Thread View: pl.comp.lang.ruby
3 messages
3 total messages
Started by =?ISO-8859-2?Q?B
Mon, 16 Feb 2009 18:47
zgrabnie
Author: =?ISO-8859-2?Q?B
Date: Mon, 16 Feb 2009 18:47
Date: Mon, 16 Feb 2009 18:47
4 lines
206 bytes
206 bytes
Czy jest jaki� specjalny sposob na zapisanie obiektu (danych/stanu) do pliku? Chodzi mi o zapisanie ca�ej tablicy do pliku i ponowne jego policzenie. Nie zmie�ci mi si� wszystko w pami�ci chyba.
Re: zgrabnie
Author: =?ISO-8859-2?Q?R
Date: Mon, 16 Feb 2009 23:18
Date: Mon, 16 Feb 2009 23:18
25 lines
782 bytes
782 bytes
Bronis�aw Tatul pisze: > Czy jest jaki� specjalny sposob na zapisanie obiektu (danych/stanu) do > pliku? Chodzi mi o zapisanie ca�ej tablicy do pliku i ponowne jego > policzenie. Nie zmie�ci mi si� wszystko w pami�ci chyba. Je�li nie zmie�ci Ci si� w pami�ci to co Ci da zapisanie do pliku ca�ej tablicy skoro i tak b�dziesz musia� j� wczyta�, �eby operowa� na niej? Ale skoro pytasz o zapisywanie i odczytywanie obiekt�w do pliku (co nazywa si� popularnie serializacj� lub marshallingiem danych): a = ["foo", :bar, 5] File.open("/tmp/dump", "w") do |f| f << Marshal.dump(a) end a = nil # tracimy referencj� do tablicy a = Marshal.load(File.read("/tmp/dump")) puts a -- Rados�aw Bu�at http://radarek.jogger.pl - m�j blog
Re: zgrabnie
Author: =?ISO-8859-2?Q?B
Date: Tue, 17 Feb 2009 07:32
Date: Tue, 17 Feb 2009 07:32
16 lines
674 bytes
674 bytes
Rados�aw Bu�at pisze: > Bronis�aw Tatul pisze: >> Czy jest jaki� specjalny sposob na zapisanie obiektu (danych/stanu) do >> pliku? Chodzi mi o zapisanie ca�ej tablicy do pliku i ponowne jego >> policzenie. Nie zmie�ci mi si� wszystko w pami�ci chyba. > > Je�li nie zmie�ci Ci si� w pami�ci to co Ci da zapisanie do pliku ca�ej > tablicy skoro i tak b�dziesz musia� j� wczyta�, �eby operowa� na niej? Jedna tablica mi sie zmie�ci, ale wszystkie ju� nie. > Ale skoro pytasz o zapisywanie i odczytywanie obiekt�w do pliku (co > nazywa si� popularnie serializacj� lub marshallingiem danych): Dziekuje, chyba o to chodzi�o.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads