Thread View: pl.comp.lang.python
43 messages
43 total messages
Started by Grzegorz Szyszlo
Thu, 24 Jul 2003 13:57
dlaczego akurat python ?
Author: Grzegorz Szyszlo
Date: Thu, 24 Jul 2003 13:57
Date: Thu, 24 Jul 2003 13:57
24 lines
774 bytes
774 bytes
Czesc. jestem tu po raz pierwszy :) brak jest listy lang.advocacy, wiec pisze tutaj. na grupie perl tez nie byl mi w stanie nikt udzielic sensownych odpowiedzi. oto pytania: podobno ludzie przesiadaja sie z perla na pythona. jakie sa istotne powody takiej przesiadki? ostatnio wlozylem mnostwo pracy, by stac sie aktywnym programista perla. ale zastanowilo mnie mnostwo roznego rodzaju paczek do pythona w linuxie. i zastanawiam sie czy warto sie przesiasc? nie jest moim celem wywolanie swietej wojny. chce po prostu znac sensowne porownanie pythona z perlem. obydwa jezyki sa skryptowe. tak na moje oko ktore raczej nie widywalo pythona, jezyki sa porownywalne. i dlatego zastanawiam sie czy warto poznac kolejny jezyk :) z gory dzieki za sensowne odpowiedzi. znik.
Re: dlaczego akurat python ?
Author: "Artur M. Piwko"
Date: Thu, 24 Jul 2003 13:20
Date: Thu, 24 Jul 2003 13:20
19 lines
688 bytes
688 bytes
In the darkest hour on Thu, 24 Jul 2003 13:57:12 +0100, Grzegorz Szyszlo <znik@wbc.lublin.pl> screamed: > podobno ludzie przesiadaja sie z perla na pythona. jakie sa istotne > powody > takiej przesiadki? > Python jest bardziej intuicyjny, ma mniej pokopan� sk�adni�. Pisze si� w nim o wiele przyjemniej ni� w perlu, sprawia wra�enie bardziej przepmy�lanego. Artur -- Before the Goat of Mendes... we all must take our turn | Artur M. Piwko Into the magic circle... where still the fire burns | mailto:s/_/./ We're spinning round and round... until one takes a fall | -- Mercyful Fate The fallen one will not return, the fallen one must burn | "Witches' Dance"
Author: Janusz Harkot
Date: Thu, 24 Jul 2003 14:05
Date: Thu, 24 Jul 2003 14:05
37 lines
1562 bytes
1562 bytes
In article <bfoipu$h23$1@atlantis.news.tpi.pl>, Lucifer wrote: > Python jest obiektowy, a perl z tego co mi wiadomo nie. Python jest > czytelny, a perl napewno nie. Python jest jezykiem ogolnego > przeznaczenia, a perl do przetwarzania tekstow. z tym si� nie zgadzam, wykorzystuj� oba j�zyki do r�nych projekt�w i perl ma zastosowanie praktycznie wsz�dzie. To, �e przy przetwarzaniu tekst�w jest idealny nie dyskwalifikuje go do innnych zastosowa�. Obiektowo�� w perlu jest i tyle mo�na na ten temat powiedzie�. Python czytelniejszy? To zale�y, wymusza wcinanie blok�w, dla jednych jest to zaleta, dla innych wada, moim zdaniem i tak ko�cowy efekt zale�y jak, kto kod napisa�, widzia�em dobre i z�e przykady dla r�nych j�zyk�w. Czy warto przesiada� si� z perla na pythona? To zale�y, po pierwsze radzi� bym pozxna� oba j�zyki i wybra� ten, kt�ry jest wygodniejszy. W chcili obecnej perl ma najwi�ksz� ilo�� dost�pnych modu��w, ale python powoli go dogania. Pr�dko�ci obu j�zyk�w s� por�wnywalne, czasem jest szybszy python, czasem perl ale �rednio wychodzi podobnie. Pewn� wad� pythona jest to, �e jest to nowy j�zyk, gdzie z wersji na wersj� powstaj� do�� powa�ne niekompatybilno�ci (w sumie to do perla powoli i to si� te� szykuje, z wersj� 6). Przyk�adem na to mo�e by� ZOPE, kt�re w dalszym ci�gu dzia�a z pythonem 2.1 a nie 2.2. Z ciekawostek: w perlu mo�na za��cza� (embeded) pythona :-) pozdrawiam, Jerzyk
Author: "piter"
Date: Thu, 24 Jul 2003 14:10
Date: Thu, 24 Jul 2003 14:10
35 lines
1162 bytes
1162 bytes
U�ytkownik "Grzegorz Szyszlo" <znik@wbc.lublin.pl> napisa� w wiadomo�ci news:3F1FD7A8.6B0B@wbc.lublin.pl... > Czesc. jestem tu po raz pierwszy :) > brak jest listy lang.advocacy, wiec pisze tutaj. > na grupie perl tez nie byl mi w stanie nikt udzielic sensownych > odpowiedzi. > oto pytania: > > podobno ludzie przesiadaja sie z perla na pythona. jakie sa istotne > powody > takiej przesiadki? > > ostatnio wlozylem mnostwo pracy, by stac sie aktywnym > programista perla. ale zastanowilo mnie mnostwo roznego rodzaju > paczek do pythona w linuxie. i zastanawiam sie czy warto sie przesiasc? > > nie jest moim celem wywolanie swietej wojny. chce po prostu znac > sensowne > porownanie pythona z perlem. obydwa jezyki sa skryptowe. tak na moje oko > ktore raczej nie widywalo pythona, jezyki sa porownywalne. i dlatego > zastanawiam sie czy warto poznac kolejny jezyk :) > > z gory dzieki za sensowne odpowiedzi. Jesli potrafisz zrobic w perlu jakis nietrywialny program a potem po powrocie z urlopu (po 2 tygodniach) rozumiesz co sam napisales to nie przesiadaj sie. Jesli jestes tak dobry w perlu to nie ma sensu poznawanie czegos innego. > > znik.
Author: Lucifer
Date: Thu, 24 Jul 2003 14:16
Date: Thu, 24 Jul 2003 14:16
36 lines
1088 bytes
1088 bytes
Grzegorz Szyszlo wrote: > Czesc. jestem tu po raz pierwszy :) > brak jest listy lang.advocacy, wiec pisze tutaj. > na grupie perl tez nie byl mi w stanie nikt udzielic sensownych > odpowiedzi. > oto pytania: > > podobno ludzie przesiadaja sie z perla na pythona. jakie sa istotne > powody > takiej przesiadki? Wiekszy kod w perlu jest trudny do utrzymania. > ostatnio wlozylem mnostwo pracy, by stac sie aktywnym > programista perla. ale zastanowilo mnie mnostwo roznego rodzaju > paczek do pythona w linuxie. i zastanawiam sie czy warto sie przesiasc? Przesiadac sie nie zawsze, ale pythona warto znac. > nie jest moim celem wywolanie swietej wojny. chce po prostu znac > sensowne > porownanie pythona z perlem. obydwa jezyki sa skryptowe. tak na moje oko > ktore raczej nie widywalo pythona, jezyki sa porownywalne. i dlatego Python jest obiektowy, a perl z tego co mi wiadomo nie. Python jest czytelny, a perl napewno nie. Python jest jezykiem ogolnego przeznaczenia, a perl do przetwarzania tekstow. > zastanawiam sie czy warto poznac kolejny jezyk :) Warto. -- Lucifer
Author: Maciek Pasternac
Date: Thu, 24 Jul 2003 15:06
Date: Thu, 24 Jul 2003 15:06
19 lines
875 bytes
875 bytes
On Setting Orange, Confusion 59, 3169 YOLD, lucifer@nospam.majora.net wrote: >> nie jest moim celem wywolanie swietej wojny. chce po prostu znac >> sensowne >> porownanie pythona z perlem. obydwa jezyki sa skryptowe. tak na moje oko >> ktore raczej nie widywalo pythona, jezyki sa porownywalne. i dlatego > > Python jest obiektowy, a perl z tego co mi wiadomo nie. Python jest Perl ma obiektowo��. Bardzo zabawn� nawet. Zrozumienie, o co chodzi z bless zaj�o mi jakie� p� wieczoru, a teraz �eby z tego korzysta� muzia�bym to pewnie powt�rzy�... ;) -- __ Maciek Pasternacki <maciekp@japhy.fnord.org> [ http://japhy.fnord.org/ ] `| _ |_\ / { ...a child's rhyme stuck in my head, it said that life ,|{-}|}| }\/ is but a dream, I've spent so many years in question \/ |____/ to find I've known this all along... } ( M. J. Keenan ) -><-
Author: "wit"
Date: Thu, 24 Jul 2003 15:19
Date: Thu, 24 Jul 2003 15:19
42 lines
1313 bytes
1313 bytes
U�ytkownik "Grzegorz Szyszlo" <znik@wbc.lublin.pl> napisa� w wiadomo�ci news:3F1FD7A8.6B0B@wbc.lublin.pl... > Czesc. jestem tu po raz pierwszy :) > brak jest listy lang.advocacy, wiec pisze tutaj. > na grupie perl tez nie byl mi w stanie nikt udzielic sensownych > odpowiedzi. > oto pytania: > > podobno ludzie przesiadaja sie z perla na pythona. jakie sa istotne > powody > takiej przesiadki? Kod w Pythonie jest �atwiejszy w utrzymaniu. > ostatnio wlozylem mnostwo pracy, by stac sie aktywnym > programista perla. ale zastanowilo mnie mnostwo roznego rodzaju > paczek do pythona w linuxie. i zastanawiam sie czy warto sie przesiasc? Jako programista Perla rozwa� jeszcze Ruby. Dla mnie to "pere�ka" ;-))) w�r�d j�zyk�w programowania. Podobno programi�ci Perla lepiej czuj� si� w Ruby'm ni� w Pythonie. > nie jest moim celem wywolanie swietej wojny. chce po prostu znac > sensowne > porownanie pythona z perlem. obydwa jezyki sa skryptowe. tak na moje oko > ktore raczej nie widywalo pythona, jezyki sa porownywalne. i dlatego > zastanawiam sie czy warto poznac kolejny jezyk :) Zawsze warto pozna� nast�pny j�zyk, bo dzi�ki temu cz�owiek staje si� lepszym programist�. To poszerza horyzonty. > z gory dzieki za sensowne odpowiedzi. > > znik. Pozdrawiam, Wit
Author: Grzegorz Makarew
Date: Thu, 24 Jul 2003 17:00
Date: Thu, 24 Jul 2003 17:00
39 lines
1052 bytes
1052 bytes
Janusz Harkot wrote: > > Pewn± wad± pythona jest to, ¿e jest to nowy jêzyk, gdzie z wersji na wersjê > powstaj± do¶æ powa¿ne niekompatybilno¶ci (w sumie to do perla powoli i to > siê te¿ szykuje, z wersj± 6). Python nowym jezykiem ? :))) Fakt ze brode ma krotsza od perla, ale o niebo dluzsza o ruby i javy. > Przyk³adem na to mo¿e byæ ZOPE, które w dalszym ci±gu dzia³a z pythonem 2.1 > a nie 2.2. To jest raczej wina ZOPE, a nie samego pythona, najnowsza (niestabilna wersja) dziala "poprawnie". > > Z ciekawostek: w perlu mo¿na za³±czaæ (embeded) pythona :-) Heh, obecnie chyba kazdy mozna podlaczyc do kazdego - perl-python-tcl-forth. Przy odrobinie checi assembler-fbcc (obecnie tcc). > > > pozdrawiam, > Jerzyk > Pozdrawiam, Grzegorz Makarewicz ------------------------------------------------------------------------ -- I code Python ~ The shortest path from thought to working program. -- ------------------------------------------------------------------------
Date: Thu, 24 Jul 2003 17:07
Date: Thu, 24 Jul 2003 17:07
38 lines
1421 bytes
1421 bytes
Janusz Harkot wrote: > In article <bfoipu$h23$1@atlantis.news.tpi.pl>, Lucifer wrote: > >>Python jest obiektowy, a perl z tego co mi wiadomo nie. Python jest >>czytelny, a perl napewno nie. Python jest jezykiem ogolnego >>przeznaczenia, a perl do przetwarzania tekstow. > > z tym si� nie zgadzam, wykorzystuj� oba j�zyki do r�nych projekt�w i perl > ma zastosowanie praktycznie wsz�dzie. > To, �e przy przetwarzaniu tekst�w jest idealny nie dyskwalifikuje go do > innnych zastosowa�. Zadko jest tak, ze cos zupelnie wyklucza cos innego. > Python czytelniejszy? To zale�y, wymusza wcinanie blok�w, dla jednych jest > to zaleta, dla innych wada, moim zdaniem i tak ko�cowy efekt zale�y jak, > kto kod napisa�, widzia�em dobre i z�e przykady dla r�nych j�zyk�w. Czytelnosc to nie tylko skladnia. > Pewn� wad� pythona jest to, �e jest to nowy j�zyk, gdzie z wersji na wersj� > powstaj� do�� powa�ne niekompatybilno�ci (w sumie to do perla powoli i to > si� te� szykuje, z wersj� 6). Python ma okolo 10 lat. I to bardzo dobrze, ze pewne niekompatybilnosci zachodza - trzeba rezygnowac z wadliwych rozwiazan na korzysc lepszych. > Przyk�adem na to mo�e by� ZOPE, kt�re w dalszym ci�gu dzia�a z pythonem 2.1 > a nie 2.2. > > Z ciekawostek: w perlu mo�na za��cza� (embeded) pythona :-) Bo ma proste api do osadzania. -- Lucifer
Author: "Pawel Lewicki"
Date: Thu, 24 Jul 2003 17:36
Date: Thu, 24 Jul 2003 17:36
14 lines
388 bytes
388 bytes
> Pewn� wad� pythona jest to, �e jest to nowy j�zyk, gdzie z wersji na wersj� > powstaj� do�� powa�ne niekompatybilno�ci (w sumie to do perla powoli i to > si� te� szykuje, z wersj� 6). > Przyk�adem na to mo�e by� ZOPE, kt�re w dalszym ci�gu dzia�a z pythonem 2.1 > a nie 2.2. Ju� jest beta Zope'a 2.7, kt�ry dzia�a z Pythonem 2.2 Pawe�
Author: Jarek Zgoda
Date: Thu, 24 Jul 2003 18:26
Date: Thu, 24 Jul 2003 18:26
13 lines
303 bytes
303 bytes
Grzegorz Szyszlo <znik@wbc.lublin.pl> pisze: > podobno ludzie przesiadaja sie z perla na pythona. jakie sa istotne > powody > takiej przesiadki? To lenie s� i Perl jest dla nich za trudny. -- Jarek Zgoda Registered Linux User #-1 http://www.zgoda.biz/ JID:zgoda@chrome.pl http://zgoda.jogger.pl/
Author: Adam Przybyla
Date: Fri, 25 Jul 2003 06:53
Date: Fri, 25 Jul 2003 06:53
9 lines
340 bytes
340 bytes
Grzegorz Szyszlo <znik@wbc.lublin.pl> wrote: > Czesc. jestem tu po raz pierwszy :) > brak jest listy lang.advocacy, wiec pisze tutaj. > na grupie perl tez nie byl mi w stanie nikt udzielic sensownych > odpowiedzi. ... dla przyjemnosci;-) Bardzo ladnie mozna zastosowac podejscie funkcyjne w programach. Z powazaniem Adam Przybyla
Author: Krzysztof =?iso-
Date: Fri, 25 Jul 2003 12:21
Date: Fri, 25 Jul 2003 12:21
19 lines
832 bytes
832 bytes
Pewnego dnia, a by�o to Fri, 25 Jul 2003 13:09:41 +0200, przysz�a do mnie wiadomo�� z adresu <webmaster@watchtow3rDOTorg.pl> i powiedzia�a: [..] > - Python z marsza i intuicyjnie konwertuje wszystkie kodowania > polskich ogonk�w od ISO-8859-2, UTF-8, cp1250 po cp870 > czy kodowanie macintosha. Ma �wietn� obs�ug� wyra�e� regularnych > w tym tak�e na plikach UTF-8. Umo�liwia te� kompilowa� wyra�enie > regularne aby w p�tli dzia�a� szybciej. Perl NIE MA �adnej przewagi > nad Pythonem je�li chodzi o przetwarzanie tekst�w. Ma. Sk�adnie umo�liwiaj�c� napisanie prostego filtra uruchamianego z linii polece�. eloy -- -------e-l-o-y-----------e-l-o-y-@-t-r-a-n-s-i-l-v-a-n-i-a-.-e-u-.-o-r-g------ j�zyk jest po to by go wytyka� na wiatr na mg��
Author: JZ <webmaster@wa
Date: Fri, 25 Jul 2003 12:25
Date: Fri, 25 Jul 2003 12:25
9 lines
241 bytes
241 bytes
On Thu, 24 Jul 2003 13:57:12 +0100, Grzegorz Szyszlo <znik@wbc.lublin.pl> wrote: >podobno ludzie przesiadaja sie z perla na pythona. jakie sa istotne >powody takiej przesiadki? Zajrzyj tu: http://www.python.org/doc/Comparisons.html#perl
Date: Fri, 25 Jul 2003 12:46
Date: Fri, 25 Jul 2003 12:46
28 lines
796 bytes
796 bytes
Pewnego dnia, a by�o to Fri, 25 Jul 2003 14:34:30 +0200, przysz�a do mnie wiadomo�� z adresu <drzon@drzon.org> i powiedzia�a: > OK, nie znam Perla, ale podaj mi > przyklad takiego prostego filtra, > bo z checia poznalbym cos, czego nie > mozna zrobic w Pythonie. Prosty przyk�ad z PerlFAQ: perl -pe 'tr/a-zA-Z/n-za-mN-ZA-M/' czyli filtr koduj�cy wej�cie za pomoca ROT13 lub z dzisiejszych problem�w na plc.perl: Filtr usuwaj�cy CVS tag $Id$: perl -pe 's/\$Id.*?\$//' plik eloy p.s. Nigdzie nie napisa�em, �e nie mo�na tego zrobi� w Pythonie. Mo�na, tyle, �e nie b�dzie to zwykle jedna linijka. -- -------e-l-o-y-----------e-l-o-y-@-t-r-a-n-s-i-l-v-a-n-i-a-.-e-u-.-o-r-g------ j�zyk jest po to by go wytyka� na wiatr na mg��
Date: Fri, 25 Jul 2003 13:09
Date: Fri, 25 Jul 2003 13:09
127 lines
5677 bytes
5677 bytes
Kr�tko: ;) Zdanie tw�rcy Perla: - To chyba nie przypadek, ze sam tw�rca Perla - Larry Wall, stwierdzi�, �e Perl jest gorszy od Pythona :) (Perl is worse than Python because people wanted it worse. Larry Wall (Creator of Perl), 14 Oct 1998) Java i Tomcat - Python mo�e z powodzeniem zast�pi� Jav�. Jython (http://www.jython.org) to Python napisany w Javie kt�ry generuje 100% kod Javy. Np. mo�esz w Pythonie pisa� aplety. Kod 3-5 x kr�tszy, czytelniejszy i na dodatek masz interpreter Javy! - S�ysza�e� mo�e o javowym serwerze aplikacji Tomcat? Znalaz�em odpowiednik w Pythonie - Maki: http://maki.sourceforge.net/manual/intro.html O wiele l�ejszy i o podobnych mo�liwo�ciach. Czytelno�� - Python ma bardzo intuicyjn� sk�adni� i obiektowo�� ni� Perl. Perl ma ogromn� elastyczno�� sk�adni, co jest tak�e jego najwiekszym przekle�stwem. Polskie ogonki i przetwarzanie tekst�w - Python z marsza i intuicyjnie konwertuje wszystkie kodowania polskich ogonk�w od ISO-8859-2, UTF-8, cp1250 po cp870 czy kodowanie macintosha. Ma �wietn� obs�ug� wyra�e� regularnych w tym tak�e na plikach UTF-8. Umo�liwia te� kompilowa� wyra�enie regularne aby w p�tli dzia�a� szybciej. Perl NIE MA �adnej przewagi nad Pythonem je�li chodzi o przetwarzanie tekst�w. Ukrycie �r�de� i korzystanie z szybszych, kompilowanych wersji - Ka�dy plik �rd�owy modu�u (*.py) jaki Python wczytuje jest kompilowany (*.pyc) i Python korzysta z tej wersji. Czyli mo�esz napisa� soft i usun�� �r�d�a dla klienta. Te pliki *.pyc s� multiplatformowe. Piszesz raz, z uruchamiasz na kilku platformach Macinstoshu, Win32 czy Linuksie. Komentarze do kodu - Python ma wbite w sw�j j�zyk tworzenie komentarzy do funkcji czy klas. Po prostu piszesz sobie swoj� funkcj� i jako pierwszy string podajesz jakis opis. Potem jak to uruchomisz interpreterze, to b�dziesz mia� dymki z podpowiedziami z twoim tekstem jaki doda�e�. Genialnie proste rozwi�zanie. Serwisy WWW Mo�na tak�e budowa� nie tylko samodzielne programy ale i witryny www. I to o wiele lepiej ni� w Perlu a nawet chaotycznym PHP. Zobacz Spyce (http://spyce.sourceforge.net/) czy szablony Cheetah (http://www.cheetahtemplate.org/) Jest te� oczywi�cie s�ynny Zope (http://www.zope.org), ale jako� nie moge si� do niego przekona�. IDE i narzedzia do budowania aplikacji Dla mnie wa�ne jest te� to, �e Python posiada �wietne (darmowe!) narz�dzia do tworzenia aplikacji. Boa Constructor (wzorowany na Delphi) http://boa-constructor.sourceforge.net/ ActivePython (to b. dobry edytor z zintegrowanym debuggerem, interpreterem i introspekcj� klas i obiekt�w) http://www.activestate.com/Products/ActivePython/ PythonCard (http://pythoncard.sourceforge.net/) nie tylko rozdziela GUI od logiki do oddzielnych plik�w (ci co znaj� Maintosha, wiedz� jak b. to upraszcza kod) to na dodatek, pozwala modyfikowa� za pomoca interpretera Pythona w locie �yw�, dzia�aj�c� aplikacje GUI. Nie trzeba �adnych tam g�upich wstawek die('zatrzymaj i i cos pokaz"); Na dodatek interpreter Pythona ma pe�n� introspekcj� wszystkich zmiennych i obiekt�w. To po prostu trzeba zobaczy�. Z ksi��ki Bruce Eckela (tego od Thinking in Java i Thinking in C++): http://www.mindview.net/Books/Python/ThinkingInPython.html - Python is executable pseudocode. Perl is executable line noise. - Perl is like vice grips. You can do anything with it, and it's the wrong tool for every job. - Perl is worse than Python because people wanted it worse. Larry Wall (Creator of Perl), 14 Oct 1998 - I would actively encourage my competition to use Perl.Sean True, 30 Mar 1999 - The secret to good performance is to prototype and prototype, then code the bottlenecks in a faster language. The secret to large systems is to prototype and prototype, until you've got clean separation of the system into managable pieces, then code in whatever language most suits the need of each piece.Gordon McMillan, 15 Dec 1999 - "Complexity" seems to be a lot like "energy": you can transfer it from the end user to one/some of the other players, but the total amount seems to remain pretty much constant for a given task.Ran, 5 Mar 2000 Na podanej stronie http://www.python.org/doc/Comparisons.html#perl znajdziesz b. ciekawe powody dla kt�rych Python jest lepszy od Perla. Pythonem si� zainteresowa�em kiedy czyta�em Thinking in Java. Nie mog�em zrozumie�, czego autor wszystkie przyk�ady generuje Pythonem i czemu uwa�a go za tak doskona�y j�zyk. Potem znalaz�em artyku� jednego z guru Perla, kt�ry przeszed� do Pythona i to da�o mi do my�lenia. Zainteresowa�em sie tym j�zykiem. Wpierw mnie odrzuca�o to stosowanie wci�� na bloki. Ale potem zrozumia�em, �e Python nie bez sensu narzuca styll programowania. Ka�dy kod jest b. do siebie podobny i niesamowicie czytelny. Automatyczne podpowiedzi do wszystkich linii dokumentacyjnych o kt�rych pisa�em wcze�niej i prostota tworzenia klas, �wietne narz�dzia IDE i porzuci�em na dobre Perla. W Pythonie mog� tworzy� multiplatformowy kod. Zniech�ci�em si� nie tylko do Perla ale tak�e do Javy. Bo skoro mog� uzyskac to samo ale pro�ciej i mniejsz� ilo�ci� kodu to po co si� m�czy�? Jython generuje 100% kod Javy ale za pomoca sk�adni Pythona. Python mo�e to wszystko co Perl ale pro�ciej, czytelniej, bardziej przyjemnie. Jak kto� lubi si� katowa�, to niech wybiera Perla. To by by�o na tyle z mojej strony.
Date: Fri, 25 Jul 2003 13:27
Date: Fri, 25 Jul 2003 13:27
15 lines
425 bytes
425 bytes
Grzegorz Szyszlo wrote: dzieki wszystkim za odpowiedzi :) poczytam linki, zobacze co tam bzyczy w pythonie i rubym. jesli chodzi o mnie, perla nauczylem sie calkiem niedawno, ale b.dobrze sie w nim czuje. do pokreconej skladni sie przyzwyczailem, wracanie do projektow ktore porzucilem 2 lub wiecej miesiecy wczesniej nie sprawia mi specjalnych problemow. po prostu nauczylem sie komentowac :) jeszcze raz dzieki. znik.
Date: Fri, 25 Jul 2003 14:20
Date: Fri, 25 Jul 2003 14:20
29 lines
1187 bytes
1187 bytes
Pewnego dnia, a by�o to Fri, 25 Jul 2003 16:03:30 +0200, przysz�a do mnie wiadomo�� z adresu <webmaster@watchtow3rDOTorg.pl> i powiedzia�a: > On Fri, 25 Jul 2003 15:23:50 +0200, "drzon@drzon.org" > <drzon@drzon.org> wrote: > >>> p.s. Nigdzie nie napisa�em, �e nie mo�na tego zrobi� w Pythonie. >>> Mo�na, tyle, �e nie b�dzie to zwykle jedna linijka. > > Pisa�em przecie� �e Perl zaczyna traci� na rzecz Pythona wraz ze > wzrostem z�o�ono�ci i wielko�ci kodu. Do takich jednolinijkowych kod�w > Perl b�dzie kr�tszy ze wzg. na elastyczno�� swej sk�adni. Nie > chcia�bym jednak pisac w Perlu jakiej� wi�kszej aplikacji wymagaj�cej > silnej obiektowo�ci. 1) odnosi�em si� tylko do stwierdzenia, �e perl nie ma nad pythonem �adnej przewagi przy przetwarzaniem 2) �adna aplikacja nie _wymaga_ silnej obiektowo�ci (mo�e by� wskazane u�ycie OO) 3) mo�liwo�ci obu j�zyk�w s� podobne. Wyb�r to najcz�ciej kwesti� subiektywn�. eloy -- -------e-l-o-y-----------e-l-o-y-@-t-r-a-n-s-i-l-v-a-n-i-a-.-e-u-.-o-r-g------ j�zyk jest po to by go wytyka� na wiatr na mg��
Author: Grzegorz Staniak
Date: Fri, 25 Jul 2003 14:21
Date: Fri, 25 Jul 2003 14:21
61 lines
1778 bytes
1778 bytes
... w dole szumi rzeka, w g�rze �piewa ptak, A Krzysztof Krzy�aniak sobie idzie i �piewa sobie tak: >> OK, nie znam Perla, ale podaj mi >> przyklad takiego prostego filtra, >> bo z checia poznalbym cos, czego nie >> mozna zrobic w Pythonie. > > Prosty przyk�ad z PerlFAQ: > > perl -pe 'tr/a-zA-Z/n-za-mN-ZA-M/' > > czyli filtr koduj�cy wej�cie za pomoca ROT13 > > lub z dzisiejszych problem�w na plc.perl: > > Filtr usuwaj�cy CVS tag $Id$: > > perl -pe 's/\$Id.*?\$//' plik > > eloy > > p.s. Nigdzie nie napisa�em, �e nie mo�na tego zrobi� w Pythonie. > Mo�na, tyle, �e nie b�dzie to zwykle jedna linijka. Na http://pleac.sourceforge.net/ jest t�umaczenie przyk�ad�w z "Perl Cookbook" na inne j�zyki (pewnie znasz ten serwis). �adnie to ilustruje to co, w czym, jak mo�na zrobi� (przyk�ady czasami s� troch� naci�gane w kierunku pe�niejszej analogii do wersji perlowej, chocia� z drugiej strony czasem towarzyszy temu ilstracja wersji bardziej zgodnej z idiomem danego j�zyka). Jednolinijkowce to oczywi�cie domena perla, ale ju� parolinijowe przyk�ady z r�nych dziedzin w pythonie potrafi� wygl�da� IMVHO bardziej elegancko: while (defined ($line = <DATAFILE>)) { chomp $line; $size = length $line; print "$size\n"; } for line in DATAFILE: line = line.rstrip() size = len(line) print size albo opendir(DIRHANDLE, "/usr/bin") or die "couldn't open /usr/bin : $!"; while ( defined ($filename = readdir(DIRHANDLE)) ) { print "Inside /usr/bin is something called $filename\n"; } closedir(DIRHANDLE); for filename in os.listdir("/usr/bin"): print "Inside /usr/bin is something called", filename itd. itp. -- Grzegorz Staniak <gstaniak@zagiel.com.pl>
Author: "drzon@drzon.org
Date: Fri, 25 Jul 2003 14:34
Date: Fri, 25 Jul 2003 14:34
29 lines
931 bytes
931 bytes
OK, nie znam Perla, ale podaj mi przyklad takiego prostego filtra, bo z checia poznalbym cos, czego nie mozna zrobic w Pythonie. j.g.d. PS. Chyba, ze nie rozumiem pojecia "filtr" ("filter?" :-)) Krzysztof Krzy�aniak wrote: > Pewnego dnia, a by�o to Fri, 25 Jul 2003 13:09:41 +0200, przysz�a do mnie > wiadomo�� z adresu <webmaster@watchtow3rDOTorg.pl> i powiedzia�a: > > [..] > >>- Python z marsza i intuicyjnie konwertuje wszystkie kodowania >>polskich ogonk�w od ISO-8859-2, UTF-8, cp1250 po cp870 >>czy kodowanie macintosha. Ma �wietn� obs�ug� wyra�e� regularnych >>w tym tak�e na plikach UTF-8. Umo�liwia te� kompilowa� wyra�enie >>regularne aby w p�tli dzia�a� szybciej. Perl NIE MA �adnej przewagi >>nad Pythonem je�li chodzi o przetwarzanie tekst�w. > > > Ma. Sk�adnie umo�liwiaj�c� napisanie prostego filtra uruchamianego z > linii polece�. > > eloy
Author: "drzon@drzon.org
Date: Fri, 25 Jul 2003 15:23
Date: Fri, 25 Jul 2003 15:23
41 lines
1027 bytes
1027 bytes
Hmm... Spoko sprawa. Moze napisze na p.l.c.perl post "dlaczego akurat Perl?" :-) PS. Sorki za ton mojego poprzedniego posta - moglo wygladac, jakbym faktycznie strugal wazniaka, albo zaczynal jakas glupia wojne... Oczywiscie, nie napisales tez, ze w Pythonie *nie da sie tego zrobic.* Krzysztof Krzy�aniak wrote: > Pewnego dnia, a by�o to Fri, 25 Jul 2003 14:34:30 +0200, przysz�a do mnie > wiadomo�� z adresu <drzon@drzon.org> i powiedzia�a: > > >>OK, nie znam Perla, ale podaj mi >>przyklad takiego prostego filtra, >>bo z checia poznalbym cos, czego nie >>mozna zrobic w Pythonie. > > > Prosty przyk�ad z PerlFAQ: > > perl -pe 'tr/a-zA-Z/n-za-mN-ZA-M/' > > czyli filtr koduj�cy wej�cie za pomoca ROT13 > > lub z dzisiejszych problem�w na plc.perl: > > Filtr usuwaj�cy CVS tag $Id$: > > perl -pe 's/\$Id.*?\$//' plik > > eloy > > p.s. Nigdzie nie napisa�em, �e nie mo�na tego zrobi� w Pythonie. > Mo�na, tyle, �e nie b�dzie to zwykle jedna linijka.
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:03
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:03
15 lines
551 bytes
551 bytes
On Fri, 25 Jul 2003 15:23:50 +0200, "drzon@drzon.org" <drzon@drzon.org> wrote: >> p.s. Nigdzie nie napisa�em, �e nie mo�na tego zrobi� w Pythonie. >> Mo�na, tyle, �e nie b�dzie to zwykle jedna linijka. Pisa�em przecie� �e Perl zaczyna traci� na rzecz Pythona wraz ze wzrostem z�o�ono�ci i wielko�ci kodu. Do takich jednolinijkowych kod�w Perl b�dzie kr�tszy ze wzg. na elastyczno�� swej sk�adni. Nie chcia�bym jednak pisac w Perlu jakiej� wi�kszej aplikacji wymagaj�cej silnej obiektowo�ci.
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:19
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:19
10 lines
110 bytes
110 bytes
drzon@drzon.org wrote: [...] Moze nie wiesz, ale odpisuje sie POD CYTATEM i NIGDZIE INDZIEJ. -- Lucifer
Author: Adam Przybyla
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:27
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:27
37 lines
1153 bytes
1153 bytes
Krzysztof Krzy�aniak <eloy@pawnhearts.eu.org> wrote: > Pewnego dnia, a by�o to Fri, 25 Jul 2003 14:34:30 +0200, przysz�a do mnie > wiadomo�� z adresu <drzon@drzon.org> i powiedzia�a: >> OK, nie znam Perla, ale podaj mi >> przyklad takiego prostego filtra, >> bo z checia poznalbym cos, czego nie >> mozna zrobic w Pythonie. > Prosty przyk�ad z PerlFAQ: > perl -pe 'tr/a-zA-Z/n-za-mN-ZA-M/' > czyli filtr koduj�cy wej�cie za pomoca ROT13 jak to nie;-) castle:/home/adam>echo "rotuj si� kto moze"|python -c "import sys; sys.stdout.write(sys.stdin.read().encode('rot-13'))" ebghw fvr xgb zbmr castle:/home/adam> > lub z dzisiejszych problem�w na plc.perl: > Filtr usuwaj�cy CVS tag $Id$: > perl -pe 's/\$Id.*?\$//' plik astle:/home/adam>echo 'rotuj si� kto moze $id bzzz $' | python -c 'import sys,re; sys.stdout.write("".join(re.split("\$id.*?\$",sys.stdin.read())))' rotuj si� kto moze castle:/home/adam> > eloy > p.s. Nigdzie nie napisa�em, �e nie mo�na tego zrobi� w Pythonie. > Mo�na, tyle, �e nie b�dzie to zwykle jedna linijka. ... jak to nie bedzie ;-))) Z powazaniem Adam Przybyla
Author: "Krzysztof Kaczk
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:50
Date: Fri, 25 Jul 2003 16:50
53 lines
3320 bytes
3320 bytes
Hej Ludzie, nie u�ywajcie Pythona, NIGDY!!! ;) Czemu? Przytocz� krotka historie swojego projektu kt�ry w�a�nie pisze: W za�o�eniach mia� to by� na pocz�tku klient do Postgresql napisany w c++ i wxWindows, ale z biegiem czasu postanowi�em doda� do niego Pythona (osadzi� go w programie c++). Celem tego� czynu by�o zwi�kszenie funkcjonalno�ci programu, poprzez wystawienie pewnych cz�ci programu na zewn�trz do skrypt�w, co pozwoli�o mi uzyska� elastyczno�� kt�rej nie osi�gn��bym w inny spos�b. Program uzyska� �adny j�zyk skryptowy do poszerzania i zmiany funkcjonalno�ci ju� istniej�cej. Pomy�la�em sobie "To by� dobry pomys�" ;) Niestety apetyt cz�sto ro�nie w miar� jedzenia. Podczas implementacji za�o�onych wcze�niej modu��w zauwa�y�em, �e coraz wi�ksza cz�� kodu jako� tak mimowolnie sama si� pisze w Pythonie. Troch� mnie to zaniepokoi�o bo nie lubi� zmienia� za�o�e� projektu, wi�c wyt�umaczy�em sobie to chwilowym brakiem czasu, po prostu w Pythonie robi�em to X*10 razy szybciej ni� w c++, dodatkowo to zawsze dzia�a�o i nie powodowa�o niebieskich ekran�w Windy. Te osoby kt�re czyta�y moje wcze�niejsze posty wiedz� �e zastanawia�em si� na wydajno�ci� skrypt�w Pythonowych, okaza�o si� �e wszystkie zastosowane algorytmy da�o si� przystosowa� do dzia�ania z Pythonem (uzyska�em nawet kilkunastokrotny wzrost ich wydajno�ci po wykorzystaniu specyficznych cech Pythona w por�wnaniu do ich bezpo�redniej implementacji C++ -> Python), co si� okaza�o: dzi�ki rewelacyjnej implementacji list i s�ownikow itp. w Pythonie m�j program wykonywa� si� szybciej ni� w c++ (nie mia�em czasu na implementacje w c++ zawansowanych metod przeszukiwania tablic i ci�g�w znakowych). "No tak..." - nie dawa�em za wygran�, PROGRAM MUSI BY� W C++ BO JEST DUUUUZY I ZAAWANSOWANY I... no w�a�nie, dlaczego akurat zapa�enta�o si� tu s�owo musi? W ci�gu dw�ch dni dokona�em ponownej analizy problemu, ale tym razem pod k�tem przej�cia w pe�ni na Pythona, analiza wskazywa�a jednoznacznie PYTHON nie C++. Przeniesienie napisanego wcze�niej kodu w c++ na Pythona zaj�a mi 7 dni (bez u�miech�w i skojarze�). Teraz projekt w wi�kszej ca�o�ci jest pisany w Pythonie tylko niewielkie fragmenty wymagaj�ce du�ej liczby oblicze� s� wykonywane w c++ (jest to modu� do��czany do Pythona). Wiec ostrzegam wszystkich, je�eli nie chcecie w swoim �yciu co� zmienia� to omijajcie Pythona z daleka!!! Jak cz�owiek ju� raz pog�aska tego gada, to p�niej jako� tak lubi go m�czy� cz�ciej ;) Python jest tak elastyczny i przyjemny w pisaniu kodu, ze czesto projekt potrafi sam mimowolnie dokona� migracji w jego kierunku. Cz�owiek z za�o�enia jest leniwy, zreszt� Python te�, lubi �atw� prac� i mie� du�o wolnego czasu. To wszystko w�a�nie zapewnia Python, on te� jest leniwy i nie lubi komplikowa� rzeczy ktore z natury sa proste ;) Dlatego polecam wszystkim Pythona PS �eby bylo jasne nie twierdze ze Python to panaceum na wszystko, po prsotu w moim aktualnym projekcie sprawdzi� si� lepiej ni� inne rozwi�zania.
Author: Leszek =?iso-885
Date: Fri, 25 Jul 2003 19:19
Date: Fri, 25 Jul 2003 19:19
20 lines
718 bytes
718 bytes
Ship log, stardate: [-29]0644.4, Adam Przybyla reports: > > Prosty przyk�ad z PerlFAQ: > > > perl -pe 'tr/a-zA-Z/n-za-mN-ZA-M/' > > > czyli filtr koduj�cy wej�cie za pomoca ROT13 > jak to nie;-) > castle:/home/adam>echo "rotuj si� kto moze"|python -c "import sys; sys.stdout.write(sys.stdin.read().encode('rot-13'))" > ebghw fvr xgb zbmr > castle:/home/adam> Eeee to ju� zboczenie ;) Leon -- _________________________Silly is a state of mind, stupid is a way of life / Homepage: http://www.leon.w-wa.pl/ GPG Key @ keyserver.net | JabberID: leafnode@jabberpl.org Real email in headers \_ Curriculum Vitae: http://www.leon.w-wa.pl/cv.pdf _______________________
Author: Leszek =?iso-885
Date: Fri, 25 Jul 2003 19:24
Date: Fri, 25 Jul 2003 19:24
18 lines
695 bytes
695 bytes
Ship log, stardate: [-29]0644.5, Krzysztof Kaczkowski reports: > Przeniesienie napisanego wcze�niej kodu w c++ na Pythona zaj�a mi > 7 dni (bez u�miech�w i skojarze�). <cut> > Jak cz�owiek ju� raz pog�aska tego gada, to > p�niej jako� tak lubi go m�czy� cz�ciej ;) To chyba tu powiniene� napisa� 'bez u�miech�w i skojarze�' ;) P,NMSP :) Leon -- _________________________Silly is a state of mind, stupid is a way of life / Homepage: http://www.leon.w-wa.pl/ GPG Key @ keyserver.net | JabberID: leafnode@jabberpl.org Real email in headers \_ Curriculum Vitae: http://www.leon.w-wa.pl/cv.pdf _______________________
Author: "Luba"
Date: Fri, 25 Jul 2003 21:07
Date: Fri, 25 Jul 2003 21:07
20 lines
440 bytes
440 bytes
> Prosty przyk�ad z PerlFAQ: > > perl -pe 'tr/a-zA-Z/n-za-mN-ZA-M/' > > czyli filtr koduj�cy wej�cie za pomoca ROT13 > > Filtr usuwaj�cy CVS tag $Id$: > > perl -pe 's/\$Id.*?\$//' plik > Odpowiedz jest tendencyjna to zaden skrypt w perlu tylko skrypt sed'a, ktory to jest wlinkowany w perla ... uwazam ze ten przyklad sie nie liczy :) bo to tak jakby podawac przyklad programu napisanego w javie i uruchamiac go z jpython'a ;)
Author: "Adam Karpierz"
Date: Fri, 25 Jul 2003 23:38
Date: Fri, 25 Jul 2003 23:38
16 lines
394 bytes
394 bytes
U�ytkownik "Grzegorz Makarewicz" <mak@trisoft.com.pl> napisa�: > To jest raczej wina ZOPE, a nie samego pythona, najnowsza (niestabilna > wersja) dziala "poprawnie". Poprzednie stabilne wersje Zope (bodajze od 2.5.1) tez dzialaly calkiem poprawnie z Pythonem 2.2. Dystrybucyjna wersja Pythona dla Zope byla 2.1 i dla niej byla udzielana "pelna gwarancja", tylko tyle. Adam Karpierz
Date: Fri, 25 Jul 2003 23:40
Date: Fri, 25 Jul 2003 23:40
12 lines
183 bytes
183 bytes
U�ytkownik "Jarek Zgoda" <jzgoda@gazeta.usun.pl> napisa�: > To lenie s� i Perl jest dla nich za trudny. Przyznaje sie "bez bicia" do jednego i drugiego ;) Adam Karpierz
Re: dlaczego akurat python ? [OFF]
Date: Sat, 26 Jul 2003 00:02
Date: Sat, 26 Jul 2003 00:02
24 lines
900 bytes
900 bytes
U�ytkownik "Krzysztof Kaczkowski" <krzysztof@py142.wroclaw.sdi.tpnet.pl> napisa�: > Pythona w por�wnaniu do ich bezpo�redniej implementacji C++ -> Python), co > si� okaza�o: dzi�ki rewelacyjnej implementacji list i s�ownikow itp. w > Pythonie m�j program wykonywa� si� szybciej ni� w c++ (nie mia�em czasu na > implementacje w c++ zawansowanych metod przeszukiwania tablic i ci�g�w > znakowych). Teraz to piszesz dopiero ;) ?! Kilka miesiecy temu gdy w ktorejs "milusich" dyskusji na pl.comp.lang.c napisalem podobne sady zostalem obdarty z czci i wiary, rozumu itp i odeslany przez znawcow C++ w otchlan newbie-sow (Lucifer pamietasz :) ? Powazniej nieco: Z moich "pomiarow" rowniez niezbicie wynika ze normalnie (cztaj: srednio uwaznie) pisany kod w C++ uzywajacy intensywnie wszelkich kontenerow bywa wolniejszy od jego odpowiednika w Pythonie Adam Karpierz
Date: Sat, 26 Jul 2003 07:00
Date: Sat, 26 Jul 2003 07:00
14 lines
379 bytes
379 bytes
Adam Karpierz <karpierz@_NOSPAM_alpha.pl> pisze: >> To lenie s� i Perl jest dla nich za trudny. > > Przyznaje sie "bez bicia" do jednego i drugiego ;) A ja tylko do pierwszego. Po trzydziestce nie ma dla mnie zbyt trudnych rzeczy -- tylko zbyt czasoch�onne. ;) -- Jarek Zgoda Registered Linux User #-1 http://www.zgoda.biz/ JID:zgoda@chrome.pl http://zgoda.jogger.pl/
Author: Piotr Blaszynski
Date: Sat, 26 Jul 2003 08:28
Date: Sat, 26 Jul 2003 08:28
37 lines
1573 bytes
1573 bytes
Adam Przybyla <adam@gliwice.pl> wrote: > Krzysztof Krzy�aniak <eloy@pawnhearts.eu.org> wrote: >> Pewnego dnia, a by�o to Fri, 25 Jul 2003 14:34:30 +0200, przysz�a do mnie >> wiadomo�� z adresu <drzon@drzon.org> i powiedzia�a: > >>> OK, nie znam Perla, ale podaj mi >>> przyklad takiego prostego filtra, >>> bo z checia poznalbym cos, czego nie >>> mozna zrobic w Pythonie. > >> Prosty przyk�ad z PerlFAQ: > >> perl -pe 'tr/a-zA-Z/n-za-mN-ZA-M/' > >> czyli filtr koduj�cy wej�cie za pomoca ROT13 > jak to nie;-) > castle:/home/adam>echo "rotuj si� kto moze"| python -c > "import sys; sys.stdout.write(sys.stdin.read().encode('rot-13'))" > ebghw fvr xgb zbmr > castle:/home/adam> > Pomijaj�c kwestie zasadno�ci pisania jednolinijkowc�w (lepiej mie� to zapisane w pliku) pokaza�e� w�a�nie IMHO to co jest, r�wnie� IMHO najwi�ksz� si�a Pythona. Do��czone bateryjki. Powoduje to, �e nie musze si� zastanawia� jak zapisa� to wstr�tne rot13 przesuwac w lewo, czy w prawo, a czy moze cos przesuwac oprocz znak�w, a czy duze litery tez (specjalnie przesadzam, ale przy troch� wi�kszych rzeczach tak cz�sto bywa). Kto� to wszystko ju� za mnie zrobi�. Mog� si� zaj�� wy�ej po�o�on� logik� nie przejmj�c si� szczeg�ami. -- ,--._______ ----------------------------------------------------- '. o} )~ Piotr B�aszy�ski (_/,=, |___| | mailto: pblaszynski@wi.ps.pl /_/|_| |_|_| _____________________________________________________
Re: dlaczego akurat python ? [OFF]
Date: Sat, 26 Jul 2003 18:35
Date: Sat, 26 Jul 2003 18:35
23 lines
744 bytes
744 bytes
Adam Karpierz wrote: > U�ytkownik "Krzysztof Kaczkowski" <krzysztof@py142.wroclaw.sdi.tpnet.pl> > napisa�: > > >>Pythona w por�wnaniu do ich bezpo�redniej implementacji C++ -> Python), co >>si� okaza�o: dzi�ki rewelacyjnej implementacji list i s�ownikow itp. w >>Pythonie m�j program wykonywa� si� szybciej ni� w c++ (nie mia�em czasu na >>implementacje w c++ zawansowanych metod przeszukiwania tablic i ci�g�w >>znakowych). > > > Teraz to piszesz dopiero ;) ?! > Kilka miesiecy temu gdy w ktorejs "milusich" dyskusji na pl.comp.lang.c > napisalem podobne sady zostalem obdarty z czci i wiary, rozumu itp > i odeslany przez znawcow C++ w otchlan newbie-sow (Lucifer pamietasz :) ? Pamietam :) -- Lucifer
Author: Daniel Podlejski
Date: Sun, 27 Jul 2003 13:59
Date: Sun, 27 Jul 2003 13:59
21 lines
819 bytes
819 bytes
Grzegorz Szyszlo napisa�: : ostatnio wlozylem mnostwo pracy, by stac sie aktywnym : programista perla. ale zastanowilo mnie mnostwo roznego rodzaju : paczek do pythona w linuxie. i zastanawiam sie czy warto sie przesiasc? Nie. Nie warto. Wog�le porzucanie jednego j�zyka, bo "od teraz zaczynam pisa� w innym, bo tamten jest be" to czysta g�upota. Za to jak mawia�a moja nauczycielka od rosyjskiego "j�zyki warto zna�" i w�a�nie do tego staram si� stosowa�. ;) W chwili obecnej Perl, Python i PHP to trzy podstawowe j�zyki, kt�rych u�ywam w projektach, dobieraj�c do zaistnia�ych potrzeb tego w kt�rym b�dzie mi wygodniej zabra� si� do problemu. -- Daniel Podlejski <underley@underley.eu.org> ... It's enough to make you stay It's enough to make you go away ...
Date: Sun, 27 Jul 2003 14:06
Date: Sun, 27 Jul 2003 14:06
20 lines
863 bytes
863 bytes
Daniel Podlejski <underley@underley.eu.org> pisze: > Za to jak mawia�a moja nauczycielka od rosyjskiego "j�zyki warto zna�" > i w�a�nie do tego staram si� stosowa�. ;) > > W chwili obecnej Perl, Python i PHP to trzy podstawowe j�zyki, kt�rych > u�ywam w projektach, dobieraj�c do zaistnia�ych potrzeb tego w kt�rym > b�dzie mi wygodniej zabra� si� do problemu. Propaganda g�osi, �e programista co roku powinien uczy� si� nowego j�zyka, �eby nie wyj�� z wprawy. Po 8 latach programowania znam 4 j�zyki, w kt�rych nie zdarzy�o mi si� napisa� wi�cej ni� 100 linijek kodu (nie licz�c �wicze�) -- Ada'95, Fortran, OCaml i Rexx. Ale warto by�o -- przynajmniej dla �adniejszego CV. ;) -- Jarek Zgoda Registered Linux User #-1 http://www.zgoda.biz/ JID:zgoda@chrome.pl http://zgoda.jogger.pl/
Author: Wojtek Walczak
Date: Sun, 27 Jul 2003 15:07
Date: Sun, 27 Jul 2003 15:07
12 lines
448 bytes
448 bytes
Dnia Thu, 24 Jul 2003 13:57:12 +0100, Grzegorz Szyszlo napisa�(a): > ostatnio wlozylem mnostwo pracy, by stac sie aktywnym > programista perla. ale zastanowilo mnie mnostwo roznego rodzaju > paczek do pythona w linuxie. i zastanawiam sie czy warto sie przesiasc? Warto znac oba. -- [ Wojtek Walczak - gminick (at) underground.org.pl ] [ <http://gminick.linuxsecurity.pl/> ] [ "...rozmaite zwroty, matowe od patyny dawnosci." ]
Author: Mikolaj Machowsk
Date: Sun, 27 Jul 2003 18:49
Date: Sun, 27 Jul 2003 18:49
16 lines
528 bytes
528 bytes
Lucifer napisa�: > Python jest obiektowy, a perl z tego co mi wiadomo nie. Python jest > czytelny, a perl napewno nie. Python jest jezykiem ogolnego > przeznaczenia, a perl do przetwarzania tekstow. BTW pod adresem http://gnosis.cx/TPiP jest ksi��eczka "Text Processing in Python", a w cz�ci contrib nawet plik pod�wietlania coby si� j� wygodniej off-line czyta�o (w jedynym s�usznym Edytorze ;). m. ps. Witam :) -- LaTeX + Vim = http://vim-latex.sourceforge.net/ vim.pl - http://skawina.eu.org/mikolaj
Author: Grzegorz Staniak
Date: Tue, 29 Jul 2003 12:40
Date: Tue, 29 Jul 2003 12:40
17 lines
454 bytes
454 bytes
... w dole szumi rzeka, w g�rze �piewa ptak, A Grzegorz Szyszlo sobie idzie i �piewa sobie tak: [---] > btw. czy python ma regexpa? jesli tak to jakiego? > czy jest on zgodny z posixem, perlem czy tez jest to jeszcze > cos innego ? Perl-compatible, w module 're'. Przed wersj� 1.5 by� modu� 'regex' z wzorcami w stylu emacsowym, ale to teraz prehistoria. Od 1.5 u�ywane jest pcre. > znik. -- Grzegorz Staniak <gstaniak@zagiel.com.pl>
Date: Tue, 29 Jul 2003 14:33
Date: Tue, 29 Jul 2003 14:33
23 lines
857 bytes
857 bytes
Jarek Zgoda wrote: > Propaganda g�osi, �e programista co roku powinien uczy� si� nowego > j�zyka, �eby nie wyj�� z wprawy. Po 8 latach programowania znam 4 > j�zyki, w kt�rych nie zdarzy�o mi si� napisa� wi�cej ni� 100 linijek > kodu (nie licz�c �wicze�) -- Ada'95, Fortran, OCaml i Rexx. Ale warto > by�o -- przynajmniej dla �adniejszego CV. ;) ooo, to w Rexx-siu pisales ? ja wlasnie niedawno przesiadlem sie z niego na perla :) przy okazji poogladalem jakies miejsca w sieci, lacznie z jakimis testami benchmarkowymi ktore okreslaja dla roznych testow zajetosc procka i ramu. tak czy siak, po przeczytaniu tego wszystkiego i opinii, pewnie niedlugo zaczne sie naumiac pythona. btw. czy python ma regexpa? jesli tak to jakiego? czy jest on zgodny z posixem, perlem czy tez jest to jeszcze cos innego ? znik.
Date: Tue, 29 Jul 2003 15:03
Date: Tue, 29 Jul 2003 15:03
16 lines
362 bytes
362 bytes
Grzegorz Staniak wrote: >>btw. czy python ma regexpa? jesli tak to jakiego? >>czy jest on zgodny z posixem, perlem czy tez jest to jeszcze >>cos innego ? > > > Perl-compatible, w module 're'. Przed wersj� 1.5 by� modu� 'regex' z > wzorcami w stylu emacsowym, ale to teraz prehistoria. Od 1.5 u�ywane > jest pcre. bardzo sie z tego ciesze :) znik.
Date: Tue, 29 Jul 2003 19:51
Date: Tue, 29 Jul 2003 19:51
26 lines
987 bytes
987 bytes
Grzegorz Szyszlo <znik@wbc.lublin.pl> pisze: >> Propaganda g�osi, �e programista co roku powinien uczy� si� nowego >> j�zyka, �eby nie wyj�� z wprawy. Po 8 latach programowania znam 4 >> j�zyki, w kt�rych nie zdarzy�o mi si� napisa� wi�cej ni� 100 linijek >> kodu (nie licz�c �wicze�) -- Ada'95, Fortran, OCaml i Rexx. Ale warto >> by�o -- przynajmniej dla �adniejszego CV. ;) > > ooo, to w Rexx-siu pisales ? ja wlasnie niedawno przesiadlem sie > z niego na perla :) Dop�ki nie zainstalowali�my Pythona na AS/400, Rexx by� podstawowym j�zykiem skryptowania naszych firmowych czarnych pude�. > btw. czy python ma regexpa? jesli tak to jakiego? > czy jest on zgodny z posixem, perlem czy tez jest to jeszcze > cos innego ? Obejrzyj modu� re -- nie wiem, co to za typ wyra�e� regularnych, mam wstr�t do wszystkich. -- Jarek Zgoda Registered Linux User #-1 http://www.zgoda.biz/ JID:zgoda@chrome.pl http://zgoda.jogger.pl/
Date: Tue, 29 Jul 2003 23:34
Date: Tue, 29 Jul 2003 23:34
11 lines
168 bytes
168 bytes
U�ytkownik "Jarek Zgoda" <jzgoda@gazeta.usun.pl> napisa�: > Obejrzyj modu� re -- nie wiem, co to za typ wyra�e� regularnych, Perl-asty -- Adam Karpierz
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads