Thread View: pl.comp.sys.atari
7 messages
7 total messages
Started by Konrad Stepien
Mon, 09 Apr 2012 23:54
Jack Tramiel nie żyje
Author: Konrad Stepien
Date: Mon, 09 Apr 2012 23:54
Date: Mon, 09 Apr 2012 23:54
4 lines
87 bytes
87 bytes
Co by o cz³owieku nie my¶leæ, to jednak kawa³ historii komputerów. -- Konrad Stêpieñ
=?ISO-8859-2?Q?Re:_Jack_Tramiel_nie_¿yje?
Author: ArchieIl
Date: Mon, 09 Apr 2012 15:48
Date: Mon, 09 Apr 2012 15:48
12 lines
260 bytes
260 bytes
On 9 Kwi, 23:54, Konrad Stepien <kon...@sekator.interdata.net.pl> wrote: > Co by o cz³owieku nie my¶leæ, to jednak kawa³ historii komputerów. ;-) Co prawda biznes to wojna ale mnie interesuje rozwój, a nie biznes. Pozdrawiam. Artur Górniak
Date: Fri, 13 Apr 2012 09:45
Date: Fri, 13 Apr 2012 09:45
60 lines
2446 bytes
2446 bytes
On 13 Kwi, 18:06, "Biorelaxator" <biorelax@{wytnij}powernet.pl> wrote: > >Co prawda biznes to wojna ale mnie interesuje rozwój, a nie biznes. > Wiem, pamiêtam, wspó³czujê ... ale: > Faceta niewiele interesowa³y komputery. Jego ¶wiatem by³ biznes i produkt, > oraz wojna cenowa. W pocz±tkach internetu, ok.1994-6r. uczestniczy³em w > multiczacie z nim. Jack spodziewa³ siê, ¿e uczestnikami bêd± m³odzi > biznesmeni, a pojawili siê w zasadzie sami wielbiciele 8-bitowych Atar i > Commodore. Facet nie tyle, ¿e nie chcia³ gadaæ o tych komputerach, co nie > mia³ o nich wiele do powiedzenia. Wysz³o fatalnie i potem nawet chyba nie > chcia³ udzelaæ wywiadów w tym temacie. Zreszt± to w³a¶nie on wykoñczy³ dwie > powa¿ne firmy, które by³y Apple'ami tamtych czasów. Robil te¿ kolosalne > b³edy, np. odrzuci³ Amigê. Fakt, stworzy³ kawa³ historii i by³ , mo¿e nie > ojcem, ale czynnikiem sprawczym tych wspania³ych komputerków. W naturze > czasem samce walcz± na ¶mieræ po to by przekazaæ dalej dobre geny. Mo¿e > w³a¶nie tu sta³o sie co¶ takiego? A zostawiê ca³o¶æ ;-). Polecam skupienie siê na (podt³umaczenie moje): a) By³em na wyk³adzie gdzie ukrywa³em g³êboko moj± japiszoñsk± wiedzê b) Podziwiam zdolno¶æ wykañczania firm i wyk³adów bez konsekwencji na prywatnej wielko¶ci. Nawet na jego ¶mierci nie da³o siê zarobiæ. c) Tutaj zostawiê zaszyfrowany wska¼nik na ostatnie zdania... No to dla mnie zostaje ju¿ tylko pytanie jak± to firmê kto¶ tutaj planuje skasowaæ ;-). Ja personalnie polecam Disneya. Jest ju¿ na tyle zjaponizowany, ¿e pójdzie dosyæ ³atwo. Swoj± drog± wiedzia³e¶ o tym, ¿e podobno Disney za ¿ycia by³ antysemit±? Osobi¶cie z osób z jednej strony najmniej przys³u¿onych dla ¶wiata 8-16 bit, a z drugiej strony najbardziej tajemniczych poda³bym Bushnella. W sumie gostek jak siê wg³êbiæ nie zrobi³ nic, a z drugiej strony ma siê wra¿enie, ¿e to dlatego, ¿e by³ tajn± broni±, która by³a tak mocna, ¿e nikt siê jej nie odwa¿y³ u¿yæ inaczej ni¿ jako maskotki. Pozdrawiam. Artur Górniak P.S. Na powa¿nie polecam bardzo dobrze siê wg³êbiæ w temat. Mam wra¿enie, ¿e to taki udawany nastolatek opakowany wielkim biznesem.
Date: Fri, 13 Apr 2012 10:59
Date: Fri, 13 Apr 2012 10:59
17 lines
475 bytes
475 bytes
On 13 Kwi, 19:31, "Biorelaxator" <biorelax@{wytnij}powernet.pl> wrote: > Noel to zupe³nie inna bajka (ale on chyba ¿yje :) ). To facet, który kocha³ > przesuwanie pikseli. To jego klimaty i wizje. On tworzy³ firmy pod potrzeby, > a nie potrzeby pod biznes. Tak to powinno wygl±daæ. Choæby¶ pod koniec ¿ycia > mia³ "tyko" wnuki i socjaln± emeryturê. Noel? To w¶ród znajomych? No chyba, ¿e wp³yw Matrixa. Pozdrawiam. Artur Górniak
=?iso-8859-2?Q?Re:_Jack_Tramiel_nie_¿yje?
Author: "Biorelaxator"
Date: Fri, 13 Apr 2012 18:06
Date: Fri, 13 Apr 2012 18:06
24 lines
1061 bytes
1061 bytes
>> Co by o cz³owieku nie my¶leæ, to jednak kawa³ historii komputerów. > >;-) > >Co prawda biznes to wojna ale mnie interesuje rozwój, a nie biznes. Wiem, pamiêtam, wspó³czujê ... ale: Faceta niewiele interesowa³y komputery. Jego ¶wiatem by³ biznes i produkt, oraz wojna cenowa. W pocz±tkach internetu, ok.1994-6r. uczestniczy³em w multiczacie z nim. Jack spodziewa³ siê, ¿e uczestnikami bêd± m³odzi biznesmeni, a pojawili siê w zasadzie sami wielbiciele 8-bitowych Atar i Commodore. Facet nie tyle, ¿e nie chcia³ gadaæ o tych komputerach, co nie mia³ o nich wiele do powiedzenia. Wysz³o fatalnie i potem nawet chyba nie chcia³ udzelaæ wywiadów w tym temacie. Zreszt± to w³a¶nie on wykoñczy³ dwie powa¿ne firmy, które by³y Apple'ami tamtych czasów. Robil te¿ kolosalne b³edy, np. odrzuci³ Amigê. Fakt, stworzy³ kawa³ historii i by³ , mo¿e nie ojcem, ale czynnikiem sprawczym tych wspania³ych komputerków. W naturze czasem samce walcz± na ¶mieræ po to by przekazaæ dalej dobre geny. Mo¿e w³a¶nie tu sta³o sie co¶ takiego? RIP +++ Pozdrawiam J.
=?iso-8859-2?Q?Re:_Jack_Tramiel_nie_¿yje?
Author: "Biorelaxator"
Date: Fri, 13 Apr 2012 19:31
Date: Fri, 13 Apr 2012 19:31
34 lines
1525 bytes
1525 bytes
>Swoj± drog± wiedzia³e¶ o tym, ¿e podobno Disney za ¿ycia by³ >antysemit±? Tak wiedzia³em, ale nie intresuje mnie to. Tak jak nie interesuje, ¿e Trzmiel by³ POLSKIM ¯ydem. Mam to gdzie¶. Nie identyfikuje siê tak¿e z Polakami pal±cymi w stodole ¯ydów w Jedwabnem. Nie mam zamiaru wstydziæ siê za kretynów, ani za nich przepraszaæ. W dupie mam, ¿e, mam z nimi wspólny jêzk matki. Mo¿e ³±czy nas jeszcze niebieski kolor koszul i piêæ palców u nogi. Ale mamm gdzie¶ wspólnotê z nimi na ka¿dym poziomie. Tak jak i z Jackiem. Nie interesuje mnie te¿, ¿e dziadek mojego niemieckiego kolegi Rolanda, by³ SSmanem. NIe rozmawiam z nim o tym nawet przy piwie, choc on sam czêsto stara sie wracaæ do tego tematu. >Osobi¶cie z osób z jednej strony najmniej przys³u¿onych dla ¶wiata >8-16 bit, a z drugiej strony najbardziej tajemniczych poda³bym >Bushnella. W sumie gostek jak siê wg³êbiæ nie zrobi³ nic, a z drugiej >strony ma siê wra¿enie, ¿e to dlatego, ¿e by³ tajn± broni±, która by³a >tak mocna, ¿e nikt siê jej nie odwa¿y³ u¿yæ inaczej ni¿ jako maskotki. Noel to zupe³nie inna bajka (ale on chyba ¿yje :) ). To facet, który kocha³ przesuwanie pikseli. To jego klimaty i wizje. On tworzy³ firmy pod potrzeby, a nie potrzeby pod biznes. Tak to powinno wygl±daæ. Choæby¶ pod koniec ¿ycia mia³ "tyko" wnuki i socjaln± emeryturê. >Pozdrawiam. > >Artur Górniak > >P.S. Na powa¿nie polecam bardzo dobrze siê wg³êbiæ w temat. Mam >wra¿enie, ¿e to taki udawany nastolatek opakowany wielkim biznesem.''' Ja czy Jack ? :) J.
Re: Jack Tramiel nie żyje
Author: Konrad Stepien
Date: Fri, 13 Apr 2012 20:19
Date: Fri, 13 Apr 2012 20:19
28 lines
1321 bytes
1321 bytes
On 2012-04-13, Biorelaxator <biorelax@{wytnij}powernet.pl> wrote: >>> Co by o cz³owieku nie my¶leæ, to jednak kawa³ historii komputerów. >> >>;-) >> >>Co prawda biznes to wojna ale mnie interesuje rozwój, a nie biznes. > > Wiem, pamiêtam, wspó³czujê ... ale: > Faceta niewiele interesowa³y komputery. Jego ¶wiatem by³ biznes i produkt, > oraz wojna cenowa. W pocz±tkach internetu, ok.1994-6r. uczestniczy³em w > multiczacie z nim. Jack spodziewa³ siê, ¿e uczestnikami bêd± m³odzi > biznesmeni, a pojawili siê w zasadzie sami wielbiciele 8-bitowych Atar i > Commodore. Facet nie tyle, ¿e nie chcia³ gadaæ o tych komputerach, co nie > mia³ o nich wiele do powiedzenia. Wysz³o fatalnie i potem nawet chyba nie > chcia³ udzelaæ wywiadów w tym temacie. Zreszt± to w³a¶nie on wykoñczy³ dwie > powa¿ne firmy, które by³y Apple'ami tamtych czasów. Robil te¿ kolosalne O przepaszam, ale Commodore wykoñczy³ siê bez pomocy Tramiela. Atari poniek±d te¿, bo z tego co pamiêtam, to w latach 90-tych ju¿ Samuel tym wszystkim kierowa³. Co do Apple, to niestety, ale ani Commodore ani Atari nie osi±gnê³o nigdy pozycji Apple w USA. Apple zdoby³o sobie fajn± niszê w postaci DTP i grafiki i dziêki temu przetrwa³o chude lata 90-te. A w sumie niewile brakowa³o, ¿eby jab³ko podzieli³o los Atai o Commodore. -- Konrad Stêpieñ
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads