Thread View: pl.comp.os.ms-windows.xp
24 messages
24 total messages
Started by "Kamil"
Sun, 01 Oct 2017 16:13
Mysz USB
Author: "Kamil"
Date: Sun, 01 Oct 2017 16:13
Date: Sun, 01 Oct 2017 16:13
9 lines
341 bytes
341 bytes
Witam Windows XP, mysz optyczna PS2 pod³±czona do portu USB za pomoc± przej¶ciówki. Do tej¿e przej¶ciówki jest pod³±czona równie¿ klawiatura. Po uruchomieniu komputera klawiatura dzia³a, a mysz nie. Muszê wyci±gn±æ przej¶ciówkê z USB i wetkt±æ ponownie. Po kilku sekundach mysz dzia³a. Co mo¿e byæ przyczyn±? Jak temu zaradziæ? Pozdrawiam
Re: Mysz USB
Author: "1634Racine"
Date: Sun, 01 Oct 2017 16:29
Date: Sun, 01 Oct 2017 16:29
10 lines
276 bytes
276 bytes
Kamil w news:oqqt67$i7b$1@node2.news.atman.pl [........] > Po > uruchomieniu komputera klawiatura dzia³a, a mysz nie. a jesli wlaczysz komp. BEZ podlacz. klawiatury - mysz dziala? oraz: czy w men. urzadzen melduje sie przejsciowka, czy osobno i tylko : mysz i klawiatura?
Date: Sun, 01 Oct 2017 17:36
Date: Sun, 01 Oct 2017 17:36
19 lines
631 bytes
631 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³ > a jesli wlaczysz komp. BEZ podlacz. klawiatury - mysz dziala? Dzia³a! :) > czy w men. urzadzen melduje sie przejsciowka, czy osobno i tylko : mysz i > klawiatura? Widaæ mysz i klawiaturê. Sprzêt > Mysz zgodna z HD. Podobnie klawiatura. Niczego coby podpada³o pod przej¶ciówkê nie widzê. Ten sam zestaw, mysz i klawiatura przez przej¶ciówkê na innym ssprzêcie dzia³a bez problemów. Mysz USB tez dzia³a na tym sprzêcie bez problemów. Chodzi o to, ¿e z przodu mam tylko dwa USB i nie chcia³bym obu zajmowaæ, bo w razie potrzeby pod³±czenia pendriva muszê nurkowaæ pod biurko. Pozdrawiam
Date: Sun, 01 Oct 2017 21:23
Date: Sun, 01 Oct 2017 21:23
18 lines
901 bytes
901 bytes
Kamil w news:oqr22e$pqj$1@node1.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³ >> a jesli wlaczysz komp. BEZ podlacz. klawiatury - mysz dziala? > Dzia³a! :) >> czy w men. urzadzen melduje sie przejsciowka, czy osobno i tylko : >> mysz i klawiatura? > Widaæ mysz i klawiaturê. Sprzêt > Mysz zgodna z HD. Podobnie klawiatura. > Niczego coby podpada³o pod przej¶ciówkê nie widzê. > Ten sam zestaw, mysz i klawiatura przez przej¶ciówkê na innym ssprzêcie > dzia³a bez problemów. Mysz USB tez dzia³a na tym sprzêcie bez problemów. > Chodzi o to, ¿e z przodu mam tylko dwa USB i nie chcia³bym obu zajmowaæ, > bo w razie potrzeby pod³±czenia pendriva muszê nurkowaæ pod biurko. > Pozdrawiam na jakich przerwaniach irq sa: mysz i klawiatura? troche metoda p&b: moze to sprawa priorytetow przerwan... pokombinuj wg tego --> http://tinyurl.com/yaghog7l (czyli daj dla myszy wlasciwy wpis irq w rejestr)
Date: Mon, 02 Oct 2017 04:11
Date: Mon, 02 Oct 2017 04:11
18 lines
748 bytes
748 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" > na jakich przerwaniach irq sa: mysz i klawiatura? > troche metoda p&b: moze to sprawa priorytetow przerwan... > pokombinuj wg tego --> http://tinyurl.com/yaghog7l > (czyli daj dla myszy wlasciwy wpis irq w rejestr) Wg wskazówek na podanej stronie otworzy³em okno przerwañ. Mysz i klawiatura nie s± wykazane. Wykazane s± cztery USB na jednym IRQ 18 i dwa USB na tym samym IRQ 23. Poda³em USB poniewa¿ pod zak³adk± Wej¶cie wykazane s± mysz i klawiatura. Klawiatura jako urz±dzenie USB interfejsu HD, a mysz jako zgodna z HD bez informacji, ¿e jest to urz±dzenie USB. Mysz wystêpuje pod zak³adk± USB jako mysz zgodna z HD. Na innym sprzêcie, na którym omawiany problem nie wystêpuje informacje s± identyczne. Pozdrawiam
Date: Mon, 02 Oct 2017 14:22
Date: Mon, 02 Oct 2017 14:22
28 lines
1602 bytes
1602 bytes
Kamil w news:oqs78u$qbo$1@node2.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" >> na jakich przerwaniach irq sa: mysz i klawiatura? >> troche metoda p&b: moze to sprawa priorytetow przerwan... >> pokombinuj wg tego --> http://tinyurl.com/yaghog7l >> (czyli daj dla myszy wlasciwy wpis irq w rejestr) > Wg wskazówek na podanej stronie otworzy³em okno przerwañ. Mysz i > klawiatura nie s± wykazane. Wykazane s± cztery USB na jednym IRQ 18 i > dwa USB na tym samym IRQ 23. Poda³em USB poniewa¿ pod zak³adk± Wej¶cie > wykazane s± mysz i klawiatura. Klawiatura jako urz±dzenie USB interfejsu > HD, a mysz jako zgodna z HD bez informacji, ¿e jest to urz±dzenie USB. > Mysz wystêpuje pod zak³adk± USB jako mysz zgodna z HD. > Na innym sprzêcie, na którym omawiany problem nie wystêpuje informacje s± > identyczne. > Pozdrawiam ja tak troche intuicyjnie kombinuje... Masz racje, sprawdzilem: meldowanie sie myszy i klawiatury,gdy sa podpiete via usb, raczej nie wykazuje *dla* *nich* osobnych przerwan, wykazuje przerwania zajete przez np. kontrolery (mniej wiecej) usb, do ktorych podpina sie taki,lub taki sprzet. Jasne. Masz dwa porty usb - rozumiem, ze gdy do drugiego podepniesz przejsciowke, to masz to samo zjawisko z klaw. i mysza. 1: malo tworcza rada: zmienic testowo wypada przejsciowke... 2: opisowo, to wyglada na to, ze przy bootowaniu --> zasilania wystarcza na jeden sprzet podpiety do portu... Potem, po wyj/wloz. przejsciowki - "jakby" calosc dostaje tyle zasilania, ile byc powinno (pewnie 2x 100mA, cos kole tego...). chwilowo brak mi bardziej energetycznego pomyslu na kombinowanie.
Date: Mon, 02 Oct 2017 15:43
Date: Mon, 02 Oct 2017 15:43
22 lines
1241 bytes
1241 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: > ja tak troche intuicyjnie kombinuje... Masz racje, sprawdzilem: meldowanie > sie myszy i klawiatury,gdy sa podpiete via usb, raczej nie wykazuje *dla* > *nich* osobnych przerwan, wykazuje przerwania zajete przez np. kontrolery > (mniej wiecej) usb, do ktorych podpina sie taki,lub taki sprzet. Jasne. > Masz dwa porty usb - rozumiem, ze gdy do drugiego podepniesz przejsciowke, > to masz to samo zjawisko z klaw. i mysza. > 1: malo tworcza rada: zmienic testowo wypada przejsciowke... > 2: opisowo, to wyglada na to, ze przy bootowaniu --> zasilania wystarcza > na jeden sprzet podpiety do portu... Potem, po wyj/wloz. przejsciowki - > "jakby" calosc dostaje tyle zasilania, ile byc powinno (pewnie 2x 100mA, > cos kole tego...). > chwilowo brak mi bardziej energetycznego pomyslu na kombinowanie. Dziêki za podpowiedzi. Przynajmniej czego¶ siê dowiedzia³em. Wiem jedno. Komputer to wynalazek szatana i to wyj±tkowo z³o¶liwego. Przerzuci³em setki komputerów i ka¿dy zachowuje siê inaczej. Na drugim sprzêcie mysz dzia³a, za to nie mo¿na usuwaæ plików. System twierdzi, ¿e plik jest u¿ywany ... Total Commander jednak daje radê. To wszystko chyba po to, aby mi sie nie nudzi³o. Pozdrawiam
Date: Mon, 02 Oct 2017 20:01
Date: Mon, 02 Oct 2017 20:01
27 lines
1441 bytes
1441 bytes
Kamil w news:oqtfpf$4se$1@node1.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >> ja tak troche intuicyjnie kombinuje... Masz racje, sprawdzilem: >> meldowanie sie myszy i klawiatury,gdy sa podpiete via usb, raczej nie >> wykazuje *dla* *nich* osobnych przerwan, wykazuje przerwania zajete >> przez np. kontrolery (mniej wiecej) usb, do ktorych podpina sie >> taki,lub taki sprzet. Jasne. Masz dwa porty usb - rozumiem, ze gdy do >> drugiego podepniesz przejsciowke, to masz to samo zjawisko z klaw. i >> mysza. 1: malo tworcza rada: zmienic testowo wypada przejsciowke... >> 2: opisowo, to wyglada na to, ze przy bootowaniu --> zasilania >> wystarcza na jeden sprzet podpiety do portu... Potem, po wyj/wloz. >> przejsciowki - "jakby" calosc dostaje tyle zasilania, ile byc powinno >> (pewnie 2x 100mA, cos kole tego...). >> chwilowo brak mi bardziej energetycznego pomyslu na kombinowanie. > Dziêki za podpowiedzi. Przynajmniej czego¶ siê dowiedzia³em. Wiem jedno. > Komputer to wynalazek szatana i to wyj±tkowo z³o¶liwego. Przerzuci³em > setki komputerów i ka¿dy zachowuje siê inaczej. Na drugim sprzêcie mysz > dzia³a, za to nie mo¿na usuwaæ plików. System twierdzi, ¿e plik jest > u¿ywany ... Total Commander jednak daje radê. To wszystko chyba po to, > aby mi sie nie nudzi³o. > Pozdrawiam tak btw: panel ster. i: https://s1.postimg.org/76osftc8pb/screen.png - zaklikane, czy odklikane? raczej odklikane miej...
Date: Wed, 04 Oct 2017 11:26
Date: Wed, 04 Oct 2017 11:26
9 lines
166 bytes
166 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: > zaklikane, czy odklikane? raczej odklikane miej... Odklikniête. Zreszt± nie zauwa¿y³em róznicy testuj±c kiedy¶ tê opcjê. Pzdr
Date: Wed, 04 Oct 2017 16:05
Date: Wed, 04 Oct 2017 16:05
9 lines
297 bytes
297 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: > wyglada na to, ze przy bootowaniu --> zasilania wystarcza na jeden sprzet > podpiety do portu... Wzi±³em to pod uwagê i podczas bootowania przewracam mysz na grzbiet. Wtedy przygasa laser i ... dzia³a! Bez wy/wtykania. Reasumuj±c. Jeste¶ genialny. Uk³ony
Date: Fri, 06 Oct 2017 13:51
Date: Fri, 06 Oct 2017 13:51
15 lines
623 bytes
623 bytes
Kamil w news:or29ga$rsb$1@node1.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >> zaklikane, czy odklikane? raczej odklikane miej... > Odklikniête. Zreszt± nie zauwa¿y³em róznicy testuj±c kiedy¶ tê opcjê. a ja kiedys bardzo zauwazylem, zaklikanie = po krotkim czasie laptop zatykal sie. btw: pliki ktorych nie mozna usunac (gdy widzisz je poza tcommanderem) to jakby... kwestia ich "trzymania" przez system, jako taki. Ogladasz je w innym "eksploratorze", ktory nie jest systemowym - tcommanderze - i usuwac mozesz. Czyli: jaki "eksplorator" dziala caly czas w tle i poza tcommanderem trzyma wszystkie pliki? :)
Date: Fri, 06 Oct 2017 15:08
Date: Fri, 06 Oct 2017 15:08
7 lines
225 bytes
225 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: > Czyli: jaki "eksplorator" dziala caly czas w tle i poza tcommanderem > trzyma wszystkie pliki? :) Jak go wykryæ? Trzy króle pokazuj± wiele procesów, a który jest podejrzany? Pozdrawiam
Date: Fri, 06 Oct 2017 18:03
Date: Fri, 06 Oct 2017 18:03
17 lines
646 bytes
646 bytes
Kamil w news:or80hm$ecb$1@node1.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >> Czyli: jaki "eksplorator" dziala caly czas w tle i poza tcommanderem >> trzyma wszystkie pliki? :) > Jak go wykryæ? Trzy króle pokazuj± wiele procesów, a który jest > podejrzany? > Pozdrawiam tak na piechote mozna sprobowac: Unlocker - prawoklikiem, moze pokaze. Albo najlepiej to cudo: http://www.novirusthanks.org/products/file-governor/ np skanowanie tym softem calego katalogu system32 pokazuje u mnie cos takiego: https://s1.postimg.org/9625k6p9an/screen.png - przykladowa biblioteka zablokowana, bo nalezy do procesu dzialajacego i *nazwanego* .
Date: Fri, 06 Oct 2017 21:54
Date: Fri, 06 Oct 2017 21:54
8 lines
147 bytes
147 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: > Albo najlepiej to cudo: > http://www.novirusthanks.org/products/file-governor/ "Nie odnaleziono adresu" pzdr
Date: Fri, 06 Oct 2017 22:38
Date: Fri, 06 Oct 2017 22:38
10 lines
221 bytes
221 bytes
Kamil w news:or8n13$blb$1@node2.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >> Albo najlepiej to cudo: >> http://www.novirusthanks.org/products/file-governor/ > "Nie odnaleziono adresu" > pzdr przed chwila bylem.
Date: Sun, 08 Oct 2017 05:48
Date: Sun, 08 Oct 2017 05:48
11 lines
293 bytes
293 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >>> http://www.novirusthanks.org/products/file-governor/ >> "Nie odnaleziono adresu" > przed chwila bylem. No w³a¶nie. To jaki¶ wiêszy problem pewnie z moim ISP-em. Sprawdzê to na innym ³±czu. Mam dostêp do LTE od ¿abojadów. Ty masz chyba Neostradê? Pzdr
Date: Sun, 08 Oct 2017 12:06
Date: Sun, 08 Oct 2017 12:06
12 lines
414 bytes
414 bytes
Kamil w news:orc776$gco$2@node2.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >>>> http://www.novirusthanks.org/products/file-governor/ >>> "Nie odnaleziono adresu" >> przed chwila bylem. > No w³a¶nie. To jaki¶ wiêszy problem pewnie z moim ISP-em. Sprawdzê to na > innym ³±czu. Mam dostêp do LTE od ¿abojadów. Ty masz chyba Neostradê? > Pzdr masz w pliku zip, via wetransfer --> http://tinyurl.com/y7buxgzt
Date: Sun, 08 Oct 2017 12:13
Date: Sun, 08 Oct 2017 12:13
13 lines
446 bytes
446 bytes
Kamil w news:orc776$gco$2@node2.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >>>> http://www.novirusthanks.org/products/file-governor/ >>> "Nie odnaleziono adresu" >> przed chwila bylem. > No w³a¶nie. To jaki¶ wiêszy problem pewnie z moim ISP-em. Sprawdzê to na > innym ³±czu. Mam dostêp do LTE od ¿abojadów. Ty masz chyba Neostradê? > Pzdr z serwera grup neostradowego korzystam (dostep dla kazdego), siec to ja mam vectrowa,ze sciany.
Author: Olek
Date: Sun, 08 Oct 2017 13:10
Date: Sun, 08 Oct 2017 13:10
11 lines
460 bytes
460 bytes
W dniu 08.10.2017 o 12:13, 1634Racine pisze: > > z serwera grup neostradowego korzystam (dostep dla kazdego), siec to ja > mam vectrowa,ze sciany. news.neostrada.pl jest dostêpny dla ka¿dego, pod warunkiem, ¿e ³±czy siê z IP nale¿±cego do jednego z operatorów dzia³aj±cych na terenie Polski. Z zagranicy mo¿na tylko czytaæ, wysy³aæ nie pozwala. Adresów u¿ywanych przez polski Aoero2 równie¿ nie toleruj±, przynajmniej tak by³o parê miesiêcy temu. -- Olek
Date: Mon, 09 Oct 2017 05:26
Date: Mon, 09 Oct 2017 05:26
17 lines
802 bytes
802 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: > takiego: https://s1.postimg.org/9625k6p9an/screen.png > - przykladowa biblioteka zablokowana, bo nalezy do procesu dzialajacego i > *nazwanego* . Zablokowana biblioteka? I co to ma wspólnego z plikiem u¿ywanym przez jakis program? Ja nie chcê usuwaæ biblioteki, ale plik. Plik mo¿e byæ "trzymany" przez jakis program korzystaj±cy z dane bibioteki. A z tej samej biblioteki mo¿e korzystaæ jednocze¶nie wiele programów. A dok³adnie z jej kopii za³adowanej do pamiêci. Ja wyobra¿am sobie program przydatny dla mnie. Wpisujê nazwê pliku, a ów program pokazuje mi proces, który go trzyma. Daawno temu mia³em takie cudo, które pokazywa³o wszystkie dzia³ania w systemie. Ju¿ nawet zapomnia³em jego nazwê. By³o to w czasach Win 98 i SoftIce. Ech... Pozdrawiam
Date: Mon, 09 Oct 2017 17:05
Date: Mon, 09 Oct 2017 17:05
21 lines
1202 bytes
1202 bytes
Kamil w news:orer1p$4ku$1@node1.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >> takiego: https://s1.postimg.org/9625k6p9an/screen.png >> - przykladowa biblioteka zablokowana, bo nalezy do procesu >> dzialajacego i *nazwanego* . > Zablokowana biblioteka? I co to ma wspólnego z plikiem u¿ywanym przez > jakis program? Ja nie chcê usuwaæ biblioteki, ale plik. spokojnie.... Dalem program, ktorego dzialanie pokazalem na przykladzie zablokowanych bibliotek,czyli PLIKOW., bo akurat to blokowane kazdy z nas ma pod reka, tzn. pliki uzywane przez system (tak najogolnie...), na bank sa blokowane. A Ty - majac w ogole pliki blokowane (?), po prostu pokaz programowi konkretny plik, moze jakis *.txt, *,exe, itd, ktorego nie mozesz usunac i zobacz, czy program wykona na nim detekcje blokowania przez "cos" i pokaze cos analogicznie, jak ja zademonstrowalem, tzn. CO blokuje. Moze nic nie pokaze. Wowczas okaze sie, ze nie tedy droga. ale tez warto zlapac sie za inny program prosty do detekcji: Unlocker. ja tak zawsze wyczajam pliki ktore nie sa do usuniecia. btw: z praktyki -> najlepszy prog., ktory ma opcje/modul do usuwania poblokowanych plikow, to podeslany Tobie superantispyware
Date: Mon, 09 Oct 2017 18:46
Date: Mon, 09 Oct 2017 18:46
18 lines
767 bytes
767 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >> Zablokowana biblioteka? I co to ma wspólnego z plikiem u¿ywanym przez >> jakis program? Ja nie chcê usuwaæ biblioteki, ale plik. > spokojnie.... Dalem program, ktorego dzialanie pokazalem na przykladzie > zablokowanych bibliotek,czyli PLIKOW. Tak siê sk³ada, ¿e sporp pisa³em pod Win 95/98 i wiem jak to dzia³a. Mia³em programy, które potrafi³y znale¼æ uchwyt programu u¿ywaj±cego danego pliku. Niestety pod XP i wy¿ej ju¿ nie ma takich narzêdzi. W ka¿dym razie nie ma ich w sieci. Póki co próbowa³em process explorer, ale nie bardzo rozumiem logikê jego dzia³ania. Nie znajduje pliku, którego nazwê wpisujê do kontrolki. I w sumie nie o to chodzi bo mam TC. Chodzi o znalezienie i usuniêcie generalnej przyczyny. Pozdrawiam
Date: Tue, 10 Oct 2017 01:27
Date: Tue, 10 Oct 2017 01:27
13 lines
668 bytes
668 bytes
Kamil w news:org95j$irr$1@node1.news.atman.pl > U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >>> Zablokowana biblioteka? I co to ma wspólnego z plikiem u¿ywanym przez >>> jakis program? Ja nie chcê usuwaæ biblioteki, ale plik. >> spokojnie.... Dalem program, ktorego dzialanie pokazalem na przykladzie >> zablokowanych bibliotek,czyli PLIKOW. [............] > Chodzi o znalezienie i usuniêcie generalnej przyczyny. generalna przyczyne moze poznasz, jesli znajdziesz trzymanie dla chociaz jednego pliku. dalem przyklad dwoch programow, ktore *zazwyczaj* pokazuja, co trzyma plik. Jaki problem zobaczyc , co pokazuja w przypadku plikow, ktorych nie mozesz wywalic...? Zaden.
Date: Sat, 14 Oct 2017 03:56
Date: Sat, 14 Oct 2017 03:56
11 lines
276 bytes
276 bytes
U¿ytkownik "1634Racine" napisa³: >> Sprawdzê to na innym ³±czu. Mam dostêp do LTE od ¿abojadów. Ty masz chyba >> Neostradê? > z serwera grup neostradowego korzystam (dostep dla kazdego), siec to ja > mam vectrowa,ze sciany. Na wspomnianym LTE tez nie mam dostepu. Pzdr
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads