poda³e¶ $ perl -mencoding=utf8 -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; printf "0x%02x\n", $code' Malformed UTF-8 character (unexpected continuation byte 0xb1, with no preceding start byte) at -e line 1. 0x00 $ perl -e '$char = substr "±", 0, 1; $code = ord $char; printf "0x%02x\n", $code' 0xb1 Pozdr G
Date: Thu, 01 Aug 2013 18:19
Date: Thu, 01 Aug 2013 18:19
15 lines
391 bytes
391 bytes
>> Nieznam siê zbytnio na tym o czym piszesz. > Na programowaniu zapewne te¿ niespecjalnie, s±dz±c po wklejce. Tak tak, pewnie masz racje. Ale to nie by³o mi³e. Do SOAP::Lite wk³adam dane jak poni¿ej: my $nasztekst='±¶æó³¿¼æñ'; my $client=SOAP::Lite -> proxy($host)->encoding('ISO-8859-2'); $som=$client->call('NazwaFunkcji',SOAP::Data->name('tekst') ->value( "$nasztekst" )); pozdr G
Date: Fri, 02 Aug 2013 08:42
Date: Fri, 02 Aug 2013 08:42
20 lines
616 bytes
616 bytes
On 2013-08-01, Giz <giz@nospam.pl> wrote: >>> Nieznam siê zbytnio na tym o czym piszesz. >> Na programowaniu zapewne te¿ niespecjalnie, s±dz±c po wklejce. > > Tak tak, pewnie masz racje. Ale to nie by³o mi³e. Internetsy nie s± mi³ym miejscem. Mo¿esz spotkaæ buraków takich jak ja. > Do SOAP::Lite wk³adam dane jak poni¿ej: > > my $nasztekst='±¶æó³¿¼æñ'; > my $client=SOAP::Lite -> proxy($host)->encoding('ISO-8859-2'); > $som=$client->call('NazwaFunkcji',SOAP::Data->name('tekst') ->value( > "$nasztekst" )); Ponawiam pytanie sprzed dwóch postów: u¿ywasz pragmy encoding? -- Secunia non olet. Stanislaw Klekot
Author: karraso
Date: Mon, 05 Aug 2013 22:12
Date: Mon, 05 Aug 2013 22:12
6 lines
126 bytes
126 bytes
> Internetsy nie s± mi³ym miejscem. Mo¿esz spotkaæ buraków takich jak ja. > Potwierdzam Stachu nie jest mi³ym osobnikiem :)
Author: wozniak grzegorz
Date: Thu, 08 Aug 2013 10:52
Date: Thu, 08 Aug 2013 10:52
16 lines
219 bytes
219 bytes
Giz wrote: > > Do SOAP::Lite wk³adam dane jak poni¿ej: Stacho mia³ na my¶li dopisanie: use encoding "utf8"; #w³a¶nie tutaj ;) > my $nasztekst='±¶æó³¿¼æñ'; -- Pozdrawiam Grzegorz Wo¼niak xmpp:skinek_at_jabster_pl
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads