Thread View: pl.comp.lang.perl
6 messages
6 total messages
Started by adamrw
Wed, 23 Oct 2013 06:04
Wide character in print at Mail/Mailer/rfc822.pm line 23.
Author: adamrw
Date: Wed, 23 Oct 2013 06:04
Date: Wed, 23 Oct 2013 06:04
34 lines
1014 bytes
1014 bytes
Witam Napisałem skrypt, który wyciąga dane z bazy i wysyła na mail. Wykonuje się wszystko OK. Mail dociera, polskie znaki są, ale wyświetla na konsolę błąd Wide character in print at /usr/local/lib/perl5/site_perl/5.10.1/Mail/Mailer/rfc822.pm line 23. Ma ktoś pomysł czym to jest spowodowane ? W skrócie mój skrypt wygląda tak: use DBI; use strict; use MIME::Base64; use POSIX; use Mail::Send; use utf8; my $dbh = DBI->connect( ... ); my $query = qq{ ... }; my $sth = $dbh->prepare($query) or exit(0); $sth->execute or die "Can't execute the query: $sth->errstr"; my $html = " { Tu generuję treść maila w html na podstawie danych z bazy } "; my $msg = Mail::Send->new(); $msg->to('Adresat <mail@domena.com>'); $msg->subject('Temat'); $msg->add('Content-Type', 'text/html; charset=UTF-8'); my $fh = $msg->open; print $fh $html; $fh->close or die "couldn't send whole message: $!\n"; Pozdrawiam
Re: Wide character in print at Mail/Mailer/rfc822.pm line 23.
Author: wozniak grzegorz
Date: Fri, 25 Oct 2013 15:45
Date: Fri, 25 Oct 2013 15:45
15 lines
221 bytes
221 bytes
adamrw wrote: > my $fh = $msg->open; binmode $fh,":utf8"; lub utf8::encode($html); > print $fh $html; > $fh->close or die "couldn't send whole message: $!\n"; -- Pozdrawiam Grzegorz Wo¼niak xmpp:skinek_at_jabster_pl
Re: Wide character in print at Mail/Mailer/rfc822.pm line 23.
Date: Wed, 30 Oct 2013 07:02
Date: Wed, 30 Oct 2013 07:02
6 lines
185 bytes
185 bytes
W dniu pi±tek, 25 pa¼dziernika 2013 15:45:59 UTC+2 u¿ytkownik wozniak grzegorz napisa³: > binmode $fh,":utf8"; > lub > utf8::encode($html); nie pomog³o ani jedno ani drugie
Re: Wide character in print at Mail/Mailer/rfc822.pm line 23. [nagłówki "więcej niż ASCII" (pliterki)]
Author: "Andrzej A. Fili
Date: Wed, 30 Oct 2013 16:19
Date: Wed, 30 Oct 2013 16:19
45 lines
1529 bytes
1529 bytes
adamrw <adam.warnowski@gmail.com> pisze: > Witam Napisałem skrypt, który wyciąga dane z bazy i wysyła na > mail. Wykonuje się wszystko OK. Mail dociera, polskie znaki są, > ale wyświetla na konsolę błąd Wide character in print at > /usr/local/lib/perl5/site_perl/5.10.1/Mail/Mailer/rfc822.pm line > 23. > > Ma ktoś pomysł czym to jest spowodowane ? W skrócie mój skrypt > wygląda tak: use DBI; use strict; use MIME::Base64; use POSIX; > use Mail::Send; use utf8; > > my $dbh = DBI->connect( ... ); my $query = qq{ ... }; my $sth = > $dbh->prepare($query) or exit(0); $sth->execute or die "Can't > execute the query: $sth->errstr"; > > my $html = " { Tu generuję treść maila w html na podstawie > danych z bazy } "; > > my $msg = Mail::Send->new(); $msg->to('Adresat > <mail@domena.com>'); $msg->subject('Temat'); > $msg->add('Content-Type', 'text/html; charset=UTF-8'); > > my $fh = $msg->open; print $fh $html; $fh->close or die > "couldn't send whole message: $!\n"; > > Pozdrawiam Czy nagłówek "To:" lub "Subject:" zawiera pliterki? *TAK* => Wygląda że Mail::Mailer zakłada że w nagłówkach są tylko znaki ASCII (hamerykański ubogi alfabet). Trzeba je zakodowywać samemu. ... use MIME::Words qw(:all); my $charset='UTF-8'; ... $msg->to( encode_mimewords('Adresat <mail@domena.com>', Charset => $charset)); $msg->subject( encode_mimewords('Temat',Charset=> $charset)); -- Andrzej A. Filip Pijany jest jak jagnię, świnia, małpa i lew. (Przysłowie duńskie)
=?ISO-8859-2?Q?Re:_Wide_character_in_print_at_Mail/Mailer/rfc822.pm?= =?ISO-8859-2?Q?_line_23._[nag³ówki_"wiêcej_ni¿_ASCII"_(pliterki)]?
Date: Mon, 04 Nov 2013 00:24
Date: Mon, 04 Nov 2013 00:24
36 lines
1159 bytes
1159 bytes
Zgadza siê, temat zawiera polskie znaki. Jak usun±³em polskie znaki jest OK. Ale teraz objawi³ siê inny problem. Mam use utf8; co powoduje, ¿e encode_mimewords nie bardzo dzia³a. Zrobi³em sobie test: use MIME::Words qw(:all); use utf8; print encode_mimewords("za¿ó³æ gê¶l± ja¼ñ", Charset=>"UTF-8"); w wyniku pojawia siê Wide character in print at ./test2.pl line 4. za¿=?UTF-8?Q?=F3?=³æ gê¶l± ja¼ñ natomiast jak zakomentujê liniê "use utf8;" to mam ok =?UTF-8?Q?za=C5=BC=C3=B3=C5=82=C4=87=20g=C4=99=C5=9Bl=C4?= =?UTF-8?Q?=85=20ja=C5=BA=C5=84?= lecz nie mogê pozbyæ siê use utf8, bo wtedy tre¶æ maila zawiera krzaki zamiast polskich liter. Wobec tego zrobi³em tak: my $subject = encode_mimewords("za¿ó³æ gê¶l± ja¼ñ", Charset=>"UTF-8"); utf8::encode($subject); tre¶æ maila znajduje siê w zmiennej $html, wiêc my $fh = $msg->open; utf8::encode($html); print $fh $html; $fh->close; i teraz jest OK - brak warning'ów, mail zawiera polskie znaki. Dziêkujê bardzo za pomoc. Pozdrawiam
Re: Wide character in print at Mail/Mailer/rfc822.pm line 23. [nagłówki "więcej niż ASCII" (pliterki)]
Author: "Andrzej A. Fili
Date: Mon, 04 Nov 2013 09:59
Date: Mon, 04 Nov 2013 09:59
39 lines
1469 bytes
1469 bytes
adamrw <adam.warnowski@gmail.com> pisze: > Zgadza siÄ, temat zawiera polskie znaki. Jak usunÄ Åem polskie > znaki jest OK. Ale teraz objawiÅ siÄ inny problem. Mam use utf8; > co powoduje, że encode_mimewords nie bardzo dziaÅa. ZrobiÅem > sobie test: > > use MIME::Words qw(:all); use utf8; print > encode_mimewords("zażóÅÄ gÄÅlÄ jaźÅ", Charset=>"UTF-8"); > > w wyniku pojawia siÄ Wide character in print at ./test2.pl line > 4. zażóÅÄ gÄÅlÄ jaźŠ> > natomiast jak zakomentujÄ liniÄ "use utf8;" to mam ok > zażóÅÄ gÄÅlÄ > jaźŠ> > lecz nie mogÄ pozbyÄ siÄ use utf8, bo wtedy treÅÄ maila zawiera > krzaki zamiast polskich liter. Wobec tego zrobiÅem tak: my > $subject = encode_mimewords("zażóÅÄ gÄÅlÄ jaźÅ", > Charset=>"UTF-8"); utf8::encode($subject); > > treÅÄ maila znajduje siÄ w zmiennej $html, wiÄc my $fh = > $msg->open; utf8::encode($html); print $fh $html; $fh->close; > > i teraz jest OK - brak warning'ów, mail zawiera polskie znaki. > > DziÄkujÄ bardzo za pomoc. Pozdrawiam JeÅli bÄdziesz zakodowywaÄ jako utf-8 a nie ISO-8859-2 to możesz użyÄ Encode::MIME::Header (Encode). use Encode; use utf8; print encode('MIME-Header', $utf8),"\n"; print encode('MIME-Q', $utf8),"\n"; -- Andrzej A. Filip Lepiej zapaliÄ ÅwieczkÄ, niż narzekaÄ na ciemnoÅÄ. (PrzysÅowie chiÅskie)
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads