Thread View: pl.comp.mail
6 messages
6 total messages
Started by Grzegorz Krukows
Sat, 18 Aug 2018 09:17
PUSH IMAP
Author: Grzegorz Krukows
Date: Sat, 18 Aug 2018 09:17
Date: Sat, 18 Aug 2018 09:17
7 lines
376 bytes
376 bytes
Czy mo¿e mi kto¶ bardziej ¶wiadomy w technikaliach odowiedzieæ ile po³±czeñ potrzebuje skrzynka IMAP pracuj±ca w trybie PUSH? Bo jak zeznaje dokumentacja jednego programu jest to jedno po³±czenie per folder i do¶æ szybko osi±gam limit po³±czeñ od dostawcy skrzynki. I chcê wiedzieæ czy tak jest czy to cecha tego jednego programu (K-9 Mail na Androida). -- Grzegorz Krukowski
Re: PUSH IMAP
Author: "Andrzej A. Fili
Date: Sat, 18 Aug 2018 09:24
Date: Sat, 18 Aug 2018 09:24
13 lines
616 bytes
616 bytes
Grzegorz Krukowski <registered.user@op.pl> pisze: > Czy może mi ktoś bardziej świadomy w technikaliach odowiedzieć ile > połączeń potrzebuje skrzynka IMAP pracująca w trybie PUSH? Bo jak > zeznaje dokumentacja jednego programu jest to jedno połączenie per > folder i dość szybko osiągam limit połączeń od dostawcy skrzynki. I > chcę wiedzieć czy tak jest czy to cecha tego jednego programu (K-9 > Mail na Androida). A w ilu folderach pojawiają się _nowe_ emaile? AFAIK typowo to 2 (INBOX i spambox) a całą resztę można obsługiwać jednym "zwykłym" połączeniem IMAP. -- Andrzej A. Filip
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:13
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:13
18 lines
830 bytes
830 bytes
On Sat, 18 Aug 2018 09:24:42 +0200 (CEST), "Andrzej A. Filip" <anfi@onet.eu> wrote: >A w ilu folderach pojawiaj± siê _nowe_ emaile? W tej chwili - w 36 :) >AFAIK typowo to 2 (INBOX i spambox) a ca³± resztê mo¿na obs³ugiwaæ >jednym "zwyk³ym" po³±czeniem IMAP. Rzeczywisty problem jest taki: albo polega siê na sortowaniu w programie pocztowym i wtedy s± cuda na kiju, albo polega siê na sortowaniu na serwerze i tu ju¿ bywa gorzej, bo np. serwer umie tylko wyzwalaæ filtry przy wpadaniu do Inboxa, ale nie po przeczytaniu wiadomo¶ci. Zreszt± dla mnie IMAP polega na tym ¿e filtrowanie jest na serwerze, a klient to tylko ,,g³upia'' przystawka do podgl±du maili. Ale twoja uwaga naprowadzi³a mnie na przypuszczalny powód dlaczego wiêkszo¶æ programów na Androida synchronizuje tylko InBOX w trybie PUSH IMAP. -- Grzegorz Krukowski
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:28
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:28
31 lines
1387 bytes
1387 bytes
Grzegorz Krukowski <registered.user@op.pl> pisze: > On Sat, 18 Aug 2018 09:24:42 +0200 (CEST), "Andrzej A. Filip" > <anfi@onet.eu> wrote: > >>A w ilu folderach pojawiają się _nowe_ emaile? > W tej chwili - w 36 :) >>AFAIK typowo to 2 (INBOX i spambox) a całą resztę można obsługiwać >>jednym "zwykłym" połączeniem IMAP. > Rzeczywisty problem jest taki: albo polega się na sortowaniu w > programie pocztowym i wtedy są cuda na kiju, albo polega się na > sortowaniu na serwerze i tu już bywa gorzej, bo np. serwer umie tylko > wyzwalać filtry przy wpadaniu do Inboxa, ale nie po przeczytaniu > wiadomości. Zresztą dla mnie IMAP polega na tym że filtrowanie jest na > serwerze, a klient to tylko ,,głupia'' przystawka do podglądu maili. > > Ale twoja uwaga naprowadziła mnie na przypuszczalny powód dlaczego > większość programów na Androida synchronizuje tylko InBOX w trybie > PUSH IMAP. A możesz napisać od kogo ciągniesz IMAP? Bo ja rozumiem w Gmailu wystarczyłoby śledzenie "[Gmail]/All Mail" i "[Gmail]/Spam". Z gmailowego "[Gmail]/All mail" powinno dać się odczytać folder do którego została przekierowana dana przesyłka. Moje obecne spojrzenie na IMAP jest że to coś zostało zaprojektowane bez "strategicznej prostoty" (nadmierne komplikacje projektowe wynikające z zamierzchłych ograniczeń). IMAP is no KISS :-) -- Andrzej A. Filip
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:40
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:40
11 lines
470 bytes
470 bytes
On Sat, 18 Aug 2018 15:28:03 +0200 (CEST), "Andrzej A. Filip" <anfi@onet.eu> wrote: >A mo¿esz napisaæ od kogo ci±gniesz IMAP? Od ponad 10 lat mam wykupiony hosting na KEI. I jak w koñcu znalaz³em program na Androida (K-9 Mail) który synchronizuje wszystko to siê okaza³o ¿e jest limit 30 po³±czeñ ;) Na szczê¶cie da to siê obej¶æ zostawiaj±c PUSH na Inbox i mo¿e Spam, a resztê synchronizowaæ na ¿±danie, np. co godzinê. I wilk systy i owca ca³a. -- Grzegorz Krukowski
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:57
Date: Sat, 18 Aug 2018 15:57
19 lines
829 bytes
829 bytes
Grzegorz Krukowski <registered.user@op.pl> pisze: > On Sat, 18 Aug 2018 15:28:03 +0200 (CEST), "Andrzej A. Filip" > <anfi@onet.eu> wrote: > >>A możesz napisać od kogo ciągniesz IMAP? > Od ponad 10 lat mam wykupiony hosting na KEI. > I jak w końcu znalazłem program na Androida (K-9 Mail) który > synchronizuje wszystko to się okazało że jest limit 30 połączeń ;) Na > szczęście da to się obejść zostawiając PUSH na Inbox i może Spam, a > resztę synchronizować na żądanie, np. co godzinę. I wilk systy i owca > cała. Możesz spróbować myku z folderem "Important". _Ważne_ maile oprócz posortowania do odpowiedniego foldera trafiałaby i tam. Zaś co do ciągnięcia folderu "Spam" na bieżąco: To albo dobry albo zły pomysł zależnie od konkretnego serwera/serwisu poczty. -- Andrzej A. Filip
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads