Thread View: pl.comp.lang.python
264 messages
264 total messages
Page 1 of 6
Started by Qertoip
Tue, 10 May 2005 11:14
Page 1 of 6 • 264 total messages
=?iso-8859-2?Q?Najwiêkszy?= problem Pythona.
Author: Qertoip
Date: Tue, 10 May 2005 11:14
Date: Tue, 10 May 2005 11:14
34 lines
1441 bytes
1441 bytes
Na pocz�tek uczciwie zaznacz�, �e jestem w Pythonie pocz�tkuj�cy. Nie licz�c r�nych "wprawek", napisa�em oko�o 1000 wierszy dzia�aj�cego kodu (w�tki, sockety, XML). Inn� cz�� tej samej aplikacji (r�wnie�: w�tki, sockety, XML) pisz� w .NET (VS2003). Tym samym mia�em okazj� por�wna� swoj� produktywno�� na tych dw�ch platformach. Podkre�l� - nie tyle j�zykach, co *platformach*. Zauwa�y�em, �e cho� Python jest bardziej ekspresywny ni� C#, to jednak wydajno�� tworzenia oprogramowania jest istotnie wi�ksza w tym drugim... Spostrzeg�em, �e sk�adaj� si� na to dwie prozaiczne rzeczy: - bardzo s�aba (w por�wnaniu do MSDN) dokumentacja bibliotek Pythona - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� wylistowa� sk�adowe). Niby pierd�ki... ale *naprawd�* ma to zasadniczy wp�yw na wydajno��. Jestem g�odny Waszych uwag na ten temat. Czy da si� jako� zniwelowa� powy�sze problemy? Jak por�wnujecie swoj� wydajno�� w Pythonie do wydajno�ci w innych nowoczesnych j�zykach? -- Pozdr. Piotrek
Re: =?iso-8859-2?Q?Najwiêkszy?= problem Pythona.
Author: Grzegorz Staniak
Date: Tue, 10 May 2005 09:58
Date: Tue, 10 May 2005 09:58
28 lines
1070 bytes
1070 bytes
... W dole szumi rzeka, w g�rze fruwa ptak A Przemek Wi�niewski sobie idzie i �piewa sobie tak: >> To zle�y jakiego ID u�ywasz, opcj� o kt�rej m�wisz posiadaj� takie >> edytory jak: PythonWin czy te� (Eclipse + pydev) - innych nie pami�tam. >> Co do dokumentacji, to nie wiem co my�le� dla mnie zawsze by�a >> wystarczaj�ca i jaki� takich wi�kszych zastrze�e� nie mog� zg�osi�. > > Mozna zrobic prosta przegladarke kodu zrodlowego (drzewka klas itp). Nie > da sie zrobic skutecznych narzedzi do refaktoryzacji, http://bicyclerepair.sourceforge.net/ > bo kod zawiera za malo informacji A introspekcja ze wstydu kurczy si� i pufff! - znika w ob�oku logiki. > i dodatkowo python pozwala typy tworzyc dynamicznie. > Mozna co najwyzej regexpami podmieniac na chybil trafil nazwy metod i > klas, trudno wylapac bledy powstale w wyniku takiej zabawy. Wszystkie > narzedzia do pythona wygladaja malo powaznie. Uwaga na nisko przelatuj�ce kwantyfikatory. [---] -- Grzegorz Staniak <gstaniak _at_ wp [dot] pl>
Re: =?ISO-8859-2?Q?Najwiêkszy?= problem Pythona.
Author: Adam Przybyla
Date: Tue, 10 May 2005 10:39
Date: Tue, 10 May 2005 10:39
43 lines
1890 bytes
1890 bytes
Qertoip <qer1@o2.pl> wrote: > > Na pocz�tek uczciwie zaznacz�, �e jestem w Pythonie pocz�tkuj�cy. Nie > licz�c r�nych "wprawek", napisa�em oko�o 1000 wierszy dzia�aj�cego kodu > (w�tki, sockety, XML). Inn� cz�� tej samej aplikacji (r�wnie�: w�tki, > sockety, XML) pisz� w .NET (VS2003). > > Tym samym mia�em okazj� por�wna� swoj� produktywno�� na tych dw�ch > platformach. Podkre�l� - nie tyle j�zykach, co *platformach*. > > Zauwa�y�em, �e cho� Python jest bardziej ekspresywny ni� C#, to jednak > wydajno�� tworzenia oprogramowania jest istotnie wi�ksza w tym drugim... > > Spostrzeg�em, �e sk�adaj� si� na to dwie prozaiczne rzeczy: > - bardzo s�aba (w por�wnaniu do MSDN) dokumentacja bibliotek Pythona import os help(os) w ten sposb mozesz sprawdzic wszystko co wiemy o danym obiekjcie/module. > - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z dir(obiekt) - listuje metody i dane > podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby > pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. A IDE ci panie pod dostatkiem, nie porownuj tego z konsola, choc ja np lubei konsole. > > To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie > ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� > wylistowa� sk�adowe). > > Niby pierd�ki... ale *naprawd�* ma to zasadniczy wp�yw na wydajno��. > > Jestem g�odny Waszych uwag na ten temat. > Czy da si� jako� zniwelowa� powy�sze problemy? > Jak por�wnujecie swoj� wydajno�� w Pythonie do wydajno�ci w innych > nowoczesnych j�zykach? ... nie porownuj "obrazkow", bo IDE jest wiele, jak chcesz miec cos z duza iloscia podpowiedzi, to wybierz te najbardziej bajerzaste. Z powazaniem Adam Przybyla
Re: =?ISO-8859-2?Q?Najwiêkszy_problem_Pythona.?
Author: =?ISO-8859-2?Q?P
Date: Tue, 10 May 2005 11:17
Date: Tue, 10 May 2005 11:17
36 lines
1547 bytes
1547 bytes
Qertoip napisa�(a): > Na pocz�tek uczciwie zaznacz�, �e jestem w Pythonie pocz�tkuj�cy. Nie > licz�c r�nych "wprawek", napisa�em oko�o 1000 wierszy dzia�aj�cego kodu > (w�tki, sockety, XML). Inn� cz�� tej samej aplikacji (r�wnie�: w�tki, > sockety, XML) pisz� w .NET (VS2003). > > Tym samym mia�em okazj� por�wna� swoj� produktywno�� na tych dw�ch > platformach. Podkre�l� - nie tyle j�zykach, co *platformach*. > > Zauwa�y�em, �e cho� Python jest bardziej ekspresywny ni� C#, to jednak > wydajno�� tworzenia oprogramowania jest istotnie wi�ksza w tym drugim... > > Spostrzeg�em, �e sk�adaj� si� na to dwie prozaiczne rzeczy: > - bardzo s�aba (w por�wnaniu do MSDN) dokumentacja bibliotek Pythona > - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z > podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby > pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. > > To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie > ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� > wylistowa� sk�adowe). > > Niby pierd�ki... ale *naprawd�* ma to zasadniczy wp�yw na wydajno��. > > Jestem g�odny Waszych uwag na ten temat. > Czy da si� jako� zniwelowa� powy�sze problemy? > Jak por�wnujecie swoj� wydajno�� w Pythonie do wydajno�ci w innych > nowoczesnych j�zykach? > > zgadzam sie w 100%; -- Przemek Wi�niewski
Author: =?ISO-8859-2?Q?M
Date: Tue, 10 May 2005 11:28
Date: Tue, 10 May 2005 11:28
14 lines
568 bytes
568 bytes
Qertoip wrote: > - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z > podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby > pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. To zle�y jakiego ID u�ywasz, opcj� o kt�rej m�wisz posiadaj� takie edytory jak: PythonWin czy te� (Eclipse + pydev) - innych nie pami�tam. Co do dokumentacji, to nie wiem co my�le� dla mnie zawsze by�a wystarczaj�ca i jaki� takich wi�kszych zastrze�e� nie mog� zg�osi�. Pozdrawiam Mateusz
Author: JZ
Date: Tue, 10 May 2005 11:51
Date: Tue, 10 May 2005 11:51
37 lines
1761 bytes
1761 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 11:14:12 +0200, Qertoip napisa�(a): > - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) Ty chyba �artujesz. Prawie wszystkie edytory do Pythona to potrafi�. Chyba nie widzia�e� Wing IDE w akcji... Podpowiada� podobnie potrafi zar�wno PythonWin, Eclipse+pydev, SPE, Boa Constructor itp. Poza tym WingIDE, PythonWin i Eclipse+pydev maja b. dobry wizualny debugger nie liczac mozliwosci sprawdzenia czegos od reki w interpreterze, co jest zupelnie poza zasiegiem takiego c#. > To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie > ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� > wylistowa� sk�adowe). Tego nie porafi chyba tylko jakis obskurny Notatnik, albo SciTe (ktory trzeba odpowiednio skonfigurowac). > Jak por�wnujecie swoj� wydajno�� w Pythonie do wydajno�ci w innych > nowoczesnych j�zykach? Probowalem ja, probowal kolega, napisac w C# aplikacje ktora cos pobiera z netu. Nawet nie ma porownania. Python byl znacznie prostszy, z glowy od reki napisalem pare linijek. Generalnie z moich wieloletnich doswiadczen z roznymi jezykami zauwazylem ze podczas pracy z pythonem prawie w ogole nie musze zagladac do manuala. No chyba zeby uzyc jakies nowej biblioteki. Latwo sie zapamietuje skladnie i wywolania wszystkich funkcji a IDE dopelnia reszty podpowiedziami. Kod Pythona jest nie tylko bowiem spojny ale takze b. krotki i b. czytelny. No bo pobranie stronki www to przeciez 2 linijki, podobnie proste sa inne operacje, np. na plikach. Nawet Bruce Eckel wyznal ze musi zagladac do manuala aby sobie czasem przypomniec skladnie operacji na plikach w javie, a w pythonie tego nie musi robic mimo ze zna go krocej. -- JZ
Date: Tue, 10 May 2005 11:55
Date: Tue, 10 May 2005 11:55
26 lines
1168 bytes
1168 bytes
Mateusz So�tysek napisa�(a): > Qertoip wrote: > >> - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z >> podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby >> pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. > > > To zle�y jakiego ID u�ywasz, opcj� o kt�rej m�wisz posiadaj� takie > edytory jak: PythonWin czy te� (Eclipse + pydev) - innych nie pami�tam. > Co do dokumentacji, to nie wiem co my�le� dla mnie zawsze by�a > wystarczaj�ca i jaki� takich wi�kszych zastrze�e� nie mog� zg�osi�. Mozna zrobic prosta przegladarke kodu zrodlowego (drzewka klas itp). Nie da sie zrobic skutecznych narzedzi do refaktoryzacji, bo kod zawiera za malo informacji i dodatkowo python pozwala typy tworzyc dynamicznie. Mozna co najwyzej regexpami podmieniac na chybil trafil nazwy metod i klas, trudno wylapac bledy powstale w wyniku takiej zabawy. Wszystkie narzedzia do pythona wygladaja malo powaznie. Na sile mozna w pythonie tworzyc spore rzeczy (np: zope i plone), bardzo latwo spore rzeczy kompletnie spieprzyc (np: zope i plone). -- Przemek Wi�niewski
Date: Tue, 10 May 2005 11:56
Date: Tue, 10 May 2005 11:56
8 lines
120 bytes
120 bytes
JZ napisa�(a): [..] Ty jestes maniakiem pythona i cherrypy. Twoje zdanie sie nie liczy :P -- Przemek Wi�niewski
Date: Tue, 10 May 2005 12:00
Date: Tue, 10 May 2005 12:00
47 lines
1583 bytes
1583 bytes
... W dole szumi rzeka, w g�rze fruwa ptak A RobertSzefler sobie idzie i �piewa sobie tak: >> http://bicyclerepair.sourceforge.net/ > > To jaki� chyba niezgorszy wypas, dziex za link Pierwsze trafienie z http://www.google.com/search?q=python+refactoring ;) Intregrowalny przynajmniej z Idle, emacsem i vimem, za�o�enia masz opisane na http://c2.com/cgi-bin/wiki?PythonRefactoringBrowser, wi�cej info na http://c2.com/cgi-bin/wiki?BicycleRepairMan >> A introspekcja ze wstydu kurczy si� i pufff! - znika w ob�oku logiki. > > Czasami analiza statyczna jest konieczna, w tym s�k... Ale wiesz, to jeszcze nie znaczy, �e refaktoryzacja jest niemo�liwa, a jedyne co mo�na zrobi� to "regexpami podmieniac na chybil trafil nazwy metod". > Szczeg�lnie je�li kiero projektu jest zatwardzia�ym d�awowcem ;) Naprostowa� go. ;) [---] >>>klas, trudno wylapac bledy powstale w wyniku takiej zabawy. Wszystkie >>>narzedzia do pythona wygladaja malo powaznie. >> >> >> Uwaga na nisko przelatuj�ce kwantyfikatory. > > que? "Powa�ny wygl�d" to oczywi�cie DGCC, ale s�owo "wszystkie" jest za mocne. Co jest niepowa�nego w Eclipse? http://www.python.org/moin/EclipsePythonIntegration Przygl�da�e� si� Komodo? http://www.activestate.com/Products/Komodo/?utm_source=home&utm_mediumºnner&utm_campaign=komodo_home_page http://www.activestate.com/Products/Komodo/more_information.plex http://www.activestate.com/Products/Download/featuretour.plex?id=Komodo&pageid=KomodoMain -- Grzegorz Staniak <gstaniak _at_ wp [dot] pl>
Author: RobertSzefler
Date: Tue, 10 May 2005 13:24
Date: Tue, 10 May 2005 13:24
76 lines
3799 bytes
3799 bytes
Qertoip wrote: > Na pocz�tek uczciwie zaznacz�, �e jestem w Pythonie pocz�tkuj�cy. Nie > licz�c r�nych "wprawek", napisa�em oko�o 1000 wierszy dzia�aj�cego kodu > (w�tki, sockety, XML). Inn� cz�� tej samej aplikacji (r�wnie�: w�tki, > sockety, XML) pisz� w .NET (VS2003). Ja osobi�cie w dotnecie dotar�em do etapu hello world i tam poleg�em, dok�adnie z tego samego powodu, dla kt�rego Ty wolisz C#... Mi si� wydaje, �e to jest jednak w wi�kszym stopniu kwestia przyzwyczaje�/do�wiadcze�/traum. > Tym samym mia�em okazj� por�wna� swoj� produktywno�� na tych dw�ch > platformach. Podkre�l� - nie tyle j�zykach, co *platformach*. > > Zauwa�y�em, �e cho� Python jest bardziej ekspresywny ni� C#, to jednak > wydajno�� tworzenia oprogramowania jest istotnie wi�ksza w tym drugim... > > Spostrzeg�em, �e sk�adaj� si� na to dwie prozaiczne rzeczy: > - bardzo s�aba (w por�wnaniu do MSDN) dokumentacja bibliotek Pythona To fakt, nie jest z tym najlepiej. Nie ukrywam, �e zdarza mi si� np. zerka� do sorc�w �eby wykuma�, jak to wszystko jest posk�adane i co si� dzieje w "corner cases". > - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z > podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby > pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. Ja nie wiem, ostatnio jad� pod wind� w Notepad2 a tradycyjnie joe'm (od kt�rej� tam wersji ma fajne pod�wietlanie sk�adni Pythona). Mi inspektor obiekt�w nie jest z regu�y potrzebny, chocia� wiadomo, co osoba to inne preferencje. > To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie > ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� > wylistowa� sk�adowe). Nie ma problemu z inspekcj� metod klasy i atrybut�w klasowych. Natomiast fakt, w praktyce sprawdzenie atrybut�w w teorii i praktyce jest poza runtimem w�a�ciwie niemo�liwe. Jakim� tam lekarstwem na to s� sloty w sk�adni 2.4, ale to p�rodek. Python jest j�zykiem m�odym i ci�gle ewoluuj�cym, a ta sprawa w�a�nie (bardziej statyczna obiektowo��) jest co chwil� poruszana w�r�d jego tfurc�w, bodaj�e nawet sam BDFL Guido si� do tego sk�ania. Zobaczymy, co nadejdzie z Py3K. Chocia� ja osobi�cie wola�bym dobrze i wydajnie zaimplementowan� maszyn� wirtualn� dla 2.4, no ale c�... > Niby pierd�ki... ale *naprawd�* ma to zasadniczy wp�yw na wydajno��. Kwestia gustu, acz oczywi�cie rozumiem i po cz�ci podzielam Twoje obiekcje. > Jestem g�odny Waszych uwag na ten temat. > Czy da si� jako� zniwelowa� powy�sze problemy? Kwestia paradygmatu in�ynieryjnego i organizacji pracy w grupie. Uwierz mi, brak statycznych prototyp�w dla klas nie jest najwi�kszym problemem przy wsp�pracy grupowej. S� poza tym r�ne podej�cia pr�buj�ce to w pewnym sensie niwelowa� (PyProtocols chocia�by). To w og�le taki temat troch� szeroki, bo trzebaby najpierw zdefiniowa�, czym na prawd� jest atrybut obiektu i czy ma konkretny zwi�zek z klas� obiektu - Guido i sp�ka przyj�li, �e tak nie jest, wi�kszo�� reszty �wiata, szczeg�lnie z korzeniami w C, jest innego zdania... > Jak por�wnujecie swoj� wydajno�� w Pythonie do wydajno�ci w innych > nowoczesnych j�zykach? Ja mog� z osobistego do�wiadczenia por�wna� to schematycznie tak: Angielski > Polski > Python > C ~ C++ > asembler x86 ;) > Java > Perl >>>>> PHP od najwydajniejszych dla swojej klasy zastosowa� do najmniej wydajnych ;) co przek�ada si� bezpo�rednio na jako�� "ideologiczn�" j�zyka.
Date: Tue, 10 May 2005 13:26
Date: Tue, 10 May 2005 13:26
8 lines
266 bytes
266 bytes
RobertSzefler wrote: > Zobaczymy, co nadejdzie z Py3K. Chocia� ja osobi�cie wola�bym dobrze i > wydajnie zaimplementowan� maszyn� wirtualn� dla 2.4, no ale c�... Btw, maj� zabra� lambdy podobno, map, filter i inne helpery funkcyjne... aaargh!
Date: Tue, 10 May 2005 13:37
Date: Tue, 10 May 2005 13:37
21 lines
636 bytes
636 bytes
Grzegorz Staniak wrote: > http://bicyclerepair.sourceforge.net/ To jaki� chyba niezgorszy wypas, dziex za link > A introspekcja ze wstydu kurczy si� i pufff! - znika w ob�oku logiki. Czasami analiza statyczna jest konieczna, w tym s�k... Szczeg�lnie je�li kiero projektu jest zatwardzia�ym d�awowcem ;) >>i dodatkowo python pozwala typy tworzyc dynamicznie. >>Mozna co najwyzej regexpami podmieniac na chybil trafil nazwy metod i >>klas, trudno wylapac bledy powstale w wyniku takiej zabawy. Wszystkie >>narzedzia do pythona wygladaja malo powaznie. > > > Uwaga na nisko przelatuj�ce kwantyfikatory. que?
Date: Tue, 10 May 2005 14:03
Date: Tue, 10 May 2005 14:03
10 lines
238 bytes
238 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 11:56:49 +0200, Przemek Wi�niewski napisa�(a): > Ty jestes maniakiem pythona i cherrypy. Twoje zdanie sie nie liczy :P Argumentum ad hominem sie nie liczy. Ja podalem konkretne, merytoryczne argumenty. -- JZ
Date: Tue, 10 May 2005 14:06
Date: Tue, 10 May 2005 14:06
18 lines
352 bytes
352 bytes
JZ napisa�(a): > Dnia Tue, 10 May 2005 11:56:49 +0200, Przemek Wi�niewski napisa�(a): > > >>Ty jestes maniakiem pythona i cherrypy. Twoje zdanie sie nie liczy :P > > > Argumentum ad hominem sie nie liczy. Ja podalem konkretne, merytoryczne > argumenty. > > -- > JZ Czy Ty wszsytko odbierasz ze smiertelna powaga? -- Przemek Wi�niewski
Date: Tue, 10 May 2005 14:22
Date: Tue, 10 May 2005 14:22
34 lines
1772 bytes
1772 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 11:55:29 +0200, Przemek Wi�niewski napisa�(a): > Mozna zrobic prosta przegladarke kodu zrodlowego (drzewka klas itp). Nie > da sie zrobic skutecznych narzedzi do refaktoryzacji, bo kod zawiera za > malo informacji i dodatkowo python pozwala typy tworzyc dynamicznie. To nie dotyczy w ogole Pythona jako takiego ale ogolnie jezykow dynamicznych. Nie mozna wszystkiego miec. Kazde rozwiazanie ma swoje zalety i wady. To odwieczny spor zwolennikow statycznej kompilacji i definicji typow ze zwolennikami podejscia dynamicznego. Czesto osoby 'spaczone' praca z java czy c++ tworza potem potworki jezykowe w Pythonie lub Ruby bo nie moga pozbyc sie swoich nawykow ktore tu nie maja specjalnie sensu. To tez moze tez przeszkoda w skutecznym poslugiwaniu sie takim jezykiem jak Python. Dla mnie to b. intuicyjny jezyk i prawie w ogole nie musze zagladac do manuali czego nie powiedzialbym np. o php (ktorego znam wiele lat dluzej). Jezyk C porzucilem kupe lat temu, od Javy odrzucily mnie (paradoksalnie) opinie Bruce Eckela, javowego guru no i koszmarna nadmiarowosc kodu Javy. Nie przekreslam javy, ale jest na pewno mniej sexy niz jezyki dynamiczne. ;) > Na sile mozna w pythonie tworzyc spore rzeczy (np: zope i plone), bardzo > latwo spore rzeczy kompletnie spieprzyc (np: zope i plone). Plone nie jest spieprzony. To dobry projekt, ma doskonale zalozenia obiektowego podejscia do CMS'a. Problemem jest Zope2 (na ktorym Plone sie opiera). Zope2 ktory ma niekonsekwentne API, trudno w tym sie faktycznie polapac. Widziales jednak Zope3? Jest znacznie lepiej zaprojektowany. Zalozyli duza skale zastosowan, stad powprowadzali np. interfejsy, adaptory itp. Polecam prawie 500 stronicowa ksiazke dostepna online. http://tinyurl.com/74byh -- JZ
Date: Tue, 10 May 2005 14:23
Date: Tue, 10 May 2005 14:23
9 lines
169 bytes
169 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 14:06:10 +0200, Przemek Wi�niewski napisa�(a): > Czy Ty wszsytko odbierasz ze smiertelna powaga? Akurat nie mialem nastroju. Spoko;) -- JZ
Date: Tue, 10 May 2005 14:43
Date: Tue, 10 May 2005 14:43
8 lines
341 bytes
341 bytes
JZ wrote: > Widziales jednak Zope3? Jest znacznie lepiej zaprojektowany. Zalozyli duza > skale zastosowan, stad powprowadzali np. interfejsy, adaptory itp. Polecam > prawie 500 stronicowa ksiazke dostepna online. http://tinyurl.com/74byh No, to akurat jest argument za spieprzeniem. Vide J2EE: "firmowy" introduction Suna ma 1k+ stron :O
Date: Tue, 10 May 2005 14:54
Date: Tue, 10 May 2005 14:54
48 lines
1493 bytes
1493 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 11:51:07 +0200, JZ napisa�(a): > Dnia Tue, 10 May 2005 11:14:12 +0200, Qertoip napisa�(a): > >> - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) > > Ty chyba �artujesz. Prawie wszystkie edytory do Pythona to potrafi�. Nie �artuj�. Ty nie rozumiesz problemu. def f( a ): return a obj = f( "" ) obj.??? �adne IDE tego nie podpowie, bo typu nie da si� ustali� statycznie. Napisa�em przecie�, �e *je�li* si� da wydedukowa� typ, to najlepsze IDE potrafi� wylistowa� sk�adowe. Niestety z regu�y si� nie da. > Chyba nie widzia�e� Wing IDE w akcji... U�ywam Eclipse + pydev do projekt�w oraz Wing IDE do wprawek. > Kod Pythona jest nie tylko bowiem spojny ale takze b. krotki i b. > czytelny. Prawda... za wyj�tkiem kilku upierdliwo�ci, jak np. self.__metoda() > Nawet Bruce Eckel wyznal ze musi zagladac do manuala aby sobie czasem > przypomniec skladnie operacji na plikach w javie To prawda, �e obs�uga plik�w w Javie s� bardzo skomplikowana, ale to margines jej zastosowa�. Chc� podkre�li�, �e nie przychodz� tutaj jako adwokat j�zyk�w statycznie typowanych, w szczeg�lno�ci C# - za kr�tko pos�uguj� si� dynamicznym typowaniem, �eby oceni� spraw� obiektywnie. Chc� tylko pozna� opini� do�wiadczonych Pythonowc�w, nauczy� si� *naturalnie* pisa� w Pythonie i podzieli� si� spostrze�eniami. -- Pozdr. Piotrek
Date: Tue, 10 May 2005 15:00
Date: Tue, 10 May 2005 15:00
8 lines
59 bytes
59 bytes
Dzi�ki za wywa�on� opini�. -- Pozdr. Piotrek
Date: Tue, 10 May 2005 15:29
Date: Tue, 10 May 2005 15:29
31 lines
938 bytes
938 bytes
Qertoip napisa�(a): > Dnia Tue, 10 May 2005 11:51:07 +0200, JZ napisa�(a): > > >>Dnia Tue, 10 May 2005 11:14:12 +0200, Qertoip napisa�(a): >> >> >>>- niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) >> >>Ty chyba �artujesz. Prawie wszystkie edytory do Pythona to potrafi�. > > > Nie �artuj�. Ty nie rozumiesz problemu. > def f( a ): > return a > > obj = f( "" ) > obj.??? > > �adne IDE tego nie podpowie, bo typu nie da si� ustali� statycznie. > Napisa�em przecie�, �e *je�li* si� da wydedukowa� typ, to najlepsze IDE > potrafi� wylistowa� sk�adowe. Niestety z regu�y si� nie da. To akurat nie problem, kompilator Ocamla potrafi zgadywac typ funkcji na podstawie argumentow, dobre ide tez by moglo - jedyne wymaganie to takie, zeby kiedys ten typ jakos okreslic. Chodzi o to, ze klasa moze sie zmieniac w czasie dzialania programu. -- Przemek Wi�niewski
Date: Tue, 10 May 2005 15:32
Date: Tue, 10 May 2005 15:32
23 lines
786 bytes
786 bytes
JZ napisa�(a): > >>Na sile mozna w pythonie tworzyc spore rzeczy (np: zope i plone), bardzo >>latwo spore rzeczy kompletnie spieprzyc (np: zope i plone). > > > Plone nie jest spieprzony. To dobry projekt, ma doskonale zalozenia > obiektowego podejscia do CMS'a. Problemem jest Zope2 (na ktorym Plone sie > opiera). Zope2 ktory ma niekonsekwentne API, trudno w tym sie faktycznie > polapac. Za nic mnie nie przekonasz, juz umoczylem w tym paluchy i nie chce nigdy wiecej. > Widziales jednak Zope3? Jest znacznie lepiej zaprojektowany. Zalozyli duza > skale zastosowan, stad powprowadzali np. interfejsy, adaptory itp. Polecam > prawie 500 stronicowa ksiazke dostepna online. http://tinyurl.com/74byh To i tak za malo, o javie pisza znacznie szerzej. -- Przemek Wi�niewski
Date: Tue, 10 May 2005 15:50
Date: Tue, 10 May 2005 15:50
46 lines
1197 bytes
1197 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 15:29:20 +0200, Przemek Wi�niewski napisa�(a): >>>>- niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) >>> >>>Ty chyba �artujesz. Prawie wszystkie edytory do Pythona to potrafi�. >> >> Nie �artuj�. Ty nie rozumiesz problemu. >> def f( a ): >> return a >> >> obj = f( "" ) >> obj.??? >> >> �adne IDE tego nie podpowie, bo typu nie da si� ustali� statycznie. >> Napisa�em przecie�, �e *je�li* si� da wydedukowa� typ, to najlepsze IDE >> potrafi� wylistowa� sk�adowe. Niestety z regu�y si� nie da. > > To akurat nie problem, kompilator Ocamla potrafi zgadywac typ funkcji na > podstawie argumentow, dobre ide tez by moglo - jedyne wymaganie to > takie, zeby kiedys ten typ jakos okreslic. Nie problem? Zauwa�, �e sprowadza si� to do "statycznego uruchomienia" kodu. Mo�e przyk�ad wybra�em za prosty - podam inny, lepiej obrazuj�cy o co chodzi: def f( a ): return a p = True if p: obj = f( 1 ) else: obj = f( "" ) obj.??? > Chodzi o to, ze klasa moze sie zmieniac w czasie dzialania programu. Owszem, to jest gw�d� do trumny :) (w tej kwestii) -- Pozdr. Piotrek
Date: Tue, 10 May 2005 16:27
Date: Tue, 10 May 2005 16:27
27 lines
590 bytes
590 bytes
Qertoip napisa�(a): >>To akurat nie problem, kompilator Ocamla potrafi zgadywac typ funkcji na >>podstawie argumentow, dobre ide tez by moglo - jedyne wymaganie to >>takie, zeby kiedys ten typ jakos okreslic. > > > Nie problem? Zauwa�, �e sprowadza si� to do "statycznego uruchomienia" > kodu. Mo�e przyk�ad wybra�em za prosty - podam inny, lepiej obrazuj�cy o co > chodzi: > > def f( a ): > return a > > p = True > if p: > obj = f( 1 ) > else: > obj = f( "" ) > > obj.??? No tak, tu masz racje. Nie wzialem tego pod uwage. -- Przemek Wi�niewski
Date: Tue, 10 May 2005 16:29
Date: Tue, 10 May 2005 16:29
16 lines
580 bytes
580 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 14:43:59 +0200, RobertSzefler napisa�(a): >> Widziales jednak Zope3? Jest znacznie lepiej zaprojektowany. Zalozyli duza >> skale zastosowan, stad powprowadzali np. interfejsy, adaptory itp. Polecam >> prawie 500 stronicowa ksiazke dostepna online. http://tinyurl.com/74byh > > No, to akurat jest argument za spieprzeniem. Vide J2EE: "firmowy" > introduction Suna ma 1k+ stron :O Nie na temat. Nie chodzi o licytacje ilosci stron dokumentacji, ale o to, ze Zope3 jest lepiej zaprojektowany od Zope2. A ta ksiazka to ladnie pokazuje. Nic wiecej. -- JZ
Author: Darek Suchojad
Date: Tue, 10 May 2005 17:35
Date: Tue, 10 May 2005 17:35
15 lines
441 bytes
441 bytes
Przemek Wi�niewski wrote: Cze��, > Na sile mozna w pythonie tworzyc spore rzeczy (np: zope i plone), bardzo > latwo spore rzeczy kompletnie spieprzyc (np: zope i plone). O co z tym Zopem i Plonem chodzi? Cz�sto-g�sto podkre�lasz jakie to s� s�abe narz�dzia, okej, Twoja sprawa, m�w co chcesz. Ale czemu ich w og�le u�y�e�, skoro wiedzia�e�, �e nie b�d� nadawa�y si� do Twojego projektu? darek
Re: =?iso-8859-2?B?TmFqd2nqa3N6eSBwcm9ibGVtIFB5dGhvbmEu?
Date: Tue, 10 May 2005 20:38
Date: Tue, 10 May 2005 20:38
14 lines
579 bytes
579 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 21:11:33 +0200, Piotr Dembi�ski napisa�(a): > Ta intuicyjno�� mo�e by� zmor�, jak chcesz napisa� co�, co operuje > na kodzie Pythonowym bez �adnych za�o�e� co do tego kodu. No zawsze musisz wczesniej wiedziec co chcesz napisac. A do wiekszych aplikacji bez dobrego projektu tego co to ma byc i jak dzialac daleko nie zajedziesz. Python tylko ulatwia sam proces kodowania. Zmniejsza czestotliwosc przerywania pracy w celu wertowania nieliczonych stron dokumentacji do bibliotekl czy API. Dokumentacja do javy, he, he, he. -- JZ
Author: =?iso-8859-2?B?U
Date: Tue, 10 May 2005 21:02
Date: Tue, 10 May 2005 21:02
16 lines
428 bytes
428 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 11:14:12 +0200, Qertoip <qer1@o2.pl> napisa�: [C# i Python] > Jestem g�odny Waszych uwag na ten temat. IMO Python to taki imperatywny, troch� 'wykastrowany' Lisp, dlatego wiele rzeczy, o kt�rych tutaj piszesz jest niemo�liwe do zrobienia. Z drugiej strony, czy w C# mo�na tworzy� i dokompilowywa� kawa�ki kodu w trakcie dzia�ania programu? -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 21:05
35 lines
1784 bytes
1784 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 22:42:50 +0200, Jarek Zgoda napisa�(a): >> A teraz dla wszystkich proponuj�cych dir( obj ) zamieszczam screenshota: >> http://www.wlodarek.top100.net.pl/ObjectMembersList.png >> >> "Bajer", "pierd�ka"? > > Zg�o� si� do producenta Twojego IDE, �e tego jeszcze nie ma. I odczep > si� od j�zyka. Python nie ma z tym nic wsp�lnego. Trollu. Akuraqt to co pokazal kolega na screenshocie to nic az tak rewelacyjnego. Wing IDE pokazuje podobne podpowiedzi. Problem lezy glebiej. Kiedys czytalem fajny artykul o tym ze generalnie programisci dziela sie na tych zorientowanych na jezyk i tych zorientowanych na edytor, narzedzie do tworzenia kodu. Im bardziej spuchniety od tych wszystkich definicji, typow i innych gadow kod, tym lepszego edytora-pomagacza trzeba programiscie aby sie nie zgubil jak w lesie. W Delphi, C, C# czy Javie bez takiego Eclipse, Visual Studio czy innego Borlanda to praktycznie nie da sie pisac. Dlatego uzytkownicy takich narzedzi czuja sie zagubieni jak zobacza Pythona czy Rubiego, gdzie dynamika i prostota jezyka powoduje ze posiadanie dobrego IDE (mimo ze pozyteczne) nie jest az tak *kluczowe*. Mozliwosci tych jezykow oszczedzaja znacznie wiecej czasu niz by sie to z pozoru moglo wydawac. Zanim taka kobyla IDE sie odpali, skompiluje i wypluje bledy ktore potem trzeba szukac w 15x wiekszym kodzie, to czesto szybciej w jezyku dynamicznym sie sprawdzi od reki w interpreterze. Dzis wysmarowalem w pare minut dwa skrypty pythona przetwarzajace pliki. Tylko raz zajrzalem do manuala odnosnie biblioteki shutil bo ktora rzadko uzyw. Nawet wole nie myslec ile musialbym sie meczyc aby to samo zrobic w Javie czy C#. Czlowiek ktory mi zlecal to zadanie nie mogl sie nadziwic co mi tak szybko poszlo. :)) -- JZ
20 lines
679 bytes
679 bytes
... W dole szumi rzeka, w g�rze fruwa ptak A Qertoip sobie idzie i �piewa sobie tak: > A teraz dla wszystkich proponuj�cych dir( obj ) zamieszczam screenshota: > http://www.wlodarek.top100.net.pl/ObjectMembersList.png > > "Bajer", "pierd�ka"? > > Owszem. > > Ten bajer ma jednak to do siebie, �e zaoszcz�dza mn�stwo czasu, je�li > cz�owiek nie ma u�ywanej biblioteki w ma�ym palcu. Czyli prawie zawsze przy > obecnych pot�nych bibliotekach (batteries included). Akurat w przypadku bibliotek prawdopodobie�stwo wsyt�pienia problem�w takich jak poprzednio opisywane jest do�� niewielkie. -- Grzegorz Staniak <gstaniak _at_ wp [dot] pl>
Date: Tue, 10 May 2005 21:06
Date: Tue, 10 May 2005 21:06
12 lines
319 bytes
319 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 11:55:29 +0200, Przemek Wi�niewski <sdf@fasd.sdf> napisa�: [...] > Wszystkie narzedzia do pythona wygladaja malo powaznie. heh, ja sobie podpi��em pod okienko z Pythonem t� stop� z Monty Pythona, kt�ra pojawia si� na koniec animacji :> -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 21:07
Date: Tue, 10 May 2005 21:07
17 lines
354 bytes
354 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 11:58:29 +0200, Grzegorz Staniak <gstaniak@wp.pl> napisa�: [...] > http://bicyclerepair.sourceforge.net/ Ale to prawie nic nie potrafi :) >> bo kod zawiera za malo informacji > > A introspekcja ze wstydu kurczy si� i pufff! - znika w ob�oku logiki. Jedyna pewna metoda to testy. -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 21:08
Date: Tue, 10 May 2005 21:08
24 lines
621 bytes
621 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 13:37:51 +0200, RobertSzefler <rszeflerUSUNTO@murator.com.pl> napisa�: [refaktoryzacja] > Czasami analiza statyczna jest konieczna, w tym s�k... Analiza statyczna tak, ale nie w j�zykach dynamicznie typowanych. > >>> i dodatkowo python pozwala typy tworzyc dynamicznie. >>> Mozna co najwyzej regexpami podmieniac na chybil trafil nazwy metod i >>> klas, trudno wylapac bledy powstale w wyniku takiej zabawy. Wszystkie >>> narzedzia do pythona wygladaja malo powaznie. >> >> >> Uwaga na nisko przelatuj�ce kwantyfikatory. > > que? <wziut> -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 21:10
Date: Tue, 10 May 2005 21:10
16 lines
687 bytes
687 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 22:55:21 +0200, Qertoip napisa�(a): > Ci�gle nie dostrzegasz problemu. Producenci IDE maj� zwi�zane r�ce. > Mog� zrealizowa� (i zrealizowali) m�j postulat tylko *cz�ciowo*. Twoj postulat w tym wypadku nie ma sensu w srodowisku jezykow dynamicznych. Masz przyzwyczajenia z jezykow statycznych, ktore powoduja ze widzisz to jako wade to, ze Python nie jest Java czy C. :) Troche sie pobawisz Pythonem to zmienisz zdanie. Ja na poczatku to nie moglem przelknac np. braku klamr dla blokow. Nie wyobrazalem sobie jak kod bez nich moze byc czytelny. A teraz to sie z tego smieje, bo to co wydawalo mi sie wada okazalo sie ostatecznie zaleta. -- JZ
Date: Tue, 10 May 2005 21:11
Date: Tue, 10 May 2005 21:11
13 lines
355 bytes
355 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 14:22:36 +0200, JZ <usenet@zabiello.com> napisa�: [...] > Dla mnie to b. intuicyjny jezyk i prawie w ogole nie musze zagladac > do manuali Ta intuicyjno�� mo�e by� zmor�, jak chcesz napisa� co�, co operuje na kodzie Pythonowym bez �adnych za�o�e� co do tego kodu. -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Author: Jarek Zgoda
Date: Tue, 10 May 2005 21:17
Date: Tue, 10 May 2005 21:17
30 lines
1000 bytes
1000 bytes
Qertoip napisa�(a): > - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z > podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby > pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. A my to znamy od drugiej ma�ki -- dir(obj) wypisuje zawarto�� obiektu. > To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie > ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� > wylistowa� sk�adowe). Zawsze si� da, type(obj) zwraca klas� typu obiektu. > Niby pierd�ki... ale *naprawd�* ma to zasadniczy wp�yw na wydajno��. Eric3 ma wszystko to, czego nie widzia�e�. Po prostu masz ograniczon� percepcj� rzeczywisto�ci. > Jestem g�odny Waszych uwag na ten temat. Moim zdaniem nie wiesz, o czym piszesz. Troll? (Nie by�o mnie ze 2 tygodnie i pewnie inni ju� doszli do tego samego, ale NMSP) -- Jarek Zgoda http://jpa.berlios.de/ | http://www.zgodowie.org/
Re: Najwi�kszy problem Pythona.
Author: "Tomasz Bieruta"
Date: Tue, 10 May 2005 21:19
Date: Tue, 10 May 2005 21:19
45 lines
1532 bytes
1532 bytes
Czesc, > Zauwa�y�em, �e cho� Python jest bardziej ekspresywny ni� C#, to jednak > wydajno�� tworzenia oprogramowania jest istotnie wi�ksza w tym drugim... hmm, a jak dlugo programujesz w C# ? > Spostrzeg�em, �e sk�adaj� si� na to dwie prozaiczne rzeczy: > - bardzo s�aba (w por�wnaniu do MSDN) dokumentacja bibliotek Pythona > - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z > podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby > pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. Wing IDE, Spy, ... cala masa. Osobiscie uwazam, ze dokumentacja pythona jest lepsza niz MSDN :-) > To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie > ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� > wylistowa� sk�adowe). > > Niby pierd�ki... ale *naprawd�* ma to zasadniczy wp�yw na wydajno��. to akurat zaden argument, to o czym piszesz to tylko toolsy ulatwiajace lekko prace. Osobiscie praktycznie nieuzywam zadnych tego typu edytorow (poprostu mi przeszkadza cos takiego). A pracowalem juz z produktami Borlanda, ktory (sam chyba przyznasz) ma najlepsze narzedzia IDE (a szczegolnie helpa). Gdy pobawisz sie troche z pythonem, uzyjesz mix-ins, metaclassy itp. to zauwazysz roznice i potencjal pythona. Ostatnio zainteresowalem sie zope3, poczytaj troche o architekturze. Z poczatku wydaje sie trudna (malo dokumentacji), ale nie jest tak zle. Pozdrawiam Tomek
Date: Tue, 10 May 2005 21:47
Date: Tue, 10 May 2005 21:47
23 lines
447 bytes
447 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 21:02:53 +0200, Piotr Dembi�ski napisa�(a): > Dnia Tue, 10 May 2005 11:14:12 +0200, Qertoip <qer1@o2.pl> napisa�: > > [C# i Python] > >> Jestem g�odny Waszych uwag na ten temat. > > IMO Python to taki imperatywny, troch� 'wykastrowany' Lisp, O nawiasy na pewno ;) > Z drugiej strony, czy w C# mo�na tworzy� i dokompilowywa� kawa�ki > kodu w trakcie dzia�ania programu? Tak. -- Pozdr. Piotrek
Date: Tue, 10 May 2005 21:56
Date: Tue, 10 May 2005 21:56
34 lines
794 bytes
794 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 15:29:20 +0200, Przemek Wi�niewski <sdf@fasd.sdf> napisa�: [...] > To akurat nie problem, kompilator Ocamla potrafi zgadywac typ funkcjina podstawie argumentow, dobre ide tez by moglo - jedyne wymaganieto takie, zeby kiedys ten typ jakos okreslic. #v+ from posix import environ class FallbackClass: pass class MyClass: pass if '__main__' == __name__: try: cname = environ['PYCLASS'] except KeyError: cname = 'FallbackClass' o = eval('%s()' % cname) print o, type(o), id(o) #v- > Chodzi o to, ze klasa moze > sie zmieniac w czasie dzialania programu. Plus ka�dy obiekt mo�e mie� swoje w�asne, r�wnie� dodawane w trakcie dzia�ania programu, metody i pola. -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 21:59
Date: Tue, 10 May 2005 21:59
19 lines
498 bytes
498 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 12:39:38 +0200, Adam Przybyla <adam@gliwice.pl> napisa�: [...] > dir(obiekt) - listuje metody i dane W danym punkcie dzia�ania programu -- przy okre�lonym stanie �rodowiska :) [...] > ... nie porownuj "obrazkow", bo IDE jest wiele, jak chcesz > miec cos z duza iloscia podpowiedzi, to wybierz te najbardziejbajerzaste. Z mniej bajerzastych, to pod emacsem te� jest jaki� object browser dla Pythona. No i semantic. -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 22:10
Date: Tue, 10 May 2005 22:10
39 lines
1415 bytes
1415 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 21:17:22 +0200, Jarek Zgoda napisa�(a): > Qertoip napisa�(a): > >> - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z >> podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby >> pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. > > A my to znamy od drugiej ma�ki -- dir(obj) wypisuje zawarto�� obiektu. Nie o to chodzi. Nie zrozumia�e� problemu. Ja chc� edytuj�c kod �r�d�owy nacisn�� kropk� (lub Ctrl+Space) i mie� *zawsze* list� sk�adowych w podr�cznym okienku, a w drugim dokumentacj� do aktualnie pod�wietlonej sk�adowej. Je�li to nie wystarczy, zamieszcz� screenshota :) >> To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie >> ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� >> wylistowa� sk�adowe). > > Zawsze si� da, type(obj) zwraca klas� typu obiektu. Dajesz odpowied� na ca�kiem inny problem. type( obj ) mo�na u�y� w czasie *wykonania* a nie podczas edycji �r�d�a. Zwr�� uwag� na s�owo "statycznie" w moim po�cie. Przyk�ad niemo�no�ci statycznego ustalenia typu poda�em w innym po�cie w tym w�tku. > Po prostu masz ograniczon� percepcj� rzeczywisto�ci. > [...] > Moim zdaniem nie wiesz, o czym piszesz. Troll? Licz si� ze s�owami. -- Pozdr. Piotrek
Date: Tue, 10 May 2005 22:32
Date: Tue, 10 May 2005 22:32
33 lines
1005 bytes
1005 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 13:24:22 +0200, RobertSzefler <rszeflerUSUNTO@murator.com.pl> napisa�: [ciap] > Ja mog� z osobistego do�wiadczenia por�wna� to schematycznie tak: > > Angielski 'do the thing' > Polski 'wi�ta, wio!' > Python > C ~ C++ > asembler x86 ;) > Java >> Perl >>>>> PHP klik, klik, tap tap tap tap klik tap klik ... > od najwydajniejszych dla swojej klasy zastosowa� do najmniej wydajnych > ;) co przek�ada si� bezpo�rednio na jako�� "ideologiczn�" j�zyka. Graham okre�li� to, o czym piszesz jako 'moc j�zyka'. To jest chyba okre�lenie intuicyjne. Generalnie ja to widz� tak, �e j�zyki, kt�re maj� introspekcj�, daj� wi�ksz� moc programi�cie w wyra�aniu tego, co chce stworzy�. Id�c za tym intuicyjnym okre�leniem, ja bym umie�ci� obok siebie Pythona, lispy i assemblery. Co do perla i PHP to nie znam, mo�e si� zmieszcz�. Najni�ej by�aby faszystowska Ada :> -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 22:34
Date: Tue, 10 May 2005 22:34
28 lines
948 bytes
948 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 22:10:49 +0200, Qertoip napisa�(a): Napisa�em: > Nie o to chodzi. Nie zrozumia�e� problemu. Ja chc� edytuj�c kod �r�d�owy > nacisn�� kropk� (lub Ctrl+Space) i mie� *zawsze* list� sk�adowych w > podr�cznym okienku, a w drugim dokumentacj� do aktualnie pod�wietlonej > sk�adowej. Je�li to nie wystarczy, zamieszcz� screenshota :) A teraz dla wszystkich proponuj�cych dir( obj ) zamieszczam screenshota: http://www.wlodarek.top100.net.pl/ObjectMembersList.png "Bajer", "pierd�ka"? Owszem. Ten bajer ma jednak to do siebie, �e zaoszcz�dza mn�stwo czasu, je�li cz�owiek nie ma u�ywanej biblioteki w ma�ym palcu. Czyli prawie zawsze przy obecnych pot�nych bibliotekach (batteries included). I dlatego podnosz� t� kwesti� w kontek�cie j�zyk�w dynamicznie typowanych, gdzie nie da si� jej w pe�ni zrealizowa�. Niestety :( -- Pozdr. Piotrek
Date: Tue, 10 May 2005 22:35
Date: Tue, 10 May 2005 22:35
47 lines
1983 bytes
1983 bytes
Qertoip napisa�(a): >>>- niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wraz z >>>podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty). Osoby >>>pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. >> >>A my to znamy od drugiej ma�ki -- dir(obj) wypisuje zawarto�� obiektu. > > Nie o to chodzi. Nie zrozumia�e� problemu. Ja chc� edytuj�c kod �r�d�owy > nacisn�� kropk� (lub Ctrl+Space) i mie� *zawsze* list� sk�adowych w > podr�cznym okienku, a w drugim dokumentacj� do aktualnie pod�wietlonej > sk�adowej. Je�li to nie wystarczy, zamieszcz� screenshota :) Zg�o� ten problem do producenta IDE, nie do samego j�zyka. J�zyk udost�pnia API do uzyskania takich informacji. >>>To drugie wynika z faktu, �e w Pythonie rzadko kiedy da si� statycznie >>>ustali� typ obiektu (je�li si� da, najlepsze pythonowe IDE potrafi� >>>wylistowa� sk�adowe). >> >>Zawsze si� da, type(obj) zwraca klas� typu obiektu. > > Dajesz odpowied� na ca�kiem inny problem. > type( obj ) mo�na u�y� w czasie *wykonania* a nie podczas edycji �r�d�a. > Zwr�� uwag� na s�owo "statycznie" w moim po�cie. Przyk�ad niemo�no�ci > statycznego ustalenia typu poda�em w innym po�cie w tym w�tku. W Pythonie nie ma rozr�nienia czasu wykoniania od czasu "nie-wykonania", poniewa� jest j�zykiem interpretowanym i nie ma w nim mo�liwo�ci przeprowadzenia "cz�ciowej kompilacji" (tego u�ywaj� r�ne IDE do ustalenia RTTI). Zg�o� ten problem do producenta IDE, nie do samego j�zyka. J�zyk udost�pnia API do uzyskania takich informacji. >>Po prostu masz ograniczon� percepcj� rzeczywisto�ci. >>[...] >>Moim zdaniem nie wiesz, o czym piszesz. Troll? > > Licz si� ze s�owami. Po prostu nie wiesz, o czym piszesz. Na 100%. Chyba jeste� zwyk�ym trollem. -- Jarek Zgoda http://jpa.berlios.de/ | http://www.zgodowie.org/
Date: Tue, 10 May 2005 22:39
Date: Tue, 10 May 2005 22:39
14 lines
487 bytes
487 bytes
Piotr Dembi�ski napisa�(a): > Id�c za tym intuicyjnym okre�leniem, ja bym umie�ci� obok siebie > Pythona, lispy i assemblery. Co do perla i PHP to nie znam, mo�e si� > zmieszcz�. Najni�ej by�aby faszystowska Ada :> Je�eli ADA jest "faszystowska", to jakim przymiotnikiem okre�lisz COBOL? Moim zdaniem "kurewski" jest najodpowiedniejszy (przy za�o�eniu �e ADA jest "faszystowska"). -- Jarek Zgoda http://jpa.berlios.de/ | http://www.zgodowie.org/
Date: Tue, 10 May 2005 22:42
Date: Tue, 10 May 2005 22:42
14 lines
400 bytes
400 bytes
Qertoip napisa�(a): > A teraz dla wszystkich proponuj�cych dir( obj ) zamieszczam screenshota: > http://www.wlodarek.top100.net.pl/ObjectMembersList.png > > "Bajer", "pierd�ka"? Zg�o� si� do producenta Twojego IDE, �e tego jeszcze nie ma. I odczep si� od j�zyka. Python nie ma z tym nic wsp�lnego. Trollu. -- Jarek Zgoda http://jpa.berlios.de/ | http://www.zgodowie.org/
Date: Tue, 10 May 2005 22:55
Date: Tue, 10 May 2005 22:55
43 lines
1311 bytes
1311 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 22:35:44 +0200, Jarek Zgoda napisa�(a): >> Nie o to chodzi. Nie zrozumia�e� problemu. Ja chc� edytuj�c kod �r�d�owy >> nacisn�� kropk� (lub Ctrl+Space) i mie� *zawsze* list� sk�adowych w >> podr�cznym okienku, a w drugim dokumentacj� do aktualnie pod�wietlonej >> sk�adowej. Je�li to nie wystarczy, zamieszcz� screenshota :) > > Zg�o� ten problem do producenta IDE, nie do samego j�zyka. J�zyk > udost�pnia API do uzyskania takich informacji. Ci�gle nie dostrzegasz problemu. Producenci IDE maj� zwi�zane r�ce. Mog� zrealizowa� (i zrealizowali) m�j postulat tylko *cz�ciowo*. Problem polega na tym, �e: _nie_zawsze_da_si�_ustali�_typ_obiektu_bez_interpretacji_programu_ To prosty paradoks: gdyby si� da�o, Python nie by�by j�zykiem dynamicznie typowanym. Patrz te� posty Przemka Wi�niewskiego i Piotra Dembi�skiego, zw�aszcza ten z 2005-05-10 21:59:16. >>>Po prostu masz ograniczon� percepcj� rzeczywisto�ci. >>>[...] >>>Moim zdaniem nie wiesz, o czym piszesz. Troll? >> >> Licz si� ze s�owami. > > Po prostu nie wiesz, o czym piszesz. Na 100%. Wiem doskonale o czym pisz�. > Chyba jeste� zwyk�ym trollem. Powtarzam, licz si� ze s�owami. -- Pozdr. Piotrek
Date: Tue, 10 May 2005 23:07
Date: Tue, 10 May 2005 23:07
17 lines
615 bytes
615 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 22:39:28 +0200, Jarek Zgoda <jzgoda@gazeta.usun.pl> napisa�: > Piotr Dembi�ski napisa�(a): > >> Id�c za tym intuicyjnym okre�leniem, ja bym umie�ci� obok siebie >> Pythona, lispy i assemblery. Co do perla i PHP to nie znam, mo�e si� >> zmieszcz�. Najni�ej by�aby faszystowska Ada :> > > Je�eli ADA jest "faszystowska", to jakim przymiotnikiem okre�lisz COBOL? > Moim zdaniem "kurewski" jest najodpowiedniejszy (przy za�o�eniu �e ADA > jest "faszystowska"). COBOL to j�zyk dla ksi�gowych, tak s�ysza�em :> -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 23:08
Date: Tue, 10 May 2005 23:08
20 lines
366 bytes
366 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 21:47:37 +0200, Qertoip <qer1@o2.pl> napisa�: [...] >> IMO Python to taki imperatywny, troch� 'wykastrowany' Lisp, > > O nawiasy na pewno ;) O nawiasy to Haskell :) >> Z drugiej strony, czy w C# mo�na tworzy� i dokompilowywa� kawa�ki >> kodu w trakcie dzia�ania programu? > > Tak. o -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 23:09
Date: Tue, 10 May 2005 23:09
17 lines
482 bytes
482 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 22:42:50 +0200, Jarek Zgoda <jzgoda@gazeta.usun.pl> napisa�: > Qertoip napisa�(a): > >> A teraz dla wszystkich proponuj�cych dir( obj ) zamieszczam screenshota: >> http://www.wlodarek.top100.net.pl/ObjectMembersList.png >> >> "Bajer", "pierd�ka"? > > Zg�o� si� do producenta Twojego IDE, �e tego jeszcze nie ma. I odczep > si� od j�zyka. Python nie ma z tym nic wsp�lnego. Trollu. Troch� ma. -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 23:10
Date: Tue, 10 May 2005 23:10
20 lines
887 bytes
887 bytes
Dnia Tue, 10 May 2005 22:10:49 +0200, Qertoip <qer1@o2.pl> napisa�: > Dnia Tue, 10 May 2005 21:17:22 +0200, Jarek Zgoda napisa�(a): > >> Qertoip napisa�(a): >> >>> - niemo�no�� wylistowania sk�adowych obiektu (w VS: Ctrl+Space) wrazz podr�czn� dokumentacj� dla ka�dej sk�adowej (metody, atrybuty).Osoby pisz�ce w nowoczesnych IDE wiedz� o co mi chodzi. >> >> A my to znamy od drugiej ma�ki -- dir(obj) wypisuje zawarto�� obiektu. > > Nie o to chodzi. Nie zrozumia�e� problemu. Ja chc� edytuj�c kod �r�d�owy > nacisn�� kropk� (lub Ctrl+Space) i mie� *zawsze* list� sk�adowych w > podr�cznym okienku, a w drugim dokumentacj� do aktualnie pod�wietlonej > sk�adowej. Je�li to nie wystarczy, zamieszcz� screenshota :) Ju� wcze�niej napisa�em: emacs plus object browser. -- http://www.piotr.dembi�ski.prv.pl
Date: Tue, 10 May 2005 23:19
Date: Tue, 10 May 2005 23:19
18 lines
621 bytes
621 bytes
Piotr Dembi�ski napisa�(a): >>> Id�c za tym intuicyjnym okre�leniem, ja bym umie�ci� obok siebie >>> Pythona, lispy i assemblery. Co do perla i PHP to nie znam, mo�e si� >>> zmieszcz�. Najni�ej by�aby faszystowska Ada :> >> >> Je�eli ADA jest "faszystowska", to jakim przymiotnikiem okre�lisz COBOL? >> Moim zdaniem "kurewski" jest najodpowiedniejszy (przy za�o�eniu �e ADA >> jest "faszystowska"). > > COBOL to j�zyk dla ksi�gowych, tak s�ysza�em :> Ale to programi�ci COBOL-a zarabiaj� najwi�cej. ;) -- Jarek Zgoda http://jpa.berlios.de/ | http://www.zgodowie.org/
Page 1 of 6 • 264 total messages
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads