Thread View: pl.comp.os.bsd
3 messages
3 total messages
Started by =?ISO-8859-2?Q?P
Fri, 05 Aug 2011 10:03
TIOCGSERIAL
Author: =?ISO-8859-2?Q?P
Date: Fri, 05 Aug 2011 10:03
Date: Fri, 05 Aug 2011 10:03
27 lines
952 bytes
952 bytes
Cze¶æ Z góry przepraszam, je¶li to nie jest w³a¶ciwa grupa, ale tylko tê znalaz³em. Mam takie pytanie, czy istnieje ¶cis³y odpowiednik ioctl(TIOCGSERIAL) i ioctl(TIOCSSERIAL) dla FreeBSD? Tzn. jak uzyskaæ tak± kontrolê nad portem szeregowym we FreeBSD (w³a¶ciwie jest to port USB z przyczepionym konwerterem USB<->COM, /dev/cuaU0) jak± zapewnia Linux przez te dwa ioctl-e, bez konieczno¶ci pisania w³asnego modu³u kernela. G³ównie interesuje mnie mo¿liwo¶æ precyzyjnego ustawienia baudrate po stronie komputera z FreeBSD, normalnie mam do dyspozycji 57600, 76800 i 115200. a chcia³bym np. 80500 albo 126600. Rzecz jasna po drugiej stronie kabla mam sprzêt, który da siê na tak± prêdko¶c ustawiæ. FreeBSD 6.4, ale ósemki te¿ to chyba dotyczy, przynajmniej TIOCGSERIAL nie wystêpuje w /usr/include. Bardzo by³bym wdziêczny za podrzucenie rozwi±zania. Dziêki! PM
Re: TIOCGSERIAL
Date: Fri, 05 Aug 2011 21:54
Date: Fri, 05 Aug 2011 21:54
18 lines
745 bytes
745 bytes
Pawe³ Michalicki napisa³(a): > Z góry przepraszam, je¶li to nie jest w³a¶ciwa grupa, ale tylko tê > znalaz³em. Mam takie pytanie, czy istnieje ¶cis³y odpowiednik > ioctl(TIOCGSERIAL) i ioctl(TIOCSSERIAL) dla FreeBSD? Tzn. jak uzyskaæ > tak± kontrolê nad portem szeregowym we FreeBSD (w³a¶ciwie jest to port > USB z przyczepionym konwerterem USB<->COM, /dev/cuaU0) jak± zapewnia > Linux przez te dwa ioctl-e, bez konieczno¶ci pisania w³asnego modu³u > kernela. A przy pomocy stty(1) próbowa³es? Elb -- - No wiesz, pijany i o trzeciej nad ranem wracasz do domu!? - A kto powiedzia³, ¿e wracam? Po gitarê tylko przyszed³em. =========================================================== FAQ pl.rec.muzyka.gitara: http://faq.prmg.art.pl/
Re: TIOCGSERIAL
Date: Thu, 18 Aug 2011 11:17
Date: Thu, 18 Aug 2011 11:17
21 lines
909 bytes
909 bytes
Przez stty wcze¶niej nie próbowa³em (nic by to nie da³o, protokó³ wymiany danych jest egzotyczny na tyle, ¿e i tak muszê mieæ w³asny program do jego obs³ugi), ale Twoja odpowied¼ sk³oni³a mnie do eksperymentów z stty, a to z kolei do ponownego zapoznania siê z man cfsetspeed... no i có¿ mogê powiedzieæ, po prostu nie doczyta³em tego mana poprzednim razem: "The input and output baud rates are found in the termios structure. The unsigned integer speed_t is typedef'd in the include file <termios.h>. The value of the integer corresponds directly to the baud rate being represented, however, the following symbolic values are defined (...)" Corresponds directly... Innymi s³owy, na FreeBSD ¿adne TIOCGSERIAL nie jest potrzebne, cfsetspeed() z automatu wybiera ¿±dan± bitrate i tyle.. Zastosowa³em to we w³asnym programie i dzia³a! Dziêki!
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads