Thread View: pl.comp.os.unix
6 messages
6 total messages
Started by majklunio
Fri, 15 Aug 2008 13:06
[solaris] problem z X11
Author: majklunio
Date: Fri, 15 Aug 2008 13:06
Date: Fri, 15 Aug 2008 13:06
16 lines
743 bytes
743 bytes
Czesc, Potrzebuje wyswietlic za pomoca putty'ego i Xming grafike ze zdalnej stacji opartej na Solarisie 9. Przejrzalem juz sporo googla, ale jestem dosc zielony jesli chodzi o UNIX'a i nie bardzo wiem, co robie zle. Sytuacja wyglada tak, ze przez putty'ego loguje sie na pewien serwer, mam ustawione X11 forwarding. Tutaj moge wyswietlac grafike bez problemu, ale potem z tego serwera loguje sie za pomoca komendy ssh -X na ten wlasciwy serwer z solarisem. Tam z kolei xclock wyswietla blad: "Error: Can't open display:(i tu zawartosc zmiennej DISPLAY)". Czy ktos mi powie, jak powinienem ustawic DISPLAY zeby ta machina ruszyla? Dodam, ze tuz po zalogowaniu na SUNa DISPLAY jest puste. Dzieki z gory za odpowiedz. Pozdrawiam, majkl
Re: [solaris] problem z X11
Author: Jan Koniecka
Date: Fri, 15 Aug 2008 19:45
Date: Fri, 15 Aug 2008 19:45
27 lines
1095 bytes
1095 bytes
majklunio wrote: > Czesc, > > Potrzebuje wyswietlic za pomoca putty'ego i Xming grafike ze zdalnej > stacji opartej na Solarisie 9. Przejrzalem juz sporo googla, ale jestem > dosc zielony jesli chodzi o UNIX'a i nie bardzo wiem, co robie zle. > Sytuacja wyglada tak, ze przez putty'ego loguje sie na pewien serwer, > mam ustawione X11 forwarding. Tutaj moge wyswietlac grafike bez > problemu, ale potem z tego serwera loguje sie za pomoca komendy ssh -X > na ten wlasciwy serwer z solarisem. Tam z kolei xclock wyswietla blad: > "Error: Can't open display:(i tu zawartosc zmiennej DISPLAY)". Czy ktos > mi powie, jak powinienem ustawic DISPLAY zeby ta machina ruszyla? Dodam, > ze tuz po zalogowaniu na SUNa DISPLAY jest puste. > > Dzieki z gory za odpowiedz. > Pozdrawiam, majkl Ospowied� masz w man X . export DISPLAY=:0.0 lub setenv w zale�no�ci jakiej powo�oki u�ywasz. Oczywi�cie na zdalnej maszynie musz� by� odpalone iX-y. Jak b�dziesz chcia� po��czy� si� zdalnie z X Serverem to pomocne b�dzie narz�dzie xhost. -- Pozdrawiam Jan Koniecka
Author: Rafal
Date: Fri, 15 Aug 2008 21:17
Date: Fri, 15 Aug 2008 21:17
50 lines
2159 bytes
2159 bytes
majklunio pisze: > Potrzebuje wyswietlic za pomoca putty'ego i Xming grafike ze zdalnej > stacji opartej na Solarisie 9. Przejrzalem juz sporo googla, ale jestem > dosc zielony jesli chodzi o UNIX'a i nie bardzo wiem, co robie zle. > Sytuacja wyglada tak, ze przez putty'ego loguje sie na pewien serwer, > mam ustawione X11 forwarding. Tutaj moge wyswietlac grafike bez > problemu, ale potem z tego serwera loguje sie za pomoca komendy ssh -X > na ten wlasciwy serwer z solarisem. Tam z kolei xclock wyswietla blad: > "Error: Can't open display:(i tu zawartosc zmiennej DISPLAY)". Czy ktos > mi powie, jak powinienem ustawic DISPLAY zeby ta machina ruszyla? Dodam, > ze tuz po zalogowaniu na SUNa DISPLAY jest puste. Prawdopodobnie ustawienia serwera ssh na solarisie nie zezwalaj� na forwarding X11, dlatego opcja -X nie dzia�a. W zast�pstwie opcji -X mo�esz u�y� -R, ale jest to troch� skomplikowane. Po pierwsze, zobacz jaka jest warto�� zmiennej DISPLAY na serwerze z kt�rego logujesz si� na solarisa. Powiedzmy �e jest to "localhost:10". Okre�la to maszyn� na kt�r� ��cz� si� programy (localhost) oraz numer portu, przy czym do podanej liczby nale�y doda� 6000. Czyli tutaj jest to port 6010. Po drugie, zobacz na solarisie jaki port w okolicach 6000 jest "wolny", to znaczy na kt�rym nie nas�uchuje �aden program. Najlepiej wo�aj�c komend� "netstat -an". Powiedzmy �e port 6001 jest wolny. Przy powy�szych za�o�eniach, logujesz si� na solarisa jak nast�puje: ssh -R 6001:localhost:6010 maszyna_z_solarisem Po zalogowaniu sprawd� (netstat-em) czy na porcie 6001 zacz�o co� nas�uchiwa�. Je�li nie, to z forwardowania nici. Je�li tak, to musisz ustawi� jeszcze DISPLAY na solarisie. Od wybranego numeru portu odejmujesz 6000, czyli dla powy�szego przypadku piszesz: export DISPLAY=localhost:1 Mo�esz przetestowa� czy dzia�a. By� mo�e trzeba jeszcze w Xming wy��czy� kontrol� dost�pu. Nie znam tego serwera wi�c nie wiem jak si� w nim to robi. Normalnie pod Uniksem pisze si� polecene xhost + -- Rafa�
Author: majklunio
Date: Fri, 15 Aug 2008 23:02
Date: Fri, 15 Aug 2008 23:02
7 lines
218 bytes
218 bytes
Dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedz!! Niestety wyglada na to, ze z forwardowania nici, bo nie slucha na wybranym przeze mnie porcie :( Trudno, bede musial chyba porzucic marzenia o zdalnej pracy :) pozdr majkl
Author: Rafal
Date: Sat, 16 Aug 2008 09:59
Date: Sat, 16 Aug 2008 09:59
14 lines
405 bytes
405 bytes
majklunio pisze: > Dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedz!! Niestety wyglada na to, ze z > forwardowania nici, bo nie slucha na wybranym przeze mnie porcie :( > Trudno, bede musial chyba porzucic marzenia o zdalnej pracy :) Mo�esz jeszcze spr�bowa� VNC, np. na stronie RealVnc jest te� wersja serwera VNC dla solarisa, zobacz http://www.realvnc.com/products/download.html -- Rafa�
Author: Slawomir Stancza
Date: Mon, 18 Aug 2008 08:20
Date: Mon, 18 Aug 2008 08:20
12 lines
463 bytes
463 bytes
majklunio wrote: > Dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedz!! Niestety wyglada na to, ze z > forwardowania nici, bo nie slucha na wybranym przeze mnie porcie :( > Trudno, bede musial chyba porzucic marzenia o zdalnej pracy :) Nic nie odrzucaj. Zainstaluj jakiego� linux-a (mo�esz nawet spr�bowa� z knoppixem) i spr�buj jeszcze raz. Powinno p�j�� bez problem�w. W ten spos�b instalowa�em np. oprogramowanie okienkowe na sun-ach. pzdr. S.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads