Thread View: pl.comp.os.bsd
5 messages
5 total messages
Started by Jacek 'Szumak' K
Tue, 07 Feb 2012 23:09
zfs i niewidoczne zasoby
Author: Jacek 'Szumak' K
Date: Tue, 07 Feb 2012 23:09
Date: Tue, 07 Feb 2012 23:09
49 lines
1664 bytes
1664 bytes
Witam, mam dziwny problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. System FBSD 9.0R Instalacja przebiegła wg: http://wiki.freebsd.org/RootOnZFS/GPTZFSBoot/9.0-RELEASE Geneza problemu: System zainstalowany w puli "zroot" (mirror), w systemie dostępne były dwie inne pule na 4 dyskach w 2 mirrorach: zdata - (/export2) i zdb - (/var/databases). W dniu dzisiejszym właściciel serwera wyjął 2 dyski z puli "zdb" nie eksportując jej z systemu. Oczywiście po tym zabiegu system nie wstał poprawnie i tu zaczyna się mój problem: - pierwsze co zrobiłem to usunąłem niedostępną pulę zdb z systemu, zostały więc dwie, teoretycznie sprawne pule; jednakże zasoby nie są prawidłowo montowane w systemie - przykładowo wygląda to tak: # zfs list NAME USED AVAIL REFER MOUNTPOINT zroot 54.0G 844G 357M legacy zroot/home 9.61G 844G 9.61G /home zroot/tmp 1.5M 844G 1.5M /tmp zroot/usr 2.57G 844G 2.57G /usr zroot/var 41.4G 844G 41.4G /var niby wygląda wszystko dobrze (pula zdata nie jest tu zaimportowana), ale: # ls /home # ls /var # ls /tmp # ls /usr # ls / .cshrc dev lib rescue .... <- tutaj są wszystkie pliki widoczne, we wcześniejszych katalogach nie. Jeżeli teraz wykonam ręcznie: zfs set mountpoint=none zroot/usr zfs set mountpoint=/usr zroot/usr to zawartość /usr pojawia się w postaci kompletnej i nienaruszonej. Niestety, po ponownym restarcie problem powraca. Co więcej: usunąłem i wygenerowałem powtórnie zpool.cache postępując wg procedury użytej w trakcie instalacji, niestety bez pozytywnego efektu. zpool status nie pokazuje jakichkolwiek błędów. Mam zagwozdkę, nie wiem co może być przyczyną.
Re: zfs i niewidoczne zasoby
Author: Edward Tomasz Na
Date: Thu, 09 Feb 2012 12:40
Date: Thu, 09 Feb 2012 12:40
49 lines
1784 bytes
1784 bytes
Jacek 'Szumak' Kotlarski <lowcajeleni@k-informatix.com> wrote: > Witam, mam dziwny problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. > > System FBSD 9.0R > Instalacja przebiegła wg: > http://wiki.freebsd.org/RootOnZFS/GPTZFSBoot/9.0-RELEASE > > Geneza problemu: > System zainstalowany w puli "zroot" (mirror), w systemie dostępne były > dwie inne pule na 4 dyskach w 2 mirrorach: zdata - (/export2) i zdb - > (/var/databases). > W dniu dzisiejszym właściciel serwera wyjął 2 dyski z puli "zdb" nie > eksportując jej z systemu. Oczywiście po tym zabiegu system nie wstał > poprawnie i tu zaczyna się mój problem: > > - pierwsze co zrobiłem to usunąłem niedostępną pulę zdb z systemu, > zostały więc dwie, teoretycznie sprawne pule; jednakże zasoby nie są > prawidłowo montowane w systemie - przykładowo wygląda to tak: > > # zfs list > NAME USED AVAIL REFER MOUNTPOINT > zroot 54.0G 844G 357M legacy > zroot/home 9.61G 844G 9.61G /home > zroot/tmp 1.5M 844G 1.5M /tmp > zroot/usr 2.57G 844G 2.57G /usr > zroot/var 41.4G 844G 41.4G /var > > niby wygląda wszystko dobrze (pula zdata nie jest tu zaimportowana), ale: > > # ls /home > # ls /var > # ls /tmp > # ls /usr > # ls / > .cshrc dev lib rescue .... <- tutaj są wszystkie pliki widoczne, we > wcześniejszych katalogach nie. > > Jeżeli teraz wykonam ręcznie: > > zfs set mountpoint=none zroot/usr > zfs set mountpoint=/usr zroot/usr > > to zawartość /usr pojawia się w postaci kompletnej i nienaruszonej. Jeśli zamiast tego zrobisz "zfs mount -a", to też jest dobrze? Masz zfs_enable="YES" w /etc/rc.conf? -- If you cut off my head, what would I say? Me and my head, or me and my body?
Date: Thu, 09 Feb 2012 17:22
Date: Thu, 09 Feb 2012 17:22
21 lines
1228 bytes
1228 bytes
W dniu 09.02.2012 13:40, Edward Tomasz Napierala pisze: > Jeśli zamiast tego zrobisz "zfs mount -a", to też jest dobrze? > Masz zfs_enable="YES" w /etc/rc.conf? Pierwszego nie sprawdziłem, drugie oczywiście - zgodnie z przytoczonym przykładowym scenariuszem instalacji. Co więcej: w dokumentacji do zfs znalazłem zapis, że taka sytuacja może mieć miejsce, jednak ponowne wygenerowanie zpool.cache miało ją jakoby naprawiać - w najświeższej mojej instalacji niestety nie naprawia. Podstawy ZFS poznawałem jeszcze na solarisie, tam nie spotkałem się dotychczas z podobnym problemem - może to jakiś bug w implementacji? Co jeszcze udało mi się ustalić? Mianowicie przywrócenie dostępu do zasobów następowało jedynie w wyniku zmiany punktu montowania danego zasobu, a więc tak jak w przytoczonym wcześniej przypadku (dla /usr), ustawienie tego samego punktu montowania (bez jego zmiany) nie przynosiło skutku pozytywnego. Wobec tego z sytuacją poradziłem sobie ustawiając wszędzie mountpoint=none i montując zasoby poprzez wpisy w /etc/fstab oraz usuwając wpis vfs.root.mountfrom="zfs:zroot" z /boot/loader.conf niemniej jednak jest to obejście problemu a nie jego rozwiązanie :-S
Author: =?UTF-8?B?UmFmYc
Date: Thu, 09 Feb 2012 17:43
Date: Thu, 09 Feb 2012 17:43
16 lines
751 bytes
751 bytes
W dniu 2012-02-09 17:22, Jacek 'Szumak' Kotlarski pisze: > Co jeszcze udało mi się ustalić? Mianowicie przywrócenie dostępu do > zasobów następowało jedynie w wyniku zmiany punktu montowania danego > zasobu, a więc tak jak w przytoczonym wcześniej przypadku (dla /usr), > ustawienie tego samego punktu montowania (bez jego zmiany) nie > przynosiło skutku pozytywnego. > Wobec tego z sytuacją poradziłem sobie ustawiając wszędzie > mountpoint=none i montując zasoby poprzez wpisy w /etc/fstab oraz > usuwając wpis vfs.root.mountfrom="zfs:zroot" z /boot/loader.conf > niemniej jednak jest to obejście problemu a nie jego rozwiązanie :-S Sprawdź czy zpool.cache (po ponownym utworzeniu) masz w dobrym /boot. Pozdrawiam Rafał Wilk
Date: Thu, 09 Feb 2012 21:14
Date: Thu, 09 Feb 2012 21:14
7 lines
317 bytes
317 bytes
W dniu 09.02.2012 17:43, Rafał Wilk pisze: > Sprawdź czy zpool.cache (po ponownym utworzeniu) masz w dobrym /boot. Tego jestem pewien. Zrobiłem restart po skasowaniu i ponownie tworzyłem /tmp/zpool.cache importując wszystko ręcznie, na koniec przeniosłem go do /boot/zfs/ skąd wcześniej został usunięty.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads