Thread View: pl.comp.lang.vbasic
8 messages
8 total messages
Started by Wojciech Malinow
Wed, 07 Nov 2012 23:22
excel vba combobox 2 kolumny
Author: Wojciech Malinow
Date: Wed, 07 Nov 2012 23:22
Date: Wed, 07 Nov 2012 23:22
14 lines
419 bytes
419 bytes
Witam mam problem z odpowiednim wy¶wietleniem danych w okienku combobox. Chcia³bym ¿eby by³ jednakowy tabulator, czyli kolumna pod kolumn±. Pobieram dane z bazy i wy¶wietlam je z comboboxie. .AddItem rst![Kategoria] & rst![Typ, nr katalogowy] rst.MoveNext Wiem ¿e mo¿na to podzieliæ BoundColumn. Ale nie wiem jak zrobiæ ¿eby by³a kolumna pod kolumn±. Nie wiem czy zrozumiale napisa³em
Re: excel vba combobox 2 kolumny
Date: Thu, 08 Nov 2012 00:21
Date: Thu, 08 Nov 2012 00:21
52 lines
1033 bytes
1033 bytes
W dniu czwartek, 8 listopada 2012 09:00:24 UTC+1 u¿ytkownik Marzena napisa³: > U¿ytkownik "Wojciech Malinowski" <wmalinowski1@gmail.com> napisa³ w > > wiadomo¶ci news:7602a5f5-d45c-4a24-a948-4a51b72e12d4@googlegroups.com.... > > > > Wiem ¿e mo¿na to podzieliæ BoundColumn. > > Ale nie wiem jak zrobiæ ¿eby by³a kolumna pod kolumn±. > > > > Nie wiem czy zrozumiale napisa³em > > (...) > > > > Kolumna pod kolum±? Ale przeciez w ten spsoó¶b s± wy¶wietlane wiersze > > poszczegó³nych kolumn - jeden pod drugim. Kolumny sa wy¶wietane obok siebie. > > Chyba, ze ¼le Ciê jednak zrozumia³am i nie o to Ci chodzi. > > > > > > marzatela > > --------------------- > > http://www.szultaset.pl Chodzi mi o to ¿eby by³o z odpowiednim tabulatorem: Jest tak: Towar1Kategoria Typtowaru1 Ttoowwaarr2Kategoria Typtowaru2 a ¿eby by³o tak: Towar1Kategoria Typtowaru1 Ttoowwaarr2Kategoria Typtowaru2
Date: Thu, 08 Nov 2012 00:22
Date: Thu, 08 Nov 2012 00:22
97 lines
1495 bytes
1495 bytes
W dniu czwartek, 8 listopada 2012 09:21:04 UTC+1 u¿ytkownik Wojciech Malinowski napisa³: > W dniu czwartek, 8 listopada 2012 09:00:24 UTC+1 u¿ytkownik Marzena napisa³: > > > U¿ytkownik "Wojciech Malinowski" <wmalinowski1@gmail.com> napisa³ w > > > > > > wiadomo¶ci news:7602a5f5-d45c-4a24-a948-4a51b72e12d4@googlegroups.com... > > > > > > > > > > > > Wiem ¿e mo¿na to podzieliæ BoundColumn. > > > > > > Ale nie wiem jak zrobiæ ¿eby by³a kolumna pod kolumn±. > > > > > > > > > > > > Nie wiem czy zrozumiale napisa³em > > > > > > (...) > > > > > > > > > > > > Kolumna pod kolum±? Ale przeciez w ten spsoó¶b s± wy¶wietlane wiersze > > > > > > poszczegó³nych kolumn - jeden pod drugim. Kolumny sa wy¶wietane obok siebie. > > > > > > Chyba, ze ¼le Ciê jednak zrozumia³am i nie o to Ci chodzi. > > > > > > > > > > > > > > > > > > marzatela > > > > > > --------------------- > > > > > > http://www.szultaset.pl > > > > Chodzi mi o to ¿eby by³o z odpowiednim tabulatorem: > > > > Jest tak: > > Towar1Kategoria Typtowaru1 > > Ttoowwaarr2Kategoria Typtowaru2 > > > > a ¿eby by³o tak: > > Towar1Kategoria Typtowaru1 > > Ttoowwaarr2Kategoria Typtowaru2 Trochê nie wysz³o ale chodzi o jednakowe przesuniêcie
Date: Thu, 08 Nov 2012 00:33
Date: Thu, 08 Nov 2012 00:33
189 lines
2280 bytes
2280 bytes
W dniu czwartek, 8 listopada 2012 09:22:42 UTC+1 u¿ytkownik Wojciech Malinowski napisa³: > W dniu czwartek, 8 listopada 2012 09:21:04 UTC+1 u¿ytkownik Wojciech Malinowski napisa³: > > > W dniu czwartek, 8 listopada 2012 09:00:24 UTC+1 u¿ytkownik Marzena napisa³: > > > > > > > U¿ytkownik "Wojciech Malinowski" <wmalinowski1@gmail.com> napisa³ w > > > > > > > > > > > > > > wiadomo¶ci news:7602a5f5-d45c-4a24-a948-4a51b72e12d4@googlegroups.com... > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > Wiem ¿e mo¿na to podzieliæ BoundColumn. > > > > > > > > > > > > > > Ale nie wiem jak zrobiæ ¿eby by³a kolumna pod kolumn±. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > Nie wiem czy zrozumiale napisa³em > > > > > > > > > > > > > > (...) > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > Kolumna pod kolum±? Ale przeciez w ten spsoó¶b s± wy¶wietlane wiersze > > > > > > > > > > > > > > poszczegó³nych kolumn - jeden pod drugim. Kolumny sa wy¶wietane obok siebie. > > > > > > > > > > > > > > Chyba, ze ¼le Ciê jednak zrozumia³am i nie o to Ci chodzi. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > marzatela > > > > > > > > > > > > > > --------------------- > > > > > > > > > > > > > > http://www.szultaset.pl > > > > > > > > > > > > Chodzi mi o to ¿eby by³o z odpowiednim tabulatorem: > > > > > > > > > > > > Jest tak: > > > > > > Towar1Kategoria Typtowaru1 > > > > > > Ttoowwaarr2Kategoria Typtowaru2 > > > > > > > > > > > > a ¿eby by³o tak: > > > > > > Towar1Kategoria Typtowaru1 > > > > > > Ttoowwaarr2Kategoria Typtowaru2 > > > > Trochê nie wysz³o ale chodzi o jednakowe przesuniêcie Ehh, nie jednakowe przesuniêcie tylko kolumna pod kolumn±.
Author: "Marzena"
Date: Thu, 08 Nov 2012 09:00
Date: Thu, 08 Nov 2012 09:00
21 lines
587 bytes
587 bytes
U�ytkownik "Wojciech Malinowski" <wmalinowski1@gmail.com> napisa� w wiadomo�ci news:7602a5f5-d45c-4a24-a948-4a51b72e12d4@googlegroups.com... Wiem �e mo�na to podzieli� BoundColumn. Ale nie wiem jak zrobi� �eby by�a kolumna pod kolumn�. Nie wiem czy zrozumiale napisa�em (...) Kolumna pod kolum�? Ale przeciez w ten spso�b s� wy�wietlane wiersze poszczeg�nych kolumn - jeden pod drugim. Kolumny sa wy�wietane obok siebie. Chyba, ze �le Ci� jednak zrozumia�am i nie o to Ci chodzi. marzatela --------------------- http://www.szultaset.pl
Date: Thu, 08 Nov 2012 11:30
Date: Thu, 08 Nov 2012 11:30
76 lines
1664 bytes
1664 bytes
W dniu czwartek, 8 listopada 2012 16:22:58 UTC+1 u¿ytkownik IDKrzych napisa³: > W dniu 2012-11-08 08:22, Wojciech Malinowski pisze: > > > Witam mam problem z odpowiednim wy�wietleniem danych w okienku combobox. > > > Chcia�bym �eby by� jednakowy tabulator, czyli kolumna pod kolumn�. > > > > > > Pobieram dane z bazy i wy�wietlam je z comboboxie. > > > > > > .AddItem rst![Kategoria] & rst![Typ, nr katalogowy] > > > rst.MoveNext > > > > > > Wiem �e mo�na to podzieli� BoundColumn. > > > Ale nie wiem jak zrobi� �eby by�a kolumna pod kolumn�. > > > > Zobacz tak: > > 'ustaw kolumny > > TwojCombo.ColumnCount = 2 > > > > 'w jakiej� p�tli wype�ni rekordami > > TwojCombo.AddItem rst![Kategoria] > > TwojCombo.List(TwojCombo.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] > > > > Pozdrawiam > > -- > > IDKrzych > > > > "Jakkolwiek b�dzie - b�dzie inaczej, ani�eli sobie wyobra�amy > > - poniewa� mi�dzy Dobrem a Z�em znajdujemy si� w �yciu i w �wiecie > > wielowymiarowym, > > w kt�rym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym." > > (S. Lem 1999) With ActiveSheet.ComboBox1 .Clear Do .AddItem rst![Kategoria] .List(ComboBox1.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] rst.MoveNext Loop Until rst.EOF Mam co¶ takiego i tutaj pojawia siê b³±d: .List(ComboBox1.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy]
Date: Thu, 08 Nov 2012 11:52
Date: Thu, 08 Nov 2012 11:52
164 lines
2623 bytes
2623 bytes
W dniu czwartek, 8 listopada 2012 20:30:49 UTC+1 u¿ytkownik Wojciech Malinowski napisa³: > W dniu czwartek, 8 listopada 2012 16:22:58 UTC+1 u¿ytkownik IDKrzych napisa³: > > > W dniu 2012-11-08 08:22, Wojciech Malinowski pisze: > > > > > > > Witam mam problem z odpowiednim wy�wietleniem danych w okienku combobox. > > > > > > > Chcia�bym �eby by� jednakowy tabulator, czyli kolumna pod kolumn�. > > > > > > > > > > > > > > Pobieram dane z bazy i wy�wietlam je z comboboxie. > > > > > > > > > > > > > > .AddItem rst![Kategoria] & rst![Typ, nr katalogowy] > > > > > > > rst.MoveNext > > > > > > > > > > > > > > Wiem �e mo�na to podzieli� BoundColumn. > > > > > > > Ale nie wiem jak zrobi� �eby by�a kolumna pod kolumn�. > > > > > > > > > > > > Zobacz tak: > > > > > > 'ustaw kolumny > > > > > > TwojCombo.ColumnCount = 2 > > > > > > > > > > > > 'w jakiej� p�tli wype�ni rekordami > > > > > > TwojCombo.AddItem rst![Kategoria] > > > > > > TwojCombo.List(TwojCombo.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] > > > > > > > > > > > > Pozdrawiam > > > > > > -- > > > > > > IDKrzych > > > > > > > > > > > > "Jakkolwiek b�dzie - b�dzie inaczej, ani�eli sobie wyobra�amy > > > > > > - poniewa� mi�dzy Dobrem a Z�em znajdujemy si� w �yciu i w �wiecie > > > > > > wielowymiarowym, > > > > > > w kt�rym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym." > > > > > > (S. Lem 1999) > > > > With ActiveSheet.ComboBox1 > > .Clear > > Do > > .AddItem rst![Kategoria] > > .List(ComboBox1.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] > > rst.MoveNext > > Loop Until rst.EOF > > > > Mam co¶ takiego i tutaj pojawia siê b³±d: > > .List(ComboBox1.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] ¬le wpisa³em sorry With ActiveSheet.ComboBox1 .Clear Do .AddItem rst![Kategoria] .List(.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] rst.MoveNext Loop Until rst.EOF End With Tak dzia³a, tylko w którym¶ rekordzie wywala mi b³±d .List(.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] Przeleci kilkaset rekordów i pojawi siê b³±d. Dziêki za podpowied¼
Author: IDKrzych
Date: Thu, 08 Nov 2012 16:22
Date: Thu, 08 Nov 2012 16:22
30 lines
924 bytes
924 bytes
W dniu 2012-11-08 08:22, Wojciech Malinowski pisze: > Witam mam problem z odpowiednim wy�wietleniem danych w okienku combobox. > Chcia�bym �eby by� jednakowy tabulator, czyli kolumna pod kolumn�. > > Pobieram dane z bazy i wy�wietlam je z comboboxie. > > .AddItem rst![Kategoria] & rst![Typ, nr katalogowy] > rst.MoveNext > > Wiem �e mo�na to podzieli� BoundColumn. > Ale nie wiem jak zrobi� �eby by�a kolumna pod kolumn�. Zobacz tak: 'ustaw kolumny TwojCombo.ColumnCount = 2 'w jakiej� p�tli wype�ni rekordami TwojCombo.AddItem rst![Kategoria] TwojCombo.List(TwojCombo.ListCount - 1, 1) = rst![Typ, nr katalogowy] Pozdrawiam -- IDKrzych "Jakkolwiek b�dzie - b�dzie inaczej, ani�eli sobie wyobra�amy - poniewa� mi�dzy Dobrem a Z�em znajdujemy si� w �yciu i w �wiecie wielowymiarowym, w kt�rym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym." (S. Lem 1999)
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads