Thread View: pl.comp.objects
4 messages
4 total messages
Started by "Szpieg z Krainy
Mon, 28 Apr 2008 21:44
Do kolegi A.L. na temat: historyczny papier
Author: "Szpieg z Krainy
Date: Mon, 28 Apr 2008 21:44
Date: Mon, 28 Apr 2008 21:44
23 lines
790 bytes
790 bytes
Drogi kolego A.L.! W�a�nie z oko�o rocznym op�nieniem przeczyta�em Pa�ski artyku� p.t. Parallel Computer Technology in Natural Gas Pipeline Simulation. Mam takie pytania: 1) W jakim j�zyku programowania robi� Pan te eksperymenty na transputerach? OCCAM czy Fortran? Bo mnie si� wydaje �e skoro por�wnywa� Pan 387 i 487 z T400 to chyba tylko NDP Fortran z Microway by� na obie te rodziny procesor�w. 2) Czy zachowa� Pan jeszcze kod �r�d�owy z tych experyment�w? Ch�tnie bym si� pobawi� czym�, o czym mo�na by by�o publicznie podyskutowa�. U wnie w biurze wszytko tajne �amane przez poufne (spali� przed przeczytaniem). Prosz� si� odezwa�, je�li znajdzie kolega chwil� czasu. Z g�ry dzi�kuj�, Sylwek
Re: Do kolegi A.L. na temat: historyczny papier
Author: A.L.
Date: Tue, 29 Apr 2008 07:25
Date: Tue, 29 Apr 2008 07:25
61 lines
1842 bytes
1842 bytes
On Mon, 28 Apr 2008 21:44:35 -0700, "Szpieg z Krainy Deszczowc�w" <__THINK__sylvek@cox.net> wrote: >Drogi kolego A.L.! > >W�a�nie z oko�o rocznym op�nieniem przeczyta�em Pa�ski artyku� p.t. >Parallel Computer Technology in Natural Gas Pipeline Simulation. > >Mam takie pytania: > >1) W jakim j�zyku programowania robi� Pan te eksperymenty na transputerach? OCCAM > czy Fortran? Bo mnie si� wydaje �e skoro por�wnywa� Pan 387 i 487 z T400 to > chyba tylko NDP Fortran z Microway by� na obie te rodziny procesor�w. > W jezyku C dostarczanym przez producenta systemy transputerowego, ktorym byla nieistniejaca od dawna firma CSA. ParallelC to byl normalny C rozszerzony o "occamowe" konstrukcje. Wczesny prototyp tego symulatora byl w jezyku OCCAM, ale generalnie, ze wzgledu na spora ilosc numeryko, zdecydowalem ze C jest poreczniejszy. Ta wersja C opisana jest tutaj http://maven.smith.edu/~thiebaut/transputer/descript.html >2) Czy zachowa� Pan jeszcze kod �r�d�owy z tych experyment�w? > Neistety, nic mi nie zostalo oprocz paru manuali, ksiazek i plytek z trasputerami... >Ch�tnie bym si� pobawi� czym�, o czym mo�na by by�o publicznie podyskutowa�. >U wnie w biurze wszytko tajne �amane przez poufne (spali� przed przeczytaniem). > Proponuje: Transterpreter http://maven.smith.edu/~thiebaut/transputer/descript.html Proponuje tez zajrzec na WoTUG (TUG znaczy transputer user's group, bardzo oaktywna mimo ze transputerow juz nei ma wsrod nas) http://www.wotug.org/about.shtml oraz KrOC (KentRetargetable OCCAM Compiler) http://wotug.org/kroc/ czy ogolnie o jezyku OCCAM http://wotug.org/occam/ Mozna sie tez pobawic Javova implementacja CSP http://www.cs.kent.ac.uk/projects/ofa/jcsp/ To ostatnie, miimo ze akademickie, to bynajmniej nei zabawka A.L.
Author: "Szpieg z Krainy
Date: Tue, 29 Apr 2008 20:50
Date: Tue, 29 Apr 2008 20:50
75 lines
3490 bytes
3490 bytes
Drogi Panie A.! Przede wszystkim dzi�kuj� za odpowied�. Szkoda, �e nie sp�dzi�em wi�cej czasu precyzyjniej formu�uj�c moje pytania. > W jezyku C dostarczanym przez producenta systemy transputerowego, > ktorym byla nieistniejaca od dawna firma CSA. ParallelC to byl > normalny C rozszerzony o "occamowe" konstrukcje. Wczesny prototyp tego > symulatora byl w jezyku OCCAM, ale generalnie, ze wzgledu na spora > ilosc numeryko, zdecydowalem ze C jest poreczniejszy. Ta wersja C > opisana jest tutaj Mniej wi�cej tak w�a�nie my�la�em. Occam jest na m�j gust troch� za fiku�ny gdy w gr� wchodz� obliczenia numeryczne. W mojej przed-poprzedniej firmie pr�bowali�my u�ywa� T800 w wersji single oraz quad i oprogramowania Microway NDP Fortran & C. Te pr�by bardzo szybko zosta�y zarzucone na rzecz system�w SGI, kt�re w�wczas opiera�y si� na procesorach MIPS. Pomimo du�o wi�kszej pocz�tkowej ceny zakupu ostateczna wydajno�� i �atwo�� programowania przechyli�a szal� na rzecz bardzo drogich maszyn SGI. > Neistety, nic mi nie zostalo oprocz paru manuali, ksiazek i plytek z > trasputerami... Szkoda. Mia�em nadziej�, �e mo�e zosta�a Panu jaka� 5-calowa dyskietka z szeregow� wersj� oprogramowania, kt�re testowa� Pan na klasycznym PC-cie. > Proponuje: > Transterpreter > http://maven.smith.edu/~thiebaut/transputer/descript.html No i tu w�a�nie winny jestem Panu przeprosiny. Mnie nie interesuje nekromancja i odgrzewanie tego starego pomys�u. Ja to ju� raz w �yciu przeszed�em i nie chc� tam wraca�. Wszystko to, co originalnie zrobili�my na transputerach przenios�o si� wspaniale na produkowane przez SGI maszyny SMP po��czone przy pomocy CrayLink-�w w topologi� ccNUMA. Problem z tym jest tylko taki, �e s� one bardzo drogie, nawet gry zakupi� je u�ywane. Dobr� technologicznie ich namiastk� s� dzi� maszyny oparte o procesory AMD Opteron z linkami HyperTransport. Intel te� je nied�ugo zacznie kopiowa�, tzn. niekt�re nowe Xeon-y b�d� mia�y zintegrowany kontroler pami�ci zamiast FSB i klon HyperTransport, kt�ry tymczasowo ma nazw� QuickPath. Na SGI Onyx2 mia�em rutynowo wyniki w zakresie 7(z ma�ym hakiem) na 8 procesorowej maszynie. Na dual-socket quad-core Opteronach mam obecnie wyniki sporo gorsze, ale te� ma�o sp�dzi�em nad tym czasu. Moje podej�cie do zadadnienia jest 100% komplementarne do Pa�skiego. Pan zaczyna od g�ry i rozdziela algorytmy na kawa�ki, kt�re daje si� zr�wnolegli�. Ja pracuj� od do�u: algorytmy dostaj� od razu pokawa�kowane, problem jest taki jak je efektywnie zaimplementowa�, unikaj�c "false sharing", "cache and TLB trashing" i "remote memory accesses". To, nad czym pracuj� w biurze, jest niestety 100% "company confidential" i ok. 50% "not for export from USA". A chcia�bym z kim� nowym por�wna� wyniki. > Natomiast multi-core procesory chyba jak najbardziej sie nadadza, i > wlasnei zameirzam eksperyment powtorzyc na dual-core procesorze. Moze > ktos chce wziac udzial w eksperymencie? Narobi�em sobie nadzieji.... :-( Gdyby jednak Pan gdzi� znalaz� w starych archiwach jak�� dyskietk� z programami, kt�re Pan testowa� do tego artyku�u to prosz� si� odezwa� jeszcze raz na t� grup�. Mo�e nie odpowiem od razu, ale na pewno nie przepuszcz� takiej okazji. Jeszcze raz dzi�kuj�, Sylwek
Author: A.L.
Date: Wed, 30 Apr 2008 07:35
Date: Wed, 30 Apr 2008 07:35
83 lines
3465 bytes
3465 bytes
On Tue, 29 Apr 2008 20:50:08 -0700, "Szpieg z Krainy Deszczowc�w" <__THINK__sylvek@cox.net> wrote: >> Neistety, nic mi nie zostalo oprocz paru manuali, ksiazek i plytek z >> trasputerami... > >Szkoda. Mia�em nadziej�, �e mo�e zosta�a Panu jaka� 5-calowa dyskietka >z szeregow� wersj� oprogramowania, kt�re testowa� Pan na klasycznym PC-cie. > Niestety, nic sie nei ostalo... >No i tu w�a�nie winny jestem Panu przeprosiny. Mnie nie interesuje nekromancja >i odgrzewanie tego starego pomys�u. Ja to ju� raz w �yciu przeszed�em i >nie chc� tam wraca�. Wszystko to, co originalnie zrobili�my na transputerach >przenios�o si� wspaniale na produkowane przez SGI maszyny SMP po��czone >przy pomocy CrayLink-�w w topologi� ccNUMA. Problem z tym jest tylko taki, >�e s� one bardzo drogie, nawet gry zakupi� je u�ywane. > Owszem. Za drogie. >Dobr� technologicznie ich namiastk� s� dzi� maszyny oparte o procesory AMD >Opteron z linkami HyperTransport. Intel te� je nied�ugo zacznie kopiowa�, tzn. >niekt�re nowe Xeon-y b�d� mia�y zintegrowany kontroler pami�ci zamiast FSB >i klon HyperTransport, kt�ry tymczasowo ma nazw� QuickPath. > >Na SGI Onyx2 mia�em rutynowo wyniki w zakresie 7(z ma�ym hakiem) >na 8 procesorowej maszynie. > To jescze zalezy jaki jest communication overhead. Dawno temu (rok 2001) zrobilem wersje systemu do optymalizacji pewnych procesow na normalnych pecetach polacznocyh normalna siecia (to byly czasy gdy najszybszy komputer mial 200MHz). Skalowalo sie to-to dobrze do okolo 10 procesorow, a potem speedup spadal. Prawdopodobnie powtorzymy to wamo w oparciu o aktyalna technologie, problem tylko ze spzretem - klient nei chce placic 6 cyfrowych sum za komputery. >Na dual-socket quad-core Opteronach mam obecnie wyniki sporo gorsze, ale te� ma�o >sp�dzi�em nad tym czasu. > Poki co, nie udalo mi sie wycisnac duzo z Quad Core, ale podobnie jak Pan spedzilem nad tym malo czasu >Moje podej�cie do zadadnienia jest 100% komplementarne do Pa�skiego. Pan >zaczyna od g�ry i rozdziela algorytmy na kawa�ki, kt�re daje si� zr�wnolegli�. >Ja pracuj� od do�u: algorytmy dostaj� od razu pokawa�kowane, problem jest >taki jak je efektywnie zaimplementowa�, unikaj�c "false sharing", "cache >and TLB trashing" i "remote memory accesses". > He... Moja sytuacja jest wygodniejsza :) >To, nad czym pracuj� w biurze, jest niestety 100% "company confidential" >i ok. 50% "not for export from USA". A chcia�bym z kim� nowym por�wna� >wyniki. > Z wyjatkiem tego ze to co robie jest na eksport, moja sytuacja jest taka sama: company confidential :) >> Natomiast multi-core procesory chyba jak najbardziej sie nadadza, i >> wlasnei zameirzam eksperyment powtorzyc na dual-core procesorze. Moze >> ktos chce wziac udzial w eksperymencie? > Jak pisalem wyzej, mam malo czasu na te eksperymenty. Prawdopodobnie "sytuacje modelowa" zapuszcze jako prace na lokalnej uczelni... >Narobi�em sobie nadzieji.... :-( > >Gdyby jednak Pan gdzi� znalaz� w starych archiwach jak�� dyskietk� >z programami, kt�re Pan testowa� do tego artyku�u to prosz� si� odezwa� >jeszcze raz na t� grup�. Mo�e nie odpowiem od razu, ale na pewno >nie przepuszcz� takiej okazji. Niestety, w 100 procentach wiem ze to wywalilem... Przed ktoras z przeprowadzek postanowilem "odchudzic" swoj dobytek... A.L.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads