Thread View: pl.comp.os.linux.sprzet
8 messages
8 total messages
Started by "roxy"
Sun, 08 May 2011 14:33
Karta sieciowa Gigabit Ethernet 1000
Author: "roxy"
Date: Sun, 08 May 2011 14:33
Date: Sun, 08 May 2011 14:33
16 lines
428 bytes
428 bytes
Jaka karte sieciow� 1Gbit/s (PCI) polecacie pod linuxa? Zale�y mi na bezproblemowej wspolpracy ze starszymi dystrybucjami linuxa (Ubuntu 6.06), . Kwota jak� moge przeznaczy� to max 70z�. __________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow 6104 (20110508) __________ Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus. http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
Re: Karta sieciowa Gigabit Ethernet 1000
Author: panti
Date: Mon, 09 May 2011 11:35
Date: Mon, 09 May 2011 11:35
12 lines
377 bytes
377 bytes
Dnia 08.05.2011 roxy <kicak@o2.pl> napisa�/a: > Jaka karte sieciow? 1Gbit/s (PCI) polecacie pod linuxa? Zale?y mi na > bezproblemowej wspolpracy ze starszymi dystrybucjami linuxa (Ubuntu 6.06), . Pewnie ci�ko by�oby znale� jakiego� "egzota", kt�rego nie da�oby si� obecnie odpali� pod linuksem. Standardowo mo�na bra� jaki� intel lub 3coma. > > > >
Author: Krzysztof Halasa
Date: Thu, 12 May 2011 10:41
Date: Thu, 12 May 2011 10:41
23 lines
1021 bytes
1021 bytes
panti <pantiusunto@zgotu.pl> writes: >> Jaka karte sieciow? 1Gbit/s (PCI) polecacie pod linuxa? Zale?y mi na >> bezproblemowej wspolpracy ze starszymi dystrybucjami linuxa (Ubuntu 6.06), . > Pewnie ciężko byłoby znaleź jakiegoś "egzota", którego nie dałoby się > obecnie odpalić pod linuksem. Standardowo można brać jakiś intel lub > 3coma. Odpalic i "odpalic" to zasadnicza roznica. Sa karty, ktore np. nie maja drivera uzywajacego NAPI (ani niczego podobnego), i tam 40% przepustowosci przy TCP (czyli w korzystnych warunkach) wysyca caly rdzen CPU (dowolnego CPU). Kart PCI (nie PCI-X ani nie PCIe) 1000BASE-T prawie nie ma, zreszta sloty PCI na nowych plytach glownych takze wymieraja. Mam wrazenie ze nigdy nie widzialem interfejsu 3Coma 1 Gb/s (choc slyszalem o takich) - wszyscy uzywaja glownie Realtekow, Marvelli i innych np. Broadcomow na plytach glownych. Oddzielne karty to glownie Intel. Z tym, ze to wszystko sa od jakiegos czasu glownie uklady PCI-X 64 bit lub PCIe. -- Krzysztof Halasa
Author: "bofh@nano.pl"
Date: Thu, 12 May 2011 11:05
Date: Thu, 12 May 2011 11:05
28 lines
1194 bytes
1194 bytes
On 12.05.2011 10:41, Krzysztof Halasa wrote: > panti <pantiusunto@zgotu.pl> writes: > >>> Jaka karte sieciow? 1Gbit/s (PCI) polecacie pod linuxa? Zale?y mi na >>> bezproblemowej wspolpracy ze starszymi dystrybucjami linuxa (Ubuntu 6.06), . >> Pewnie ciężko byłoby znaleź jakiegoś "egzota", którego nie dałoby się >> obecnie odpalić pod linuksem. Standardowo można brać jakiś intel lub >> 3coma. > > Odpalic i "odpalic" to zasadnicza roznica. Sa karty, ktore np. nie maja > drivera uzywajacego NAPI (ani niczego podobnego), i tam 40% > przepustowosci przy TCP (czyli w korzystnych warunkach) wysyca caly > rdzen CPU (dowolnego CPU). > > Kart PCI (nie PCI-X ani nie PCIe) 1000BASE-T prawie nie ma, zreszta > sloty PCI na nowych plytach glownych takze wymieraja. > Mam wrazenie ze nigdy nie widzialem interfejsu 3Coma 1 Gb/s (choc > slyszalem o takich) - wszyscy uzywaja glownie Realtekow, Marvelli i > innych np. Broadcomow na plytach glownych. Oddzielne karty to glownie > Intel. Z tym, ze to wszystko sa od jakiegos czasu glownie uklady PCI-X > 64 bit lub PCIe. Karty realteka są na PCI, np z r8169. Są odpowiednie sterowniki w jądrze. -- wer <",,)~~ http://szumofob.eu
Author: Macka
Date: Thu, 12 May 2011 20:51
Date: Thu, 12 May 2011 20:51
34 lines
1476 bytes
1476 bytes
W dniu 2011-05-12 11:05, bofh@nano.pl pisze: > On 12.05.2011 10:41, Krzysztof Halasa wrote: >> panti <pantiusunto@zgotu.pl> writes: >> >>>> Jaka karte sieciow? 1Gbit/s (PCI) polecacie pod linuxa? Zale?y mi na >>>> bezproblemowej wspolpracy ze starszymi dystrybucjami linuxa (Ubuntu 6.06), . >>> Pewnie ciężko byłoby znaleź jakiegoś "egzota", którego nie dałoby się >>> obecnie odpalić pod linuksem. Standardowo można brać jakiś intel lub >>> 3coma. >> >> Odpalic i "odpalic" to zasadnicza roznica. Sa karty, ktore np. nie maja >> drivera uzywajacego NAPI (ani niczego podobnego), i tam 40% >> przepustowosci przy TCP (czyli w korzystnych warunkach) wysyca caly >> rdzen CPU (dowolnego CPU). >> >> Kart PCI (nie PCI-X ani nie PCIe) 1000BASE-T prawie nie ma, zreszta >> sloty PCI na nowych plytach glownych takze wymieraja. >> Mam wrazenie ze nigdy nie widzialem interfejsu 3Coma 1 Gb/s (choc >> slyszalem o takich) - wszyscy uzywaja glownie Realtekow, Marvelli i >> innych np. Broadcomow na plytach glownych. Oddzielne karty to glownie >> Intel. Z tym, ze to wszystko sa od jakiegos czasu glownie uklady PCI-X >> 64 bit lub PCIe. > > Karty realteka są na PCI, np z r8169. Są odpowiednie sterowniki w jądrze. > Ja uzywam glownie kart z R8169/R8168. Jak dzialaja to dzialaja bez najmniejszego problemu. Raz mialem wersje, ktora nie dzialala poprawnie pomimo obslugi tego chipa w kernelu, ale skompilowanie nowego modulu rozwiazalo problem. pozdrawiam macka
Author: panti
Date: Fri, 13 May 2011 15:22
Date: Fri, 13 May 2011 15:22
35 lines
1448 bytes
1448 bytes
Dnia 12.05.2011 Krzysztof Halasa <khc@pm.waw.pl> napisa�/a: > Odpalic i "odpalic" to zasadnicza roznica. Sa karty, ktore np. nie maja > drivera uzywajacego NAPI (ani niczego podobnego), i tam 40% > przepustowosci przy TCP (czyli w korzystnych warunkach) wysyca caly > rdzen CPU (dowolnego CPU). Czy sugerujesz, �e 3com / 1000 / PCI m�g�by sprawi� takie problemy? > Kart PCI (nie PCI-X ani nie PCIe) 1000BASE-T prawie nie ma, Mo�e napisa�em, za szybko, ale w zwi�zku z powy�szym chyba trudno o "gig�wk�" PCI nie obs�ugiwan� przez linuksa. Autor w�tku chcia� informacj� o karcie PCI i tak� otrzyma�. Nie napisa�, czy karta ma by� nowa, czy u�ywana oraz do jakich zastosowa� ma by� przeznaczona. Poleci�em karty, z kt�rymi nie mia�em problem�w. Swego czasu, mia�em k�opoty z Realtekami, dlatego o nich nie pisa�em. > zreszta > sloty PCI na nowych plytach glownych takze wymieraja. > Mam wrazenie ze nigdy nie widzialem interfejsu 3Coma 1 Gb/s (choc > slyszalem o takich) Na dzie� dzisiejszy, kart� 3com 3c996B, bez problemu, mo�na kupi� na popularnym portalu aukcyjnym: http://tinyurl.com/674dbaj > wszyscy uzywaja glownie Realtekow, Marvelli i > innych np. Broadcomow na plytach glownych. Oddzielne karty to glownie > Intel. Z tym, ze to wszystko sa od jakiegos czasu glownie uklady PCI-X > 64 bit lub PCIe. Wszystko racja, ale tylko odpowiedzia�em na pytanie ;)
Author: Krzysztof Halasa
Date: Sat, 14 May 2011 12:35
Date: Sat, 14 May 2011 12:35
20 lines
732 bytes
732 bytes
panti <pantiusunto@zgotu.pl> writes: > Czy sugerujesz, że 3com / 1000 / PCI mógłby sprawić takie problemy? Pewnie moglby. Glowna przyczyna to to, ze IMHO prawie nikt takich kart nie uzywa, a wiec ew. problemy nie moga byc sprawnie wykrywane i eliminowane. Ale oczywiscie jest szansa, ze nie byloby problemow. Rozumiem, ze w tej maszynce nie ma nic szybszego niz PCI 32/33. > Może napisałem, za szybko, ale w związku z powyższym chyba trudno o > "gigówkę" PCI nie obsługiwaną przez linuksa. Nie obslugiwana w ogole, nie wiem. Bardzo kiepsko obslugiwana - bez problemu, zetknalem sie z takimi. Aczkolwiek akurat nie byly to 3Comy, zreszta takich (1 Gb/s) chyba w ogole nie widzialem osobiscie. -- Krzysztof Halasa
Author: "Bartosz"
Date: Mon, 29 Aug 2011 11:34
Date: Mon, 29 Aug 2011 11:34
13 lines
569 bytes
569 bytes
> (..) - wszyscy uzywaja glownie Realtekow, Marvelli i > innych np. Broadcomow na plytach glownych. Wystrzegaj się Marvelii (Yukon) 1Gbps!!! Wrzuć w google "marvel linkuks problem" - poczytaj. Producent "niby" wspiera support do linuksa ale są z nimi same problemy. Leży mi jedna na półce i chętnie za pół ceny odsprzedam - PCIe. Kupiłem PLANETA 1Gbps PCI 32bit i chodzi przynajmniej bez zawieszania się pod wpływem obciążenia. Jak Cię stać kupuj INTELA i śpisz spokojnie.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads