Thread View: pl.comp.lang.ruby
9 messages
9 total messages
Started by =?ISO-8859-2?Q?B
Mon, 16 Feb 2009 10:24
tablica
Author: =?ISO-8859-2?Q?B
Date: Mon, 16 Feb 2009 10:24
Date: Mon, 16 Feb 2009 10:24
13 lines
500 bytes
500 bytes
Zaczynam dopier w ruby ale niestety perl mi juz powoli nie wystarcza, a pytona jakos nie trawie. Mam pytanie jak zrobic tablic� z obiektami? Chcia�bym takie tablice kopiowa� mi�dzy sob�. A co jaki� czas poprzestawiac obiekty, albo nadac im jakie� warto�ci. Jak wygl�da taka tablica i jak si� na niej pracuje? Przyklad moglby byc banalny chodzi mi o to czy da sie to szybko napisac? Icon jest fajny i ma wiele wynikow z jednej funkcji, ale wlasnie obiektowosc nie najlepsz�.
Re: tablica
Author: szymon
Date: Mon, 16 Feb 2009 11:19
Date: Mon, 16 Feb 2009 11:19
13 lines
264 bytes
264 bytes
Dnia 2009-02-16, pon o godzinie 10:24 +0000, Bronisław Tatul pisze: > Zaczynam dopier w ruby ale niestety perl mi juz powoli nie wystarcza, a > pytona jakos nie trawie. Tak offtopowo: co rozumiesz przez 'perl mi juz powoli nie wystarcza'? -- szymon
Author: Kacper Perschke
Date: Mon, 16 Feb 2009 13:24
Date: Mon, 16 Feb 2009 13:24
9 lines
342 bytes
342 bytes
Dnia 16.02.2009 szymon <news@mabateus.pl_WITHOUT> napisał: > Dnia 2009-02-16, pon o godzinie 10:24 +0000, Bronisław Tatul pisze: >> [...] perl mi juz powoli nie wystarcza, > Tak offtopowo: co rozumiesz przez 'perl mi juz powoli nie wystarcza'? IMHO:'nie chce mi się uczyć'. Biorąc pod uwagę jego występ na pl.com.lang.perl KAcper
Author: =?UTF-8?B?QnJvbm
Date: Mon, 16 Feb 2009 13:29
Date: Mon, 16 Feb 2009 13:29
13 lines
424 bytes
424 bytes
szymon pisze: > Dnia 2009-02-16, pon o godzinie 10:24 +0000, Bronisław Tatul pisze: >> Zaczynam dopier w ruby ale niestety perl mi juz powoli nie wystarcza, a >> pytona jakos nie trawie. > > Tak offtopowo: co rozumiesz przez 'perl mi juz powoli nie wystarcza'? wygoda po prostu perl jest fajny gdy nie uzywasz wielowymiarowych struktur i obiektow. A przynajmniej tak mi sie wydaje. Ja raczej nie jestem wirtuozem perla
Author: =?UTF-8?B?QnJvbm
Date: Mon, 16 Feb 2009 14:07
Date: Mon, 16 Feb 2009 14:07
20 lines
791 bytes
791 bytes
szymon pisze: > Dnia 2009-02-16, pon o godzinie 13:29 +0000, Bronisław Tatul pisze: >> szymon pisze: >>> Dnia 2009-02-16, pon o godzinie 10:24 +0000, Bronisław Tatul pisze: >>>> Zaczynam dopier w ruby ale niestety perl mi juz powoli nie wystarcza, a >>>> pytona jakos nie trawie. >>> Tak offtopowo: co rozumiesz przez 'perl mi juz powoli nie wystarcza'? >> wygoda >> >> po prostu perl jest fajny gdy nie uzywasz wielowymiarowych struktur i >> obiektow. A przynajmniej tak mi sie wydaje. Ja raczej nie jestem >> wirtuozem perla > > Czy możesz mi pokazać jakiś przykład niefajności tych struktur czy > obiektów? Tym bardziej bym chciał zobaczyć o ile fajniej jest w rubim. Nie znam rubiego ;-) dopiero się ucze. Szkoda, że nikt nie chce odpowiedziec mi na pytanie, ale same OT
Author: szymon
Date: Mon, 16 Feb 2009 14:42
Date: Mon, 16 Feb 2009 14:42
26 lines
734 bytes
734 bytes
Dnia 2009-02-16, pon o godzinie 13:29 +0000, Bronisław Tatul pisze: > szymon pisze: > > Dnia 2009-02-16, pon o godzinie 10:24 +0000, Bronisław Tatul pisze: > >> Zaczynam dopier w ruby ale niestety perl mi juz powoli nie wystarcza, a > >> pytona jakos nie trawie. > > > > Tak offtopowo: co rozumiesz przez 'perl mi juz powoli nie wystarcza'? > > wygoda > > po prostu perl jest fajny gdy nie uzywasz wielowymiarowych struktur i > obiektow. A przynajmniej tak mi sie wydaje. Ja raczej nie jestem > wirtuozem perla Czy możesz mi pokazać jakiś przykład niefajności tych struktur czy obiektów? Tym bardziej bym chciał zobaczyć o ile fajniej jest w rubim. -- szymon
Author: =?ISO-8859-2?Q?R
Date: Mon, 16 Feb 2009 16:44
Date: Mon, 16 Feb 2009 16:44
47 lines
1180 bytes
1180 bytes
Bronis�aw Tatul pisze: > Zaczynam dopier w ruby ale niestety perl mi juz powoli nie wystarcza, a > pytona jakos nie trawie. > > Mam pytanie jak zrobic tablic� z obiektami? class MyClass attr_accessor :foo def initialize(foo) @foo = foo end end a = [] a << MyClass.new("foo") a << MyClass.new("bar") a.each do |o| puts o.foo end > Chcia�bym takie tablice kopiowa� mi�dzy sob�. A co jaki� czas > poprzestawiac obiekty, albo nadac im jakie� warto�ci. b = a.clone Z tym, �e tablica b b�dzie zawiera� dok�adnie te same obiekty. Je�li chcesz zrobi� deep clone to najpro�ciej (nie ma gotowej metody do tego): b = Marshal.load(Marshal.dump(a)) # pe�na kopia > > Jak wygl�da taka tablica i jak si� na niej pracuje? > Przyklad moglby byc banalny chodzi mi o to czy da sie to szybko napisac? Da si� bardzo szybko :). > > Icon jest fajny i ma wiele wynikow z jednej funkcji, ale wlasnie > obiektowosc nie najlepsz�. Wiem, �e Icon ma kilka specyficznych cech ("success" or "failure" of expressions) ale w Rubym te� mo�na �adnie i zwi�le pisa�. -- Rados�aw Bu�at http://radarek.jogger.pl - m�j blog
Author: =?ISO-8859-2?Q?B
Date: Mon, 16 Feb 2009 18:37
Date: Mon, 16 Feb 2009 18:37
38 lines
847 bytes
847 bytes
>> Mam pytanie jak zrobic tablic� z obiektami? > > class MyClass > attr_accessor :foo > > def initialize(foo) > @foo = foo > end > end > > a = [] > a << MyClass.new("foo") > a << MyClass.new("bar") > a.each do |o| > puts o.foo > end > o to mi chodzi�o. > b = Marshal.load(Marshal.dump(a)) # pe�na kopia czym si� r�ni .dup od .dump ? b=a.dup ? >> Icon jest fajny i ma wiele wynikow z jednej funkcji, ale wlasnie >> obiektowosc nie najlepsz�. > > Wiem, �e Icon ma kilka specyficznych cech ("success" or "failure" of > expressions) ale w Rubym te� mo�na �adnie i zwi�le pisa�. nie chodzi o pisanie ;) ale o wyliczanie wynik�w. Mam kurcze hektary danych i przekopanie sie jest po prostu mecz�ce. I jak ka�den programista chc� si� czego� nauczy� skoro ju� musze przez to przebrn��.
Author: =?ISO-8859-2?Q?R
Date: Mon, 16 Feb 2009 23:21
Date: Mon, 16 Feb 2009 23:21
27 lines
1195 bytes
1195 bytes
Bronis�aw Tatul pisze: >> b = Marshal.load(Marshal.dump(a)) # pe�na kopia > > czym si� r�ni .dup od .dump ? .dup od duplicate, mo�esz t� metod� odpali� na ka�dym obiekcie. .dump jest metod� singletonow� klasy Marshal (czyli klasow�) i s�u�y do zrobienia "dumpa" (zrzutu) obiektu. Zobacz na odpowied� w innym temacie. >>> Icon jest fajny i ma wiele wynikow z jednej funkcji, ale wlasnie >>> obiektowosc nie najlepsz�. >> Wiem, �e Icon ma kilka specyficznych cech ("success" or "failure" of >> expressions) ale w Rubym te� mo�na �adnie i zwi�le pisa�. > > nie chodzi o pisanie ;) ale o wyliczanie wynik�w. Mam kurcze hektary > danych i przekopanie sie jest po prostu mecz�ce. I jak ka�den > programista chc� si� czego� nauczy� skoro ju� musze przez to przebrn��. > Je�li programowane nie jest dla Ciebie �adnym problemem, znasz OOP to poznanie Rubiego by swobodnie si� w nim porusza� to kwestia intensywnych 1-2 tygodnii. Wiem, �e to jest indywidualna sprawa, ale po takim czasie czu�em si� swobodniej w Rubym ni� po kilku miesi�cach w Perlu. -- Rados�aw Bu�at http://radarek.jogger.pl - m�j blog
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads