Thread View: pl.comp.ogonki
5 messages
5 total messages
Started by tbauer@zoolook.c
Wed, 21 Feb 1996 00:00
Polskie litery w wyzszych rosdzielczosciach
Author: tbauer@zoolook.c
Date: Wed, 21 Feb 1996 00:00
9 lines
409 bytes
409 bytes
Mam karte graficzna miroCrystal12SD i polskie Windows. W rozdzielczosci 800x600 z polskimi literami jest wszystko OK. Ale jesli przechodze do 1024x768, znikaja polskie litery w tytulach okien, menu itp. Boje sie grzebac w fontach ekranowych (bo o to chyba chodzi) nie znajac sie na tym. Czy ktos ze specjalisyow bylby w stanie mi pomoc. Tomek
Re: Polskie litery w wyzszych rosdzielczosciach
Author: slodki@infoserv.
21 lines
968 bytes
968 bytes
Tomasz Bauer (tbauer@zoolook.chem.uw.edu.pl) wrote: > Mam karte graficzna miroCrystal12SD i polskie Windows. W rozdzielczosci > 800x600 z polskimi literami jest wszystko OK. Ale jesli przechodze do 1024x768, > znikaja polskie litery w tytulach okien, menu itp. Boje sie grzebac w fontach > ekranowych (bo o to chyba chodzi) nie znajac sie na tym. Czy ktos ze > specjalisyow bylby w stanie mi pomoc. Sprawdz, jakie fonty sa wpisane w pliku system.ini (chyba w tym...) na samym poczatku. W trybach 1024x768 powinny byc 8415 (kurcze, zawsze mi sie myla te cyferki..) tzw. Large Fonts (po prostu sa one nie z vga, ale wlasnie z takiej karty). Powinny byc ?8415sys.fon itp. zamiast vgasys.fon... > Tomek Tomek ;) -- Tomasz Slodkowicz Institute of Computer Science Jagiellonian University, Cracow, Poland e-mail: slodki@ii.uj.edu.pl www : http://www.uj.edu.pl/~slodki
Author: bross@polbox.com
Date: Thu, 22 Feb 1996 00:00
Date: Thu, 22 Feb 1996 00:00
22 lines
938 bytes
938 bytes
slodki@infoserv.ii.uj.edu.pl (Tomasz Slodkowicz) wrote: >> 800x600 z polskimi literami jest wszystko OK. Ale jesli przechodze do 1024x768, >> znikaja polskie litery w tytulach okien, menu itp. Boje sie grzebac w fontach >cyferki..) tzw. Large Fonts (po prostu sa one nie z vga, ale wlasnie z >takiej karty). Powinny byc ?8415sys.fon itp. zamiast vgasys.fon... Sprawa jest calkiem prosta. Otoz Twoja nowa karta w trakcie instalacji umiescilam na dysku pliki fontow dla wysokich rozdzielczosci. Oczywiscie sa to fonty angielskie. Sa to pliki 8514sys.fon, 8514fix.fon i 8514oem.fon w katalogu \WINDOWS\SYSTEM\ Wystarczy, jezeli zastapisz te pliki orginalnymi z dyskietek instalacyjnych polskich Windows. Pliki te w postaci spakowanej maja rozszerzenie fo_ Szukaj ich na drugiej lub trzeciej dyskietce instalacyjnej. Do ich rozpakowana sluzy program expand.exe, chyba na pierwszej lub drugiej dyskietce instal. Zycze powodzenia ;-)
Author: przemek@bull.mim
Date: Fri, 23 Feb 1996 00:00
31 lines
1472 bytes
1472 bytes
Czesc! In article <4getq1$6e6@parnas.mimuw.edu.pl>, you wrote: >Mam karte graficzna miroCrystal12SD i polskie Windows. W rozdzielczosci >800x600 z polskimi literami jest wszystko OK. Ale jesli przechodze do 1024x768, >znikaja polskie litery w tytulach okien, menu itp. Boje sie grzebac w fontach >ekranowych (bo o to chyba chodzi) nie znajac sie na tym. Czy ktos ze >specjalisyow bylby w stanie mi pomoc. > Tomek Prawdopodobnie polega to na tym, ze wybrales duze fonty dla rozdzielczosci 1024x768 (w trybie 800x600 nie ma tej mozliwosci) i razem z instalacja drivera przegraly sie tez angielskie fonty bitmapowe z dyskietki od Twojej karty. Musisz sprawdzic, jakie fonty z rozszerzeniem .fon masz w katalogu C:\WINDOWS\SYSTEM i przekopiowac ich odpowiedniki z dyskietek instalacyjnych Windows do tego katalogu. Na dyskietkach pliki sa spakowane (maja rozszerze- nia z kreska "_") i trzeba je rozpakowac EXPANDem. Np: masz w katalogu SYSTEM plik 8514fix.fon, to szukasz pliku 8514fix.fo_ i piszesz : EXPAND a:\8514fix.fo_ c:\windows\system\8514fix.fon I to chyba wszystko. Na wszelkii wypadek zachowaj gdzies stare pliki. Pozdrawiam -- Przemyslaw Kozankiewicz | | Matthoffer's Rule: e-mail: przemek@bull.mimuw.edu.pl | "Artificial intelligence is www: http://bull.mimuw.edu.pl/~przemek | better than inborn stupidity.
Author: W.Macewicz@ia.pw
20 lines
480 bytes
480 bytes
>specjalisyow bylby w stanie mi pomoc. W czasie instalowania sterownikow (innych niz standardowe) sa kopiowane do Windowsow fonty z dyskietki instalacyjnej starownika -- diabli wiedza po co. Jak sie latwo domyslec pasuja one do wersji angielskiej, a nie polskiej!!!!. Nalezy odtworzyc orginalne fonty Windowsowe (oczywiscie rastrowe). Mozna skopiowac zbiory z rozszerzeniem .fon (byc moze i .fot) -- dziwne ze bledy wychodza dopiero przy wiekszych rozdzielczosciach WM
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads