Thread View: pl.comp.os.linux
7 messages
7 total messages
Started by Wiesiaczek
Sun, 28 Jul 2024 18:02
USB 2.0 vs USB 3.0
Author: Wiesiaczek
Date: Sun, 28 Jul 2024 18:02
Date: Sun, 28 Jul 2024 18:02
26 lines
839 bytes
839 bytes
Problem taki: Mint 21 z Cynamonem. Drukarka HP-LaserJet-1018. (USB) Drukarka instaluje się automatycznie, i dobrze, ale wydruk jest możliwy tylko z USB 2.0. Mam też w laptopie 3.0, ale tylko z tego jednego gniazda mogę drukować. Na innym laptopie, gdzie są wszystkie gniazda USB w wersji 3.0 nie indzie wydrukować niczego :( Czym te dwa standardy się różnią i czy można cokolwiek z tym zrobić, żeby drukować z USB 3.0? -- Wiesiaczek - dziś z podkarpackiej wsi "Ja piję tylko przy dwóch okazjach: Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" ® Niech żyje POLEXIT! I salwa Ukrainie! Wiele informacji, które przekazują polskie i amerykańskie media oraz przedstawiciele władzy, prawdopodobnie nie jest prawdziwych. Takie doniesienia mogą być elementem wojny informacyjnej ze strony USA i Rzeczpospolitej Polskiej.
Re: USB 2.0 vs USB 3.0
Author: Jacek Marcin Jaw
Date: Sun, 28 Jul 2024 20:55
Date: Sun, 28 Jul 2024 20:55
19 lines
907 bytes
907 bytes
W dniu 28.07.2024 o 18:02, Wiesiaczek pisze: > > Problem taki: > Mint 21 z Cynamonem. > Drukarka HP-LaserJet-1018. (USB) > > Drukarka instaluje się automatycznie, i dobrze, ale wydruk jest możliwy > tylko z USB 2.0. > Mam też w laptopie 3.0, ale tylko z tego jednego gniazda mogę drukować. > > Na innym laptopie, gdzie są wszystkie gniazda USB w wersji 3.0 > nie indzie wydrukować niczego :( > > Czym te dwa standardy się różnią i czy można cokolwiek z tym zrobić, > żeby drukować z USB 3.0? Jest na to prosty sposób! Zacytuję siebie z d. 2024-02-05, pon. z grupy pl.comp.pecet wiad. pt. "Re: 1 kabel USB do drukarki, a 2 komputery": > Można nawet samemu sobie taki serwerek zrobić stawiając demona drukowania CUPS na Raspberry Pi z Linuksem. W Linux Magazine nr 2023-12 na s. 15 jest art. pt. "Nowe życie. Jak użyć Raspberry Pi do podłączenia starszej drukarki do sieci".
Author: Dominik =?UTF-8?
Date: Mon, 29 Jul 2024 07:27
Date: Mon, 29 Jul 2024 07:27
21 lines
870 bytes
870 bytes
Dnia 28.07.2024 Wiesiaczek <ciotkazielinska@vp.pl> napisał/a: > Czym te dwa standardy się różnią i czy można cokolwiek z tym zrobić, > żeby drukować z USB 3.0? Różnią się, ale powinny być zgodne w dół, czyli urządzenie 2.0 powinno być obsługiwane przez port 3.0 Jeśli faktycznie problem jest na poziomie usb (w logach jest coś w rodzaju "unable to enumerate USB device") to ja bym spróbował podpiąć drukarkę poprzez hub 2.0. Ewentualnie, jeśli to chipset Intela, to można testować czy zadziała zmiana rejestru XUSB2PR vide np https://www.systutorials.com/how-to-force-a-usb-3-0-port-to-work-in-usb-2-0-mode-in-linux/ -- Dominik Ałaszewski (via raspbianowy slrn) "W życiu piękne są tylko chwile…" (Ryszard Riedel) Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP Pisząc na priv zmień domenę na gmail.
Date: Mon, 29 Jul 2024 18:05
Date: Mon, 29 Jul 2024 18:05
33 lines
1321 bytes
1321 bytes
W dniu 29.07.2024 o 09:27, Dominik Ałaszewski pisze: > Dnia 28.07.2024 Wiesiaczek <ciotkazielinska@vp.pl> napisał/a: > >> Czym te dwa standardy się różnią i czy można cokolwiek z tym zrobić, >> żeby drukować z USB 3.0? > > Różnią się, ale powinny być zgodne w dół, czyli urządzenie > 2.0 powinno być obsługiwane przez port 3.0 > > Jeśli faktycznie problem jest na poziomie usb > (w logach jest coś w rodzaju "unable to enumerate USB device") > to ja bym spróbował podpiąć drukarkę poprzez hub 2.0. > > Ewentualnie, jeśli to chipset Intela, to można testować > czy zadziała zmiana rejestru XUSB2PR > vide np > https://www.systutorials.com/how-to-force-a-usb-3-0-port-to-work-in-usb-2-0-mode-in-linux/ > Dzięki za info. Jak widzę, istnieje potrzeba wymuszania trybu 2.0. Też liczyłem, że powinno być kompatybilne, a nie jest. Postaram się powyższe wypróbować w wolnym czasie. -- Wiesiaczek - dziś z podkarpackiej wsi "Ja piję tylko przy dwóch okazjach: Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" ® Niech żyje POLEXIT! I salwa Ukrainie! Wiele informacji, które przekazują polskie i amerykańskie media oraz przedstawiciele władzy, prawdopodobnie nie jest prawdziwych. Takie doniesienia mogą być elementem wojny informacyjnej ze strony USA i Rzeczpospolitej Polskiej.
Author: Trybun
Date: Tue, 30 Jul 2024 12:18
Date: Tue, 30 Jul 2024 12:18
28 lines
1151 bytes
1151 bytes
W dniu 28.07.2024 o 18:02, Wiesiaczek pisze: > > Problem taki: > Mint 21 z Cynamonem. > Drukarka HP-LaserJet-1018. (USB) > > Drukarka instaluje się automatycznie, i dobrze, ale wydruk jest > możliwy tylko z USB 2.0. > Mam też w laptopie 3.0, ale tylko z tego jednego gniazda mogę drukować. > > Na innym laptopie, gdzie są wszystkie gniazda USB w wersji 3.0 > nie indzie wydrukować niczego :( > > Czym te dwa standardy się różnią i czy można cokolwiek z tym zrobić, > żeby drukować z USB 3.0? > > > > Mam podobnie pod Win11. Jest gniazdo USB które nie chce mieć nic wspólnego z moim telefonem. Na początku wszystko grało, aż przyszedł dzień kiedy system zameldował że podłoczyłem nieznane urządzenie. Inne gniazda USB nie mają tego problemu. Odinstalowałem i zainstalowałem od nowa stery, ściągnąłem ekstra ze strony Motoroli program do obsługi przez kompa, wszystko na nic, w tym konkretnym gnieździe system nie rozpoznaje urządzenia. Wszystkie inne podłączane urządzenia są widoczne. Tak więc najprawdopodobniej coś takiego dotknęło i Twojego kompa, i nie ma to nic wspólnego z wersją USB.
Date: Tue, 30 Jul 2024 13:32
Date: Tue, 30 Jul 2024 13:32
43 lines
1732 bytes
1732 bytes
W dniu 30.07.2024 o 12:18, Trybun pisze: > W dniu 28.07.2024 o 18:02, Wiesiaczek pisze: >> >> Problem taki: >> Mint 21 z Cynamonem. >> Drukarka HP-LaserJet-1018. (USB) >> >> Drukarka instaluje się automatycznie, i dobrze, ale wydruk jest >> możliwy tylko z USB 2.0. >> Mam też w laptopie 3.0, ale tylko z tego jednego gniazda mogę drukować. >> >> Na innym laptopie, gdzie są wszystkie gniazda USB w wersji 3.0 >> nie indzie wydrukować niczego :( >> >> Czym te dwa standardy się różnią i czy można cokolwiek z tym zrobić, >> żeby drukować z USB 3.0? >> >> >> >> > > Mam podobnie pod Win11. Jest gniazdo USB które nie chce mieć nic > wspólnego z moim telefonem. Na początku wszystko grało, aż przyszedł > dzień kiedy system zameldował że podłoczyłem nieznane urządzenie. Inne > gniazda USB nie mają tego problemu. Odinstalowałem i zainstalowałem od > nowa stery, ściągnąłem ekstra ze strony Motoroli program do obsługi > przez kompa, wszystko na nic, w tym konkretnym gnieździe system nie > rozpoznaje urządzenia. Wszystkie inne podłączane urządzenia są widoczne. > Tak więc najprawdopodobniej coś takiego dotknęło i Twojego kompa, i nie > ma to nic wspólnego z wersją USB. No, chyba ma. Bo taka sama sytuacja jest na innych kompach. Przy okazji, ja używam Linuksa (Mint). -- Wiesiaczek - dziś z podkarpackiej wsi "Ja piję tylko przy dwóch okazjach: Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" ® Niech żyje POLEXIT! I salwa Ukrainie! Wiele informacji, które przekazują polskie i amerykańskie media oraz przedstawiciele władzy, prawdopodobnie nie jest prawdziwych. Takie doniesienia mogą być elementem wojny informacyjnej ze strony USA i Rzeczpospolitej Polskiej.
Date: Tue, 06 Aug 2024 05:28
Date: Tue, 06 Aug 2024 05:28
30 lines
1159 bytes
1159 bytes
W dniu 29.07.2024 o 09:27, Dominik Ałaszewski pisze: > Dnia 28.07.2024 Wiesiaczek <ciotkazielinska@vp.pl> napisał/a: > >> Czym te dwa standardy się różnią i czy można cokolwiek z tym zrobić, >> żeby drukować z USB 3.0? > > Różnią się, ale powinny być zgodne w dół, czyli urządzenie > 2.0 powinno być obsługiwane przez port 3.0 > > Jeśli faktycznie problem jest na poziomie usb > (w logach jest coś w rodzaju "unable to enumerate USB device") > to ja bym spróbował podpiąć drukarkę poprzez hub 2.0. > > Ewentualnie, jeśli to chipset Intela, to można testować > czy zadziała zmiana rejestru XUSB2PR > vide np > https://www.systutorials.com/how-to-force-a-usb-3-0-port-to-work-in-usb-2-0-mode-in-linux/ > Dzięki, pomogło :) -- Wiesiaczek - dziś z podkarpackiej wsi "Ja piję tylko przy dwóch okazjach: Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" ® Niech żyje POLEXIT! I salwa Ukrainie! Wiele informacji, które przekazują polskie i amerykańskie media oraz przedstawiciele władzy, prawdopodobnie nie jest prawdziwych. Takie doniesienia mogą być elementem wojny informacyjnej ze strony USA i Rzeczpospolitej Polskiej.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads