Thread View: pl.comp.os.unix
13 messages
13 total messages
Started by Piotr Nowakowski
Tue, 30 Jun 2009 22:11
opensolaris comstar
Author: Piotr Nowakowski
Date: Tue, 30 Jun 2009 22:11
Date: Tue, 30 Jun 2009 22:11
28 lines
1294 bytes
1294 bytes
Witam Zachwycilem sie ZFS'em i stad moje zainteresowanie solarisem. Chcialbym postawic storage na tym "cudzie" i szukam pomocy. Posiadam obecnie w�asnor�cznie zbudowany storage (sprz�t ca�kiem porz�dny) w oparciu o linux'a i projek SCST - jako protoko�u trasportowego u�ywam obenie iscsi, chocia� przymierazm si� do FC. ZFS jednak mnie urzek� i chcialbym z niego skorzysta� - snapshoty itd... Je�eli chodzi o solarisa to jestem "pe�na zima". Czy kto� mo�e mi pom�c w tym zakresie tj. 1. czy moje my�lenie jest s�uszne, 2. od czego zacz�� i 3. co trzeba wiedzie�. Prosz�, nie piszcie tylko, �e w googlach jest wszystko, wiem, wiedza natomiast w tym temacie jset tak rozproszona, a dla mnie gdy nie posiadam w kwestii solarisa �adnej wiedzy, to jest nie do przeskoczenia. Po za tym informacje na temat system�w storagowych s� bardzo szcz�tkowe. Je�eli kto� chcia�by/m�g�by mi pom�c to b�de g�eboko zobowi�zany. Nie oczekuje tak naprawde, instrukcji co zrobi�, a raczej wskaz�wek w jaki spos�b podej�� do tematu, Chcia� je�eli kto� ma gotowy przepis i chcia�by si� podzieli� .... :))) P.S. nie wykluczam potraktowania sprawy komercyjnie. ---------------- pozdrawiam piotr nowakowski - nowpor
Re: opensolaris comstar
Author: Adam Przybyla
Date: Wed, 01 Jul 2009 10:12
Date: Wed, 01 Jul 2009 10:12
29 lines
1518 bytes
1518 bytes
Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: > Witam > Zachwycilem sie ZFS'em i stad moje zainteresowanie solarisem. > Chcialbym postawic storage na tym "cudzie" i szukam pomocy. > Posiadam obecnie własnoręcznie zbudowany storage (sprzęt całkiem > porządny) w oparciu o linux'a i projek SCST - jako protokołu > trasportowego używam obenie iscsi, chociaż przymierazm się do FC. > ZFS jednak mnie urzekł i chcialbym z niego skorzystać - snapshoty itd... > Jeżeli chodzi o solarisa to jestem "pełna zima". > Czy ktoś może mi pomóc w tym zakresie tj. > 1. czy moje myślenie jest słuszne, > 2. od czego zacząć i > 3. co trzeba wiedzieć. > Proszę, nie piszcie tylko, że w googlach jest wszystko, wiem, wiedza > natomiast w tym temacie jset tak rozproszona, a dla mnie gdy nie > posiadam w kwestii solarisa żadnej wiedzy, to jest nie do przeskoczenia. > Po za tym informacje na temat systemów storagowych są bardzo szczątkowe. > Jeżeli ktoś chciałby/mógłby mi pomóc to będe głeboko zobowiązany. > Nie oczekuje tak naprawde, instrukcji co zrobić, a raczej wskazówek w > jaki sposób podejść do tematu, Chciaż jeżeli ktoś ma gotowy przepis i > chciałby się podzielić .... :))) > > P.S. > nie wykluczam potraktowania sprawy komercyjnie. ... wiesz, dla zysku kilku procent wydajnosci nie wiem czy sie oplaca ta niekompatybilnosc. Bo jak cos padnie, to wiedza tez bedzie ... rozproszona. A LVM by Ci nie starczyl? Co dodatkowo daje Ci ZFS? Z powazaniem Adam Przybyla
Author: DrFugazi
Date: Wed, 01 Jul 2009 12:18
Date: Wed, 01 Jul 2009 12:18
48 lines
2249 bytes
2249 bytes
Piotr Nowakowski pisze: > Witam > Zachwycilem sie ZFS'em i stad moje zainteresowanie solarisem. > Chcialbym postawic storage na tym "cudzie" i szukam pomocy. > Posiadam obecnie w�asnor�cznie zbudowany storage (sprz�t ca�kiem > porz�dny) w oparciu o linux'a i projek SCST - jako protoko�u > trasportowego u�ywam obenie iscsi, chocia� przymierazm si� do FC. > ZFS jednak mnie urzek� i chcialbym z niego skorzysta� - snapshoty itd... > Je�eli chodzi o solarisa to jestem "pe�na zima". > Czy kto� mo�e mi pom�c w tym zakresie tj. > 1. czy moje my�lenie jest s�uszne, > 2. od czego zacz�� i > 3. co trzeba wiedzie�. Witaj, nie wiem jakiej odpowiedzi si� spodziewasz na tak zadane pytania... My�l�, �e po prostu zacznij od postawienia Solarisa, stw�rz jakie� pule i filesystemy ZFS na lokalnych dyskach i/lub storage'u i wtedy wr�� z konkretnymi pytaniami. Ja tam guru nie jestem, ale troch� z ZFSem walczy�em, szczeg�lnie jak trzeba by�o odzyska� rozwalon� pul�. Wielk� i bezinteresown� pomoc dosta�em od Victora Latushkina, tak�e polecam to nazwisko i jego posty. Robert Milkowski te� pisze o ZFSie, polecam: http://milek.blogspot.com/ a tak�e ZFS-discuss: http://mail.opensolaris.org/mailman/listinfo/zfs-discuss > Prosz�, nie piszcie tylko, �e w googlach jest wszystko, wiem, wiedza > natomiast w tym temacie jset tak rozproszona, a dla mnie gdy nie > posiadam w kwestii solarisa �adnej wiedzy, to jest nie do przeskoczenia. > Po za tym informacje na temat system�w storagowych s� bardzo szcz�tkowe. > Je�eli kto� chcia�by/m�g�by mi pom�c to b�de g�eboko zobowi�zany. > Nie oczekuje tak naprawde, instrukcji co zrobi�, a raczej wskaz�wek w > jaki spos�b podej�� do tematu, Chcia� je�eli kto� ma gotowy przepis i > chcia�by si� podzieli� .... :))) Ale dokumentacja Solarisa jest ca�kiem niez�a, naprawd� warto troch� poczyta�. Ja ostatnio pope�ni�em troch� tekstu na temat sposob�w instalacji Solarisa i Custom Jumpstart, nie wiem czy Ci si� przyda, ale mo�esz zajrze�: http://www.drfugazi.eu.org/content/solaris-10 Pozdrawiam -- Piotr (DrFugazi) Tarnowski http://www.drfugazi.eu.org
Date: Wed, 01 Jul 2009 19:32
Date: Wed, 01 Jul 2009 19:32
12 lines
353 bytes
353 bytes
> ... wiesz, dla zysku kilku procent wydajnosci nie wiem czy sie oplaca > ta niekompatybilnosc. Bo jak cos padnie, to wiedza tez bedzie ... rozproszona. > A LVM by Ci nie starczyl? Co dodatkowo daje Ci ZFS? Z powazaniem > Adam Przybyla Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. ---------------- pozdrawiam piotr nowakowski - nowpor
Date: Wed, 01 Jul 2009 19:34
Date: Wed, 01 Jul 2009 19:34
57 lines
2520 bytes
2520 bytes
DrFugazi pisze: > Piotr Nowakowski pisze: >> Witam >> Zachwycilem sie ZFS'em i stad moje zainteresowanie solarisem. >> Chcialbym postawic storage na tym "cudzie" i szukam pomocy. >> Posiadam obecnie w�asnor�cznie zbudowany storage (sprz�t ca�kiem >> porz�dny) w oparciu o linux'a i projek SCST - jako protoko�u >> trasportowego u�ywam obenie iscsi, chocia� przymierazm si� do FC. >> ZFS jednak mnie urzek� i chcialbym z niego skorzysta� - snapshoty itd... >> Je�eli chodzi o solarisa to jestem "pe�na zima". >> Czy kto� mo�e mi pom�c w tym zakresie tj. >> 1. czy moje my�lenie jest s�uszne, >> 2. od czego zacz�� i >> 3. co trzeba wiedzie�. > > Witaj, > > nie wiem jakiej odpowiedzi si� spodziewasz na tak zadane pytania... > > My�l�, �e po prostu zacznij od postawienia Solarisa, stw�rz jakie� pule > i filesystemy ZFS na lokalnych dyskach i/lub storage'u i wtedy wr�� z > konkretnymi pytaniami. Ja tam guru nie jestem, ale troch� z ZFSem > walczy�em, szczeg�lnie jak trzeba by�o odzyska� rozwalon� pul�. Wielk� i > bezinteresown� pomoc dosta�em od Victora Latushkina, tak�e polecam to > nazwisko i jego posty. Robert Milkowski te� pisze o ZFSie, polecam: > http://milek.blogspot.com/ > a tak�e ZFS-discuss: > http://mail.opensolaris.org/mailman/listinfo/zfs-discuss > >> Prosz�, nie piszcie tylko, �e w googlach jest wszystko, wiem, wiedza >> natomiast w tym temacie jset tak rozproszona, a dla mnie gdy nie >> posiadam w kwestii solarisa �adnej wiedzy, to jest nie do przeskoczenia. >> Po za tym informacje na temat system�w storagowych s� bardzo szcz�tkowe. >> Je�eli kto� chcia�by/m�g�by mi pom�c to b�de g�eboko zobowi�zany. >> Nie oczekuje tak naprawde, instrukcji co zrobi�, a raczej wskaz�wek w >> jaki spos�b podej�� do tematu, Chcia� je�eli kto� ma gotowy przepis i >> chcia�by si� podzieli� .... :))) > > Ale dokumentacja Solarisa jest ca�kiem niez�a, naprawd� warto troch� > poczyta�. Ja ostatnio pope�ni�em troch� tekstu na temat sposob�w > instalacji Solarisa i Custom Jumpstart, nie wiem czy Ci si� przyda, ale > mo�esz zajrze�: > http://www.drfugazi.eu.org/content/solaris-10 > > Pozdrawiam na razie bardzo dzieki i za to, sprobuje sie lekko doszkolic i odezwe sie - na pewno. :) P.S. mam nadzieje, ze po lekturze i instalacji bede przynajmniej umial zadawac sensowne pytania. ---------------- pozdrawiam piotr nowakowski - nowpor
Date: Thu, 02 Jul 2009 05:12
Date: Thu, 02 Jul 2009 05:12
11 lines
485 bytes
485 bytes
Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: > > >> ... wiesz, dla zysku kilku procent wydajnosci nie wiem czy sie oplaca >> ta niekompatybilnosc. Bo jak cos padnie, to wiedza tez bedzie ... rozproszona. >> A LVM by Ci nie starczyl? Co dodatkowo daje Ci ZFS? Z powazaniem >> Adam Przybyla > Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. ... moglbys podac jakis link do opisu? Z powazaniem Adam Przybyla
Date: Thu, 02 Jul 2009 13:34
Date: Thu, 02 Jul 2009 13:34
12 lines
229 bytes
229 bytes
Adam Przybyla pisze: [........] >> Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. > ... moglbys podac jakis link do opisu? Z powazaniem > Adam Przybyla Przepraszam, nie rozumiem, opis - czego ? ----------- piotr.
Date: Thu, 02 Jul 2009 14:58
Date: Thu, 02 Jul 2009 14:58
12 lines
405 bytes
405 bytes
Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: > Adam Przybyla pisze: > > [........] >>> Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. >> ... moglbys podac jakis link do opisu? Z powazaniem >> Adam Przybyla > > Przepraszam, nie rozumiem, opis - czego ? ... dzialanai migawkowych snapshootow w ZFS. Z powazaniem Adam Przybyla
Date: Tue, 07 Jul 2009 12:10
Date: Tue, 07 Jul 2009 12:10
18 lines
671 bytes
671 bytes
Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: > Adam Przybyla pisze: >> Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: >>> Adam Przybyla pisze: >>> >>> [........] >>>>> Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. >>>> ... moglbys podac jakis link do opisu? Z powazaniem >>>> Adam Przybyla >>> Przepraszam, nie rozumiem, opis - czego ? >> ... dzialanai migawkowych snapshootow w ZFS. Z powazaniem >> Adam Przybyla > zobacz to !!! :)) > > http://www.youtube.com/watch?v=sRe0wyx68Rs ... thx! Zerkne:) Z powazaniem Adam Przybyla
Date: Tue, 07 Jul 2009 12:22
Date: Tue, 07 Jul 2009 12:22
18 lines
667 bytes
667 bytes
Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: > Adam Przybyla pisze: >> Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: >>> Adam Przybyla pisze: >>> >>> [........] >>>>> Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. >>>> ... moglbys podac jakis link do opisu? Z powazaniem >>>> Adam Przybyla >>> Przepraszam, nie rozumiem, opis - czego ? >> ... dzialanai migawkowych snapshootow w ZFS. Z powazaniem >> Adam Przybyla > zobacz to !!! :)) > > http://www.youtube.com/watch?v=sRe0wyx68Rs ... big thx:) Z powazaniem Adam Przybyla
Date: Tue, 07 Jul 2009 12:43
Date: Tue, 07 Jul 2009 12:43
17 lines
549 bytes
549 bytes
Adam Przybyla pisze: > Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: >> Adam Przybyla pisze: >> >> [........] >>>> Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. >>> ... moglbys podac jakis link do opisu? Z powazaniem >>> Adam Przybyla >> Przepraszam, nie rozumiem, opis - czego ? > ... dzialanai migawkowych snapshootow w ZFS. Z powazaniem > Adam Przybyla sorry, ze dopiero teraz: np: http://docs.huihoo.com/opensolaris/solaris-zfs-administration-guide/html/ch06.html
Date: Tue, 07 Jul 2009 13:13
Date: Tue, 07 Jul 2009 13:13
18 lines
528 bytes
528 bytes
Adam Przybyla pisze: > Piotr Nowakowski <nowpor@poczta.fm> wrote: >> Adam Przybyla pisze: >> >> [........] >>>> Przede wszystkim prawdziwe snapshoty - migawkowe. >>> ... moglbys podac jakis link do opisu? Z powazaniem >>> Adam Przybyla >> Przepraszam, nie rozumiem, opis - czego ? > ... dzialanai migawkowych snapshootow w ZFS. Z powazaniem > Adam Przybyla zobacz to !!! :)) http://www.youtube.com/watch?v=sRe0wyx68Rs -------------- NowPor - piotr
Author: Jacek Kotlarski
Date: Wed, 19 Aug 2009 08:01
Date: Wed, 19 Aug 2009 08:01
14 lines
363 bytes
363 bytes
Dnia 2009-06-30, Wt o godzinie 22:11 +0200, Piotr Nowakowski pisze: > Witam > Zachwycilem sie ZFS'em i stad moje zainteresowanie solarisem. > Chcialbym postawic storage na tym "cudzie" i szukam pomocy. Tutaj zaglądałeś? http://www.opensolaris.org/os/community/storage/ -- Pozdrawiam Jacek Kotlarski <uwaga spamtrap @ nagłówek.pl>
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads