Thread View: pl.comp.os.unix
4 messages
4 total messages
Started by "lew"
Wed, 30 Apr 2014 11:06
edycja hosts SunOS 5.8
Author: "lew"
Date: Wed, 30 Apr 2014 11:06
Date: Wed, 30 Apr 2014 11:06
9 lines
257 bytes
257 bytes
Witam mam pytanie odno¶nie edycji pliku hosts potrzebujê usun±æ jedn± linie dotycz±c± adresu IP lub w jaki¶ inny sposób zmieniæ adres IP na hme1 nie bardzo znam unixa jak otwieram terminal roo to i tak nie mogê zapisaæ zmian w pliku hosts jak to obej¶æ?
Re: edycja hosts SunOS 5.8
Author: wozniak grzegorz
Date: Thu, 01 May 2014 11:17
Date: Thu, 01 May 2014 11:17
18 lines
427 bytes
427 bytes
lew wrote: > Witam > mam pytanie odno¶nie edycji pliku hosts > potrzebujê usun±æ jedn± linie dotycz±c± adresu IP > lub w jaki¶ inny sposób zmieniæ adres IP na hme1 > nie bardzo znam unixa > jak otwieram terminal roo to i tak nie mogê zapisaæ zmian w pliku hosts > jak to obej¶æ? Sprawd¼ uprawnienia do pliku, czy masz na nim w dla usera na ktorym probujesz edycji. -- Pozdrawiam Grzegorz Wo¼niak xmpp:skinek_at_jabster_pl
Author: =?UTF-8?Q?Rafa=C
Date: Mon, 05 May 2014 14:17
Date: Mon, 05 May 2014 14:17
22 lines
929 bytes
929 bytes
On śro, 30 kwi 2014 11:06:46 lew <w.l@op.pl> wrote: > mam pytanie odno?nie edycji pliku hosts > potrzebuj? usun?? jedn? linie dotycz?c? adresu IP > lub w jaki? inny spos?b zmieni? adres IP na hme1 > nie bardzo znam unixa > jak otwieram terminal roo to i tak nie mog? zapisa? zmian w pliku hosts > jak to obej??? W Solarisie używa się plików takich jak /etc/hostname.hme0 . Wpisuje się tam nazwę, jaka odpowiada adresowi interfejsu (chyba można też sam adres). Nazwa powinna mieć translację w /etc/hosts. Żeby grzebać w takich plikach, zwykle trzeba być rootem. Sprawdź kim jesteś: id i czy możesz pisać: touch /zz; rm /zz Warto też pomyśleć o migracji do Linuxa. PS. Twój czytnik nie podaje kodowania, więc formalnie nie można zinterpretować pisanych przez Ciebie znaków o kodach powyżej ASCII. -- "Walczy on z całym zapamiętaniem przeciwko intelektowi" - z akt personalnych prof. A. Bäumlera
Author: "lew"
Date: Tue, 06 May 2014 13:21
Date: Tue, 06 May 2014 13:21
34 lines
1095 bytes
1095 bytes
> W Solarisie u¿ywa siê plików takich jak /etc/hostname.hme0 . Wpisuje siê > tam nazwê, jaka odpowiada adresowi interfejsu (chyba mo¿na te¿ sam > adres). Nazwa powinna mieæ translacjê w /etc/hosts. ¯eby grzebaæ w > takich plikach, zwykle trzeba byæ rootem. Sprawd¼ kim jeste¶: > id po wydaniu komendy id dostalem uid=0(root) gid4(kdkoper) > i czy mo¿esz pisaæ: > touch /zz; rm /zz tak, po wydaniu komendy touch dostaje komunikat o argumentach jakich mozna uzyc > Warto te¿ pomy¶leæ o migracji do Linuxa. na tym systemie pracuje oprogramowanie maszyny do druku cyfrowego wiec nie wiem czy by to zadzialalo ja tylko w tym systemie zmienilem adres IP i teraz caly ten system sie nie uruchamia startuje gnome 2.0 ale system druku nie zglasza komunikat o bledzie DNS Configuration failed 10091 - Unable to connect to node: Network is unreachable a kiedy chce recznie uruchomic program do obslugi druku to mam komunikat Storage supervisor is not active nie wiem co z tym zrobic w pliku hosts jest dopisana linia z tym nowym IP i nie moge jej skasowac bo nie moge zapisac pliku hosts
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads