Thread View: pl.comp.mail.mta
2 messages
2 total messages
Started by Pawel Bien
Wed, 31 Oct 2018 04:58
Postfix relay z G Suite
Author: Pawel Bien
Date: Wed, 31 Oct 2018 04:58
Date: Wed, 31 Oct 2018 04:58
20 lines
862 bytes
862 bytes
Mam Postfixa obsługującego kilka domen. Poczta jednej z domen jest częściowo (kilka kont) obsługiwana na Google (G Suite z dual delivery), a częściowo na moim Postfixie. Np. konto google@mojadomena.pl jest na Google a konto postfix@mojadomena.pl jest na Postfixie. Wysyłając mail z google@mojadomena.pl na inną domenę obsługiwaną przez mojego Postfixa dostaję: Sender address rejected: Please use SMTP AUTH. Jak najprościej zmusić postfixa, żeby pozwolił na przekazywanie maili z mojadomena.pl na inne domeny obsługiwane przez siebie? Uwierzytelnianie ani zakresy IP nie wchodzą w grę. Zastanawiałem się, czy da się to zrobić np. umożliwiając relay na podstawie sprawdzania SPF? Paweł
Re: Postfix relay z G Suite
Author: "PawelS pawel(at
Date: Wed, 31 Oct 2018 19:00
Date: Wed, 31 Oct 2018 19:00
14 lines
1091 bytes
1091 bytes
Pawel Bien pisze: > Mam Postfixa obsługującego kilka domen. > Poczta jednej z domen jest częściowo (kilka kont) obsługiwana na Google (G Suite z dual delivery), a częściowo na moim Postfixie. > Np. konto google@mojadomena.pl jest na Google a konto postfix@mojadomena.pl jest na Postfixie. > > Wysyłając mail z google@mojadomena.pl na inną domenę obsługiwaną przez mojego Postfixa dostaję: Sender address rejected: Please use SMTP AUTH. > > Jak najprościej zmusić postfixa, żeby pozwolił na przekazywanie maili z mojadomena.pl na inne domeny obsługiwane przez siebie? > Uwierzytelnianie ani zakresy IP nie wchodzą w grę. Zastanawiałem się, czy da się to zrobić np. umożliwiając relay na podstawie sprawdzania SPF? Jak napiszesz (w sensie zmodyfikujesz policyd, nie ma sensu pisać), to jak najbardziej, tyle, że w dalszym ciągu to będzie jednak: > ... zakresy IP nie wchodzą w grę gdyż w jakiś sposób musisz zweryfikować nadawcę. Przecież nie będziesz chyba przyjmować poczty od każdego, kto będzie ustawiał nadawcę na google@mojadomena.pl ?
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads