Thread View: pl.comp.networking
3 messages
3 total messages
Started by yogi009
Wed, 04 Oct 2006 21:22
Ciekawy przypadek - routerki Linksys
Author: yogi009
Date: Wed, 04 Oct 2006 21:22
Date: Wed, 04 Oct 2006 21:22
29 lines
1206 bytes
1206 bytes
Schemat sieci jest prosty: routerek Linksys WRT54GP2 - internet dostaje z kabla UTP z s±siedniej firmy. Dalej router rozdaje sygna³ po portach lokalnych i bezprzewodowo via antenka. Dodam, ¿e mam ustawione statyczne IP (tak zadecydowa³ informatyk z firmy zarz±dzaj±cej za ¶cian± serwerkiem, nie ma te¿ ¿adnej kontroli po MAC adresach. Tutaj wszystko dzia³a. Ostatnio wymienia³em ten routerek na nowszy model WRTP54G i mam brak sygna³u na lapmce "Internet" (czasem to wej¶cie jest okre¶lane jako WAN). Co ciekawe, u¿ywa³em tego nowego routera w domu, gdzie interek mam z kablówki (a wiêc ustawienia IP i DHCP s± domy¶lne - dynamiczne, pobierane z serwera kablówki) no i wszystko hula a¿ mi³o. Dzwoni³em na infoliniê Linksys'a, poradzili mi: 1. sprawdziæ wielko¶æ pakietu (max. 1500), ale w obu routerach jest w³a¶nie 1500, 2. zrobiæ klonowanie MAC Adresu w nowym routerku, podstawiaj±c MAC Adres starego, Nic nie pomaga, przy ustawieniach ze statycznym IP (port WAN) dioda WAN czarna. Oczywi¶cie ustawienia skopiowa³em ze starego routera, o literówce mowy nie ma. Jak pod³±czê stary routerek, wszystko hula w 100%. No i przysz³o mi do g³owy, ¿eby zapytaæ kogo¶ m±drzejszego na tej szanownej grupie.
Re: Ciekawy przypadek - routerki Linksys
Author: Rafal Wozniak
Date: Wed, 11 Oct 2006 20:49
Date: Wed, 11 Oct 2006 20:49
14 lines
449 bytes
449 bytes
yogi009 wrote: > Nic nie pomaga, przy ustawieniach ze statycznym IP (port WAN) dioda WAN > czarna. Oczywi¶cie ustawienia skopiowa³em ze starego routera, o > literówce mowy nie ma. Dioda raczej sugeruje brak fizycznego po³±czenia, tak jakby kabel by³ uszkodzony ew. erjotka nie styka³a (doci¶nij czy cu¶). Lub te¿ starszy model mia³ wykrywanie kabla skrosowanego. -- W adresie mailowym zamieñ @ na kropkê i wpisz taki adres do przegl±darki WWW.
Re: Ciekawy przypadek - routerki Linksys
Author: yogi009
Date: Wed, 11 Oct 2006 22:58
Date: Wed, 11 Oct 2006 22:58
10 lines
474 bytes
474 bytes
Dnia Wed, 11 Oct 2006 20:49:05 +0200, Rafal Wozniak ³askawie napisa³(a): > Dioda raczej sugeruje brak fizycznego po³±czenia, tak jakby kabel by³ > uszkodzony ew. erjotka nie styka³a (doci¶nij czy cu¶). > > Lub te¿ starszy model mia³ wykrywanie kabla skrosowanego. Ju¿ wszystko jasne. Trzeba by³o w tym nowym modelu jednak u¿yæ cross'a, co jest dziwne, bo infolinia Linksys'a twierdzi, ¿e ich routery dzia³aj± na dowolnym kablu i powinny wykryæ automatycznie jego rodzaj.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads