Thread View: pl.comp.objects
4 messages
4 total messages
Started by "Megas"
Wed, 14 Jan 2009 22:16
UML a modelowanie funckjonalno�ci systemu
Author: "Megas"
Date: Wed, 14 Jan 2009 22:16
Date: Wed, 14 Jan 2009 22:16
24 lines
932 bytes
932 bytes
Witam, Od d�u�szego czasu mam k�opot z wymodelowaniem funkcjonalno�� projektowanego systemu, czy kto� m�g�by mi w tym pom�c? Sytuacja jest taka, �e mam ju� wymodelowany model przypadk�w u�ycia dla mojego systemu, a teraz chcia�bym wymodelowac z jakich cz�ci funkcjonalno�ci b�dzie si� sk�ada� system. By system spe�ni� wymagan� funkcjonalno�� okre�lona w przypadkach uzcycia musi zawiera� tak� funkcjonalno�� jak: Odbieranie/Wysy�anie danych z/do sieci, Identyfikacja u�ytkownika, Komunikacja z baza danych itp... Jakich element�w UML i diagram�w powinienem u�y� do tego. Komponenty reprezentuj� fizyczn� wymienn� cz�ci� systemu, Klasy reprezentuj� klasy w j�zyku obiektowym, a jakie elementy reprezentuj� cz�� funkcjonalno�ci systemu.? Bardzo prosze o wszelkie wskaz�wki bo jestem ju� za�amany... Pozdrawiam Marcin
Re: UML a modelowanie funckjonalno�ci systemu
Author: A.L.
Date: Wed, 14 Jan 2009 16:14
Date: Wed, 14 Jan 2009 16:14
15 lines
439 bytes
439 bytes
On Wed, 14 Jan 2009 22:16:38 +0100, "Megas" <kolo25@onet.eu> wrote: >Witam, > > >Od d?u?szego czasu mam k?opot z wymodelowaniem funkcjonalno¶? projektowanego >systemu, czy kto¶ móg?by mi w tym pomóc? >Sytuacja jest taka, ?e mam ju? wymodelowany model przypadków u?ycia dla >mojego systemu, a teraz chcia?bym wymodelowac z jakich cz?¶ci >funkcjonalno¶ci b?dzie si? sk?ada? system. Co to jest "czesci funkcjonalnosci"?... A.L.
Re: UML a modelowanie funckjonalnoci systemu
Author: "Megas"
Date: Wed, 14 Jan 2009 23:58
Date: Wed, 14 Jan 2009 23:58
32 lines
904 bytes
904 bytes
>> >>Od d?u?szego czasu mam k?opot z wymodelowaniem funkcjonalno?? >>projektowanego >>systemu, czy kto? m�g?by mi w tym pom�c? >>Sytuacja jest taka, ?e mam ju? wymodelowany model przypadk�w u?ycia dla >>mojego systemu, a teraz chcia?bym wymodelowac z jakich cz??ci >>funkcjonalno?ci b?dzie si? sk?ada? system. > > Co to jest "czesci funkcjonalnosci"?... > > A.L. Dla przyk�adu: Funkcjonalnosc programu 'Outlook Express' bedzie sie skladac z czesci: a) Wysy�anie i odbieranie poczty e-mail, b) Prezentacja e-mail w GUI, c) Tworzenie nowych e-mail (edytor tekstowy), d) Powiadamanie o poczcie dziwiekiem, itp... Funckjonalnosc a) 'Wysy�anie i odbieranie poczty e-mail', bedzie sie skladac z czesci: a1) Odbior poczty za pomoca POP3, a2) Wysylanie poczty za pomoca SMTP, b3) Zapamietywanie odczytanych juz e-mail, b4) Sprawdzanie spam, itp... Przez to rozumiem czesci funckjonalnosci.
Re: UML a modelowanie funckjonalnoci systemu
Author: Jax
Date: Thu, 15 Jan 2009 19:55
Date: Thu, 15 Jan 2009 19:55
88 lines
3445 bytes
3445 bytes
Megas wrote: >>> >>>Od d?u?szego czasu mam k?opot z wymodelowaniem funkcjonalno?? >>>projektowanego >>>systemu, czy kto? móg?by mi w tym pomóc? >>>Sytuacja jest taka, ?e mam ju? wymodelowany model przypadków u?ycia dla >>>mojego systemu, a teraz chcia?bym wymodelowac z jakich cz??ci >>>funkcjonalno?ci b?dzie si? sk?ada? system. >> >> Co to jest "czesci funkcjonalnosci"?... >> >> A.L. > > Dla przykładu: Funkcjonalnosc programu 'Outlook Express' bedzie sie > skladac z czesci: > a) Wysyłanie i odbieranie poczty e-mail, > b) Prezentacja e-mail w GUI, > c) Tworzenie nowych e-mail (edytor tekstowy), > d) Powiadamanie o poczcie dziwiekiem, > itp... Z tego co wiem, to są wymagania funkcjonalne i pisze się to w zwykłym pliku tekstowym. Jego treść uzgadnia się z klientem. > Funckjonalnosc a) 'Wysyłanie i odbieranie poczty e-mail', bedzie sie > skladac z czesci: > a1) Odbior poczty za pomoca POP3, > a2) Wysylanie poczty za pomoca SMTP, Te dwa to są chyba wymagania systemowe narzucone przez klienta. Z tego co wiem je też się spisuje w pliku tekstowym. > b3) Zapamietywanie odczytanych juz e-mail, > b4) Sprawdzanie spam, > itp... A sekwencja działań podczas odbioru poczty to idealny kandydat na diagram czynności w UML. > Przez to rozumiem czesci funckjonalnosci. Jak widać trochę mieszasz różne sprawy. Rzucę ci przykładową sekwencję działań z ćwiczebnego projektu: Projekt "Baza danych wypożyczalni DVD z implementacja w Pythonie i SQL" 1 Etapy wykonania 1.1 zebranie wymagań 1.1.1 opis tekstowy (na podstawie Professional Linux Programing) 1.1.1.1 wymagania użytkownika (user requests) - plik: wymagania.odt 1.1.1.2 wymagania systemowe (system requests) - plik: wymagania.odt 1.1.1.3 pożądane, ale pominięte (ignored requests) - plik: wymagania.odt 1.1.2 diagram przypadków użycia (UML) - plik: przypadki uzycia.dia 1.1.3 diagram głównych czynności (UML) - plik: czynności - wypożyczenie.dia 1.1.4 lista testów funkcjonalnych aplikacji - plik: testy.odt 1.2 testowanie komponentów aplikacji 1.2.1 PostgreSQL - zapytania wielokrotnie zagnieżdżone (katalog: ../testy postresql/zapytania zagnieżdźone) 1.2.2 PostgreSQL - generator identyfikatorów (ID) (katalog: ../testy postresql/generowanie id) 1.3 projekt klas logiki aplikacji (rdzenia programu) (UML) (plik: klasy.dia) 1.3.1 projekt wstępny na podstawie przypadków użycia 1.3.2 weryfikacja z listą testów (funkcjonalnych i automatycznych) 1.3.3 refaktoryzacja projektu (wyszukanie i zastosowanie wzorców projektowych) 1.4 projekt bazy danych (ERD) (plik: diagram erd.xmi) 1.4.1 projekt na podstawie diagramu klas 1.4.2 normalizacja projektu bazy danych 1.5 przygotowanie bazy danych PostgreSQL 1.6 projekt i napisanie testów automatycznych logiki aplikacji (rdzenia programu) 1.7 napisanie kodu logiki aplikacji (rdzenia programu) i kodu bazy danych 1.8 testowanie logiki aplikacji (rdzenia programu) - po każdej grupie poprawek kodu wszystkie testy od początku 1.9 projekt interfejsu użytkownika 1.10 napisanie kodu interfejsu użytkownika 1.11 testowanie funkcji całej aplikacji (z punktu widzenia użytkownika końcowego) - po każdej grupie poprawek kodu wszystkie testy od początku Uwaga: punkty 1.6, 1.7 i 1.8 powtarzają się w miarę jak wykonywane są kolejne fragmenciki projektu. To przykładowy sposób wykonania projektu. Wszelkie uwagi merytoryczne mile widziane. Jax
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads