Thread View: pl.comp.lang.vbasic
1 messages
1 total messages
Started by komar
Wed, 12 Feb 2014 13:15
VBA Excel autofilter kryteria z tablicy
Author: komar
Date: Wed, 12 Feb 2014 13:15
Date: Wed, 12 Feb 2014 13:15
29 lines
1278 bytes
1278 bytes
Mam dziwny problem z autofiltrem w Excelu 2003. Otóż mam tablice zawierająca ciągi tekstowe /np. x=Array("AAA", "BBB")/. Chcę zapisać do zmiennej zakres komórek w arkuszu Excela spełniający warunki podane w autofiltrze (na górze zakresu są komórki z tytułami kolumn, a na dole zakresu jedna kolumna jest sumowana, dlatego filtrowany zakres jest pomniejszany o te 2 wiesze) - podam fragment kodu, to będzie lepiej widać o co mi chodzi: .Range("A4").AutoFilter Field:=15, Criteria1:=1 .Range("A4").AutoFilter Field:=10, Criteria1:=x(1) Set rng = .AutoFilter.Range.Offset(1,0).Resize(.AutoFilter.Range.Rows.Count 2).SpecialCells(xlCellTypeVisible) Załóżmy, że w wyfiltrowanym zakresie nie ma w kolumnie 10 komórek z wartością "AAA". Mimo to polecenie rng.Rows.Count podaje wynik..... 1 ! Czemu??? Jak zmienić kod aby podawał poprawną wartość? Dodam, że kiedy ustawienie tego filtra zmienię na: .Range("A4").AutoFilter Field:=10, Criteria1:="AAA" to wtedy wszystko jest ok - polecenie rng.Rows.Count podaje wynik 'Empty' Stąd moje pytanie - jak podać do autofiltra jako kryteria dane z tablicy zawierającej ciągi tekstowe, aby zwracana była poprawna ilość wierszy w wybranym zakresie, spełniającym zapytanie autofiltra? komar
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads