🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Thread View: pl.comp.os.linux.sprzet
5 messages
5 total messages Started by "janus...@gmail. Thu, 04 May 2023 09:18
Co uszkodzone - klawiatura czy chipset klaw. na płycie głównej ?
Author: "janus...@gmail.
Date: Thu, 04 May 2023 09:18
11 lines
856 bytes
Miesiące temu zauważyłem klika kropelek wody na klawiaturze i wtedy nie przeszkadzało mi to bo i tak używałem dla wygody klawiatury Wi-Fi.
Teraz od kilku  tygodni jednak muszę używać laptopa w różnych miejscach i zauważyłem że niektóre klawisze na macierzystej klawiaturze laptopa - nie funkcjonują. Niestabilnie pracują też gniazdka USB - rozłączają się i potem znów poprawnie pracują. W związku z czym mam pytanie: Jak rozpoznać co jest uszkodzone - sama klawiatura laptopa HP250 G3,  czy też może winny jest interface klawiatury na płycie głównej. Mam na pokładzie Windows i Linux - używam jednak tylko Linux - 99% czasu. Proszę o jakąś podpowiedź.
Re: Co uszkodzone - klawiatura czy chipset klaw. na =?ISO-8859-2?Q?p³ycie_g³ównej?= ?
Author: arnold@hootervil
Date: Thu, 04 May 2023 18:59
12 lines
441 bytes
janus...@gmail.com <januszp366@gmail.com> wrote:

> W zwi±zku z czym mam pytanie: Jak rozpoznaæ co jest uszkodzone

Zapytaj na pl.comp.pecet, tam jest wiêkszy ruch.

--
Spotkanie w lesie - lew zbiera towarzystwo i mówi:
- A teraz podzielimy siê: m±dre zwierzaki na prawo, a ³adne na lewo.
I tak sowa biegnie na prawo, inne zwierzaki za ni±, inne na lewo,
a ¿aba zosta³a na ¶rodku
- No i co ty ¿aba robisz???
- No przecie¿ siê nie rozerwê!!!
Re: Co uszkodzone - klawiatura czy chipset klaw. na płycie głównej ?
Author: K
Date: Tue, 09 May 2023 13:29
9 lines
1126 bytes
On 04/05/2023 17:18, janus...@gmail.com wrote:
> Miesiące temu zauważyłem klika kropelek wody na klawiaturze i wtedy nie przeszkadzało mi to bo i tak używałem dla wygody klawiatury Wi-Fi.
> Teraz od kilku  tygodni jednak muszę używać laptopa w różnych miejscach i zauważyłem że niektóre klawisze na macierzystej klawiaturze laptopa - nie funkcjonują. Niestabilnie pracują też gniazdka USB - rozłączają się i potem znów poprawnie pracują. W związku z czym mam pytanie: Jak rozpoznać co jest uszkodzone - sama klawiatura laptopa HP250 G3,  czy też może winny jest interface klawiatury na płycie głównej. Mam na pokładzie Windows i Linux - używam jednak tylko Linux - 99% czasu. Proszę o jakąś podpowiedź.

Odepnij tasiemke z klawiatura od plyty i zobacz. W zaleznosci od
producenta/modelu moze to byc dwie minuty roboty do nawet godzin w
zaleznosci od tego jak sprawny jestes. Niemniej jednak "zauważyłem klika
kropelek wody na klawiaturze i wtedy nie przeszkadzało mi to bo i tak
używałem dla wygody klawiatury Wi-Fi." jest dosyc niepokojace w
kontekscie co tam sie w ogole stalo.
Date: Tue, 16 May 2023 07:59
28 lines
1772 bytes
wtorek, 9 maja 2023 o 13:29:39 UTC+1 K napisał(a):
> On 04/05/2023 17:18, janus...@gmail.com wrote: 
> > Miesiące temu zauważyłem klika kropelek wody na klawiaturze i wtedy nie przeszkadzało mi to bo i tak używałem dla wygody klawiatury Wi-Fi. 
> > Teraz od kilku tygodni jednak muszę używać laptopa w różnych miejscach i zauważyłem że niektóre klawisze na macierzystej klawiaturze laptopa - nie funkcjonują. Niestabilnie pracują też gniazdka USB - rozłączają się i potem znów poprawnie pracują. W związku z czym mam pytanie: Jak rozpoznać co jest uszkodzone - sama klawiatura laptopa HP250 G3, czy też może winny jest interface klawiatury na płycie głównej. Mam na pokładzie Windows i Linux - używam jednak tylko Linux - 99% czasu. Proszę o jakąś podpowiedź.
> Odepnij tasiemke z klawiatura od plyty i zobacz. W zaleznosci od 
> producenta/modelu moze to byc dwie minuty roboty do nawet godzin w 
> zaleznosci od tego jak sprawny jestes. Niemniej jednak "zauważyłem klika
> kropelek wody na klawiaturze i wtedy nie przeszkadzało mi to bo i tak
> używałem dla wygody klawiatury Wi-Fi." jest dosyc niepokojace w 
> kontekscie co tam sie w ogole stalo.

Już wymieniłem klawiaturę na nową i zmieniło się tylko to że wszystkie literki funkcjonują, a karty Wi-Fi (obie) jak przerywały połaczenie tak przerywają i potem albo wrócą do połączenioa albo i nie - trudne do przewidzenia. Myślę o wymianie płyty głównej.
Date: Tue, 16 May 2023 08:04
34 lines
2169 bytes
wtorek, 16 maja 2023 o 15:59:37 UTC+1 janus...@gmail.com napisał(a):
> wtorek, 9 maja 2023 o 13:29:39 UTC+1 K napisał(a): 
> > On 04/05/2023 17:18, janus...@gmail.com wrote: 
> > > Miesiące temu zauważyłem klika kropelek wody na klawiaturze i wtedy nie przeszkadzało mi to bo i tak używałem dla wygody klawiatury Wi-Fi. 
> > > Teraz od kilku tygodni jednak muszę używać laptopa w różnych miejscach i zauważyłem że niektóre klawisze na macierzystej klawiaturze laptopa - nie funkcjonują. Niestabilnie pracują też gniazdka USB - rozłączają się i potem znów poprawnie pracują. W związku z czym mam pytanie: Jak rozpoznać co jest uszkodzone - sama klawiatura laptopa HP250 G3, czy też może winny jest interface klawiatury na płycie głównej. Mam na pokładzie Windows i Linux - używam jednak tylko Linux - 99% czasu. Proszę o jakąś podpowiedź. 
> > Odepnij tasiemke z klawiatura od plyty i zobacz. W zaleznosci od 
> > producenta/modelu moze to byc dwie minuty roboty do nawet godzin w 
> > zaleznosci od tego jak sprawny jestes. Niemniej jednak "zauważyłem klika 
> > kropelek wody na klawiaturze i wtedy nie przeszkadzało mi to bo i tak 
> > używałem dla wygody klawiatury Wi-Fi." jest dosyc niepokojace w 
> > kontekscie co tam sie w ogole stalo.
> Już wymieniłem klawiaturę na nową i zmieniło się tylko to że wszystkie literki funkcjonują, a karty Wi-Fi (obie) jak przerywały połaczenie tak przerywają i potem albo wrócą do połączenioa albo i nie - trudne do przewidzenia.   Zapomniałem nadmienić że na klawiszu F12 jest też znak Wi-Fi żeby włączyć lub wyłączyć Wi-Fi - tyle tylko że świeci cały czas kontrolka do niego przypisana bez wzgledu na to czy sie go naciska czy tez nie. Myślę o wymianie płyty głównej.
Thread Navigation

This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.

Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.

Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.

Back to All Threads